Waarom zou je een gietijzeren pan kopen? – Tips en beste koop

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 3, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Als je van koken houdt dan is het fijn om goed materiaal in huis te hebben voor het maken van de lekkerste gerechten. Tegenwoordig is er veel aanbod op de markt waar je een keuze uit kunt maken.

Zo zijn er vele verschillende pannen die allemaal hun eigen voordelen hebben. Een pan hiertussen is de gietijzeren pan, waarvan we in dit artikel de voordelen zullen gaan bespreken. Waarom-zou-je-een-gietijzeren-pan-kopen

Ten eerste zijn de gietijzeren pannen in vele designs en vormen beschikbaar. Hierdoor kan je dus goed uitzoeken wat bij jou past qua kleur en vorm.

Ook zal het een mooie uitstraling hebben in je keuken. Het gebruik van de gietijzeren pan is ook weer hip geworden want ze zijn namelijk overal verkrijgbaar.

Beste gietijzeren pannen beoordeeld

Beste gietijzeren braadpan: Le Creuset Signature

Mijn favorieten zijn die van Le Crueset die begonnen zijn met hun signature braadpannen.

Lees ook: verschillende soorten braadpannen en wat kun je ermee

Beste gietijzeren  koekenpan: Le Creuset

Ze hebben inmiddels ook geweldige gietijzeren koekenpannen om het assortiment compleet te maken zoals deze classic gietijzeren koekenpan met houten handvat.

Beste goedkope gietijzeren pannen: BK

Gietijzeren pannen van BK: vallen in de categorie van 60 tot 150 euro

Ik kan me voorstellen dat de prijsklasse van Le Creuset niet voor iedereen is. Ik heb daarom hier nog twee betaalbare gietijzeren pan merken die in elk budget kunnen passen:

Beste gietijzeren wok: Surel

Gietijzeren pannen van Surel: vallen in de categorie 50 tot 100 euro

De voors en tegens van gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn van goed materiaal geproduceerd zodat je er jaren mee kunt blijven koken. De pannen zullen nooit uit zichzelf kapotgaan tenzij je zelf de pan laat vallen, want dan valt de pan uit elkaar in stukjes.

Een nadeel hiervan is dat je de pan heel goed moet onderhouden om hem jarenlang te gebruiken. Zo moet je na het gebruik een druppeltje olie in de pan doen omdat het anders gaat roesten.

Je kan ook een gietijzeren pan kopen met een emaillelaag, waardoor je dit proces kunt overslaan. Maar wat is de moeite als je er jarenlang van kan genieten? Verderop in het artikel vind je meer informatie over hoe je de pan het beste schoon kunt maken.

Prestaties

Nu gaan we kijken naar de prestaties van de pan zelf; waarom is de pan zo goed? Om mee te beginnen verspreid een gietijzeren pan de warmte geleidelijk door de pan.

Hierdoor weet je altijd zeker dat echt alles in de pan is gegaard, ook in de hoeken. Daarnaast houdt de pan deze warmte ook lang vast, waardoor het eten lang warm blijft als de pan bijvoorbeeld op tafel staat.

Door het gebruik van olie gaat de pan steeds beter functioneren. Dit komt doordat de pan de olie opneemt waardoor een soort natuurlijk antiaanbaklaag ontstaat.

De gietijzeren pan is ook zeer geschikt voor gerechten die ook nog in de oven moeten, want daar is de pan ook bestand tegen en hoef je dus hiervoor niks speciaals aan te schaffen.

Gietijzeren-pannen

Als je de gietijzeren pan gebruikt moet je ook rekening houden met het feit dat deze erg heet kan worden.

Helaas valt dit niet aan de buitenkant te zien, dus zorg ervoor dat je altijd iets van bescherming hebt (handschoenen of een theedoek) voordat je de pan aanraakt. Datzelfde geldt natuurlijk als je een braadpan zou gebruiken en hem uit de oven wilt halen.

