Teriyaki saus of hoisin saus

IS CHINESE HOISIN SAUS ZOALS JAPANSE TERIYAKI?

Hoisinsaus is een dikke, geurige, scherpe saus die vaak wordt gebruikt in Aziatische roerbakgroenten, marinades en gegrilde gerechten.

Het wordt vaak gebruikt in veel Chinese keukens en in sommige Vietnamese recepten (de traditie werd waarschijnlijk eeuwen geleden doorgegeven van China naar Vietnam via handel of vermenging van culturen), het wordt ook wel “Chinese BBQ-saus” genoemd.

Laten we het nu vergelijken met Teriyaki-saus om je een snel antwoord te geven: Is hoisinsaus zoals Teriyaki?

Hoisinsaus is Chinees en gebaseerd op gefermenteerde sojabonenpasta, terwijl teriyakisaus slechts een kleine component sojasaus bevat. Hoisinsaus is daarom veel dikker en zouter dan zijn Japanse tegenhanger omdat teriyakisaus meestal zoeter is.

Hoisinsaus wordt vaak gebruikt in Chinese gerechten om vlees te glazuren, maar chef-koks gebruiken het ook voor roerbakrecepten en als dipsaus. Het heeft een diep donker karmozijnrood uiterlijk en heeft een zoete en zoute smaak die perfect past bij gegrild vlees.

De hoisinsaus maakt gebruik van veel voorkomende ingrediënten zoals knoflook, rode chilipepers, venkel en sojabonen; er zijn echter ook regionale varianten die verschillende ingrediënten gebruiken. Andere ingrediënten zijn suiker, chinese five spices en azijn.

Het woord hoisin is een combinatie van 2 Chinese woorden (Kantonees 海鮮, hoi en Mandarijn 罪, sin) en wordt in het Engels letterlijk vertaald als ‘zeevruchten’.

Het bevat echter geen zeevruchtenbestanddeel, dus de term is enigszins misleidend, of misschien is de algemene smaak van de saus of rook het naar vis of zeevruchten, daarom noemden ze het ook zo.

INGREDIËNTEN VAN HOISIN

Het basisingrediënt van hoisinsaus is gefermenteerde sojabonenpasta (daarom zie je dat het dik en plakkerig is).

De hoisinsaus waarvan wordt gezegd dat deze in Beijing-stijl is (of populair is in Beijing) bevat deze ingrediënten:

Zetmeel (van zoete aardappel)
Tarwe
Rijst
Water
Suiker
Soja bonen
Sesam zaden
Witte Gedistilleerde Azijn
Zout
Knoflook
Rode Chilipepertjes
Kleurstoffen
Conserveringsmiddelen

Volgens de traditie wordt de hoisinsaus gemaakt van gemalen geroosterde sojabonen met water.

Hier is hoe het is gemaakt:

 

Hoewel hoisin zeevruchten betekent, is het nooit gemaakt met ingrediënten voor zeevruchten, noch werd het ooit in de hele geschiedenis gebruikt voor zeevruchten (opnieuw kan de naam per ongeluk aan de saus zijn gegeven).

BASIS VAN HOISIN SAUS

De basis voor de specerij die de hoisinsaus is, is de gefermenteerde sojabonenpasta die ook wordt toegevoegd met verschillende smaken en kruiden.

Een echt Aziatische smaaksaus maakt gerechten direct exotisch en combineert umami met de zoete, pittige en kruidige ingrediënten.

De hoisinsaus is vegetarisch en veganistisch vriendelijk omdat het geen dierlijke producten bevat, hoewel het traditioneel de saus is die is gemaakt voor de Kantonese delicatesse Peking-eend.

Weet wel dat hoisin is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, wat betekent dat het gluten bevat en als je een glutenvrij dieet volgt, kun je overwegen een andere saus te nemen of een hoisinsaus te kopen die niet op soja is gebaseerd.

Bekijk ook al deze lekkere Japanse soepen als je wat tijd hebt

ONTSTAAN VAN DE SAUS

Er is weinig meer bekend over de oorsprong van hoisinsaus dan dat het Kantonees is.

