De handigste sushi kits beoordeeld

5 beste sushi kits beoordeeld voor de perfecte sushi thuis

Sushi bestaat al eeuwen! Wist je dat om vis goed te houden, de Japanners deze lieten fermenteren samen met rijst?

Zo begon men in de Edo periode in Japan (1603 tot 1868) de rijst ook samen met de vis te eten, ook als was deze nog niet helemaal gefermenteerd.

Het werd een populair gerechtje en men was verzot op de wat zurige smaak van de rijst in combinatie met de vis.

In het oude Tokyo (Edo), begin 19e eeuw, was er een straatverkoper, Yohei Hanaya, die lunchgerechten verkocht.

Zijn klanten wilden liever wat kleine hapjes en geen grotere gerechten voor de lunch.

Hij maakte daarom kleine hoopjes rijst die hij vorm gaf met zijn handen en legde er een stukje rauwe vis op.

De hapjes werden enorm populair en anderen gingen dezelfde kleine ‘hoopjes rijst met rauwe vis’ bereiden.

Deze gerechtjes werden geleidelijk aan steeds mooier en er werden steeds iets meer ingrediënten gebruikt, zo is sushi min of meer ontstaan.

Sushi betekent letterlijk ‘rijst bereid met azijn’, de rijst is wat korter en na het koken plakkerig.

Deze wordt in combinatie met stukjes rauwe vis als octopus, zalm of tonijn in noriblad, gemaakt van purperwier, gerold.

Dit blad is erg smaakvol en heeft een ietwat visachtige smaak.

In een kwart eeuw tijd is de chique sushi een redelijk ‘gewone’ traktatie geworden.
Veel mensen zijn er dol op en willen zelf ook sushi kunnen maken.

Tegenwoordig zijn er handige sets op de markt om thuis aan de slag te gaan. Hieronder hebben wij een selectie voor jou gemaakt:

Sushi kits Afbeeldingen
Sushi set porseleinSushi Set 14-Delig Sushi kit van porselein

(bekijk meer afbeeldingen)

Sushi set leisteen: 9 Delige set voor 2 personen Sushi set leisteen

(bekijk meer afbeeldingen)

Sushi set met vormpjes: Clynnton Roller Kit Clynnton sushi maken kit

(bekijk meer afbeeldingen)

Sushi starter kit: Tokyo Design Studio Sushi starter kit

(bekijk meer afbeeldingen)

Sushi Bazooka: Kitchen Tools Sushezi Sushi bazooka

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste sushi kits beoordeeld

Sushi set porselein: Sushi Set 14-Delig

Sushi kit van porselein

(bekijk meer afbeeldingen)

Deze Sushi Set 14-Delig van porselein voor twee personen is vaatwasserbestendig en komt met sushi matten, eet schaaltjes, bakjes voor de saus en schaaltjes voor de wasabi en gember.

Er zitten chopsticks bij en houdertjes om deze op te leggen. Het is een prachtige set in zwart porselein. Fraai voor op jouw eettafel!

Beleg de matjes met in azijn gekookte rijst en daarop een stukje rauwe vis en bijvoorbeeld komkommer, dan worden de matjes gebruikt om de rijst netjes in te rollen en als de rol klaar is worden er plakjes van gesneden.

Niet heel makkelijk voor een beginner.

Bekijk deze set hier bij Cookinglife

Sushi set leisteen: 9 Delige set voor 2 personen

Sushi set leisteen

(bekijk meer afbeeldingen)

Een 9 Delige sushi set voor 2 personen met een leistenen antislip serveerplank van circa 30 bij 16 centimeter en twee porseleinen kommetjes.

Er zitten chopsticks met twee eetstokhouders bij, een scherp vismes en een sushi rolmat. De plank is niet geschikt voor in de oven en vaatwasser.

De plank is goed te reinigen met theedoek en wat olie (als olijf- of sla olie) voor behoud van de leisteen.

Bekijk hem hier bij Blokker

Sushi set met vormpjes: Clynnton Roller Kit

Clynnton sushi maken kit

(bekijk meer afbeeldingen)

Verras jouw vriendenclub met overheerlijke sushi en gebruik deze Clynnton 11-Delige Sushi Maker Set om de sushi in de vorm van een vierkant, rechthoek of driehoek, bloemetjes of een hartje te maken.

Laat je fantasie de vrije loop!

Deze kit is voorzien van een handleiding en zorgt ervoor dat je in een zeer korte tijd de origineelste sushi kan serveren. Er zit een spatel, een mes en een opscheplepel bij.

Het is ook mogelijk om de kit in de vaatwasser te doen, behalve het mes dan.

Dit mes kan je het beste alleen voor het snijden van sushi bewaren, zodat deze langere tijd scherp blijft.

Om te voorkomen dat je mes plakt tijdens het snijden, veeg je na elke gesneden plakje je mes aan een schone doek af.

Duw het mes ferm naar beneden en ga niet ‘zagen’. Een leuk cadeau voor de echte Sushi-fan of kookliefhebber!

Bekijk hem hier bij bol.com

Sushi starter kit: Tokyo Design Studio

Sushi starter kit

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor de beginners onder ons is er de Sushi Starter Kit, een heel gemakkelijke kit waarmee je lol krijgt in het maken van je eigen sushi.

