Chinees of japans eten wat zijn de verschillen

CHINEES VERSUS JAPANS ETEN | 3 GROTE VERSCHILLEN

Elk land ter wereld heeft zijn keuken, die een ware weerspiegeling is van zijn waarden en cultuur. Toch is voedsel een universele taal die door iedereen wordt begrepen en mensen hebben het nodig om te overleven.

Maar iedereen heeft een andere interpretatie van hoe hun favoriete keuken eruit zou moeten zien. Dit hangt echter allemaal af van waar we vandaan komen.

De Europese keuken is bijvoorbeeld heel anders dan de Aziatische keuken. De Aziatische keuken varieert echter ook, vooral als het gaat om de Japanse keuken en de Chinese keuken. In deze post zullen we kijken naar het verschil tussen Japans eten en Chinees eten.

Bekijk mijn belangrijkste punten in deze video:

 

CHINEES ETEN

Chinees eten, ook bekend als de Chinese keuken, verwijst naar de kookstijl van maaltijden in China, evenals de omliggende regio’s. De Chinese keuken heeft een rijke en interessante historische achtergrond, die dateert van meer dan 1000 jaar geleden, onder verschillende dynastieën.

De Chinese keuken is in de loop van de periode echter veranderd en de belangrijkste reden hiervoor is om tegemoet te komen aan verschillende voorkeuren van de lokale bevolking.

Een van de meest opvallende dingen als het gaat om Chinees eten is dat zuivelproducten zelden worden gebruikt. Vandaag hebben we ongeveer 8 erkende voedingsmiddelen in de Chinese keuken, waaronder:

  1. Anhui
  2. Cantonese
  3. Sichuan
  4. Fujian
  5. Hunan
  6. Jiangsu
  7. Zhejiang
  8. evenals Shandong

De belangrijkste koolhydraten die in de Chinese keuken worden geserveerd, zijn noedels en rijst, samen met groenten in elke Chinese maaltijd. Chinees eten maakt ook gebruik van verschillende soorten sauzen en kruiden.

JAPANS ETEN

Japanse keuken wordt sterk beïnvloed door de traditionele cultuur van het Japanse volk. In deze keuken wordt rijst als hoofdgerecht geserveerd en worden er nog twee bijgerechten geserveerd als aanvulling op de rijst.

Een ding dat de Japanse keuken uniek maakt, is het gebruik van verse ingrediënten, evenals de gezonde en lichte uitstraling van het voedsel.

Miso-soep, de meest populaire soep in Japan, is bijvoorbeeld een eenvoudige en gezonde bouillon gemaakt van miso-pasta en zeewier. Een ander opmerkelijk aspect van de Japanse keuken is het gebruik van rauw voedsel, wat heel gebruikelijk is, en de meeste buitenlanders bezoeken Japan alleen om het te proeven.

Dit komt duidelijk naar voren in de populariteit van sushi, die een gemeenschappelijke delicatesse is geworden in verschillende landen, ver weg van Japan.

In tegenstelling tot de westerse cultuur, worden verschillende maaltijden duidelijk geserveerd in de Japanse keuken, elke maaltijd in zijn eigen kleine kom of bord.

De belangrijkste reden hiervoor is dat de Japanners niet van de smaak houden die wordt geproduceerd wanneer verschillende voedselaroma’s met elkaar mengen.

Dit betekent dat je altijd een scheiding moet hebben, vooral als je voedsel in een bentobox verpakt.

Japanners houden ook van thee, met name zwarte of groene thee. Het Japanse volk gebruikt matchabladeren, in traditionele theeceremonies.

HOE VERSCHILT JAPANS VOEDSEL VAN CHINEES?

Het is belangrijk op te merken dat de Aziatische keuken zeer uniek is wanneer je deze vergelijkt met keukens uit verschillende delen van de wereld. Zowel de Japanse als de Chinese keuken hebben echter bepaalde kook- en voedselbereidingsstijlen, waardoor ze op de een of andere manier vergelijkbaar zijn, maar ook anders.

