Beste Yakitori charcoal grill

Review: 4 Beste Yakitori charcoal grills +tips om zelf Yakitori te maken

Wil je jouw smaakpapillen iets nieuws laten uittesten? Probeer dan Yakitori, want na het eten van Yakitori wil je gewoon altijd meer.

Wat is Yakitori?

Yakitori is een heerlijk Japans gerecht welke je het beste kunt vergelijken met een sappige kip saté. Maar dan eentje die op een speciale manier is bereid, namelijk op een traditionele Japanse Yakitori charcoal grill.

Wil je ook Yakitori maken in je eigen vertrouwde omgeving thuis? Dan heb je ten eerste een goede eetlust nodig en de absolute must-have: de beste Yakitori charcoal grill! 

Waar komt Yakitori vandaan?

Yakitori is een Japans kookconcept en vindt zijn oorsprong bij de straatkraampjes in Japan, maar is intussen razend populair in veel high-end restaurants wereldwijd.

Omdat een uitje naar een restaurant best wat kan kosten, hebben liefhebbers van Yakitori een oplossing bedacht: ze maken zelf Yakitori.

Wat heb je nodig om zelf Yakitori te maken?

Wat je nodig hebt hiervoor zijn uiteraard de beste Yakitori charcoal grill en wat vaardigheden om te grillen.

Hieronder vind je een lijst van de 4 beste Yakitori charcoal grills. We kijken naar verschillende mee-neem tafelmodel grills, een handige RVS grill op poten en een luxe grill die je zeker moet zien.

Maak gerust een keuze uit een van onze voorkeuren, want de beste Yakitori charcoal grill die jij zoekt staat ongetwijfeld in het lijstje hieronder. 

De beste Yakitori charcoal grills op een rijtje

Yakitori charcoal grillAfbeelding
All-round favoriet voor Yakitori: Jacksking BarbecueJacksking charcoal yakitori bbq
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste Yakitori Grill op poten: Ferraboli RVS Spies Houtskool BarbecueFerraboli Barbecue - Spies - Houtskool - Rvs
(bekijk meer afbeeldingen)
Makkelijk mee te nemen: Weber Go-Anywhere HoutskoolbarbecueWeber go-anywhere charcoal yakitori grill
(bekijk meer afbeeldingen)
Ultiem gebruiksgemak: Barbecook Karl houtskoolbarbecue met opbergzakBarbecook Karl houtskoolbarbecue met opbergzak
(bekijk meer afbeeldingen)

All-round favoriet voor Yakitori: Jacksking Barbecue

Onze nummer 1 keuze en meest favoriete Yakitori grill is deze Yakitori barbecue houtskool camping grill.

Draagbare bbq grill voor Yakitori uit hoogwaardig materiaal: Japanse keramiek en metaal. Perfect voor het bereiden van de beste Yakitori spiesjes.

Het is een super handige grill die inklapbaar en draagbaar is. Het is de perfecte grill om Yakitori op te maken en is ook speciaal hiervoor ontwikkeld. 

Natuurlijke authentieke materialen

De grill is aan de binnenkant gemaakt van een hoge kwaliteit milieuvriendelijk materiaal, namelijk Japanse keramiek. an eenvoudig op elke picknick tafel worden geplaatst om te grillen.

De grill heeft een compacte afmeting van 40 cm breed en is makkelijk in elkaar te zetten. De losse delen kan je snel opbergen en meenemen in de meegeleverd tas. 

Zeer handig in gebruik en makkelijk mee te nemen

Vanwege het design ontstaan er in deze grill minder kookdampen, terwijl de constante hitte wel behouden wordt.

Het is een praktische grill die je overal meeneemt naar bijvoorbeeld de camping, het strand en de picknick. Zo kun je overal jouw lievelings Yakitori maken. 

Bekijk deze Yakitori grill hier

Beste Yakitori Grill op poten: Ferraboli RVS Spies Houtskool Barbecue

Voor deze stijlvolle grill van Ferraboli heb je geen tafel nodig, want het is een grill die op poten staat.

Stijlvolle en traditionele houtskool barbecue geproduceerd in Italië volgens oude tradities en kwaliteitseisen met roestvrij stalen frame en rooster.

