Beste Hibachi chef messen

Beste Hibachi chef messen | professioneel koken met deze top 3

Goed gerei maakt koken een stuk aangenamer. Chefkoks leren welke instrumenten ze moeten gebruiken en op een gegeven moment ontwikkelen ze een voorkeur voor bepaalde producten. 

Als amateur-kok heb je natuurlijk niet de luxe dat je veel kan uitproberen of kan leren van je collega’s. Daarom is het altijd fijn een review te lezen over producten die worden aangeraden door professionele chefs.

In dit artikel gaan wij in op professionele Japanse messen – aangeraden door Hibachi chefs. 

Top drie: beste messen volgens Hibachi chefs

Met stip op één: een mes uit de serie van het Japanse merk Kai. Menig professioneel kok zal goedkeurend kijken naar dit mes als jij hiermee in je keuken een mooi gerecht bereidt.

Kai Shun Premier Tim Malzer Universeel mes

Het Japanse merk Kai levert verschillende soorten messen en series. Messen voor iedereen en voor elk gebruik.

Onze voorkeur heeft dit universele chef mes van Kai Shun met een lemmet van 15 cm en een heft van hout dat fijn in de hand ligt. Met dit chef mes kun je zowel vis, vlees als groenten goed snijden. 

Waarom is dit Hibachi chef mes het beste?

Het mes is gemaakt van het beste staal dat er op de markt te koop is (VG-10 staal) en wordt geslepen op zo’n manier dat het vergeleken wordt met het staal van een Samurai zwaard. Niet verkeerd om een stukje kip of een paprika mee te snijden niet waar?

Uiteraard komt een mes dat ergonomisch is ontworpen en vervaardigd is van het beste staal met een bijbehorende prijs, maar wat ons betreft is het een goede investering als je oprecht van koken houdt.

Vind je de prijs van dit fantastische chef mes een te grote investering voor jezelf, vraag het aan je vrienden voor je verjaardag (en geef dan 5 cent terug – waarom? Dat lees je verderop in dit artikel).

Global Santokumes G80 – 18 cm

De tweede plek in onze lijst topmessen is gereserveerd voor een allround Satokumes van het Japanse merk Global. Ook dit merk heeft een fantastische reputatie. De hardheid van dit staal is iets lager dan de hardheid van het mes van Kai, maar het valt zeker nog in de categorie “professioneel”. 

De prijs van het mes ligt iets lager dan het mes op nummer één in de lijst en met een beetje geluk loop je een mooie aanbieding tegen het lijf, zoals bij bijvoorbeeld een aanbieding bij cookinglife.nl

Diamant Sabatier Delice santokumes

Het derde mes in de rij is onze budgetkeuze en is ondanks de lagere prijs een heel goed mes. Het mes van het Franse merk Diamant Sabatier heb je al voor een stuk minder en ook dit mes is een allround mes.

Ondanks dat het een goedkoper mes is, kan je ook dit mes gebruiken voor vis, vlees en groenten en ligt het mes goed in de hand. 

Santoku is een Japanse aanduiding voor universeel chef mes 

Santoku betekent in het Japans “de drie voordelen”. Japanners gebruiken de term Santoku voor messen die in het Nederlands een algemene beschrijving ‘koksmes’ zouden krijgen.

Het is dus een allround mes. “De drie voordelen” verwijzen naar de drie toepassingen, namelijk het snijden van vis, vlees en groenten.

Santoku is dus geen merknaam en je zal zien dat (Japanse) merken het woord gebruiken om messen uit hun serie aan te duiden. Ook bovenstaande merken doen dat.

Meer over onze top drie Hibachi chef messen

Onze nummer 1: het chef mes van Kai

Mes van staal

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de messen maakt of breekt de kwaliteit van het mes. Het eerste mes dat wij noemden, het mes van Kai, is een mes van buitengewone kwaliteit dat de benaming “gouden staal” heeft gekregen – het VG-10 staal. 

Het is een mes van de hoogste kwaliteit staal met een zeer hoog gehalte koolstof, waardoor het uiterst geschikt is om bewerkt te worden in vergelijking met ander staal. 

Dit mes heeft 32 lagen Damaststaal – ja het is echt waar. Het mes heeft 32 lagen flinterdun staal en is daarmee echt van uitzonderlijke klasse.

Hardheid van staal

Het mes van Kai heeft een hardheid van 61 HRC. HR is een schaal, namelijk de schaal van de Rockwellhardheid. Deze schaal geeft aan hoe hard bepaalde materialen zijn.

Hoe hoger het getal, des te harder het materiaal. De hardheid wordt bepaald door de “weerstand tegen plaatselijke penetratie”. 

Uiteraard bestaan er verschillende materialen waarop deze schaal kan worden toegepast. Als het wordt gebruikt voor staal, zoals bij messen het geval is, komt er achter de HR nog een C te staan. 

Een scherp mes

Doordat het mes van staal is gemaakt dat een hoog gehalte koolstof heeft, zal je merken dat het mes erg gemakkelijk door het eten zal snijden. Messen met deze staalsoort worden onder een hoek van 15-17° geslepen en dat merk je. 

Het mes is makkelijk scherp te houden en de weerstand dat het mes biedt is bijna nihil. Je snijdt dus makkelijk ergens doorheen en flinterdun snijden lukt hiermee perfect. 

