Furikake mix

Furikake mix | Lekkerste Japanse kruiden recept en uit de winkel

De Japanse keuken is een van de meest populaire keukens ter wereld die zeker een overvloed aan gastronomische hoogstandjes biedt.

Het is grenzeloos met een verscheidenheid aan traditionele, seizoensgebonden, moderne en regionale gerechten. De Japanse keuken is gebaseerd op de ‘regels van vijf’ die de nadruk leggen op variëteit en balans:

Vijf smaken: bitter, zuur, zout, heet ​​en zoet

Vijf kooktechnieken: rauw, gegrild, gestoomd, gekookt en gebakken

Vijf kleuren: groen, geel, rood, wit en zwart

Japanners houden zich aan deze regels bij het koken van hun gerechten.

Met het gebruik van hoogwaardige, verse seizoensingrediënten en esthetiek van prachtig gepresenteerd eten, is het geen wonder dat de Japanse keuken over de hele wereld zo wordt geprezen en aanbeden.

Als je een fijnproever bent of onlangs een Japans restaurant bent tegengekomen, heb je misschien gemerkt dat mensen kleurrijke, knapperige toppings op hun rijst strooien.

Nou, deze knapperige, kleurrijke topping heeft een zeer verslavende naam, het is furikake!

Een van de geweldige dingen van de Japanse keuken is dat het een combinatie van smaken biedt in een enkele maaltijd en furikake is er een van.

Japanners worden helemaal gek van furikake. En als je het hebt geproefd, weet je waarom.

Het kan zelfs een flauwe kom rijst opfleuren, wat is jóuw superkracht?

Lees verder om meer te weten te komen over deze zoute hartige Japanse smaakmaker en ik heb ook nog een recept voor je om het zelf te maken.

Ik duik graag in het onderwerp met al mijn artikelen en je bent waarschijnlijk hier voor de beste kruiden om te kopen. Ik zal meteen mijn favoriet noemen en je kunt altijd verder lezen voor meer informatie over wat het is en zelfs hoe je het zelf kunt maken!

BESTE FURIKAKE MIX: ALBERT HEIJN WASABI FURIKAKE

Het kan een beetje ontmoedigend zijn om het beste furikake-merk te kiezen, vooral als je het voor de eerste keer koopt.

Je kunt al je Japanse vrienden raadplegen of iemand die dagelijks furikake gebruikt, maar de kans is groot dat je niemand kent die je kan helpen en daarom heb ik dit gedeelte van mijn artikel geschreven.

Als je een speciale liefde voor pittig eten hebt en je eenvoudige rijstgerecht kleurrijk wilt maken met een kruidig ​​aroma, kun je altijd kiezen voor wasabi furikake.

Kameya wasabi furikake bij albert heijn

Het is een gemengde rijstkruid die wasabi als hoofdbestanddeel bevat, samen met een combinatie van knapperige zeewieren, sesamzaadjes en stukjes gedroogde groente.

Bekijk het hier bij Albert Heijn

WAT IS FURIKAKE MIX?

Furikake-kruiden worden traditioneel gebruikt als een topping voor rijst, maar het smaakt geweldig op bijna elk hartig voedsel dat je je kunt voorstellen.

Het is een combinatie van verschillende soorten gedroogde ingrediënten, waaronder vaak ei in poedervorm, gedroogde vis, sesamzaad, wasabi en gedroogd zeewier.

En het beste is, je kunt je eigen mix maken, kiezen wat je erin stopt en zo weinig of zoveel ingrediënten erin doen als je wilt.

Furikake voegt een knapperige textuur toe aan alles waar het op wordt gestrooid. Het barst van zoute en hartige tonen, waardoor het een geweldige smaakmaker en garnering is.

Furikake-kruiden bieden een geweldige bron van eiwitten en andere voedingsstoffen zoals calcium. Het werd voor het eerst geïntroduceerd om calciumgebrek en ondervoeding in de Japanse bevolking aan te pakken, vooral onder kinderen.

Tegenwoordig wordt het commercieel verkocht als een katalysator die de smaak van het voedsel verbetert en tegelijkertijd extra voedingswaarde toevoegt.

Het wordt gestrooid op vis, groenten en gekookte rijst en bevat meestal smaakvolle ingrediënten zoals suiker, zout, een verscheidenheid aan gedroogde vis, gehakt zeewier, mononatriumglutamaat, bonitovlokken, gedroogde groenten en andere ingrediënten.

