Beste binchotan grill

Beste Binchotan grill & de juiste Binchotan houtskool | Onze nr. 1

Zodra het lekker weer buiten is dan is het de hoogste tijd voor wat gezelligheid buiten de deur. Heerlijk saampjes met z’n allen op het terras of in de tuin onder het genot van een paar ijskoude pilsjes en natuurlijk staat de barbecue grill ook aan!

Er zijn enorm veel soorten barbecue grill technieken die je kan toepassen om jouw barbecue skills mee te oefenen en de heerlijkste barbecue gerechten mee te maken.

In dit artikel hebben we het over een vrij oude grill techniek, die heden ten dage trendy en populair is geworden. We hebben het over de Japanse grill techniek: Bincho grillen.

Mijn favorite houtskool is deze authentieke BBQUH Binchotan Charcoal bij Amazon die de juiste smaak afgeeft met zijn rook en tegelijk gemakkelijk is aan te steken.

Combineer deze met mijn favoriete Bincho grill, deze Lodge Sportsman, die de hitte die nodig is voor de juiste bereiding aankan, en je hebt de ingrediënten voor een heerlijk Japans grillfestijn. Nu alleen de daadwerkelijke ingrediënten nog voor je maaltijd 🙂

Hij is veel breder inzetbaar zoals deze video laat zien met hertenbiefstuk, en check ook de Chimney Fire starter wat ook een handige tool is voor Binchotan houtskool:

Na het lezen van dit artikel ben je gegarandeerd Bincho grill expert, want we zullen alles bespreken wat je moet weten over Bincho grillen. We kijken onder andere naar wat Bincho grillen is en wat je allemaal nodig hebt om zelf en direct aan de slag te kunnen met de beste Bincho grill. 

Wat is Bincho?

Bincho of ook wel Bincho Yakitori genoemd is een Japanse eetconcept welke is geïnspireerd door Yakatori en Japanse pubs (izakayas).

Het concept van Bincho maakt het mogelijk voor de gast om van kleine gegrilde hapjes te genieten terwijl ze vers van de grill komen. Er worden continue hapjes aangeleverd terwijl de gasten borrelen.

Lekker op een stokje

De hapjes worden aan stokjes geregen en kunnen allerlei soorten vlees of zeevruchten zijn, maar ook groenten kunnen worden gegeten. Soms worden er ook ingewanden van de kip gegeten, zoals de lever, de maag en het hart.

De geregen stukken voedsel worden dan op een speciale Bincho grill gekookt. Voor de beste resultaten moet het vuur erg hoog zijn. Om het hoge vuur te bewerkstelligen gebruik je bincho tan of ook wel Bincho houtskool genoemd.  

Yakitori – wat is dat precies?

Om even terug te komen op Yakitori.

Letterlijk vertaald betekent het Japanse woord Yakitori: gegrilde vogel.

Hierover moet je weten dat het geen gewone kipsate’s zijn, maar kipsate’s die op een speciale manier gegrild zijn op een speciale grill met een bepaalde soort houtskool.

De sateetjes worden perfect gegrild waardoor het gerecht aan de buitenkant lekker krokant wordt en van binnen mals en sappig blijft. Yakatori vindt je veelal bij traditionele kleine eetkraampjes in de straten van Japan.

Bincho in het kort

Bincho kun je dus in principe opsommen als een eeuwenoud eetconcept van de straatkraampjes die chique en trendy is gemaakt in populaire restaurants waarbij men gebruik maakt van de Bincho grill techniek op een Bincho grill met Bincho tan houtskool. 

Japanse houtskool: Bincho tan

Een onmisbaar component van Bincho grillen is de houtskool die wordt gebruikt.

Bincho tan wordt ook wel witte houtskool of Bincho zumi genoemd. Het is een andere soort houtskool dan de typische zwarte houtskool en wordt voornamelijk gebruikt in de Japanse keuken.

Bincho tan wordt vervaardigd van eiken hout en is een houtskool met een compacte structuur. Een belangrijke eigenschap van Bincho tan is dat het harder is dan zwarte houtskool.

