9 beste ramen toppings | alles wat lekker is om in je ramen te doen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 2, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

De Japanse keuken is wereldwijd beroemd om zijn heerlijke en unieke smaken. Het wordt als zeer gezond beschouwd en de bereidingsmethoden verschillen nogal van andere keukens.

Ramen speelt hierbij een belangrijke rol.

Ramen is een Japanse term voor noedelsoep. Het bevat groenten, vlees en speciale kruiden in een bouillon. Het is een van de meest geliefde gerechten in Japan.

Beste ramen toppings

Historisch gezien is het afkomstig uit China, maar is het een van de populairste gerechten in Japan geworden. Een van de belangrijkste redenen voor zijn populariteit is dat je het kunt kopen tegen een lage prijs.

Het is ook verkrijgbaar in de vorm van instantcups, zodat mensen er onderweg van kunnen genieten. Daarom zijn zowel inwoners als toeristen er dol op.

RAMEN EN ALLE VARIANTEN

Ramen varieert in een breed scala aan smaken. Het is bereid met behulp van meerdere methoden. Elke methode onderscheidt zich van een andere op basis van regio, voorkeur van mensen, smaakkeuze en seizoen.

Elk restaurant en elke streetfood verkoper heeft zijn eigen techniek, stijl en proces om het te bereiden. Daarom is het beschikbaar met veel toppings.

WAAROM ZIJN RAMEN-NOEDELS VERSCHILLEND?

Deze Ramen-noedels, meestal gemaakt van tarwemeel, zijn erg lekker.

Een belangrijk ingrediënt, namelijk Kansui, dat een mengsel is van kaliumcarbonaat en natriumcarbonaat, wordt ook toegevoegd aan de bereiding van noedeldeeg.

Het heeft een frisse, heerlijke en huiselijke smaak. Het wordt op verschillende manieren gemaakt. Dikke en lange strengen, evenals ronde en kleine strengen, zijn overal verkrijgbaar.

Wanneer je in een restaurant voor ramen kiest, kun je dit meestal in verschillende varianten zo van het menu kiezen. Een aangepaste bestelling kan ook worden geplaatst met verschillende factoren zoals dikte, vochtniveau, enz.

SOORTEN RAMEN SOEP

Ramen is verdeeld in meerdere soorten op basis van de soep die het bevat.

Traditioneel werd de soep gemaakt van zogenaamde Miso-pasta, maar in de loop van de tijd werden nieuwe soep basissen gecreëerd zodat er zoveel nieuwe categorieën ontstonden.

De soepbases met de meeste voorkeur worden hieronder uitgelegd:

Dezelfde toppings in deze verschillende soepen genereren verschillende smaken. Er is dus een grote verscheidenheid aan keuzes beschikbaar.

Omdat ramen veel toppings bevat, is het een geldige vraag voor mensen om zich af te vragen wat gunstig is voor hun gezondheid en wat schadelijk is.

Het hangt allemaal af van de voedingswaarde en de hoeveelheid ingrediënt in een portie.

Ook moet je eerst weten hoeveel calorieën je nodig hebt. Als deze punten in gedachten worden gehouden, is het zeer onwaarschijnlijk dat je ongezond wordt door ramen te eten.

9 BESTE RAMEN TOPPINGS

Traditionele Japanse restaurants staan ​​bekend om het serveren van originele en authentieke ramen-noedels.

Er worden echter ook veel add-ons en toevoegingen gemaakt en aangeboden door verschillende koks.

In dit artikel zijn ramen-toppings verdeeld in traditionele toppings en verdere add-ons. De details worden hieronder vermeld.

Moyashi

Tauge of moyashi als ramen topping

Moyashi is het Japanse woord voor taugé. Het is de meest voorkomende ramen-topping die beschikbaar is in elk restaurant en eetkraam in het hele land.

De taugé kunnen half gekookt of volledig gekookt zijn. Over het algemeen neigen mensen naar half gekookt vanwege de knapperigheid.

