Beste teppanyaki kookgerei

De beste materialen voor Teppanyaki | gebruik dit kookgerei

Teppanyaki is een erg geliefde Japanse manier van voedselbereiding met een toenemende populariteit over de hele wereld. Dat is niet voor niets, Teppanyaki staat bekend als een van ‘s werelds bekendste en lekkerste schotels. Om Teppanyaki lekker zelf thuis klaar te maken, heb je wat gereedschap nodig. Hier gaan we je mee helpen.

Teppanyaki stijl van grillen

Teppanyaki is een Japanse term en betekent letterlijk “grillen op een stalen plaat”. Het is een conventionele Japanse kookstijl en de manier van bereiden geeft alles dat je bakt een ultieme smaak.

Het gaat hier voornamelijk om het bakken van groenten, vis, vlees en diverse bijhorende ingrediënten op een bakplaat. Vlees, zoals biefstuk, maar ook vis en op deeg gebaseerde gerechten zoals Yakisoba of gefrituurde noedels en rijst horen ook bij deze stijl.

De meeste recepten bevatten kip, rundvlees, varkensvlees en het belangrijkste nog, vis en schaaldieren. Deze vleessoorten gaan samen met rijst en veel gevarieerde groentes en lichte kruiden.

Tegenwoordig hoef je niet meer naar de dichtstbijzijnde Japanner aangezien je alle ingrediënten en keukengerei gemakkelijk kunt verkrijgen om wanneer je maar wilt lekker thuis de lekkerste schotels klaar te maken.

Het juiste keukengerei voor Teppanyaki

Heb je nog geen idee maar wil je binnenkort je eigen Teppanyaki bij jou thuis klaarmaken? Hier zullen we het hebben over welke tools geschikt zijn en wat je precies nodig zal hebben.

Het resultaat van de verschillende schotels hangt naast de ingrediënten en het recept ook af van wat voor keukengerei er precies wordt gebruikt tijdens de voorbereiding. Keukengerei is het gereedschap van de chef en dient van goede kwaliteit te zijn.

Zelf thuis Teppanyaki bereiden

Velen denken dat het veel werk kost om traditionele gerechten uit andere culturen klaar te maken, maar in de werkelijkheid is het vaak juist heel gemakkelijk.

Teppanyaki is een van de meest populaire gerechten in de professionele keuken. Het belangrijkste element van het klaarmaken van deze gerechten is een stalen grillplaat. Je kunt op een grillplaat heel gemakkelijk vlees, groenten en vis bereiden zonder gebruik te maken van potten en pannen.

Met een Teppanyaki grillplaat kun je Japanse recepten bereiden alsof je een echte expert bent in deze gastronomie. Er zijn verschillende recepten die je klaar kunt maken met behulp van deze grillplaat.

Heb je nog geen grillplaat? Lees dan onze post over de 5 beste teppanyaki grills voor thuis

Vergelijking van verschillende keuken materialen voor Teppanyaki

Als je je grillplaat al in huis hebt moet je er natuurlijk aan denken dat je voor het juiste keukengerei zorgt waardoor het koken gemakkelijker wordt.

Er zijn veel verschillende soorten keukengerei die ideaal zijn voor het klaarmaken van Teppanyaki gerechten. Elk onderdeel van de meest essentiële tools heeft een bepaalde nuttige functie. Je kunt kiezen voor complete sets maar sommige tools kun je alleen los kopen.

Hier een overzicht van de verschillende tools het bereiden van Teppanyaki bij jouw thuis een stuk makkelijker zullen maken:

  1. houten tang
  2. twee tandige vork
  3. grijptang
  4. bakspaan
  5. grill spatel
  6. keukenschaar
  7. grill bedekking
  8. knijpflessen
  9. grillstenen
  10. koksmuts

Goede kwaliteit is belangrijk

Keukengerei kan erg verschillen in prijs en kwaliteit. Het is belangrijk dat je over de juiste tools beschikt om de kookervaring completer te maken en de kwaliteit te verbeteren.

