Verschillende soorten Japanse paddestoelen

7 populairste eetbare Japanse paddenstoelen & hun recepten

Japanse champignons hebben wereldwijde bekendheid gekregen vanwege hun uiterlijk en geweldige smaak. Ze hebben duizenden categorieën waarbij sommige eetbaar zijn, terwijl sommige giftig zijn.

De eetbare paddenstoelen zijn verder onderverdeeld in meerdere soorten. Elk van hen heeft zijn unieke en onderscheidende kenmerken.

Ook is hun smaak heel anders, zodat ze op meerdere manieren kunnen worden gegeten. Ze worden gekoesterd als een volledige maaltijd, maar ook als bijgerecht bij een hele hoop gerechten.

Verschillende traditionele en regionale recepten gebruiken deze paddenstoelen, en je kunt zien of de paddenstoelen in een bepaalde regio groeien, afhankelijk van die regio en ze in hun (authentieke) gerechten gebruiken.

Ze worden ook gebruikt in de populaire Hibachi-stijl van koken. Restaurants, evenals street food verkopers, hebben hun speciale kookstijl en techniek voor hun bereiding.

Dit is hoe ze champignons kweken in Japan, en het is geweldig om te zien hoe exact:

In dit artikel wil ik een overzicht geven van alle Japanse champignons die in populaire gerechten worden gebruikt:

SOORTEN PADDENSTOELEN IN JAPAN

Er zijn waarschijnlijk veel meer soorten paddenstoelen in Japan dan we kunnen weten.

Ze groeien in verschillende variëteiten, maar niet allemaal dienen ze een doel, althans niet voor ons. Laten we eens kijken naar enkele van de veel gebruikte eetbare paddenstoelen in Japan en hoe ze worden bereid.

SHIITAKE PADDENSTOEL

Japanse shiitake champignons

Shiitake-champignons zijn waarschijnlijk de meest bekende Japanse champignons en een van de meest geconsumeerde champignons ter wereld.

Ze zijn smaakvol en ze bevatten aanzienlijk meer pit wanneer ze gedroogd en gedehydrateerd zijn.

Shiitake dekt een enorme hoeveelheid van je dagelijkse koperconsumptie, wat een basiselement is voor hartwelzijn. Specialisten zeggen dat veel mensen niet de benodigde hoeveelheid koper in hun eetgewoonten krijgen.

Shiitake kan dit gat opvullen. Vanwege de eiwitverrijkende eigenschappen zijn ze ideaal voor vegetariërs en veganisten. Het heeft ook eigenschappen voor het genezen van infecties, zwelling en tumoren vanwege pantotheenzuur en selenium.

Knapperig Japans Shiitake-paddenstoelrecept

Knapperige shiitake japanse paddenstoelen recept
Knapperige Shiitake-paddenstoelen zijn erg smakelijk en worden regelmatig gebruikt voor tempura.

Gedroogde Shiitake kan worden gerehydrateerd om een ​​veganistische soep te bereiden, en ze worden regelmatig gecombineerd met Kombu om een ​​stevige vegan bouillon te maken, wat een geweldige optie is om te gebruiken in plaats van de Bonito-visvlokken in dashi.

Om knapperige en heerlijke Shittake-champignons te maken, zijn de volgende basisingrediënten nodig:

2 el plantaardige olie
8 gram shiitake-champignons
¼ kopje teriyakisaus
1 el oestersaus
1 kleine groene ui in ringen gesneden

Bereidingswijze:

  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de shiitake toe en bak ze. Draai ze om en schud ze om de zoveel tijd tot ze een delicate bruine kleur krijgen. Ga door met deze stap gedurende acht tot tien minuten.
  • Voeg twee eetlepels water toe aan de champignons en kook ze. Gooi de champignons af en toe rond totdat het water volledig is verdampt en de champignons zacht zijn.
  • Herhaal het gooien nog ongeveer twee minuten langer.
  • Verplaats de champignons naar een middelgrote kom en voeg teriyaki en oestersaus toe
  • Serveer ze direct met wat lente uien om je gerecht te garneren en een beetje crunch te geven.

Aangezien de Teriyaki-saus al genoeg zout bevat hoef je er geen extra zout over te strooien.

MAITAKE PADDENSTOEL

Japanse maitake paddestoelen
In het Japans betekent Maitake dansen. Deze paddenstoelen hebben deze naam gekregen vanwege hun krullende uiterlijk.

