Onigiri Japanese rijst balletjes recept

3 JAPANSE RIJSTBALLEN RECEPTEN | ONIGIRI & OHAGI ​

Japanse rijstballen, ook bekend als omusubi of onigiri, worden meestal met de hand in driehoeken of rondjes gevormd.

Ze zijn het nietje van Japanse lunchboxen (bento) en ze zijn leuk om te maken. Net als broodjes in het westen, zijn Japanse rijstballen te vinden in bijna elke supermarkt in heel Japan, en ze zijn ideaal voor een gemakkelijke en snelle snack.

In de afgelopen maanden is onigiri erg populair geworden in foodtrucks, waar ze vers worden gemaakt en licht gegrild op het moment van bestellen.

Wist je echter dat het thuis maken van Japanse rijstballen eenvoudig en onweerstaanbaar voordelig is?

Je kunt ervoor kiezen om de rijst te mengen met smaken zoals furikake – dat is Japans zout en peper en bestaat uit zeezout, sesamzaadjes, bonitovlokken, nori en een snufje suiker, die meestal optioneel is.

Typisch worden Japanse rijstballen gewikkeld in nori – gedroogd zeewier – of gerold in sesamzaadjes.

Je kunt ook overwegen om je onigiri te vullen met shichimi togarashi – een Japans kruid gemaakt van de sinaasappelschil, gemalen sesamzaadjes en chili peper.

TIPS EN TECHNIEKEN VOOR HET MAKEN VAN JAPANSE RIJSTBALLEN

ZORG ERVOOR DAT JE VERS GEKOOKTE RIJST GEBRUIKT

Dit is de belangrijkste stap die ervoor zorgt dat je de perfecte onigiri-resultaten krijgt. Laat je rijst lichtjes koken voordat je de rijstballetjes maakt.

Houd er echter rekening mee dat de rijst warm moet zijn, maar niet koud bij het bereiden van de rijstballetjes.

MAAK JE HANDEN NAT

Zorg er altijd voor dat je je handen nat maakt met water, omdat dit voorkomt dat de rijst aan je handen plakt. Je moet altijd een kom met water op je aanrecht hebben, omdat dit dingen gemakkelijker maakt.

Vorm je Onigiri met een natte hand

WRIJF WAT ZOUT OP JE HANDEN

Je moet op beide handen zout doen en vervolgens wrijf het zout om gelijkmatig te verspreiden op je handen. Dit helpt bij het behoud van de onigiri, evenals het op smaak brengen van de rijstballetjes.

BRENG EEN AANZIENLIJKE DRUK AAN

Zorg ervoor dat je niet te veel druk op je rijst uitoefent, omdat dit voorkomt dat de rijst uit elkaar valt terwijl je jouw rijstballen vormt.

Je kunt ervoor kiezen om ze in een typische bal-, cilinder- of driehoeksvorm te vormen. Knijp de rijst niet te strak maar best ferm.

GEBRUIK EEN KEUKENHANDDOEK OM ZE TE BEWAREN ALS JE ZE OP DE VOLGENDE DAG WILT GEBRUIKEN

Als je de rijstballen voor de volgende dag klaarmaakt voor de lunch, maar je wilt ze niet op de ochtend zelf bereiden, kun je de volgende truc gebruiken: wikkel de afgewerkte rijstballen in een plastic verpakking en wikkel ze vervolgens in een keukenhanddoek.

Dit beschermt de rijstbal tegen te veel kou wanneer je ze in je koelkast bewaart.

Het is belangrijk op te merken dat rijst hard wordt wanneer het wordt gekoeld, maar deze eenvoudige truc zorgt ervoor dat je rijstballetjes koel en veilig blijven.

Hier zijn een paar recepten waarmee je zonder veel gedoe thuis kunt genieten van Onigiri.

Onigiri rijstballen recept

Bij het volgen van dit recept is het belangrijk op te merken dat de vullingen kunnen variëren – en u moet ervoor zorgen dat u uw favoriete vullingen gebruikt. Je kunt bijna alles wat je wilt in Japanse rijstballetjes doen.

Ingrediënten

4 kopjes Japanse sushi rijst gestoomd
1 scheut zout naar smaak
1 theelepel zwarte sesamzaadjes optioneel
2 vellen nori zeewier

VOOR DE VULLINGEN

½ kopje ume (ingemaakte pruim)
½ kopje gegrilde gezouten zalm

Bereiding

  • Stoom de rijst 8 minuten in een rijstkoker of kookpot, laat uitlekken en laat het afkoelen
  • Snijd ondertussen het nori-vel in 8 – 9 repen en doe dan ongeveer ½ kopje gestoomde rijst in een rijstkom
  • Zorg ervoor dat je je handen nat maakt met water om te voorkomen dat de rijst blijft plakken
  • Wrijf over je handen met wat zout
  • Leg nu de gestoomde rijst op uw hand en zorg ervoor dat deze dik en dicht is
  • Je kunt nu je vullingen, zoals gegrilde zalm of umeboshi, op de rijst leggen en de vullingen vervolgens een beetje in de rijst duwen
  • Houd vervolgens de rijst tussen je handpalmen
  • Druk zachtjes met beide handpalmen om een ​​ronde, cilinder- of driehoekige vorm te vormen
  • en rol dan de rijstbal met je handen en druk er licht op
  • Gebruik een stuk of twee nori, wikkel de rijstbal of strooi er wat sesamzaadjes op
  • Opdienen
  • En natuurlijk, als je van de smileygezichten voor kinderen of kinderlijke dinergasten houdt, snijd je een deel van de nori in de ogen en een lachende mond voor de driehoek

RECEPTVARIATIES

Bij het volgen van dit recept is het belangrijk op te merken dat de vullingen kunnen variëren – en je moet ervoor zorgen dat je jouw favoriete vullingen gebruikt.