De authentieke Binchotan kolen zijn aardig prijzig zoals je hier kunt zien bij Amazon, maar dan heb je ook de beste houtskool voor smaak en gemakkelijk aan te steken en aan de gang te houden door de samenstelling van verschillende kolen:

Een alternatief is deze goedkopere Sumi Binchotan-Brikett:

Houtskool met een klank

Je weet wanneer je Bincho tan houtskool hebt wanneer je twee stukken tegen elkaar zou slaan en je een geluid zou waarnemen als dat van twee stukken metaal die tegen elkaar komen.

Er worden wel eens instrumenten van Bincho tan gemaakt vanwege het geluid die het produceert. Het opmerkelijke geluid komt tot stand doordat het hout oorspronkelijk onder zeer hoge temperatuur werd omgezet tot koolstof. 

Hoe wordt bincho tan houtskool gemaakt?

Met temperatuur naar koolstof

De houtsoort wordt eerst een tijdje verhit tot tussen de 400 en 700 graden Celsius, waarna het heel snel tot een temperatuur hoger dan wel 1000 graden Celsius wordt gebracht.

Hierna wordt het snel afgekoeld met een poeder van witte stof, zand en as. Vandaar de naam: ‘witte houtskool’. Door dit proces wordt het hout bijna helemaal omgezet tot koolstof. 

Lang branden op de grill

Het bijzondere van deze houtskool is dat het praktisch bijna geen vlam en rook produceert, maar wel voor de nodige hitte zorgt. Ook kan deze houtskool soort langer branden (gemiddeld 4-6 uren) en wel met een constante temperatuur van rond de 370 graden Celsius. 

Bincho tan houtskool aanmaken

Wat ook handig is om te weten is dat het aanmaken van Bincho tan houtskool best een uitdaging kan zijn voor een beginneling.

Veel kenners en experts adviseren om een ‘schoorsteen’ te gebruiken. Dit zal het aanmaken een hele stuk vergemakkelijken.

Zo een barbecue ‘schoorsteen’ is een hulpmiddel dat lijkt op een blik met een scheiding tussen de top en de bodem, waarvan de scheiding openingen heeft. Hierdoor komt er hitte van onder naar de houtskool die je aan de bovenkant hebt geplaatst. Je kunt aan de onderkant met papier een vuurtje starten of op een burner plaatsen. 

Met zo een ‘schoorsteen’ duurt het ongeveer 25 minuten om hitte te krijgen in de kolen. De eigenlijke kook temperatuur mag je in principe pas na ongeveer een uur verwachten.

Dus ja, het duurt wel even voordat je de grill aan de praat krijgt, maar je mag er gerust van uit gaan dat dit zeker wel de moeite en de tijd waard is. Het is dus zeker verstandig om een Bincho grill bijeenkomst goed van tevoren te plannen. 

Lees ook: wat vind jij leuker bij een feestje, Teppanyaki of gourmet?

En het Bincho tan houtskool weer doven

Ben je klaar met grillen? Dan kan je het vuur uitdoven met water.

De overgebleven kolen kan je weer gebruiken voor de volgende keer mits je ze wel voldoende droog laat worden. Het gebruik van Bincho tan houtskool is dus niet alleen energiebesparend, maar zeker ook kostenbesparend. 

Yakitori op een beste bincho grill

Wat is een Bincho grill?

Wanneer de Bincho tan kolen gloeiend heet en rood worden dan zijn ze heet genoeg en kan je die dan verplaatsen naar de Bincho grill.

Een Bincho grill is een Japanse grill die speciaal gemaakt is om de hitte van de kolen te kunnen weerstaan en om vlees en groente spiesen te kunnen grillen tot perfectie.  

Het idee achter de Bincho grill is dat je middels een constante hoge temperatuur heel snel jouw lievelingsgerechten kan grillen. In veel Japanse Bincho restaurants worden deze grills gehanteerd om de beste bincho hapjes te maken. 

Zelf thuis Bincho grillen

Wil je echter jouw eigen Bincho gerechten thuis maken, want je hebt geen tijd om naar een restaurant te gaan, of je wil besparen op je budget, of je wil gewoon gezellig thuis bezig zijn, dan kan het ook.