Veel ruimte op deze grill

Deze luxe RVS grill is een lange en zeer stabiele barbecue grill die volgens hoge kwaliteitseisen en oude tradities is gemaakt in Italië.

De grill is gemaakt om een behoorlijk aantal spiesen tegelijk te garen. De afmetingen zijn 57 x 28 x 73 centimeter (L x B x H). Het is de ideale grill voor het maken van lekkere Yakitori spiesen. 

Zeer degelijk roestvrijstaal

Met een roestvrijstalen frame en rooster kan je erg lang genieten van deze grill. Het is beslist een stabiele stalen constructie die goed is om in de tuin te gebruiken en fijn is afgewerkt.

Bekijk deze grill op poten hier bij bol.com

Makkelijk mee te nemen: Weber Go-Anywhere Houtskoolbarbecue

Met de Go Anywhere grill geniet je overal van een heerlijke barbecue. De grill is super compact, weegt erg licht en heeft een stevige handgreep.

Super lichtgewicht en compacte houtskool grill met stevige handgreep die je makkelijk overal mee naar toe neemt. Met porselein geëmailleerd deksel & ketel en perfecte luchttoevoer door het aluminium ventilatieluchtrooster.

Mooie praktische grill

Kenmerkend van het merk Weber is de kwalitatieve met porselein geëmailleerd deksel en ketel. De grill is 41 x 25 cm (L x B) en heeft een verchroomd rooster die eenvoudig is schoon te maken.

De grill heeft verder de perfecte luchttoevoer door het aluminium ventilatie luchtrooster. Het is een heel leuk uitziende barbecue grill waarmee je gerust voor ongeveer 6 personen kan grillen. 

Bekijk deze Weber hier bij Fonq

Ultiem gebruiksgemak: Barbecook Karl houtskoolbarbecue met opbergzak

Gemak dient de mens en dat vonden we bij deze luxe houtskoolbarbecue. De Barbecook Karl houtskoolbarbecue beschikt over alle belangrijke eigenschappen die je zoekt in een goede barbecue grill.

Deze stijlvolle tafelgrill heeft een ingebouwde ventilator en een geëmailleerd grillrooster met genoeg ruimte voor 6 personen die na gebruik gewoon in de vaatwasser kan.

Ingebouwde ventilator en LED-verlichting

Het is een stijlvolle tafelgrill met een ingebouwde ventilator om optimale controle te hebben over de temperatuur. 

De regelknop heeft een LED-verlichting en laat de ventilator harder of zachter blazen. Geen gedoe meer met zelf waaien en blazen. En toppunt van luxe: de grill heeft zelfs een USB-ingang! Dus ook als zijn de batterijen leeg je kunt nog steeds gebruik blijven maken van de ventilator.

Na gebruik gewoon in de vaatwasser

Deze prachtige grill heeft een geëmailleerde grillrooster en kan na gebruik gewoon in de vaatwasser. Het rooster heeft een zodanig ontwerp dat er geen vet op het houtskool kan vallen en een perfecte grill oppervlak van 41,5 x 23,2 cm voor spiesen. 

Bekijk deze Yakitori grill hier bij Blokker

Waar moet je op letten bij het kopen van een Yakitori grill?

Voordat je een Yakitori grill aanschaft zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Alleen op deze manier voorkom je een miskoop en kies je voor de beste Yakitori charcoal grill die bij jouw past. 

Het formaat van de Yakitori grill

Een belangrijke vraag die je jezelf stelt wanneer je opzoek gaat naar de beste Yakitori charcoal grill is deze: waarvoor zal ik de Yakitori charcoal grill gaan gebruiken?

De reden dat je deze vraag eerst beantwoord is belangrijk omdat het antwoord op deze vraag de grootte van de Yakitori charcoal grill zal beïnvloeden.

Denk na of je er alleen spiesen op zal grillen of zal je bijvoorbeeld ook stukken groenten en vis op willen grillen.

Een traditionele Japanse Yakitori grill is over het algemeen een compacte grill die op tafel past. De breedte van de grill is meestal ook gelijk aan de lengte van een spies.

Zo kan je ervoor kiezen om met of zonder het rek jouw saté’s te garen. Zonder het rek kan je de spiesen makkelijk omdraaien. Ga je dus voor de complete Japanse ervaring dan is een kleine tafelmodel grill eentje die je zou moeten overwegen. 

