Gezonde koreaanse naengmyeon

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 3, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Veel Koreaanse gerechten worden als zeer gezond, smaakvol en heerlijk beschouwd!

Maar heb je de gezondheidsvoordelen van traditionele naengmyeon al eens bekeken?

Dit is een uitstekend gerecht voor mensen die op dieet zijn om awat f te vallen, maar het is ook een algemeen gezond voedsel waar iedereen van kan genieten.

Laten we het maken!

Gezonde naengmyeon

Wat is naengmyeon?

Naengmyeon of raengmyon is een traditioneel Koreaans gerecht dat populair is in Noord-Korea en Zuid-Korea.

Naengmyeon betekent ‘koude noedels’ en het is eigenlijk een kom met koude noedels in een gekoelde bouillon.

Meestal wordt dit gerecht genoten tijdens warme zomerdagen omdat het koud en verfrissend is.

Het is een beetje zoals genieten van een koud drankje, behalve dat het een echt hoofdgerecht is en tal van gezondheidsvoordelen heeft!

Je voelt je vol en vult je maag met smakelijke vezels.

De noedels zijn meestal gemaakt van boekweit, aardappelzetmeel of zoete aardappelzetmeel.

Het idee achter dit gerecht is dat het zoiets is als een koude soep, met gekoelde noedels, koude bouillon of pittige saus.

Je kunt verschillende ingrediënten aan de bouillon toevoegen, maar er zijn een paar basisingrediënten die elke naengmyeon moet bevatten.

Hoofdingrediënten:

Sommige recepten voegen vlees toe, meestal rundvlees of kip, maar dat is optioneel.

Een van de redenen dat dit gerecht caloriearm en gezond is, is omdat het niet veel ingrediënten bevat – het is eenvoudig maar lekker!

Hier is Maangchi met een geweldige receptvideo:

Wat is de gezondste naengmyeon?

Wist je dat de Noord-Koreaanse versie, genaamd Mul of Pyongyang naengmyeon, als de gezondste optie wordt beschouwd?

Veel Zuid-Koreanen werden verliefd op dit gerecht nadat het populair werd tijdens een top tussen Noord en Zuid.

Nadat dit gerecht was gemediatiseerd en gepopulariseerd, begon het een hele rage waarbij mensen urenlang in de rij stonden om te proeven.

En weet je waarom het populair werd?

Omdat het werd aangeprezen en geadverteerd als voedzaam en dieetvriendelijk!

Nou, je kunt het ze niet kwalijk nemen, want ik zal je uitleggen hoe de voedingsstoffen in dit gerecht je lichaam helpen.

Pyongyang naengmyeon is gemaakt van koude boekweitnoedels, runderbouillon en gegarneerd met heerlijke dongchimi, een kimchi van radijswater.

Het tweede type van dit gerecht heet bibim naengmyeon en het zijn koude noedels die worden geserveerd met een pittige gekoelde rode chilisaus in plaats van bouillon.

De noedels in dit gerecht zijn harder en taaier omdat ze gemaakt zijn van aardappel- en zoete aardappelzetmeel.

Dit gerecht heeft een hoger natriumgehalte – ongeveer 720 mg vanwege de pikante saus.

Wist je dat pikante chilisaus gezond voor je is? Dit komt omdat het capsaïcine bevat – een actief ingrediënt in peper.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, het werkt als een antioxidant en verschillende laboratoriumstudies hebben aangetoond dat het eigenschappen tegen kanker heeft.

Help naengmyeon met afvallen?

De pittigheid voegt smaak toe aan het gerecht zonder veel calorieën toe te voegen.

Terwijl je het pittige eten eet, worden je sinussen ontlast, dus ja, het is oké om tranende ogen te krijgen.

Een ander voordeel van capsaïcine is dat het je stofwisseling stimuleert, waardoor je meer vet verbrandt.

Pittig eten laat je over het algemeen niet te veel eten omdat je gewoon niet zoveel kunt eten, dus je zult uiteindelijk een gezonde portie nemen.

Het is een uitstekend hulpmiddel om af te vallen en het is een van de redenen waarom mensen graag de bibim-versie van naengmyeon eten.

Calorieën

Het aantal calorieën dat dit gerecht heeft, is afhankelijk van de ingrediënten waaruit het is gemaakt.

Ik ga het aantal calorieën en voedingsinformatie voor een basis kom naengmyeon opsommen.

De meeste kommen met traditionele naengmyeon bevatten ongeveer 500 calorieën.

