2 Takoyaki recepten - zelf lekker Takoyaki maken

Zelf Takoyaki maken | 2 heerlijke Takoyaki recepten

De Japanse keuken biedt een scala aan gerechten, maar ook veel heerlijke snacks. Een geliefde Japanse snack is Takoyaki.

Kenmerkend van deze Takoyaki snack is de ronde vorm en de vulling. Hebben mensen het over een Japanse snack in de vorm van een bal dan bedoelen ze waarschijnlijk Takoyaki.

Takoyaki is een populaire snack waarvoor Japanners lange rijen trotseren bij de Takoyaki kraampjes.

Maar wat Takoyaki precies is en hoe je het zelf kan maken thuis vind je in dit artikel terug. Met deze twee eenvoudige en heerlijke takoyaki recepten kan je meteen aan de slag. 

Waar komt Takoyaki vandaan?

Takoyaki is ontstaan ​​in de jaren dertig van de vorige eeuw in Osaka en is nog steeds beroemd in Japan.

De ronde snack is een creatie van een straatverkoper genaamd Tomekichi Endo. Takoyaki is eigenlijk een snack die afgeleid is van een reeds bestaande lekkernij van die tijd genaamd Akashiyaki.

Dit is een ronde dumpling gemaakt van een eiige deeg met octopus. Deze ontstond in Akashi City in Hyōgo Prefecture. De nieuwe smaak van Takoyaki begon zich snel te verspreiden buiten dit gebied en al gauw wist heel Japan ervan. 

Takoyaki populair in Japan en de rest van de wereld

Takoyaki wordt nu overal verkocht in Japan. Je kan de snack vinden in de straatkraampjes van, maar ook in specialiteit restaurants en zelfs in supermarkten.

Maar ook in andere landen buiten Japan wordt Takoyaki steeds populairder en is het een geliefde snack. 

Wat is Takoyaki precies?

Takoyaki is dus een ronde snack gemaakt van een beslag van tarwebloem en kan verschillende vullingen en toppings bevatten.

De “tako” in Takoyaki betekent octopus en “yaki” betekent gebakken. Uit het woordje “tako” in takoyaki kan je dus afleiden dat de belangrijkste vulling octopus is!

De rest van de vullingen bevatten meestal stukjes tempura (gebakken deeg), ingemaakte gember en prei. Er zijn echter verschillende variaties! Bijvoorbeeld Takoyaki met garnalen erin of Takoyaki met verschillende zeevruchten.

Takoyaki vs. Hollandse poffertjes

Voor het gemak kun je traditionele Takoyaki het beste vergelijken met onze eigen Hollandse poffertjes, maar dan wel een opgeblazen en hartige versie.

De pan waarin Takoyaki wordt gebakken is een speciaal gevormde pan met diepe gaatjes en lijkt enigszins op een poffertjespan. Vanwege de diepe kuiltjes krijg je de snack in een bolvorm door het deeg steeds te draaien.  

Enkele kenmerkende eigenschappen van traditionele Takoyaki zijn:

  • Takoyaki is een hartige snack 
  • Takoyaki heeft een vulling van octopus of andere zeevruchten 
  • Takoyaki eet je met een dipsaus

Hoe wordt Takoyaki gemaakt?

Het maken van Takoyaki is vrij simpel. Het process gaat als volgt:

Het beslag wordt gemaakt van tarwebloem, eieren en water of dashi (Japanse bouillon). Dit deeg wordt goed gemengd en dan gebakken op een hete Takoyaki pan.

Benieuwd wat Dashi precies is? Hier lees je alles over deze speciale Japanse bouillon en hoe je deze zelf thuis maakt!

Een Takoyaki pan is traditioneel van gietijzer vervaardigd en heeft hele diepe kuiltjes. De pan wordt verwarmd en elk kuiltje krijgt een hoeveelheid beslag die gaar wordt gebakken.

Hierna worden de verschillende vullingen een voor een toegevoegd. Elk balletje krijgt van alles een beetje; de stukjes octopus, de gember en de prei.