Nadelen

Een nadeel van de pan kan zijn dat hij erg zwaar is zoals de naam al impliceert. Gietijzer weegt natuurlijk wat zwaarder dan normale koek en wok pannen.

Zoals al eerder vermeld laat je de pan dan misschien wat sneller vallen. Maar de normale pannen gaan wel veel sneller kapot, of de antiaanbaklaag verdwijnt na een paar maanden.

Dit zijn problemen die je niet hebt bij het gebruik van een gietijzeren pan, mits je de pan goed onderhoud.

Schoonmaken van de pan

Het schoonmaken van een gietijzeren pan kent een iets andere methode dan het schoonmaken van een gewone koekenpan. Er zijn verschillende manieren mogelijk en we zullen er een paar behandelen aan de hand van een stappenplan.

De eerste methode is als je klaar bent met het gebruik van de pan om een eetlepel grof zeezout door te pan te vegen, waardoor alle overige aanbaksels uit de pan zullen verdwijnen.

Hierna kan je de pan schoonmaken met een borstel en hierna goed afdrogen. Ook kan je een aardappel gebruiken om het zout in de pan te schrobben, wat het extra natuurlijk houdt.

Het is van belang dat je de pan altijd goed afdroogt want anders kan deze gaan roesten.

De tweede methode is de pan goed opwarmen tot een hoge temperatuur met water in de pan, waardoor alle bacteriën uit de pan zullen verdwijnen. Gooi daarna het vieze water weer weg en dan het enige wat nog rest is met een doekje alles goed schoonvegen.

Welke methode je ook gebruikt om de pan schoon te maken, wat je sowieso moet doen na het schoonmaken is de pan invetten met een doekje. Hiervoor kan je het beste olie gebruiken, dit zorgt ervoor dat de onderkant van de pan goed blijft en het zorgt er ook voor dat de olie al in de pan trekt.

Koken-in-een-gietijzeren-pan

Als je meer methodes wilt ontdekken om de gietijzeren pan schoon te houden kan je op internet zoeken of video’s op YouTube kijken om meer inspiratie op te doen.

Algemene tips

Hier volgen nog wat tips wat je verder nog kunt doen om de pan goed te onderhouden en wat je absoluut niet met de pan moet doen:

Do’s:

Dont’s:

Kortom, de gietijzeren pan is een mooie toevoeging aan de keuken. Je hebt ze in vele vormen, zoals ook de minder bekende gietijzeren poffertjes pan.

Qua kookresultaten zal de pan het erg goed doen mits de pan goed onderhouden wordt met de methodes die we hierboven hebben beschreven.

Hiermee hopen we je te hebben geïnspireerd en dat er binnenkort een gietijzeren pan bij jou in de keuken staat.

Veelgestelde vragen rondom gietijzeren pannen

Als jij een vraag hebt rondom gietijzeren pannen, stel hem dan gerust in de comments zodat we er op terug kunnen komen.

Hierbij alvast antwoord op de meest gestelde vragen die wij tegen zijn gekomen:

Is gietijzer beter?

Gietijzer is van nature anti-aanbak. Een goed geseasonede gietijzeren koekenpan heeft een van nature niet-klevend oppervlak. Weinig anti-aanbakpannen kunnen veilig van de kookplaat in de oven gaan. Omdat gietijzer van nature nonstick is, is het ook gemakkelijk schoon te maken.

Hoe herseason je een gietijzeren koekenpan?

Hoe weet je of de kwaliteit van een gietijzeren koekenpan goed is?

Hoe onderhoud je gietijzer?

Wat maakt gietijzer zwart?

De harde, zwarte laag die gietijzer zijn glanzende afwerking geeft, wordt de seasoning of patina genoemd. De seasoning voorkomt dat de pan gaat roesten en maakt het anti-aanbak. Je wilt absoluut niet proberen om gietijzer te gebruiken zonder seasoning – het poreuze oppervlak maakt het erg plakkerig.