Er zit een bamboe matje bij de kit en een kunststof spatel, en gelukkig ook nog twee heel handige vormen voor het maken van Nigiri en Futomaki Sushi en twee sets chopsticks.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Sushi Bazooka: Kitchen Tools Sushezi

Sushi bazooka sushi kit

(bekijk meer afbeeldingen)

De Sushezi Bazooka Sushi Maker is superleuk om cadeau te geven. Je kan met deze kit vrij eenvoudig en rap lekkere verse sushi maken.

Sushi rollen met een bamboemat is soms nog vrij lastig voor de onervaren sushi kok, terwijl je met de Bazooka sushi maker juist op een simpele manier de perfecte sushi kan maken, zelfs als beginner.

Je vet de sushi maker iets in en vult deze met de gekookte rijst, die je lichtjes aandrukt met de staaf waardoor je dus een geul maakt in het midden van de rijst.

Voeg je ingrediënten toe en sluit de sushi maker. Maak een aantal draaibewegingen en dan is de sushirol klaar!

Rol het noriblad eromheen en snijd met een heel scherp mes de rol in gelijke plakjes. Wat sojasaus, gember en wasabi erbij en smullen maar!

Bekijk hem hier bij bol.com

Welke soorten sushi zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten sushi, want er zijn honderden combinaties te verzinnen.

  • De meest bekende traditionele sushi’s zijn de handgevormde Nigiri, een ovaal hoopje rijst met meestal vis of een stukje gebakken ei erop.
  • Temari is een variatie hierop, maar dan in de vorm van een balletje.
  • De Maki is het bekende zwart-grijze rolletje met rijst erin en nog een kleine verrassing in het midden van de rijst als bijvoorbeeld krab, komkommer, of fruit.
  • Een wat grotere uitvoering van de Maki variant is Futomaki en de Temaki is gerold in de vorm van een puntzakje.
  • We hebben ook nog sushi zonder noriblad aan de buitenkant, maar dan alleen een rolletje van rijst met een vulling in het midden. Dit is echter een Westerse aangepaste sushi versie.

Bij sushi hoort ook ingemaakte gember, wasabi en sojasaus. Wist je dat echte wasabi al na 15 minuten zijn scherpe smaak verliest?

In Japan krijg je geen wasabi bij de sushi, deze zit namelijk al in de sushi zelf verwerkt.

Lees ook alles over deze verschillende soorten sushi waar we eerder al eens over schreven.

Tips voor het bereiden van de beste sushi

Wat zijn de aandachtspunten bij het maken van heerlijke, maar ook fraaie sushi?

De ingredienten

Het is natuurlijk altijd belangrijk te beginnen met de juiste voorbereiding. Bekijk wat je lekker vindt en haal de juiste ingrediënten in huis.

Om sushi te maken heb je ofwel een bamboematje ofwel een beginnersset nodig en de volgende ingrediënten:

  • sushi rijst
  • rijstazijn
  • suiker
  • zout
  • norivellen
  • sojasaus
  • gember
  • wasabi pasta
  • en natuurlijk de vis, vlees, groente of eventueel fruit om de rijst mee te vullen.

Voorbeelden van heerlijke vullingen zijn omelet, kip, paling, garnalen, paprika, maar ook fruit als mango en aardbei of banaan!

Was de rijst

De sushirijst moet voor het koken eerst gewassen worden.

Spoel de korrels goed af met koud water totdat het water wat er van af komt niet meer troebel is en laat de rijst na het wassen een aantal minuten goed uitlekken.

Het is niet heel gemakkelijk om de sushirijst goed klaar te maken, de rijst moet niet te lang, maar ook zeker niet te kort koken.

Het moet wat plakkerig zijn, zodat het niet uit elkaar valt.

Het koken van de rijst

Doe de rijst in de pan en voeg water toe, doe een deksel op de pan, breng de rijst aan de kook en laat 2 minuten doorkoken om daarna het vuur laag te zetten voor een kwartier.

Vervolgens haal je de pan van het vuur en laat je deze met deksel erop nog een kwartier staan.

Wikkel een theedoek om de deksel, want we willen niet dat de condens op de rijst kan druppelen.

Haal de rijst dan uit de pan, voeg de rijstazijn er aan toe en laat de rijst verder goed afkoelen.

We willen de sushirijst het liefst op kamertemperatuur hebben als we de sushi op tafel zetten.

Eventueel heb ik hier ook de exacte ratio rijst en water voor je rijstkoker

Hoe rol je de sushi?

Leg een bamboematje of vorm klaar en leg hier een velletje nori op, met de gladde kant van de nori naar beneden.

Verspreid vervolgens de rijst over het vel, druk het wat aan en laat een paar centimeter vrij aan de bovenkant van het vel. Leg de vulling in het midden.

Als je een matje gebruikt zal dit het lastigste gedeelte zijn; het rollen. Probeer de vulling niet te laten verschuiven en rol het geheel zo strak mogelijk op.

Blijf wat aandrukken en strijk wat water op de paar vrije centimeter om de rol dicht te plakken.

Ten slotte: het snijden van de sushi

Nu leg je de rol op een snijplank en met een heel scherp mes ga je de plakjes snijden, veeg na elk gesneden plakje je mes weer schoon.

Serveer de fraaie sushi met ingemaakte gember, sojasaus en wasabi.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

‘Itadakimasu!’, dat wil zeggen ‘Eet smakelijk’ in het Japans, alhoewel het letterlijk betekent “ik ontvang nederig”.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden na het lezen van dit artikel en ga je binnenkort experimenteren met je eigen sushi set!

Lees ook: de beginnersgids voor sushi, alles wat je wilt weten over dit gezonde eten