Het wordt ook wel “Hen of the woods” genoemd omdat hun bovenkant eruitziet als een donzige kip.

Van Maitake wordt gezegd dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft, omdat het gevuld is met middelen om kanker te voorkomen, vitamine B, vitamine C, koper, kalium, aminozuren en bèta-glucanen.

Het is goed voor het immuunsysteem en het behoud van cholesterol- en glucosespiegels in het lichaam.

GEBAKKEN MAITAKE RECEPT

Maitake is buitengewoon met een tempura korst wanneer gebakken. Het heeft een korrelige textuur waar bijna elke Japanse persoon van houdt.

Het is ook een perfect bijgerecht en kan gemakkelijk worden gemaakt met behulp van verschillende stijlen.

Het duurt ongeveer dertig minuten om dit recept te bereiden. Hier is een eenvoudige manier om ze te maken:

Ingrediënten:

Een eetlepel plantaardige olie
Een pak Maitake-paddenstoelen (negentig gram of daarrond) Twee kopjes gedroogde en grof gehakte Shungiku-bladeren
Een vierde kopje Katsuobushi (gefermenteerde en verwerkte tonijn)
Twee eetlepels sojasaus
Halve theelepel suiker

Bereidingswijze:

  • Verhit een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur.
  • Voeg de olie en champignons toe.
  • Voeg nu een vleugje zout toe en bak de champignons tot de randen een kleurtje beginnen te krijgen.
  • Voeg de Shungiku en Katsuobushi toe en bak tot de bladeren gekrompen zijn.
  • Voeg sojasaus en suiker toe en blijf bakken totdat er geen vloeistof meer in de pan zit.
  • Serveer direct.

MATSUTAKE PADDENSTOEL

Japans matsutake rijst recept

Matsutake-paddenstoelen groeien onder bomen en hebben meestal lange vormen. Je kunt ze zelfs rauw eten zonder enige verwerking.

Vanwege hun schaarste en lage groeisnelheid zijn ze aanzienlijk duurder dan andere paddenstoelen. Ze hebben ook een speciale geur waarmee je ze kunt identificeren.

Matsutake bevat koper, dat de basis is voor je lichaam om rode bloedplaatjes te maken. Het levert ook een geweldige bron van eiwitten en andere voedingsstoffen op.

Het wordt gezien als in een vergelijkbare klasse als truffels.

MATSUTAKE RIJST RECEPT

Matsutake wordt meestal gekookt in rijst, wat de rijst een stevige en pittige smaak geeft.

Je moet ze eten niet lang nadat je ze onder de bomen hebt geoogst, anders verliezen ze hun smaak.

Ingrediënten:

Drie rijstkokerbekers ongekookte Japanse kortkorrelige rijst
Vier tot zeven gram Matsutake-paddestoelen
Twee en een half kopje Dashi-bouillon (lees over deze geweldige dashi-vervangers als je die niet hebt)
Japanse Mitsuba of Japanse wilde peterselie om te garneren
Drie eetlepels sojasaus
Twee eetlepels Mirin
Een eetlepel sake

Bereidingswijze:

  • Spoel de rijst een paar keer onder stromend water tot het water doorzichtig en helder is.
  • Snijd de basis van de champignonstengels af.
  • Dep de champignons af met een handdoek of een papieren handdoek. Probeer de paddenstoel niet te wassen.
  • Snijd de lengte van de paddenstoel in dunne plakjes van anderhalve centimeter.
  • Doe de rijst en kruiden in een rijstkoker en voeg Dashi toe tot een lijn van drie kopjes.
  • Voeg Matsutake-paddestoelen toe aan je rijst. Meng ze niet eerst en begin dan met koken.
  • Meng de rijst op het moment dat deze gaar is.
  • Garneer met Mitsuba voordat je serveert.

SHIMEJI PADDENSTOEL

Shimeji paddestoelen
Rauwe Shimeji-paddenstoelen hebben een harde smaak en worden daarom alleen gegeten nadat ze zijn gekookt. Na het koken met meerdere sauzen en ingrediënten, ontwikkelen ze een heerlijke smaak.

Shimeji-paddenstoel is een behoorlijke eiwitbron en is daarom een ​​ideaal element voor groenteliefhebbers. Ze bevatten koper, vitamine B, kalium en zink.

