Het eerste gebruik van koperen pannen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 3, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids
Alles wat je moet weten over het eerste gebruik van koperen pannen en handige wetenswaardigheden over hoe je het beste koperen pannen jarenlang mooi en schoon kan houden kan je hieronder lezen. We geven je een eenvoudig en simpel stappenplan met korte uitleg. In de culinaire wereld worden koperen pannen al eeuwen gebruikt en geprefereerd boven andere soorten pannen. En dit komt simpelweg door het materiaal: koper. Het eerste gebruik van koperen pannen Koper is een uitstekende warmtegeleider en geleiden de warmte van de hittebron gelijkmatig over de bodem en de zijwanden van de pan. En zoals men zegt: ‘Goed gereedschap is het halve werk!’ Het is dus vanzelfsprekend dat alle topchefs een uitgebreide collectie van koperen pannen hebben staan in hun keuken. Niet alleen professionele chefs, maar ook amateurchefs watertanden bij het zien van de koperen pannen. Koperen pannen zijn niet alleen kwalitatief uitstekend, maar zijn ook superhandig en gewoon mooi om te hebben in de keuken. Hoe houd je koperen pannen nou eigenlijk toch zo mooi glimmend en glanzend?
Allerlei-typen-koperen-pannen

Koperen pannen moet je ‘seasonen’

Wat heb je nodig voor het ‘seasonen’ van je (nieuwe) koperen pannen? Hieronder vind je een stappenplan.
  1. Voorbehandeling: was de pan.
  2. Breng olie aan en coat de pan.
  3. Verhit de pan op het fornuis of in de oven.
  4. Droog de pan af en herhaal.

Wat heb je nodig als je jarenlang plezier wil halen uit je koperen pan?

Lees ook: de 10 beste koperen pannen om voor je keuken te kopen

Stap voor stap instructies voor het behandelen van je koperen pan

  1. Voorbehandeling: Was de pan.  Voordat je begint met het seasonen is het belangrijk dat je de pan eerst wast met warm water en een milde afwaszeep. Let op dat je niet gaat schuren! Hierdoor kunnen krassen ontstaan in je nieuwe pan. Gebruik een zachte doek om de pan heel zachtjes in te zepen. Spoel de pan af met warm water. Droog de pan vervolgens af met een zachte en schone doek. Controleer of de pan helemaal schoon is en er geen zeep-resten meer in zitten. Je moet dit vooral zeker doen als het gaat om een spiksplinternieuwe pan!
  2. Olie aanbrengen en coaten.  Voeg ongeveer een eetlepel plantaardige olie toe aan de pan. Neem het papieren doekje en wrijf de olie heel zachtjes over de hele bodem en over de zijwanden van de pan. Gebruik een olie die niet snel heet wordt. Dit zal voorkomen dat de olie te snel verbrand en het hele proces van seasonen wordt verstoord.
  3. Verhitten op het fornuis of in de oven. Verhit de pan op het fornuis of in de oven. Let er op dat je je ovenwanten bij de hand houdt. Verhitten op het fornuis: Zet het vuur op medium. Zet de pan op het vuur en wacht totdat de olie begint te walmen. Haal de pan van het vuur af. Verhitten in de oven: Je moet de oven voorverwarmen op 150 graden Celcius. Zorg ervoor dat de oven goed voorverwarmd is en doe de geoliede pan in de oven. Laat het 20 minuten in de oven staan. Haal de pan (met ovenwanten aan!) uit de oven.
  4. Afdrogen, gebruiken en herhalen. Wat je nu moet doen is controleren of de olie goed opgedroogd is in de pan. Dit zal ervoor moeten zorgen dat de olie alle oneffenheden, die van nature in de pan zitten, heeft gevuld (die oneffenheden zijn er misschien nog na seasoning, ook al zie je ze niet). Nadat de olie helemaal is afgekoeld en opgedroogd, veeg je de overtollige olie af met een schoon en zacht papieren doekje. Nu is je koperen pan helemaal klaar om gebruikt te worden voor het koken.
Koperen sauspannen

Nog enkele handige tips

Lees ook: beste inductie kookplaten van mooie witte tot de perfecte met afzuiging en zelfs eentje met een oven, wij hebben ze beoordeeld
Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.