Hoe eet je monjayaki

Hoe eet je monjayaki?

Monjayaki, door de lokale bevolking bekend als monja, is een lokaal gerecht uit de regio Tsukishima in Tokio. Het is als een hartige pannenkoek die extreem vloeibaar is!

Daarom vroegen velen van jullie: hoe eet je monjayaki?

In dit bericht geef ik enkele tips over hoe je je monjayaki moet eten.

Tips over hoe je aan monjayaki moet beginnen

Wanneer de meeste mensen dit gerecht voor het eerst zien, is hun eerste reactie dat het er esthetisch niet al te smakelijk uitziet.

Maar eigenlijk is het een heerlijk Japans gerecht dat gemaakt kan worden met zo’n grote verscheidenheid aan ingrediënten, je zult zeker een versie vinden die je geweldig zult vinden!

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af: “wat is dat, monjayaki?”

Het is een Japanse traktatie, een soort pannenkoekachtig eten dat lijkt op okonomiyaki.

Zie het als een gebakken, vloeibaar beslag gemaakt van tarwebloem, water of dashi zeevruchtenbouillon, vermengd met je favoriete gesneden groenten en zeevruchten (of vlees).

Dit gerecht is een lokaal geheim en delicatesse; niet veel mensen kennen het buiten Tokyo.

Er is een hele straat vol met meer dan 80 restaurants die allemaal verschillende soorten monjayaki serveren, bekend als ‘Monja Street’.

Om te weten hoe je het moet eten, ontdek eerst hoe het wordt gemaakt

Meestal genieten mensen van dit gerecht in een restaurant. De obers brengen alle ingrediënten in een kom.

Je kunt er dan voor kiezen om het eten voor jezelf in de hete pan te koken, of je kunt de ober je laten helpen.

Eerst moet je je groenten, zeevruchten of vlees bakken. De lokale bevolking eet liever monjayaki met zeevruchten zoals venusschelpen, oesters en garnalen.

Je wilt je belangrijkste ingrediënten niet rauw eten. Dus als ze een paar minuten gebakken zijn, neem je de spatel en maak je een gat in het midden.

Het gat wordt in het Japans een “dote” genoemd. Je giet je vloeibare beslag in het gat en laat het een beetje koken.

Vervolgens moet je het gaan verspreiden en alle ingrediënten door elkaar mengen.

Zodra het beslag een beetje dikker wordt, kun je beginnen met eten, ook al is het mengsel nog steeds waterig.

De bodem begint te karamelliseren en te verbranden; het is het favoriete deel van het gerecht voor veel mensen, en ze eten dat deel als laatste.

Hoe moet je monjayaki eten?

Om de monjayaki te maken en te eten, gebruik je een speciale spatel, een kote of hera genaamd.

Dit gebruiksvoorwerp is een kleine lepelvormige spatel met een plat oppervlak dat wordt gebruikt om monja van de kookplaat te schrapen.

Deze hele video van ochikeron is leuk om helemaal te kijken, maar ik ben geskipped naar het gedeelte waar je ze kunt zien eten met het gespecialiseerde keukengerei:

Het is de perfecte tool om te gebruiken, omdat je het beslag gemakkelijk van de ijzeren pan kunt schrapen en een behoorlijke hoeveelheid voedsel kunt scheppen.

Monjayaki is bedoeld om te worden gegeten terwijl het gloeiend heet is, maar wees natuurlijk voorzichtig!

Als je het niet gloeiend heet kunt eten, leg je het op je bord en gebruik je eetstokjes voor de grotere stukjes.

De kote-spatel wordt echter aanbevolen, omdat je er vloeistof mee kunt scheppen.

De monjayaki is een vloeibaar beslag; je kunt het niet goed eten met stokjes of westers bestek zoals vorken en messen.

De beste manier om het eten van de monjayaki te benaderen, is door beetje bij beetje van buitenaf te beginnen en naar binnen te bewegen met je spatel.

Houd de spatel op de pannenkoek gedrukt en schraap naar je toe. Dit zorgt ervoor dat het beslag op de bodem blijft braden.

Welke toppings doe je op monjayaki?

Monjayaki kan worden bedekt met allerlei interessante toppings, waaronder versnipperd zeewier, kaas, kruiden, bonitovlokken, gepekelde gember en zelfs tempuravlokken.

Ik heb zelfs een heel artikel over tempura vlokken, tenkasu genaamd, geschreven omdat ze zo populair zijn in Japan.

Er is ook een speciale okonomiyaki-saus gemaakt van ketchup, worcestersaus, oestersaus en suiker.

Het is een zoete en hartige saus die beroemd is in Japanse restaurants.

Je kunt alles lezen over monjayaki en het zijn neef okonomiyaki in onze blogpost over hen hier, zelfs met een paar recepten als je het zelf wilt proberen.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

De volgende keer dat u oog in oog komt te staan ​​met een heerlijke pan monjayaki, kun je met vertrouwen je kote gebruiken om al het lekkers op je bord te pakken of direct te eten.

Onthoud dat niemand je zal veroordelen als het een beetje rommelig wordt. Het is een nat en toch smakelijk gerecht en het is fantastisch om te eten!