SHIMEJI NOODLES RECEPT

Shimeji-champignons worden meestal in Japan met noedels gekookt. Ze worden regelmatig gepresenteerd met soba, in de pan gebakken of in hot pots.

Om twee tot drie porties Soba-noedels met Shimeji-champignons te maken, zijn de volgende ingrediënten nodig:

Zeven gram gedroogde Japanse stijlnoedels
Half kopje olijfolie
Twee fijngehakte teentjes knoflook
Zes gram Shimeji-paddenstoelen met weggegooide stengels
Twee eetlepels sojasaus
Twee theelepels Miso Pasta
Twee eetlepels fijngehakte peterselie
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Verhit een grote pan met water tot het kookpunt en kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verhit intussen de olie in een koekenpan op laag vuur en voeg de teentjes knoflook toe.
  • Sauteer dertig seconden tot geurig.
  • Zet het vuur hoger en voeg de Shimeji-paddenstoelen toe.
  • Bak tot de champignons delicaat zijn.
  • Zet het vuur weer lager en voeg wat kookwater uit de noedels, sojasaus en miso-pasta toe. Mix tot de miso goed is opgelost.
  • Na het toevoegen van zout en peper naar smaak, laat de saus koken.
  • Meng de noedels goed en voeg de saus toe.
  • Meng goed om elke noedel te bedekken en presenteer het met peterselie.

OESTERZWAM

Yakitori oesterzwam recept

De King Oyster Mushroom of oesterzwam is ook een geweldige eiwitbron en bevat ook tal van andere voedingsstoffen en mineralen.

YAKITORI OESTERZWAM RECEPT

Vanwege de aarde-achtige smaak van deze paddenstoelen worden deze vaak zonder iets anders gegeten.

De Yakitori-cafés in Japan serveren ze bijvoorbeeld op stokjes met veel boter en zout, wat het enige is dat eigenlijk nodig is om de karakteristieke smaak naar boven te halen.

Om twee tot vier porties van dit recept te bereiden, duurt het ongeveer vijfendertig minuten. De ingrediënten staan ​​hieronder vermeld.

Twee grote King Oyster Mushrooms
Twee eetlepels lichte sojasaus
Twee eetlepels Japanse sake
Twee eetlepels suiker
Twee eetlepels pinda-olie
Twee eetlepels ui
Geroosterde Sesamzaadjes
Twee porties gestoomde witte rijst

Bereidingswijze:

  • Snijd eerst de Oesterzwammen verticaal in twee helften. Zorg ervoor dat je ze in vier millimeter dikke delen snijdt
  • Voeg sojasaus, Japanse sake en suiker toe in een kleine kom. Meng ze goed door elkaar.
  • Neem een ​​eetlepel om de saus op de champignons te leggen. Meng het met eetstokjes totdat de champignons gelijkmatig zijn bedekt met saus. Marineer het gedurende een kwartier.
  • Doe een eetlepel notenolie in een pan met antiaanbaklaag en verwarm op middelhoog vuur tot het warm is.
  • Voeg twee theelepels lente ui toe en meng een paar keer.
  • Kook champignons in groepen. Verspreid ze over de koekenpan zonder ze met elkaar te bedekken. Wanneer je traditionele yakitori doet, kun je ze natuurlijk elk op spiesjes leggen en naast elkaar op je grill plaatsen.
  • Bewaar de marinade saus voor straks.
  • Op het moment dat de ene zijde bruin wordt, draai je ze om met je stokjes om de andere kant te laten garen.
  • Blijf roosteren en draaien, totdat de twee kanten een beetje donkerder worden, met een beetje geschroeide randen.
  • Verplaats de eerste partij champignons op een bord en laat ze rusten.
  • Voeg de overgebleven eetlepel olie en twee theelepels groene ui toe. Blijf de rest van de champignons geleidelijk bakken totdat alles klaar is.
  • Voeg op het moment dat de laatste groep champignons is gebakken de vorige batches toe aan de koekenpan, gewoon om ze weer op te warmen.
  • Giet de marinade over de champignons. Blijf bakken op middelhoog vuur tot de vloeistof gedurende twee tot drie minuten is op gebruikt en opgenomen.
  • Voeg de champignons toe aan de gestoomde rijst en serveer.