Ik heb koperen en gietijzeren pannen en gebruik ze hier voor

Met koken als mijn grootste hobby, bezit ik een uitgebreide collectie aan keukengerei. Ik gebruik dan ook veel verschillende soorten pannen om keer op keer geweldige maaltijden op tafel te kunnen zetten voor mijn gezin, familie en vrienden. Mijn favorieten zijn koperen en gietijzeren pannen.

Omdat het gebruik van koperen en gietijzeren pannen niet meer heel gebruikelijk is, deel ik graag mijn enthousiasme en ervaring over het gebruik van deze pannen. Naar mijn mening zijn de pannen onmisbaar in iedere keuken. Hieronder vertel ik hoe en waar ik ze voor gebruik.

Koperen pannen

Laten we allereerst even stil staan bij het feit dat koperen pannen er geweldig uit zien. Ze geven je keuken een hippe retro / vintage look, wat tegenwoordig weer helemaal hot is. Ik heb mijn koperen pannen dan ook op een zichtbare plek in de keuken staan.

Koken met koperen pannen is fantastisch. Koper is een van de beste warmtegeleiders! Hitte wordt gelijkmatig over de pan verdeeld, waardoor gerechten perfect gaar worden. Daarnaast reageert koper snel op verhoging of verlaging van de temperatuur.

Met een koperen pan kun je sauzen of bijvoorbeeld risotto perfect bereiden. Dit komt doordat je de temperatuur erg precies kunt regelen. Zo kun je bijvoorbeeld relatief snel over gaan van koken naar pruttelen of andersom.

Hoe ik zelf mijn koperen pannen gebruik? Ik zorg altijd dat ik mijn ingrediënten gewassen en gesneden klaar heb liggen. Dit doe ik, omdat koken in koperen pannen veel sneller gaat dan in gewone pannen. Ik zorg er daarom voor dat alles al klaar staat om de pan in te gaan.

Koperen pannen warmen snel op. Daarom verwarm ik de pan nauwelijks voor. Daarnaast gebruik ik altijd een houten of siliconen spatel, omdat koper sneller krasjes krijgt dan een gewone pan.

Een van mijn favoriete manieren om de koperen pannen te gebruiken is in de oven. Ja dat kan! Ik bereid dan ook de heerlijkste gerechten in de oven met behulp van mijn koperen pannen.

Een koperen pan kookt niet alleen geweldig, maar gaat ook veel langer mee dan een andere pan. Je zult geen spijt krijgen van je aankoop!

Conclusie

En dan nu mijn ervaring met gietijzeren pannen. Mijn tweede favoriet in de keuken! Ik gebruik mijn gietijzeren pannen regelmatig en deel graag een aantal ins en outs.

Een gietijzeren pan, ook wel skillet genoemd, heeft een dikke bodem die warmte goed vast houdt. Daardoor wordt de pan erg heet, vooral als je hem goed voorverwarmd.

Persoonlijk gebruik ik mijn gietijzeren pannen graag voor het maken van crispy chicken of steak. Omdat de pan verhit tot een hoge temperatuur en deze nauwelijks schommelt, is het de perfecte pan om dat heerlijke laagje crunch te krijgen.

Ook gebruik ik de gietijzeren pannen vaak om de heerlijkste creaties te bakken in de oven. Met mijn grote passie voor taarten bakken komt de gietijzeren pan steeds weer van pas. Deze pan is ideaal om te gebruiken in de oven in plaats van een taartvorm of ovenschaal.

Last but not least raad ik je aan om je tosti´s in een gietijzeren pan te maken! Gegarandeerd de lekkerste en knapperigste tosti die je ooit hebt gegeten. Heb jij al een gietijzeren pan? Of denk je er over na om een koperen pan te kopen? Twijfel niet langer! In mijn keuken zijn ze zeker onmisbaar!

Lees ook: inductie kookplaten, van inbouw tot voor op de camping, dit zijn de beste
Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.