Laten we doen alsof je een kom van dit lekkere eten eet; je neemt ongeveer

Dit wordt niet beschouwd als een calorie- of vetrijk voedsel.

Stel je voor dat je in een glas rode wijn ongeveer 130 calorieën consumeert, en dat is geen eens eten!

In een ontbijt waar je granola, yoghurt en noten eet, eet je ongeveer 700 calorieën!

En naengmyeon is een maaltijd, een vullende lunch of diner.

Om dit voedsel te verbranden, moet je ongeveer een uur hardlopen of een uur fietsen.

Gezondheidsvoordelen van naengmyeon

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af, waarom eten mensen dit gerecht zo vaak? Nou, omdat het gezond is!

Om de gezondheidsvoordelen te begrijpen, hebben we nodig om alle ingrediënten afzonderlijk nader te bekijken om te zien waarom ze allemaal gezond zijn en waarom deze combinatie van ingrediënten zorgt voor een gezond gerecht.

Over het algemeen zijn de meeste artsen het erover eens dat naengmyeon gezond voor je is. Laten we eens kijken waarom!

Voedingswaarde is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de inhoud van voedsel en wat de impact van deze bestanddelen is op het menselijk lichaam.

Je ziet de voedingswaarde op alle voedseletiketten.

Deze “waarde” geeft aan hoeveel calorieën een voedingsmiddel heeft, hoeveel vet, hoeveel koolhydraten, zout, suiker, enz.

Een typisch gerecht van naengmyeon heeft ongeveer:

Dit Koreaanse gerecht heeft een hoge voedingswaarde omdat alle ingrediënten in het voer nuttige vitamines en mineralen bevatten.

Wat doen deze ingrediënten?

Laten we nu de gezondheidsvoordelen bespreken op basis van elk hoofdingrediënt:

Noedels kunnen gemaakt worden van:

Toppings van naengmyeon

Er zijn verschillende ‘topping’-ingrediënten die worden gebruikt om de noedels en bouillon te garneren. Laten we eens kijken waarom ze gezond zijn!

Naengmyeon bevat dongchimi, kimchi gemaakt met radijswater. Heb je gehoord over alle gezondheidsvoordelen van Kimchi?

Kimchi is heerlijk om aan je maaltijden toe te voegen. Het zit vol met voedingsstoffen en wordt toch beschouwd als een caloriearm voedsel.

Omdat Kimchi wordt gefermenteerd, bevat het gezonde probiotica, bekend als goede darmbacteriën.

Er wordt ook aangenomen dat Kimchi bijdraagt ​​aan een gezond hart en het vermindert de kans op schimmelinfecties, vooral bij vrouwen.

Koreanen gebruiken Kimchi om hun immuunsysteem te versterken en het verouderingsproces te vertragen.

Geen wonder dat kimchi in zoveel Aziatische gerechten wordt gebruikt en het is een essentieel ingrediënt voor naengmyeon.

Een ander ingrediënt dat je in naengmyeon vindt, is Aziatische peer. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Azië en lijkt qua vorm op een appel.

Het is een uitstekende bron van voedingsvezels, helpt de spijsvertering en helpt je ​​dikke darm naar behoren te functioneren.

Deze peren ondersteunen ook je botten, hart en helpen de bloedcirculatie te verbeteren. Ze zijn een bron van vitamine C, vitamine K en kalium.

Dit gerecht bevat één ei. Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten vitamine B2, die het lichaam helpt eiwitten, vetten en koolhydraten af ​​te breken.

Eieren bevatten ook essentiële mineralen zoals zink, koper en ijzer. Ze bevatten ook veel vitamine D, wat je lichaam helpt calcium te absorberen en bijdraagt ​​aan gezonde botten.

Conclusie

Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat naengmyeon gezonde voedingsopties zijn als je een heerlijk caloriearm Koreaans gerecht wilt!

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in opties voor gezond eten, en de restaurants zijn voortdurend in ontwikkeling en verbeteren hun naengmyeon-recepten.

Velen zijn onlangs begonnen met het verlagen van het natriumgehalte van hun noedels.

Voor degenen die op zoek zijn naar nog minder calorieën, is er een merk genaamd ‘Beauty Calorie Noodle’, dat koude noedels maakt die slechts 160 kcal per portie bevatten.

Er is dus iets voor alle diëten en alle smaken die er zijn, het enige wat je hoeft te doen is naengmyeon proberen, en je zult er zeker van houden!

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.