NAMEKO PADDENSTOEL

Nameko Japanse paddestoelen
Nameko betekent oorspronkelijk slijmerige paddenstoelen omdat ze bedekt zijn met een dik oppervlak.

Ze worden meestal thuis gekweekt. Op de markten worden ze in gedroogde vorm verkocht.

Ze hebben een knapperige smaak en worden in veel gerechten gebruikt.

Er wordt gezegd dat ze het immuunsysteem versterken, en net als veel andere paddenstoelen, hebben ze kankercel-bestrijdende eigenschappen en middelen voor het voorkomen van kanker.

NAMEKO NOODLE SOEP RECEPT

In Japan wordt het beroemd gegeten in misosoep of met sobanoedels. De smaak is nootachtig en kan zelfs perfect zijn met chocolade!

Om vier porties te bereiden, duurt het ongeveer dertig minuten. Daarvoor zijn de volgende ingrediënten nodig.

Een verse bundel of ingeblikte Nameko-paddestoel
Een pak Tofu
Twee eetlepels Mirin
Twee kopjes water
Een eetlepel sojasaus
Een half kopje Bonitovlokken
Eén lente-ui

Bereidingswijze:

  • Open de Nameko-bundel en was ze in stromend water. Dep ze goed af.
  • Neem de tofu uit de verpakking en snijd deze in kleine vierkantjes.
  • Snijd de lente-ui.
  • Doe de nameko-champignons in een kleine pot. Doe er mirin, water, sojasaus en bonitovlokken bij.
  • Meng goed en breng ze aan de kook op middelhoog vuur, terwijl je het af en toe blijft roeren.
  • Zet het vuur laag en voeg de tofu toe. Bak nog drie minuten extra.
  • Meng het met een lichte hand, zodat de tofu niet uit elkaar valt.
  • Garneer met lente-uitjes om te serveren.

ENOKI PADDENSTOEL

Japanse Enoki paddestoelen
Ik hou van deze! Ze zijn mijn favoriete Japanse champignons, zo schattig en de smaak is geweldig!

Enoki is de dunste en langste van alle eetbare paddenstoelen. Het wordt gegeten met soepen en salades en is erg populair in de Japanse cultuur.

Ze bevatten veel vitamine B en vitamine D. Bekend om de immuniteit te versterken, helpen ze buikvet te verliezen, verbeteren ze het maag- en darmwelzijn omdat ze veel vezels bevatten.

Het helpt ook bij het maken van insuline, wat handig is voor personen met diabetes type 2.

GEBAKKEN ENOKI PADDENSTOELEN

Enoki-champignons hebben een lichte smaak en worden in een breed scala aan gerechten gebruikt om een ​​taaie textuur toe te voegen zonder het gerecht met smaak te overweldigen.

Ze worden vaak gegeten in soepen, en ik ben er bijvoorbeeld dol op in Koreaanse army base stew, en ze worden ook vaak in spek gewikkeld bij yakitori-eetgelegenheden.

Om twee tot drie porties gebakken Enoki-champignons in ongeveer twintig minuten te bereiden, is hier wat nodig is:

Vier gram Enoki-champignons
Een eetlepel Sake
Een eetlepel sojasaus
Een eetlepel witte miso-pasta
Halve theelepel plantaardige olie

Bereidingswijze:

  • Was en snijd de randen van de champignons. Verwijder eenvoudig het deel van de stengel dat iets taaier is.
  • Scheid de afzonderlijke strengen door er voorzichtig aan te trekken.
  • Doe in een kleine kom een ​​eetlepel Japanse sake, een eetlepel miso-pasta, een eetlepel sojasaus en een halve theelepel plantaardige olie.
  • Blend tot de miso is opgelost.
  • Neem een ​​beetje folie en overlap het in gelijke delen. Bekleed een kleine kom met de folie om een ​​zak in de ronde vorm van de kom te vormen. Leg de enoki-champignons en saus aan de binnenkant van de kom en geef het een fatsoenlijke mix om ze te mengen.
  • Vouw de bovenste delen van de folie zodat de hele bundel champignons en saus bedekt zijn met folie.
  • Stop het in de oven op 200 ° C gedurende vijftien tot twintig minuten.
  • Serveer warm als een voortreffelijk bijgerecht, of als garnering voor gewone Japanse rijst of pasta.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link