Naast de kwaliteit is het natuurlijk ook belangrijk dat je niet te snel te veel geld kwijt bent aan een bepaalde tool. Wij hebben een vergelijking gedaan om je advies te kunnen geven van wat de beste opties zijn om je de beste kookervaring te garanderen. Hieronder kun je onze aanraders observeren.

Binnen no-time sta jij in de keuken zelf de lekkerste Teppanyaki gerechten te bereiden!

Teppanyaki Tangen

Een goede tang is echt een stuk gereedschap dat onmisbaar is tijdens het gebruik van een Teppanyaki grill. Tangen zorgen ervoor dat je de ingrediënten beter op kunt pakken en je meer grip ervaart. Er zijn veel verschillende soorten tangen vanwege hun gespecificeerde gebruik.

Sommigen zijn simpelweg tangen om dingen mee op te pakken, maar de meeste categorieën zijn de volgende:

  • Tangen die een langere arm en smalle platte ronde uiteindes hebben, worden gebruikt om delicaat voedsel en objecten vast te houden. De gewone vuur tangen, die worden gebruikt voor kolen, waar je ze mee op het vuur kunt houden zonder je handen te verbranden, horen ook bij dit type.
  • Tangen die gebruikt worden om mee te grillen en spaghetti of een salade te serveren horen ook bij deze klasse. Deze type tangen worden zo ontworpen zodat je gemakkelijk je voedsel kan omdraaien of te verleggen op een voorzichtige manier. Dit maakt ook dat de gebruiker een grotere hoeveelheid vast kan pakken in 1 keer.
  • Tangen die gemaakt zijn van een metalen band die gebogen rond is of die twee gebogen banden hebben die samen komen door een veer, worden suiker tangen of asperge tangen genoemd. Deze komen normaal gesproken in een zilveren kleur en hebben een klauw of lepel gevormd uiteinde. Deze zijn speciaal ontworpen om dus suiker enzovoorts te serveren.
  • Er zijn tangen die een soort gewricht hebben die dicht bij het uiteinde zit. Deze worden gebruikt om zware en harde objecten vast te houden. Tangen van dit type worden gebruikt bij beroepen zoals, staal bewerker en een hoefsmit.

Houten tang

Mijn favoriete tangen om bij de Teppanyaki grill te gebruiken zijn deze ecologische tangen omdat ze gelijk een Japanse sfeer geven aan het koken, ze zijn ook niet heel prijzig. Van hout en super makkelijk te gebruiken!

Deze mooie 2-in-1 set omvat 1 brede grijptang van 6 cm breed en 1 smalle grilltang van 2 cm breed, beide tangen zijn 30 cm lang en gemaakt van Europees beukenhout.

Het voordeel van deze tangen is dat ze buiten resistent behoorlijk hygiënisch zijn vanwege de materialen. Aangezien ze van hout zijn gemaakt is het geen goed idee deze in de vaatwasser te stoppen.

Ecologische bbq teppanyaki tang
(bekijk meer afbeeldingen)

Twee tandige vork

Een twee tand vork word gebruikt voor het vast houden of oppakken van vlees. Deze vork heeft dezelfde vorm als een reguliere vork, alleen is deze wat groter en haken de uiteindes naar buiten. Ik kocht zelf deze 13 inch vork.

De vormen zijn ontworpen om dun gesneden biefstuk vast te kunnen houden. Een twee tand vork word ook gebruikt om vlees goed vast te houden wanneer je het snijd.

Een twee tand vork is echt een tool die je gewoon moet hebben, zowel thuis als in een commerciële keuken. Het word niet alleen gebruikt om het biefstuk te serveren, maar het kan ook gebruikt worden om kip of kalkoen vast te houden.

Deze vorken zijn meestal gemaakt van roestvrij staal met een houten handvat. Deze vorken gaan altijd lang mee en zijn heel praktisch om in je keuken te hebben.

