Heeft miso een houdbaarheidsdatum

Heeft miso een houdbaarheidsdatum? Hier moet je op letten

Een ongeopend pak miso zal waarschijnlijk niet snel over de datum gaan omdat het gistingsproces zal doorgaan.

Op een gegeven moment kan de kwaliteit echter geleidelijk verslechteren.

Een geopende miso zal ook niet snel verlopen als deze op de juiste manier wordt bewaard.

Hoe vaker je de pot opent, hoe gevoeliger het is voor vervuiling en kwaliteitsvermindering. Uiteindelijk moet je het misschien toch weggooien.

Hoe lang gaat miso mee?

Miso kan lang meegaan omdat het blijft gisten zolang het pakket nog is verzegeld.

Het heeft zelfs geen chemische conserveermiddelen nodig. Zodra je het opent, zal de kwaliteit en smaak ervan echter verslechteren.

Een ongeopende pot miso kan ongeveer een houdbaar zijn voordat hij begint af te breken.

De meeste bedrijven plaatsen mogelijk het label ‘ten minste houdbaar tot’ op de verpakking om de geschatte tijd aan te geven wanneer de miso waarschijnlijk zal beginnen met degraderen.

Meestal zal miso echter nog steeds veilig zijn om te consumeren, zelfs een paar maanden na de datum.

Een geopende miso gaat sneller achteruit, vooral als de pot te vaak wordt geopend of niet goed is afgesloten.

Er is een kans dat de miso bacteriebesmetting krijgt waardoor hij schimmel krijgt of stinkt.

Over het algemeen kun je de miso slechts drie maanden bewaren als je het pakket hebt geopend.

Hoe moet je miso bewaren?

Als je de miso-pot niet hebt geopend, kan deze op een koude kamertemperatuur blijven.

Een keukenkast is dus nog steeds prima. Plaats het niet in de buurt van het fornuis of de oven omdat hitte de kwaliteit ervan sterk kan beïnvloeden.

Nadat je de pot hebt geopend, begint de miso te degraderen. Plaats het in de koelkast om het proces te vertragen.

Zorg ervoor dat je het goed sluit, want zelfs een klein beetje lucht kan de miso beïnvloeden.

Gebruik een schone en droge lepel elke keer dat je de miso-pasta eruit haalt om besmetting te voorkomen.

Eenmaal geopend, zal miso geleidelijk zijn kwaliteit verminderen in termen van smaak en geur. Het is nog steeds normaal en veilig zolang er geen subtiele verschillen in zijn.

Als jouw miso echter verkleuring heeft ontwikkeld, kun je deze het beste weggooien.

Kijk bij het heropenen van je miso-potje of het er anders uitziet dan het zou moeten.

Je kunt er een beetje aan ruiken om te zorgen dat het nog steeds goed ruikt voordat je het gebruikt om te koken.

Als je nog steeds niet zeker bent, kun je er een klein beetje van opscheppen en proberen het te proeven.

Miso heeft een kleine kans om zijn houdbaarheid te overschrijden. Maar dat betekent niet dat je er helemaal niet op hoeft te letten.

Als je niet zeker weet of je de miso binnen drie maanden na het openen op kan maken, kun je beter kleinere pakketjes kopen, anders blijf je telkens weggooien.

Maar terwijl je het bewaart, moet je het goed opbergen.

Je kunt ook deze miso-vervangers bekijken als je het niet hebt (of gewoon weg moest gooien na het lezen van dit artikel).

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link