Omdat een Bincho grill over het algemeen kleiner is dan een normale barbecue set, kan je er dus geen grote dingen op leggen. De grill is precies genoeg om alleen het gevulde deel van de spies te garen en de spiesen, indien je die van bamboe gebruikt, niet te laten verbranden. 

Een eigen Bincho grill

In dit geval moet je dan jouw eigen Bincho grill hebben. Hierop maak je jouw eigen Bincho gerechten klaar zoals Bincho kip, Bincho paddestoelen en ook nog Bincho sushi.

Deze Lodge Sportsman is mijn favoriet. In Nederland zijn er niet veel goede grills te vinden voor Bincho-tan, vanwege de enorme hitte die ze aan moeten kunnen met het witte houtskool. Maar de van Lodge is perfect om de samenstelling en temperatuur van het houtskool aan te kunnen met de juiste rookgeleiding om de smaken over te brengen:

Wat is Bincho Sushi?

Wie aan sushi denkt, denkt gelijk aan rauwe vis. Echter zijn er verschillende soorten sushi soorten waaronder dus ook Bincho sushi.

Bincho sushi kan het beste omschreven worden als een rijstgerecht met rauwe vis en groenten.

Wat je je dus erbij moet voorstellen is rijst met daarop gegrilde groente en vis. Deze zijn heel vlug bereid op een Bincho grill waardoor de oliën van de vis die vrijkomen door de hitte de smaak zullen verbeteren. De sappigheid wordt behouden aan de binnenkant terwijl het aan de buitenkant heerlijk gebruind is. 

Lees ook: met dit recept maak je zelf de lekkerste Takoyaki balletjes

Wat er nog meer op de Bincho grills wordt klaargemaakt

Eigenlijk kan je van alles klaarmaken op een Bincho grill. Zolang de stukken aan de spiesen ongeveer gelijk zijn, zodat de hele saté’s gelijktijdig garen, zou je in principe van alles kunnen grillen op een Bincho grill. 

Het belangrijkste is dat de saté moet passen op de grill.

Of het nou een saté spies is van kip, rund of varken of van groenten. Probeer ook de ingewanden van de kip, zoals het hart, de lever of de maag. Maar ook rijstkoekjes kunnen worden gegrild. Vrijwel alles kan je bereiden op een Bincho grill. 

Zorg wel dat de veilig grilt

Je zou er wel voor moeten waken dat je niet wegloopt van de grill. Doordat de temperatuur zo heet is koken de gerechten snel en kunnen de gerechten vlug aanbranden, mits je niet op tijd de spiesen steeds omdraait. 

Bincho grillen voor iedereen

Barbecueën is een ontzettend leuke bezigheid en ook de rokerige geur en smaak van barbecue kan niet staan naast een andere kooktechniek.

Zeker een interessante barbecue techniek is dus het Japanse Bincho grillen, waarbij je op een snelle en effectieve manier heerlijke hapjes kan bereiden. 

Materialen nodig voor Bincho grillen

We hebben gezien dat je een aantal zeer belangrijke dingen nodig hebt om de beste bincho gerechten te kunnen maken.

Deze zijn een kwaliteit Bincho stijl grill, Bincho tan houtskool en uiteraard een paar hele lekkere recepten van jouw nummer 1 grill gerechten of Yakitori ideetjes.

Grillen met Bincho tan houtskool

Ook weet je nu het verschil tussen ‘witte’ en ‘zwarte’ houtskool en dat je jouw samenkomst goed moet plannen qua tijd, want het aanmaken van de Bincho tan kolen duurt iets langer dan normaal.

Maar heb je de grill eenmaal aan, dan is het een kwestie van een paar minuutjes om te grillen. Een Bincho grill is perfect voor het grillen van kleinere hapjes zoals spiesen met vlees, vis en groenten.

De Bincho grill en Bincho tan houtskool zijn speciaal ontwikkeld om hitte te kunnen vasthouden op een constante temperatuur waardoor je energie bespaart en ook nog erg snel kan grillen.

Nu je dit alles weet, rest alleen nog jouw grill aan te maken en grillen maar!

Wil je meer weten over echt authentiek Japans grillen? Neem dan ook eens een kijkje bij de beste Shichirin grill of de beste Hibachi grill.