Beide versies kunnen echter worden gebruikt. Moyashi is gezoet met een additief en wordt geserveerd bij bijna elke soort ramen.

Als je meer wilt weten over de moyashi en het gebruik ervan, bekijk dan mijn bericht over taugé gerechten in Japanse stijl die ik hier voor je heb geschreven.

Negi

Negi lente ui als ramen topping

In Japan wordt prei Negi genoemd en smaken ze meer naar groene uien. Gesneden of geraspte prei en uien worden gezien als een topping en een extra chilisaus kan ook worden toegevoegd om het kruidenniveau te verhogen.

Mensen geven echter de voorkeur aan chili-olie in ramen-soep in plaats van het toevoegen van chilisaus met hun Negi.

Negi wordt eigenlijk in veel Japanse gerechten gebruikt, vandaar dat ik hier in dit bericht uitgebreid over Japanse Negi schrijf.

Chashu varkensvlees

Chashu pork is een heerlijke ramen topping

Chashu is een populaire ramen-topping bestaande uit varkensvet en andere kruiden. De lokale bevolking noemt het ook ‘Nibuta’ wat gestoofd varkensvlees betekent.

Het sappige gestoofde varkensvlees wordt gesneden en wordt bovenop noedels geserveerd. Meestal serveren restaurants twee grote plakjes als één portie. Er kan echter ook extra Chashu worden bij besteld.

Tamago

Tamago omelet ramen topping

Tamago is een Japanse term voor een rechthoekige omelet.

Tamago toppings vermengen eieren met de soepbasis en deze eieren kunnen worden genoten in verschillende vormen, variërend van hardgekookte, zachtgekookte, gefrituurde, gemarineerde, omelet en rauwe, enz.

Menma

Bamboe scheuten in ramen
Menma bevat bamboescheuten met een mix van mosterd en zout. Deze bamboescheuten worden ofwel in de zon gedroogd of verwerkt volgens de gistingsmethode.

Deze topping, wanneer gemengd met elke vorm van bouillon, maakt een geelachtig gekleurde noedelsoep die rijk en erg lekker is.

Kamaboko

Narutomaki of kamaboko fish cakes
Kamaboko ook wel Rode Kamaboko genoemd, is een Japanse term voor viscake. Deze viskoekjes bestaan ​​niet alleen uit vis, maar bevatten ook andere zeevruchten en groenten.

Bijna elk restaurant serveert het vanwege zijn populariteit. Kleine stukjes gestoomde viscake bedekken de noedels.

Er zijn tal van viskoekjes beschikbaar, maar de meest voorkomende zijn witte viskoek, ook lokaal geciteerd als Narutomaki, met een roze spiraalpatroon in het midden.

Flank steak

Flank steak in ramen
Flank is een stuk rundervlees genomen uit een onderste borstgedeelte. Het is verrijkt met eiwitten en vet. Omdat het meeste Japanse volk van vlees houdt, wordt Flank beschouwd als een goede keuze voor ramen.

Maïs

Mais is overheerlijk in je ramen
Maïs wordt gebruikt in combinatie met misosoep en boter om een ​​heerlijke smaak te geven.

Zeewier

Nori sheets zeewier voor knapperigheid
Zeewier is de eetbare zeealg die kan worden gebruikt bij het bereiden van eten. Het wordt door de Japanners al duizenden jaren beschouwd als een goede toevoeging aan hun meest populaire gerechten, zoals onder andere sushi.

Ze gebruikten het ook als een topping voor ramen.

Veel soorten zeewier zoals Nori en Wakame worden niet alleen door de lokale bevolking maar ook door buitenlanders gegeten. Zeewier zit vol vezels en eiwitten die ramen een smakelijke smaak geven.

AANVULLENDE RAMEN TOPPINGS

Furikake

Furikake is een Japans kruid dat een mix van verschillende ingrediënten bevat. Het gedroogde mengsel bevat vis, zeewier, mononatriumglutamaat, sesamzaad, zout en suiker.