In tegenstelling tot de kleine versies van Yakitori charcoal grills zijn er ook grotere commerciële varianten.

Sommige modellen hebben poten en kunnen handig al staande bediend worden. Deze zijn perfect voor restaurants of thuis, als je bijvoorbeeld veel Yakitori tegelijk wilt maken.

De vorm van de Yakitori grill

Behalve dat je een Yakitori charcoal grill gebruikt voor het garen van kipspiesen kan je de grill ook gebruiken om andere maaltijden te bereiden. De vorm van de grill is dus ook een van de dingen die je moet overwegen.

Traditionele Yakitori grills zijn rechthoekig van vorm. Wil je echter ook kebabs of burgers grillen dan is een ronde grill wel handig. 

De kwaliteit van de Yakitori grill

Een grill waarop je Yakitori maakt zal behoorlijk wat hitte moeten kunnen verdragen. Kies dus het liefst een grill van binnen keramisch is.

Keramiek zorgt voor een gelijke verdeling van de hitte en houden de hitte ook goed vast. Een traditionele Yakitori grill is zelfs gemaakt van klei.

Ook deze zal de nodige hitte van de binchotan houtskolen kunnen verdragen. Heb je echter een authentieke Japanse grill niet bij de hand, dan kies je gewoon voor een grill die goed hitte vasthoudt en deze gelijkmatig verdeeld.

Waar we naar op zoek zijn is een grill die langzaam en gelijkmatig het vlees kan garen met een constante temperatuur zonder dat de grill hieraan kapot gaat. 

Is de Yakitori grill praktisch in gebruik?

Met de juiste techniek en de juiste Yakitori charcoal grill maak je gegarandeerd de beste Yakitori thuis. Kies dus een grill die praktisch is voor jou.

Ga voor een grill waar je makkelijk de hitte van de houtskolen kan beïnvloeden, een grill die simpel in elkaar te zetten is en die ook makkelijk schoon te maken.

Hier tips over hoe je een tafelgrill schoonmaakt met azijn!

Hoe maak je Yakitori?

Ga je zelf aan de slag thuis dan is het handig om het een en ander te weten over hoe je Yakitori maakt.

De Yakitori spiesen

  • Maak wat spiesen van stukjes kippenvlees. Gebruik je bamboestokjes dan dien je deze 20 minuten voorafgaand aan het rijgen eerst in water te weken. Dit doe je om te voorkomen dat het stokje te snel verbrandt tijdens het grillen.
  • Snijd de stukken niet te klein want het vlees gaat tijdens het garen nog inkrimpen. Je hoeft het vlees in principe niet van tevoren te marineren omdat je al dipsauzen hebt om de natuurlijke smaak van de kip te complementeren zodra die gaar is na het grillen. Wel kun je wat saus bereiden om de spiesen te bestrijken wanneer je deze op de grill legt.  
  • Gebruik het vlees dat jij zelf lekker vindt. Het vlees van de dijbenen of ook de ingewanden van de kip zoals het hart en de lever worden vaak gebruikt om Yakitori te maken. Deze delen smaken het best met de tare saus, omdat ingewanden van zichzelf al een sterke smaak hebben.
  • Wil je genieten van de pure smaak van het vlees dan is een dipsausje eigenlijk overbodig. 

De smaken van Yakitori

Er zijn 2 hoofdsmaken van Yakitori: shio (zout) en tare (een zoet en pittige saus op soja basis).

Meestal wordt er wel wat zout over de Yakitori gestrooid voordat het op de grill wordt geplaatst. Je kan het beste van Shio Yakitori smullen door het te combineren met alcohol, bijvoorbeeld bier of witte wijn of natuurlijk traditionele sake.

Grillen met de juiste temperatuur

Voor de beste grill resultaten gebruik je binchotan houtskool om te grillen.

Alles wat je moet weten over de beste binchotan houtskool en hoe je die aanmaakt kan je hier vinden. 

Heb je een mooie hitte bereikt, dan leg je de spiesen op het rek boven de kolen. Je smeert dan een strijk saus op het vlees.