De formuleringen uit het verleden die teruggaan naar zijn wortels, kunnen echter wat zeevruchtenelementen bevatten om de umami-smaak te geven die nodig is om de smaak van de saus te accentueren.

Niemand herinnert zich ook de laatste keer dat de saus wordt gebruikt voor een zeevruchtenrecept, dus de naam en oorsprong van de saus is een compleet mysterie.

HOE SMAAKT HOISIN SAUS?

Hoisinsaus heeft een zeer sterke zoute en zoete smaak waardoor het een geweldig paar is met elk BBQ-recept of roerbakkeuken.

Als je niet bekend bent met zowel de hoisinsaus als de barbecuesaus in Amerikaanse stijl, lijken ze misschien hetzelfde te smaken.

Degenen die deze kruiden vaak hebben geprobeerd, zullen echter weten dat de hoisin veel zouter, rijker en niet te zoet is in vergelijking met de westerse BBQ-saus.

Lees ook: Japans eten voor sushi of sashimi, wat zijn de verschillen?

VOORDELEN

Hoisinsaus is een geweldige manier om een ​​uniek Aziatisch smaakprofiel toe te voegen aan je groeiende lijst van voedselrecepten.

Op de medische noot, als je arts je beperkt om natriumarm voedsel te eten, dan wil je misschien hoisinsaus weglaten uit je lijst met ingrediënten voor je recepten.

Maar de meeste ingrediënten van de hoisinsaus hebben veel gezondheidsvoordelen, dus tenzij anders voorgeschreven door je arts of als je er geen allergische reacties op hebt, kun je hoisinsaus eten.

 
WAT IS TERIYAKI SAUS?

Teriyaki is een van de vele Japanse kooktechnieken waarbij voedsel wordt gegrild en geglazuurd met een speciaal gemaakte teriyaki-saus.

In Japan bestaan ​​de meeste teriyaki-recepten uit visvlees (bijv. Makreel, forel, zalm, tonijn, skipjack, marlijn en yellowtail), terwijl in westerse landen wit en rood vlees wordt gebruikt, zoals rundvlees, lam, varkensvlees en kip.

De Japanners gebruiken soms ook gehaktballetjes, hamburger steak en inktvis bij het maken van teriyaki-gerechten.

INGREDIENTEN VAN TERIYAKI SAUS

De teriyaki-saus kan standaard alleen worden gebruikt voor teriyaki-recepten, omdat deze niet het beste uit andere voedingsmiddelen haalt.

Teriyaki gerecht

De typische ingrediënten voor een teriyaki-saus zijn onder meer:

Water
Sojasaus
Bruine suiker
Honing
Gember
Knoflook poeder
Sesamolie
Maïzena
Mirin

Het is gemakkelijk om je te vergissen wanneer je de hoisinsaus en de teriyaki-saus naast elkaar plaatst, in feite denken de meeste mensen dat ze vergelijkbaar of hetzelfde zijn, terwijl ze dat niet zijn.

HET VERSCHIL TUSSEN HOISIN SAUS EN TERIYAKI SAUS

Terugkerend naar onze vraag (die ook de titel van het artikel is), is hoisinsaus zoals teriyakisaus? Nou, het voor de hand liggende antwoord is nee.

Hoewel ze qua dikte, kleur, textuur en zelfs in hun smaak op elkaar lijken, zou je het verschil bij een nadere inspectie opmerken.

Ten eerste is de hoisinsaus gebaseerd op gefermenteerde sojabonenpasta, terwijl teriyakisaus slechts een kleine component sojasaus bevat.

Hoisinsaus is veel dikker en zouter dan zijn Japanse tegenhanger omdat teriyakisaus meestal zoeter is.

Tot slot is hoisinsaus pittiger in vergelijking met teriyakisaus, maar je zult ze zeker waarderen wanneer je ze volgens je BBQ-recept glazuurt.

Lees ook: de basisbeginselen van Sushi uitgelegd