Het beslag wordt vervolgens continu gedraaid met bamboestokjes of metalen stokjes tijdens het bakken waardoor de snack zijn ronde vorm verkrijgt.

Men gaat door met draaien van het beslag totdat het balletje aan alle zijden mooi goudbruin is en gaar is van binnen.

De klaargemaakte Takoyaki wordt dan opgediend met een Takoyaki saus. Dit is een soja saus die op Worcestersaus lijkt. Andere toppings zoals mayonaise, gedroogde zeewier en bonito vlokken zijn ook een favoriete toevoeging.

Takoyaki maken is makkelijk

Zelf Takoyaki maken thuis is helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een goede Takoyaki pan en de juiste ingrediënten.

Kies voor een elektrische Takoyaki pan (zoals deze Takoyaki pan) of eentje die je op het fornuis plaatst (zoals deze handige non-stick Takoyaki pan). Beide opties vind je heel gemakkelijk online en de benodigde Takoyaki ingrediënten vind je in de meeste Aziatische winkels.

Het leuke van zelf Takoyaki maken is dat je zelf jouw vulling en toppings kan kiezen.

Ben je niet zo een liefhebber van octopus of ben je misschien allergisch dan pas je het gerecht gewoon aan door bijvoorbeeld een ham of groente vulling te gebruiken.

Hieronder geven wij je het basis gerecht van Takoyaki en een heerlijke variant met stukjes rode gember zodat je zelf aan de slag kan!

Recept 1: Basis Takoyaki recept

Ingrediënten

Het Takoyaki beslag

  • 300g tarwebloem
  • 3 eieren
  • 1 liter koud water
  • 3 gram zout 
  • 1/2 theelepel kombu Dashi bouillon korrels
  • 1/2 theelepel katsuo Dashi bouillon korrels
  • 2 theelepel sojasaus

De Takoyaki vulling

  • Stukjes voorgekookte octopus, of een keuze uit stukjes gekookte garnalen, inktvis, kip of hot dog etc. 
  • Gesneden prei 
  • Tempura stukjes of stukjes gepofte rijst
  • Geraspte kaas

De Takoyaki toppings

  • Japanse mayonaise
  • Takoyaki saus (je kan dit kant en klaar kopen bij de Aziatische winkels)
  • Bonito vlokken
  • Aonori (poeder zeewier) of zeewier strips

De bereiding van Takoyaki

  1. Doe de eieren in een kleine mengkom en voeg het water en de bouillonkorrels toe. Meng het geheel vervolgens handmatig of met een mixer.
  2. Giet het mengsel van ei-water-bouillonkorrels in de bloem, voeg dan zout toe en meng alles goed tot je een glad beslag krijgt.
  3. Zet het fornuis aan en plaats de Takoyaki pan op het vuur. Smeer de afzonderlijke kuiltjes in met wat olie.
  4. Verwarm de pan ongeveer 2 minuten voor en giet vervolgens een beetje Takoyaki-beslag in elk kuiltje. Het is helemaal niet erg als je per ongeluk het beslag over de rand laat morsen, want je kunt ze later gewoon erbij doen als je het beslag omdraait om de andere kant te garen.
  5. Tijdens het bakken van het Takoyaki deeg in de Takoyaki-pan voeg je de prei toe in elke bal, voeg vervolgens jouw eiwit naar keuze toe (een keuze van vlees of zeevruchten), de geraspte kaas en de tempura-stukjes of gepofte rijst toe.
  6. Na 2 tot 3 minuten bakken, kun je de Takoyaki nu omdraaien zodat de andere kant kan garen. Gebruik een bamboe of metalen spies bij het omdraaien van de bal om de bolvorm te maken.
  7. Als je de Takoyaki niet gemakkelijk kunt draaien, moet hij waarschijnlijk iets langer bakken. Laat het nog 60 seconden in de pan zitten voordat je het omdraait. 
  8. De takoyaki is klaar wanneer deze aan de buitenkant een lichtbruine krokante textuur heeft en je ze gemakkelijk in de kuiltjes kunt draaien. De ballen plakken niet meer aan de pan. De totale kooktijd per batch wordt geschat op 10 minuten vanaf het moment dat je ze op het fornuis hebt geplaatst tot het moment dat je ze eruit haalt.
  9. Dien de takoyaki op op een mooi bord en besprenkel ze met Japanse mayonaise en takoyaki saus. Je kan ze ook bestrooien met aonori en bonito-vlokken. Serveer de Takoyaki meteen aan jouw gasten terwijl ze nog lekker heet zijn. 