De natuurlijke sappen van het vlees in combinatie met de strijk saus vallen op de hete kolen. Hierdoor stijgt er een rokerige geurige aroma op. Het vlees boven het houtskool wordt zodoende niet alleen langzaam gegaard, maar neemt ook de geur van het houtskool en de sauzen op.

Het is een samenspel van een constante hitte aanhouden van de kolen die niet uitdoven tijdens het grillen. 

Af en toe draai je de spiesen om zodat het vlees aan alle kanten goed kan garen en heerlijk bruin wordt aan de buitenkant en sappig blijft aan de binnenkant. Een paar minuten op de grill en jouw kipspiesen zijn klaar. 

Hoe moet je Yakitori eten?

Geloof het of niet, zelfs voor het eten van de welbekende Japanse ‘street food’ Yakitori zijn er ongeschreven etiquettes.

Hoewel deze niet zo ernstig zijn als dat van sushi eten, zijn er toch enkele gangbare normen waaraan Yakitori liefhebbers zich houden. 

Heel belangrijk: pure proeftest

Ga je in een restaurant Yakitori eten dan moet je de opgediende Yakitori eerst proeven zoals de chef het gerecht heeft voorgeschoteld.

Zet nooit meteen sauzen erop! Proef eerst een stukje en als je vindt dat je iets erbij wilt doen, dan mag je dit doen. Wat mensen ook vaak vergeten is dat het vlees al behoorlijk wat smaak heeft van de strijk saus. Gelijk sauzen erover gieten is dus niet aangeraden.

Van het stokje of met chop sticks

Het beste wat je kan doen is Yakitori meteen eten zodra het warm van de grill komt en het liefste rechtstreeks van het stokje.

Bij restaurants worden er zelfs bakjes geplaatst waar je jouw stokjes in kan deponeren. Zie je deze niet, vraag er dan gerust naar. 

Sommige mensen halen het vlees van het stokje weg en eten dan heerlijk verder met chop sticks. Op zich geen enkel probleem, maar het liefste zien de koks jou wel graag gewoon het vlees van het stokje eten.

Hoeveel kost Yakitori in Japan?

Vrijwel overal in Japan kan je Yakitori kopen. Het gerecht wordt doorgaans per stuk verkocht maar op sommige plaatsen worden ze per twee stuks verkocht.

De prijs per stuk verschilt van plaats tot plaats en kan op z’n goedkoopst 100 Yen kosten per stuk Yakitori, maar op z’n duurst dan kan de prijs per stuk al dichtbij de 200 Yen lopen.

Dat is tussen de 0.85 en 1.70 euro. Best een goede prijs voor zo een lekkernij!

Aan de andere kant betaal je dure restaurants wel 300 Yen per spies. Dat is omgerekend zo een euro 2.50 per spies.

Bij sommige eettenten kan je een portie van verschillende soorten Yakitori kopen in combinatie met alcohol. Zo een aanbod kost rond de 2000 tot 5000 Yen per persoon. Dat is tussen de euro 17 en 42 en in echte dure restaurants loopt het prijskaartje behoorlijk op naar 10.000 Yen, ongeveer euro 85.

Voordat je ergens binnenstapt en besteld is het zeker goed na te gaan in welke prijsklasse de Yakitori wordt verkocht. 

Waar het dus op neer komt bij traditionele Japanse Yakitori

Maak je een keer zelf Yakitori thuis dan is het dubbel feest! Want het is altijd gezellig om met anderen te  borrelen bij de barbecue en je bespaart ook nog. Bovendien is het maken van authentieke Yakitori snel gedaan en absoluut eenvoudig.

Het enige dat je nodig hebt is de beste Yakitori charcoal grill, binchotan houtskool en jouw favoriete Yakitori en sauzen.

Een beetje hulp van dit prachtige kookboek Yakitori & Korean BBQ kan zeker geen kwaad, vooral als je dit voor de eerste keer gaat doen.

Kortom je hebt nu alle tools bij de hand voor een heerlijk en authentieke Japanse Yakitori ervaring en dat gewoon lekker bij jouw thuis!

Wil je een traditioneel groenten gerecht toevoegen aan jouw Yakitori menu? Hier vind je een heerlijk gerecht met gegrilde courgette!