Je kunt bijna alles wat je wilt in Japanse rijstballetjes doen. Probeer ingelegde pruimen, gegrilde zalm, varkensvlees, rundvlees, gedroogde bonitovlokken (katsuobushi) met sojasauskruiden, kalkoen of tonijn met mayonaise.

Als je het gevoel hebt dat je een warme maaltijd wilt, rooster je je rijstballetjes 2 – 3 minuten aan elke kant licht op een pan besprenkeld met sesamolie.

De buitenste laag van de rijst wordt geroosterd, goudbruin en een beetje knapperig.

Lees ook: dit zijn de best beoordeelde Teppanyaki platen voor thuis

RECEPT 2

INGREDIËNTEN

Ongekookte Japanse kortkorrelige rijst – 2 kopjes
Water – 2 ½ kopjes

Voor het maken van onigiri

  • Zout (zeezout of tafelzout, gebruiker de helft als je ervoor kiest om tafelzout te gebruiken)
  • Nori (zeewier) – 4 vellen
  • Gezouten zalm – 1 filet
  • Gedroogde bonitovlokken (katsuobushi) – 2 pakjes
  • Sojasaus – 2 ½ el.
  • Tonijn in blik – 1
  • Japanse mayonaise
  • Japanse ingelegde pruim (umeboshi) – 3
  • Gedroogde kombu
  • Geroosterde / geroosterde zwarte en witte sesamzaadjes (als garnering)

Bereiding

  • Verzamel al je ingrediënten
  • De gestoomde rijst bereiden: Doe je rijst in een grote rijstkom en was het vervolgens voorzichtig in een cirkelvormige beweging en gooi het water weg. Herhaal dit proces ongeveer 3 – 4 keer
  • Laat de rijst ongeveer 30 minuten in water weken. Verplaats de rijst in een rijstzeef en laat deze volledig uitlekken – dit duurt ongeveer 15 minuten
  • Meng nu de rijst en het water in een pot met een zware bodem en bedek het met een deksel. Breng de rijst op middelhoog vuur aan de kook.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur op de laagste stand en blijf je het koken terwijl het ongeveer 12 – 13 minuten afgedekt is, of totdat het water volledig is geabsorbeerd. Open na 12 minuten de pan om te zien of er water aanwezig is, sluit het deksel en kook nog een minuut verder.
  • Haal de pan van het fornuis – terwijl het deksel erop staat en laat de rijst vervolgens nog 10 minuten stomen. Verplaats vervolgens de rijst naar een groot bord en schep het met een pollepel. Laat het een tijdje afkoelen – of totdat je het comfortabel met je handen kunt vasthouden – zonder ze te verbranden. Je moet de rijst echter niet volledig laten afkoelen.
  • Voorbereiding van de onigiri-vullingen: Terwijl je rijst weken en uitlekt – 45 minuten, begin je met het bereiden van de onigiri-vullingen
  • Voor de zalm: strooi zout aan beide kanten van de zalmfilet en bak vervolgens 25 minuten op 400 graden in een oven of een broodrooster.
  • Breek vervolgens de gebakken zalm in vlokken en leg ze opzij
  • Voor de umeboshi-vulling: leg de Japanse ingemaakte pruimen (umeboshi) op ​​een vel plasticfolie (10 “x 10”). Vouw ze dubbel en pers dan de zaadjes uit elke pruim. Gooi de zaden weg om bij het umeboshi-vlees te blijven
  • Voor de okakavulling: doe de gedroogde bonitovlokken (katsuobushi) in een kom en voeg dan 2 el sojasaus toe en meng ze. De bonitovlokken moeten vochtig zijn en er mag geen sojasaus van de bodem van de kom over zijn.
  • Voor de tonijnmayo-vulling: doe de uitgelekte tonijn in blik in een kom en voeg dan 2 el. van Japanse mayonaise en ½ el. sojasaus, en meng ze dan samen
  • Voor de gekruide kombu-vulling – zet de gekruide kombu in een boog voor later gemakkelijker toegang