Twee tand barbecue vork
(bekijk meer afbeeldingen)

Grijptang

Onze nummer één aanrader voor een grijptang is de Westmark Classic Serveertang. Dit is een zeer kwalitatieve grijptang, bestand tegen hoge temperaturen. Met deze grijptang kun je heel simpel en snel het eten op de Teppanyaki grillplaat omdraaien en ook serveren.

Het fijne aan deze tang is dat hij antislip is en dus altijd mooi blijft liggen waar je hem neerlegt. Hij is gemaakt van roestvrij-staal en makkelijk schoon te maken want je stopt hem gewoon in de vaatwasser. Zeer handig in gebruik en van goede kwaliteit, deze tang is een topper.

Verdere materialen nodig voor Teppanyaki

Naast de tangen zullen we hier de beste opties opnoemen voor andere items die je nodig hebt in de Teppanyaki keuken. We hebben de kwaliteit goed bestudeerd zodat je snel de juiste aankoop kunt maken.

Bakspaan

Een bakspaan word vaak door veel mensen ook wel een spatel genoemd. Wanneer je naar een bakspaan zoekt in een winkel, zullen de meeste medewerkers je naar de spatel verwijzen, wat nogal vervelend kan zijn.

Soms word dit ook wel een pannenkoek omdraaier genoemd. Het is echter niet hetzelfde. Zoals de naam al zegt word dit object gebruikt om voedsel om te draaien en het aan de andere kant aan te laten bakken. Het word ook gebruikt om voedsel op te tillen en te verplaatsen.

Deze worden vaak gebruikt wanneer je bacon, hamburgers, vis, eieren, koekjes, aardappelen en pannenkoeken bereid. Spanen komen in vele verschillende soorten en maten en worden ook gemaakt van verschillende materialen. Goedkope bakspanen zijn vooral de roest-vrij stalen variant.

Degene die worden verkocht in de keuken speciaalzaken zijn vaak gemaakt van siliconen over metaal of nylon. Siliconen of Nylon spatels zijn goed te gebruiken op anti aanbak lagen.

Deze bakspanen zijn speciaal gemaakt om hoge temperaturen (204 tot 260 graden) aan te kunnen. Zoals met alle spanen, hoe hoger de spaan de temperatuur aan kan, hoe duurder hij zal zijn. Let alleen alsjeblieft op met het laten liggen van je materialen op de bakplaat, dit kan er alsnog voor zorgen dat het smelt.

Normaal gesproken kunnen kookwaren oplopen van een temperatuur tot 340 graden, wat veel hoger ligt dan de maximaal temperatuur dat het materiaal kan weerstaan. Er zijn ook spanen die ontworpen met gaatjes waar het vocht en vet door heen kan druppen.

Voor Teppanyaki zijn het vaak wat luxere bakspanen van RVS uit één stuk, deze edelstale bakspaan van Weis is bijvoorbeeld perfect. Je wilt hier wellicht wat meer uitgeven aangezien het dé tool is om al je eten mee om te flippen en om te draaien tijdens het koken – Teppan style!

(bekijk meer afbeeldingen)

Grill spatel

Grill spatels zijn tools met lange handvaten, zodat je je handen weg kunt houden van het vuur terwijl je grilt. Er zijn ook vele verschillende modellen spatels, ze zijn bijvoorbeeld ontworpen om pizza’s, hamburgers en lange biefstukken om te draaien.

Deze tools zijn ontworpen met het doel dat de gebruiker comfortabel en gemakkelijk te laten grillen. De ideale spatel moet wijd genoeg zijn om grote stukken biefstuk of pizza op te tillen.

Voor teppanyaki zul je waarschijnlijk niet zo’n brede nodig hebben, maar eentje met een lang handvat, zoals deze Boretti bbq spatel kan erg handig zijn.

Super wijde spatels zijn ongeveer 5 inches wijd en zijn perfect voor zwaardvis biefstuk maar niet voor de vele andere ingediënten die op de grill plaat liggen.