Furikake is vaak vlokkig en fel gekleurd. Het heeft een lichte zeevruchten of vissmaak met een snufje pittigheid. Het wordt meestal gebruikt in de Japanse keuken voor rijstballen als deze onigiri en ingemaakt voedsel.

In de afgelopen jaren heeft furikake een grote bekendheid gekregen in westerse landen en over de hele wereld. Mensen gebruiken het als smaakmaker voor gebakken vis, snacks en rauwe vis- en vleessalades.

In Japan kun je furikake in elke supermarkt vinden. En buiten het land hebben de meeste Aziatische supermarkten een sectie voor verschillende smaken furikake.

Als je echter op zoek bent naar furikake en het is nergens te vinden, zelfs niet in je lokale Aziatische supermarkt, kun je het beste online kijken op sites als Albert Heijn.

SMAKEN VAN FURIKAKE KRUIDEN

De volgende zijn de belangrijkste soorten beschikbare furikake-kruidenaroma’s:

  • Wasabi Furikake: bevat gedroogde wasabi als het primaire ingrediënt
  • Zalm Furikake: bevat gedroogde zalmkruimels als het primaire ingrediënt
  • Shiso Furikake: is gemaakt van gedroogde, geplette en gekruide bladeren van rietperilla
  • Nori Komi Furikake: bevat kleine stukjes gekruid nori komi zeewier als het primaire ingrediënt

Af en toe kunnen mensen matcha groene thee, bonitovlokken, sesamzaadjes en omeletstukjes aan hun furikake-kruiden toevoegen.

Laten we elke variëteit in detail bespreken:

WASABI-SMAAK

Degenen die houden van een beetje pittigheid en kruidigheid in hun eten is wasabi furikake waarschijnlijk de beste keuze.

Het is gemaakt van een combinatie van hele sesamzaadjes, gekruide stukjes nori zeewier, gedroogde mierikswortel en gedroogde wasabi als echte Japanse smaakmakers.

De beste manier om de smaak naar voren te laten komen is om het op gestoomde vis of gekookte rijst te strooien. Je kunt wasabi furikake ook combineren met groene thee en rijst om een ​​warme kop chazuke-soep te maken.

SHISO SMAAK

Shiso furikake biedt een kruidige, verfrissende smaak. Het is gemaakt met gedroogde en gekruide rode shiso-bladeren, ook bekend als perilla.

Shiso furikake staat bekend om zijn levendige rood-paarse kleur en zijn smaak. Dit type furikake wordt vaak gebruikt als smaakmaker voor onigiri-rijstballen en sushi-rollen.

ZALM SMAAK

Zalmfurikake wordt gemaakt van gerookte en gedroogde zalmvlokken. Het biedt een zoute smaak aan je eten. Het bevat ook lentegroenten en stukjes nori zeewier.

Het gaat goed met gekookte rijst. Mensen maken er echter ook graag chazuke soep van. De verfrissende theesmaak van de soep compenseert aanzienlijk de rokerigheid en zoutheid van gedroogde zalm.

NORI KOMI-SMAAK

Nomi komi furikake wordt gemaakt met behulp van vlokken van nori komi zeewier, bonito visvlokken, hele sesamzaadjes, gepoederde eikorrels en andere Japanse kruiden.

Nori komi furikake is eigenlijk de beste smaak om zelfs goed te gaan met westers eten zoals spaghetti, tofu en toast. Japanse mensen geven er echter de voorkeur aan het te combineren met gekookte rijst.

De verfrissende en hartige umami-smaak maakt het eten lekker.

Als het gaat om het gebruik van furikake, zijn de mogelijkheden eindeloos. Omdat er variëteiten van verschillende smaken zijn, heb je een overvloed aan opties.

Sommige mensen houden van de klassieke wasabi-smaak, terwijl anderen meer hebben met de zeewier-sesamzaadcombinatie.

Je moet verschillende smaken proberen om te zien wat voor jou het beste is.

De eenvoudigste manier om furikake te gebruiken is met gekookte rijst of met noedels. Je kunt het bestrooien bovenop salades en eieren.