In dit bericht zullen we de enkele verschillen tussen Chinees eten en Japans eten benadrukken.

Hier heeft iemand een video op YouTube gemaakt waarin de verschillen worden uitgelegd terwijl ie door Pinterest scrolt, wat misschien leuk is om te bekijken, maar ik zal hieronder meer in detail ingaan.

DE JAPANSE KEUKEN IS VEEL LICHTER VOOR DE MAAG

Chinees of japans eten wat zijn de verschillen
Japanse keuken vertegenwoordigt de ingrediënten, koken en manier van eten in Japan. Het eten is veel gezonder en ook licht op de maag. Dat is de reden waarom Japans eten als gezonder wordt beschouwd in vergelijking met Chinees eten.

Een van de belangrijkste redenen voor het verschil tussen Japans en Chinees eten zijn de gebruikte recepten. Chinese recepten hebben veel vet nodig tijdens het bereiden van voedsel, en dit verhoogt de calorieën in elke maaltijd.

Bovendien zijn de belangrijkste ingrediënten in Chinees eten noedels en rijst, die ook bijdragen aan de verhoogde consumptie van koolhydraten. Ook al bestaat de bereiding van Japans eten soms uit wat rijst maaltijden, ze zijn in kleinere hoeveelheden in vergelijking met Chinees eten.

Een ander interessant ding over Japans eten, dat het ook beter maakt, zijn hun traditionele bereidingen. In tegenstelling tot de Chinese keuken, gebruiken de Japanners liever platte pannen dan woks.

Door het gebruik van platte pannen kunnen de Japanners verschillende soorten heerlijke recepten bereiden, zonder dat ze veel vet en olie hoeven te gebruiken.

Een ding dat je moet weten over het gebruik van de platte pannen, is dat je jouw voedsel op zeer hoge temperaturen kunt bereiden, zonder de voedingswaarde van het voedsel dat je bereidt te beschadigen.

Over het algemeen kunnen de platte pannen die door de Japanners worden gebruikt, worden vergeleken met een grill, waardoor de chef-kok rauwe groenten kan bereiden met behoud van de sappige textuur in deze groenten.

Dat is de reden waarom je Japans eten licht en knapperig zult vinden en zonder de meeste ongewenste oliën. Zoals eerder aangegeven, hebben de Japanners ook één vuistregel: bepaalde voedingsmiddelen rauw en ongekookt eten. Dit komt veel voor in Japan, vooral als het gaat om zeevruchten.

Lees ook: rijst balletje in hartige of zoete smaken uit Japan

CHINESE KEUKEN VEREIST VEEL VOORBEREIDING

De Chinezen koken daarentegen het grootste deel van hun eten met een wok. Meestal zul je een Chinese kok vinden die een wok gebruikt om verschillende soorten voedsel te frituren, en dit houdt in dat je de ingrediënten in het voedsel constant draait en mengt.

Het belangrijkste idee achter het gebruik van een wok om het voedsel te bereiden, is om ervoor te zorgen dat het voedsel gelijkmatig wordt gekookt, van binnen naar buiten of van buiten naar binnen.

Er is nog iets interessants dat je moet weten over de Chinese keuken – het wordt als een groot en belangrijk onderdeel van de Chinese culinaire kunst beschouwd. Dat is de reden waarom de meeste Chinese gerechten namen hebben die goed doordacht zijn om geluk te hebben.

Op het moment dat je bijvoorbeeld een Chinees restaurant bezoekt, herken je enkele veelvoorkomende gerechten, zoals sinaasappel-kip, kip-chow mein, eier-bloemsoep en andere interessante gerechten.

Je moet er rekening mee houden dat deze namen zijn bedoeld om het voedsel op te laten vallen. Ook houden de Chinezen ervan om veel kruiden en specerijen in hun gerechten te gebruiken om het voedsel meer smaak te geven.