Een spatel variatie die een grip gedeelte van ongeveer 3 to 3,5 inches is wijd genoeg om voor alles gebruikt te kunnen worden. Spatels die een grip gedeelte van 4 inches hebben bieden ook genoeg ondersteuning en behendigheid.

Boretti bbq spatel
(bekijk meer afbeeldingen)

Keuken scharen

Deze scharen zijn speciaal ontworpen voor het bereiden van voedsel. Deze tools zijn meer flexibel dan de normale scharen. Zijn handvaten zijn meestal gemaakt van rubber of plastic. De handvaten zijn getextuurd voor betere grip en knippen. De scharen hebben ook een extra diep gedeelte om makkelijk kip gewrichten door te unnen knippen.

Delen van de handvaten hebben tanden die je kunt gebruiken voor het openen van flessen of potten en sommige hebben zelfs een soort schroevendraaier zodat je potten ook open kan breken.

De scharen hebben 2 delen of kanten die samen functioneren om voedsel te snijden. Deze twee zijdes kun je van elkaar halen zodat elk deel gemakkelijk gewassen en gedroogd kan worden. De schaar zal lang mee gaan omdat het gemaakt is van roestvrij staal en aluminium.

Een van de meest veelzijdige scharen die ik heb gezien is deze van Rösle.

Zij die een schaar kiezen dat bladen heeft met een medium opening, genoeg om voetsel te snijden maar niet te wijd om klein voedsel en ingedienten te snijden. Veel scharen zijn speciaal ontworpen om dunne botjes te kunnen knippen. Wees er zeker van dat de bladen de capaciteit hebben om volledig te kunnen knippen en snijden met gemak.

Grill bedekking

Hoezen voor over de grill zijn gemaakt om het eten warm en vochtig te houden voordat het geserveerd word. Een grill cover word ook gebruikt om je plaat te beschermen van vet spetters en om je grill omgeving schoon te houden.

Op deze manier is het schoon en functioneel houden van je keuken makkelijk bij te houden. Eieren, biefstuk, burgers en kip zijn allemaal dingen waar je keuken behoorlijk vettig van kan worden.

Deze hoezen komen natuurlijk in verschillende stijlen en maten om bij iedere keuken te passen. Sommige zijn rechtghoekig en anderen hebben een circel vorm.

Deze tools komen ook met een cool touch handvat zodat je jezelf niet brand terwijl je kookt. Omdat deze materialen heel duurzaam zijn, zullen ook deze tools lang mee gaan. De hoezen zijn perfect voor in restaurants, food trucks, cafe’s en zelfs bij je thuis.

Knijp flessen

Knijp flessen zijn een perfect hulpmiddel om je controle te geven over je ingrediënten wanneer je aan het koken bent. Deze hulpmiddelen helpen je om de meester te worden van je culinaire specialiteit.

Dankzij deze, kun je de precieze hoeveelheid kiezen van je ingrediënt. Ze zijn erg handig, vooral als je zuinig wilt zijn met je ingrediënten. Ik denk dat je overal wel aardig goedkope knijpflessen kan kopen.

Het is niet het item waar je veel geld aan uit moet geven. Bijvoorbeeld deze.

Grill stenen

Griddle stenen zijn tools die je na gebruik weg kunt gooien, ze zijn bedoeld om je grill te beschermen, schoon te maken en bij te houden. Als je je grill vaak gebruikt in je keuken heb je echt iets nodig dat snel en grondig schoon maakt. Deze griddle stenen kunnen lang mee gaan.

Deze stenen maken je grill schoon zonder een smaak of luchtje achter te laten. Verder gebruik je deze stenen ook om je materialen waarmee je kookt vrij te houden van roest. Deze zijn gemaakt van een steen dat perfect aangekoekt vet te verwijderen van je grillplaat.

Koksmuts

In de afgelopen tijd, werden de hoofddeksels van de chef vooral gezien als een fashion statement en om je haar uit het eten te houden. In het verleden, het hoofddeksel van de chef werd gebruikt om de hierarchie binnen de keuken vast te stellen. Bijvoorbeeld, de chefs die de hoge hoed op hadden waren ook daadwerkelijk hoger in de hierarchie.