In Japan wordt deze poedervormige kruiden over gekookte rijst, vis en groenten gestrooid om een ​​heerlijke smaak te geven.

KIMCHI

Hoewel Kimchi een onderdeel is van de Koreaanse keuken, wordt het door velen wereldwijd graag gegeten. Vaak geserveerd als bijgerecht met ramen, is kimchi nu een belangrijk voedsel geworden in Japan.

Het bevat verschillende groenten zoals napakool, lente-uitjes, knoflook, paprika en rettich. Deze groenten worden eerst gefermenteerd en vervolgens genoten met andere kruiden.

Kimchi voegt een kruidige smaak toe aan ramen-soep, dus de mensen die een hete smaak willen, gaan meestal voor Kimchi Ramen.

Het is natuurlijk niet echt traditioneel Japans, ik hou wel van de manier waarop de twee culturen soms mengen, en ik heb dit diepgaande artikel geschreven over de verschillen in hun keukens als je dat ook wilt bekijken.

MISO PASTA

Hoewel een miso-soepbasis kan worden gekozen in plaats van afzonderlijke miso-pasta te gebruiken, hangt het van persoon tot persoon af op welke manier ze het willen toevoegen aan hun ramen.

Miso-pasta kan namelijk ook bovenop de toppings worden toegevoegd om een ​​authentieke Japanse smaak te krijgen.

BOTER

Meestal is de Miso Paste of Shio soepbasis erg dun en vloeibaar. Dus de mensen die naar dikke jus verlangen, geven de voorkeur aan boter als topping. Het verrijkt de ramen door een romige noot toe te voegen.

YUZOKOSHO

Yuzu is een citrusvrucht die veel voorkomt in Aziatische landen en eilanden. Yuzokosho is een kruidenpoeder gemaakt door Yuzu-schillen te drogen.

Een beetje zout en chilipepers worden toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Niet veel restaurants serveren het, maar deze smaakmaker wordt gebruikt door straatvoedselverkopers om ramen een contrast te geven.

VIS

Net als flank steak wordt ook vis beschouwd als een belangrijke keuze in Japan en wordt het zowel als bijgerecht als in een volledige maaltijd gebruikt.

KAAS

Kaas wordt beschouwd als een topping voor instant ramen-noedels. Omdat het gemakkelijk toegankelijk is en door bijna iedereen geliefd is, wordt het gebruikt voor het bereiden van supersnelle ramen.

HIBACHI SAUS

Japanse Teriyaki is algemeen bekend als Hibachi-saus. Over het algemeen zijn een mengsel van sojasaus, suiker, sake, mirin en sommige andere kruiden de ingrediënten van hibachi die een traditionele en orthodoxe toon aan ramen toevoegen.

IS HET OK OM KANT EN KLARE RAMEN KRUIDEN TE GEBRUIKEN?

Instant ramen-kruiden bevatten een grote hoeveelheid mononatriumglutamaat (MSG), tertiair butylhydroquinon (TBHQ) en een hoge hoeveelheid natrium die zeer slecht is voor je gezondheid.

Het verhoogt het risico op hartaanvallen, spijsverteringsproblemen problemen en maagkanker.

Daarom wordt het altijd aanbevolen om zelf bereide toppings in plaats van instant-pakjes te gebruiken.

WAAR VIND JE DE BESTE RAMEN MET VERSCHILLENDE TOPPINGS IN JAPAN?

De meeste Japanse restaurants serveren ramen, maar ze geven niet allemaal een echte Japanse ervaring.

Door de lokale bevolking wordt altijd voorgesteld om van ramen te genieten in een gespecialiseerd ramen-restaurant waar je alle gewenste toppings kunt krijgen, samen met meerdere soepen.

Lees alles wat er te weten is over ramen in mijn vorige artikel hier. Ik heb uren besteed aan het onderzoeken van alle verschillende variaties, dus het heeft echt alles wat je zult willen weten.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.