Ik heb mensen furikake zien gebruiken als topping op spaghetti, als garnering van pasta, op gebakken kip en zelfs popcorn:

Furikake popcorn

Het draait allemaal om waar je smaakpapillen gevoelig voor zijn. Als je de smaak niet lekker vindt, je kunt jaltijd e favoriete ingrediënten aan de furikake toevoegen om het te laten smaken zoals je wilt.

Eerlijk gezegd geloof ik dat het maken van je eigen furikake de beste manier is om de smaak te krijgen die je wilt.

Nu je weet wat furikake is, wil je het misschien proberen om te zien waarom mensen er zo enthousiast over zijn.

Zoals gezegd, er zijn verschillende soorten furikake, je moet er een kiezen die bij je smaakpapillen past.

Er zijn veel recepten als het gaat om het maken van furikake kruiden. Zoals je kunt zien, is furikake mix gewoon een combinatie van verschillende smaken en ingrediënten.

Je kunt je furikake dus personaliseren met de ingrediënten die je leuk vindt en lekker vindt en deze een smakelijke, zoute, zure of kruidige smaak geven.

In deze sectie zullen we bespreken hoe je furikake thuis kunt maken.

Mijn versie van zelfgemaakte furikake-kruiden bevat een mengeling van ingrediënten, zoals overgebleven bonitovlokken (katsuobushi), geroosterd zeewier, sesamzaadjes en meer.

Zelfgemaakt Furikake recept

Dit furikake-recept verwerkt de ingrediënten tot een heerlijke en aromatische smaak. Het zal smaak toevoegen aan je eenvoudige rijst en kan ook elk voedsel transformeren in iets leuks en lekker.
Dus, zonder er teveel woorden aan vuil te maken, laten we er meteen induiken.
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Furikake, Nori
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 11 minuten
Porties 4 personen
Auteur Admin
Cost €4

Ingrediënten

  • 1 tl suiker
  • 1 tl zeezout
  • 1 el gedroogde garnalen
  • ¼ kop bonitovlokken
  • 3 el sesamzaadjes
  • 1 el gedroogd zeewier nori
  • 1 el gedroogde zalm of ansjovis
  • sojasaus naar keuze

Instructies

  • Neem een ​​droge koekenpan en zet deze op hoog vuur
  • Als de pan goed is verhit, doe je de sesamzaadjes en toast tot ze een beetje rook en een geroosterd aroma produceren (zeg ongeveer 1 minuut).
  • Breng de geroosterde sesamzaadjes over in een kom en zet ze opzij.
  • Neem het zeewier en verkruimel het in de kom met geroosterde sesamzaadjes. Als je zeewier niet knapperig genoeg is, rooster het dan ongeveer 30 seconden in de koekenpan. Zorg ervoor dat je het niet verbrandt.
  • Strooi nu in de kom wat bonitovlokken, gedroogde garnalen en gedroogde zalm (of ansjovis – wat je ook hebt).
  • Gooi het goed om zodat het mengsel zich goed mixed.
  • Breng het mengsel vervolgens op smaak met suiker en zout. Je kunt de hoeveelheid suiker en zout verminderen of verhogen naar je eigen smaak. Als je wilt, kun je ook een paar druppels sojasaus toevoegen voor een extra ziltige smaak.
  • Breng het mengsel over in een luchtdichte pot. Hierdoor blijft de smaak een maand of twee intact. Ik zou aanraden om het binnen een maand na voorbereiding te gebruiken om besmetting te voorkomen.

Opmerking: de hoeveelheid ingrediënten is slechts voor een paar porties. Ik raad je aan om met de gegeven hoeveelheden te beginnen, zodat je een idee krijgt van hoeveel je nodig hebt als je meer wilt bereiden voor bijvoorbeeld een dinner party.

Conclusie

Dat is het! Ik heb alles besproken wat je moet weten over Japanse furikake-kruiden.

Van wat het is tot hoe het te gebruiken, de gerenommeerde smaken, de beste die je kunt kopen, en zelfs mijn zelfgemaakte recept, ik heb er alles over verteld.

Nu is het tijd voor jou om je eigen mix te creëren en je vrienden te verrassen met iets lekkers voor het diner.

Wanneer je op zoek bent naar nog meer heerlijke Japanse gerechten om je furikake over te sprenkelen, kijk dan eens naar deze 7 meest populaire Japanse paddenstoelen.

Je dacht misschien gelijk aan shiitake, maar er zijn er nog zoveel meer, zoals mijn favoriet de Enoki paddenstoel.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link