Zelfs de vouwen in de hoed hadden een doel, zij lieten zien hoeveel recepten, specifiek de ei gerechten, de chef had gespecialiseerd. Hoewel nu het algemene doel is om het haar uit het eten te houden.

Er gaan jaren voorbij waarin de chefs meer praktische functies vinden voor hun hoofddeksels. Je zult nu meer zien dat chefs en koks een haarnetje of pet dragen. Het is ook eigenlijk gewoon leuk om er een te dragen, en om er een cadeau te doen! Zoals deze.

Lekker Teppanyaki recept om mee aan de slag te gaan

Nu dat je alle materialen hebt leren kennen en verzameld hebt die je nodig hebt om een Teppanyaki gerecht te maken, kun je dit gemakkelijke Teppanyaki recept proberen. Dit recept zorgt voor genoeg eten voor 4 personen en vergt maar 30 minuten bereiding tijd.

Ingrediënten

  • 4 stuks kippenborst zonder bot
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 4 groene uitjes
  • 8 mini maiskolven
  • 115 gram taugé
  • 1 eetlepel sesam olie
  • 4 eetlepels soja saus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel gember, geraspt

Instructies

  1. bereid alle ingrediënten voor.
  2. snij de kippenborsten in stukjes van ongeveer een centimeter in een schuine hoek
  3. verwijder de zaadjes in de paprika. Snijd de maiskolven, uien en paprika dun. Plaats de gesneden ingrediënten op een bord samen met de kip en de taugé
  4. verhit de grill of bakplaat, borstel de sesam olie erover. Leg de groenten en kip bij elkaar in groepjes. Wees er zeker van dat de ingrediënten genoeg ruimte hebben zodat ze goed gebakken kunnen worden.
  5. bak de ingrediënten goed door, verwijder ze van de grill en plaats ze in een schaal
  6. mix de mirin, soja saus en gember. Deze mix word de saus voor de groenten en kip, mix alles goed door voor het serveren

Tada! Nu kun je genieten van dit gemakkelijke Teppanyaki gerecht. Nadat je je rooster, bakplaat of grill gebruikt moet je deze natuurlijk na elk gebruikt schoonmaken.

Je kunt dit doen door voorzichtig het resterende voedsel eraf te schrapen met een spatel en het af te doen met keukenpapier. Voor de aangebakken stukjes kun je heet water er bij gebruiken. Zorg ook dat je alles weer goed droogt.

Lees meer: lekker en gezond zalmrecept voor teppanyaki

Conclusie – het juiste materiaal is het halve werk

Teppanyaki is een combinatie van een traditionele kook stijl en eigentijdse kunst om een geweldig culinair feest gerecht te ontwikkelen. De normale ingrediënten die bij Teppanyaki gebruikt worden zijn meestal groenten, kip, vis, garnalen en biefstuk. De olie die het meest gebruikt wordt bij Teppanyaki is soja of sesam olie.

Na dat je alle ingrediënten hebt voorbereid, is het uitkiezen van de juiste materialen die je gaat gebruiken ook heel belangrijk. Er zijn veel verschillende materialen die je bij het bereiden van een Teppanyaki gerecht kunt gebruiken, zoals degene die we al eerder benoemd hebben.

Het is erg belangrijk dat je na gaat welke materialen je ook daadwerkelijk nodig hebt, meestal heb je ze namelijk niet allemaal meteen bij het eerste gebruik nodig.

Kijk ook zeker naar de prijs en hoe lang de materialen mee zullen gaan. Als je denkt dat je de mening nodig hebt van de professionals, vraag deze dan ook zeker.

Als je dan eenmaal de juiste materialen hebt, word het bereiden en genieten van Teppanyaki een stuk gemakkelijker!

Lees meer: Chefs messen voor het bereiden van Hibachi