Tip: Voor het geval je geen zin hebt om het beslag op de traditionele manier te maken, dan kun je ook voorverpakte Takoyaki-bloem gebruiken. Deze is in haast elke Aziatische supermarkt te verkrijgen. Het enige dat nodig is om het beslag te maken zijn de eieren en het water. 

Twee takoyaki recepten Takoyaki zelf thuis maken

Recept 2: Benishoga Takoyaki met Takoyaki saus

Ingrediënten

  • 500ml Dashi
  • 2 eieren
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1/4 theelepel zout
  • 130g plus 2 eetlepels tarwebloem
  • 2-3 stengels prei, fijngesneden 
  • 2 eetlepels Benishoga (ingemaakte rode gember), fijngehakt
  • 140-170 gram octopus, in kleine blokjes gesneden
  • Roerbakolie
  • Takoyaki saus of Okonomiyaki saus 
  • Mayonaise
  • Aonori (groene gedroogde zeewier)
  • Katsuobushi (gedroogde bonito vlokken)

Bereiding

  1. Meng in een grote kom de bloem, de eieren, Dashi bouillon, sojasaus en zout tot een luchtig beslag.
  2. Zet de Takoyaki pan op het fornuis en bestrijk de kuiltjes lichtjes met olie. Verwarm de pan totdat de olie begint te walmen. Verspreid de olie met een kwast of een papieren doekje om de kuiltjes te oliën zodat het beslag niet zal plakken.
  3. Doe vervolgens een beetje beslag in elk van de kuiltjes
  4. Terwijl het beslag aan het bakken is, strooi je de stukjes octopus in elk kuiltje. Voeg ook de stukjes gember en prei toe. 
  5. Bak de Takoyaki ballen ongeveer 1-2 minuten aan een kant op een matige vlam en draai ze dan om met een bamboe of metalen stokje.
  6. Bak de andere helft ongeveer 3-4 minuten voordat je ze uit de pan haalt om af te koelen. 
  7. Als de Takoyaki gaar is dan haal je die uit de pan en legt ze op een schaal om vervolgens Takoyaki saus erover te gieten. Voeg dan ook de Japanese mayonaise toe naar smaak.
  8. Om het gerecht af te maken garneer je de Takoyaki met wat gedroogde zeewier stripjes (anori) en gedroogde bonito vlokken (katsuobushi). 

Om je op weg te helpen kan je naar dit Youtube tutorial videootje kijken en leren hoe je de Takoyaki ballen precies moet omdraaien:

Kortom: Takoyaki is makkelijk zelf thuis te maken

Zoals je ziet is Takoyaki maken heel eenvoudig en een hele lekkere snack. Daarom maken veel mensen in Japan zelf Takoyaki thuis.

Voor het maken van Takoyaki heb je dus behalve de ingrediënten wel een speciale Takoyaki pan nodig om dit te kunnen doen. Zonder een Takoyaki pan zal je geen Takoyaki kunnen maken.

Mocht je nog geen Takoyaki pan in huis hebben, maar wel een poffertjes pan, dan kan je die ook gebruiken. De poffertjes pan werkt net zo goed, alleen zijn de kuiltjes minder diep. 

Heb je de Takoyako pan eenmaal gereed dan kan je gelijk lekker Takoyaki maken volgens deze twee Takoyaki recepten.

Wil je lekker wat meer groenten toevoegen aan jouw Takoyaki gerecht? Neem dan hier een kijkje bij een Japans roerbak gerecht met kool.