Het houten handvat

Het handvat is een Pakkahout handvat. Dit verwijst niet naar het soort hout, maar naar de afwerking van het hout. 

Het wordt verkocht onder de merknamen Pakkawood®, Staminawood®, Dymondwood®, en Colorwood® en hoewel dit zeer indrukwekkend klinkt is het een vorm van multiplex van berkenhout. 

Zoals gezegd draait het om de afwerking. Het hardhout is onder vacuüm geïmpregneerd met een kleurstof (meestal zwart of bruin) en is daarna onder hoge druk geïmpregneerd met een phenol hars (Phenolic resin). 

De platen worden onder zeer hoge druk geperst in blokken, waardoor het een hoge dichtheid krijgt. Hierdoor is het materiaal zeer water-resistent en stevig waardoor het perfect is voor toepassing op keukenmessen. Het materiaal is stabiel en zal niet vervormen.

Check de meest actuele prijzen hier bij bol.com

Onze nummer 2: het chef mes van Global

Zoals hierboven beschreven heeft het mes van Kai een hardheid van 61 HRC en we vertelden ook al dat het mes van Global iets minder hard was.

Het mes dat bij ons op twee komt op de lijst heeft een hardheid van 56-58 HRC en is daarmee nog steeds een van de hardste messen die er op de markt te koop is. 

De hoek waaronder dit mes wordt geslepen is klein en dat zorgt voor een zeer scherp mes. Daarbij wordt het hele lemmet meegenomen en niet alleen het randje van het mes. De weerstand van het mes neemt daardoor af en je snijdt gemakkelijk door je voedingswaren. 

Dit Santokumes is hier te koop bij Cookinglife

Onze nummer 3: het mes van Sabatier

Ook al is dit mes onze budgetkeuze, de kwaliteit van het mes is zeker goed. Het merk, dat al eeuwenlang messen produceert, biedt levenslange garantie en gebruikt staal van hoogwaardige kwaliteit. 

Ook hier is de geslepen hoek van het staal klein en kan je wel spreken van een zeer scherp mes. 

Het prijsverschil zit hem wel in de kwaliteit van het staal, de hardheid is minder en daardoor kan het sneller bot worden. Desalniettemin is het een mes waar je fijn mee kan werken en een aanwinst voor iedere amateurkok.

Check actuele prijzen en beschikbaarheid hier 

Belangrijke tips voor chef messen

Goed onderhoud van het chef mes belangrijk

Let op: een mes dat gemaakt is van staal met koolstof moet goed worden onderhouden.

Er kunnen na verloop van tijd vlekjes ontstaan op het blad. Dat is een natuurlijk proces en is geen probleem. MAAR het mes mag nooit voor langere tijd in het water zijn; het kan namelijk gaan roesten.

Je kan het dus absoluut niet in de vaatwasser schoonmaken. En na het met de hand afwassen is het ook verstandig om het mes direct droog te maken.

Berg het mes ook goed op

Hang een mes op aan een magneetstrip of leg het in een messenblok.

Kies er bij het messenblok eentje met horizontale lagen. Als je een verticaal messenblok kiest zal je elke keer dat je het mes in of uit het blok haalt met het mes over het hout snijden. Dit zorgt ervoor dat het mes sneller bot wordt. Leg een mes in ieder geval nooit los in een besteklade.

Een uitgebreide keuze van allerlei Japanse mes-merken kan je vinden op de site van Fonq.nl. Je vindt hier messen van de merken die wij hebben genoemd en in verschillende uitvoeringen.

Nu je wat meer weet over messen en waar je eventueel op kan letten, kan je hieruit zeker weten een goede keuze maken.  

Wat is Hibachi?

Zoals de titel doet vermoeden zijn de messen die in dit artikel worden genoemd aangeraden door Hibachi koks. Maar mocht je niet weten wat Hibachi is, lees dan even verder.

Hibachi is een Japanse kookvorm waarbij een gespecialiseerde kok op een hete, open grill voedsel bereidt.

De koks combineren een Japanse barbecue met het gebruik van Japanse ingrediënten en specerijen en hierdoor ontstaan fantastische gerechten met een buitengewone smaak. 

De meeste Hibachi restaurants die zich deze manier van koken hebben toegeëigend hebben koks in dienst die niet alleen heerlijke gerechten maken, maar ook een show maken van het bereiden van het eten. 

Er worden veel verschillende instrumenten gebruikt om de bereiding van het eten mogelijk te maken en goede messen zijn daar een cruciaal onderdeel van.  

Lees ook mijn review over de beste Hibachi grills

Bijgeloof en messen

En waarom moet je nou iemand 5 cent geven als je een mes cadeau krijgt? Hier de uitleg:

Volgens een oud bijgeloof moet je een muntje geven aan je vriend(en) van wie je een mes cadeau krijgt. Als je dat niet doet worden de vriendschapsbanden doorgesneden. Voor familie van eigen bloed geldt dit dan weer niet, maar is het aangetrouwde familie geef ze dan een muntstuk terug (ervan uitgaande dat je niet van ze af wil).

Lees meer: hoe maak je Dashi zonder alle ingrediënten?