AZIATISCHE THEE

Zowel in de Japanse als in de Chinese cultuur is thee ook een belangrijk onderdeel van hun keuken. Het is echter belangrijk op te merken dat de thee die wordt geconsumeerd in de Japanse keuken en de Chinese keuken varieert.

Chinezen drinken bijvoorbeeld graag zwarte thee, terwijl Japanners graag groene thee drinken als aanvulling op hun eten. Beide keukens consumeren echter thee naast de maaltijd of na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.

VLEES EN VIS

Een ander interessant en gemeenschappelijk verschil tussen Chinees eten en Japans eten is de voorgerechten die worden geconsumeerd. De Japanners houden bijvoorbeeld van rundvlees, kip en vis, terwijl de Chinezen dol zijn op varkensvlees, kip, rundvlees en vis.

DE VERSCHILLEN IN EEN NOTENDOP

We kunnen deze verschillen opsplitsen in drie punten:

GEZONDHEID

Het eerste verschil tussen Japans en Chinees eten is gezondheid. Zoals we eerder zagen, zijn Japanse voedingsmiddelen voedzamer en lichter in vergelijking met Chinees eten.

Meestal gebruikt Japans etet verse ingrediënten en heeft het geen zware kruiden. Chinees voedsel is daarentegen vettiger, meestal vanwege de gebruikte bakmethoden.

Japanners, daarentegen, houden van grillen, of zelfs hun eten serveren als het in een natuurlijke rauwe staat is. Dit maakt Japans eten frisser en gezonder voor consumptie.

INGREDIËNTEN

De ingrediënten die in deze twee keukens worden gebruikt, variëren aanzienlijk. In de Chinese keuken wordt meer vlees gebruikt dan in de Japanse keuken. Traditioneel vertrouwt de Japanse keuken op zeevruchten voor eiwitten in plaats van vlees. Vlees wordt echter populair in het land, vooral na de modernisering.

China daarentegen vertrouwt op vlees van verschillende keukens. Uit onderzoek is gebleken dat de vraag naar vlees in China de afgelopen 30 jaar is toegenomen. Er wordt gezegd dat deze vraag bijna 4 keer is toegenomen.

KOOKTECHNIEKEN

Ten slotte variëren de kooktechnieken die in deze twee keukens worden gebruikt ook enorm. De Chinese keuken gebruikte veel kruiden om hun eten te laten opvallen, en ook om het de smaak te geven die vereist is voor hun cultuur.

Je zou niet verbaasd moeten zijn om een ​​mengsel van ingrediënten te vinden die je niet in andere maaltijden zou zien.

Daarom, als je een gerecht ziet dat bestaat uit vlees, vis, champignon, evenals verschillende groenten, en het gerecht heeft veel kruiden, dan is er een kans dat het een Chinees gerecht is.

De Chinese keuken houdt ook van het gebruik van exotisch vlees, maar de Japanse keuken niet.

De Japanners mixen dingen ook, maar je zult zien dat het in veel bijgerechten wordt gebruikt in plaats van samen op één bord te mengen.

Ze houden ervan de natuurlijke smaak van verse vis en ook wat vlees te behouden en gegrild op een vlakke ondergrond Teppan-grill of roosters zoals op een Hibachi-grill en voeg vervolgens een aantal leuke sauzen toe.

CONCLUSIE

Hoewel de meeste mensen van Aziatische gerechten houden, is het absoluut belangrijk om het verschil tussen deze twee keukens te begrijpen.

Je zou een onderscheid moeten kunnen maken bij het vergelijken van Chinees eten en Japans eten. Je zult echter merken dat het grootste verschil zit in de smaak en de ingrediënten die worden gebruikt om het voedsel te bereiden.

Lees ook: de 5 best beoordeelde teppanyaki grillplaten voor thuis