De onigiri voorbereiden

  • Snijd de norivellen in 3’en
  • Dan moet je je handen nat maken met water om te voorkomen dat de rijst aan je handen plakt
  • Breng vervolgens wat zout aan in je handen en wrijf het vervolgens rond je handpalmen. Als je keukenzout gebruikt, zorg er dan voor dat je de helft gebruikt, omdat het veel zachter is in vergelijking met zeezout
  • Schep nu de warme rijst – ongeveer een derde van een kopje in één hand en maak vervolgens een kleine inkeping in het midden van de rijst. Doe je vullingen erin – ongeveer 1 tot 2 theelepel en gebruik vervolgens je handen om de rijst rond de inkeping te vormen om de vullingen te bedekken
  • Druk de rijst rond het gebied met de vulling om een ​​driehoekige vorm van de rijst te maken – je kunt drie vingers (duim, wijsvinger en middelvinger) gebruiken om een ​​driehoekige hoek te maken. Zorg ervoor dat je handen er stevig omheen zijn om te voorkomen dat de onigiri uit elkaar vallen. Zorg er ook voor dat je niet erg strak in je rijst knijpt.
  • Gebruik de nori om de onigiri te bedekken
  • Plaats enkele van je vullingen bovenop de rijstballetjes
  • Alternatieve methode Als je de rijst helemaal niet wilt aanraken, kun je een stuk plasticfolie in een rijstkom (of een andere kleine kom) plaatsen en de rijst erop leggen. Strooi wat zout (onthoud dat zout hier wordt gebruikt om de rijst lange tijd te bewaren).
  • Trek aan de hoeken van de plastic verpakking en draai een paar keer.
  • Vorm op dezelfde manier als ik hierboven heb beschreven.

RECEPT OPMERKINGEN

Een pot met zware bodem en een nauwsluitend deksel wordt aanbevolen omdat deze aan de basis dikker is, zodat deze warmte beter absorbeert en verspreidt.

Lees ook: dit is traditionele Japanse Hibachi

Bekijk de basisprincipes van het maken van onigiri hier in deze video:

JAPANSE ZOETE RIJSTBALLEN RECEPT (OHAGI)

Ohagi, ook bekend als botamochi, zijn zoete rijstballetjes gemaakt met kleefrijst. Meestal worden ze gegeten tijdens de higan-periode van de lente en de herfst – een boeddhistische feestdag gevierd door de Japanners tijdens de twee equinoxen.

Ohagi-zoete-japanse-rijstballen

De naam ohagi komt voor de herfstbloem – hagi (struikklaver). Traditioneel staan ​​de zoete rijstballen gemaakt in de lente periode bekend als botamochi, en ze zijn vernoemd naar de lentebloem, botan.

In dit recept zijn er twee soorten rijst – Japans en kleefrijst. Kleefrijst is een kleverige en zoete rijstsoort die wordt geteeld in de regio Zuid-Azië. De naam kleverig betekent niet dat de rijst gluten bevat – maar omdat het plakkerig is.

Er is een Japanse cake gemaakt van kleefrijst – mochi. Japanse rijst is daarentegen witte rijst met een kortkorrelige laag.

In dit recept kun je ervoor kiezen om een ​​kookplaat of rijstkoker te gebruiken – je hoeft alleen de tijd aan te passen als je ervoor kiest om een ​​kookplaat te gebruiken om je rijst te bereiden.

INGREDIËNTEN

Voor de rijstballetjes Kleefrijst (mokka-gom) – 2 ½ kopjes
Japanse rijst – ½ kopje
Water – 3 kopjes

Voor de toppings

Maak een kom voor elk 4 verschillende toppings:

Anko (zoete azuki-bonenpasta) – ¾ lb.
Gemalen walnoten en suiker (samen gemalen) – ½ kopje en 2 el. respectievelijk
Zwarte sesamzaad en suiker (samen gemalen) – 3 el. en 1 ½ el. respectievelijk
Kinako (sojaboonpoeder) en suiker (gemengd) – 1/3 kop en 2 el. respectievelijk

Bereiding

  • Verzamel al je ingrediënten
  • Doe de twee soorten rijst in een kom en was ze vervolgens met koud water
  • Tap je lijn af met een vergiet en leg hem 30 minuten opzij
  • Plaats je rijst in een rijstkoker en voeg dan 3 kopjes water toe. Laat de rijst ongeveer 30 minuten in water weken en verwarm vervolgens je fornuis.
  • Terwijl de rijst kookt, leg je al je voorbereide toppings in verschillende kommen
  • Nadat je rijst is gekookt, laat je deze nog 15 minuten stomen
  • Gebruik een houten stamper of lepel om je rijst fijn te stampen tot het plakkerig is
  • Maak je handen nat met water en vorm dan je rijst in ovale ballen
  • Gebruik je verschillende toppings om de ballen erdoorheen te rollen en volledig te bedekken en serveer

CONCLUSIE

Daar ga je! Dit zijn enkele van de gemakkelijkste recepten die je helpen thuis Japanse rijstballen te maken.

Daarom hoef je niet te klagen dat je veel aan onigiri uitgeeft als je ze in supermarkten koopt, omdat je ze nu thuis kunt maken.

Zoals we eerder zeiden, is dit veel eenvoudiger en goedkoper dan kant-en-klare Japanse rijstballen kopen.

Lees meer: ​​deze platte plancha platen zijn super handig om mee te koken