Hoe heet wordt een hibachi grill

Hoe heet wordt een hibachi grill? Alles wat je moet weten

De hibachi grill is een traditionele hittebron en wordt in het Japans ook wel (火 鉢, of “vuurschaal”) genoemd. Het werd later omgezet in een kookapparaat en wordt door veel Japanners het liefste gebruikt vanwege zijn efficiëntie.

De hibachi-grill wordt gemaakt in een cilindrische of vierkante container met één of meer ventilatieopeningen aan de zijkant en heeft een open bovenkant waar je de grillroosters kunt plaatsen en je eten kunt grillen.

De container is gemaakt van hittebestendig materiaal en is dik genoeg om houtskool dat urenlang continu brandt aan te kunnen.

Hier is chef Hiroyuki Terada zijn kleine hibachi-grill met binchotan houtskool aan het voorbereiden voor die juiste hoeveelheid warmte:

Nu is hibachi-grill geëvolueerd naar een gasgrills met platte bovenkant en de term gasgriddles, teppanyaki-grills of plancha’s kunnen ook door elkaar worden gebruikt.

Ze kunnen ingebouwd of vrijstaand zijn, hoewel de vrijstaande modellen vaak Teppanyaki worden genoemd, soms zelfs onjuist.

Teppanyaki-grills zijn een van mijn passieprojecten en ik heb dit diepgaand geschreven over verschillende Teppanyaki-grills die je ook moet lezen, maar het belangrijkste is dat een Teppanyaki-grill een plat kookoppervlak heeft en geen roosters.

Deze commerciële grills zijn uitstekend omdat ze een veelzijdig kookoppervlak bieden en meer dan voldoende warmte leveren om zowat elk soort voedsel te bakken dat je wilt grillen.

IDEALE TEMPERATUREN IN PLATTE GRILLS

Hoge temperaturen zijn essentieel voor het grillen van voedsel, omdat warmte de belangrijkste factor is bij het bereiden van geweldig gegrild voedsel.

De meeste ervaren pitmasters en chef-koks zijn het erover eens dat de ideale temperatuur voor een typische hibachi-grill ergens tussen de 200 en 230 graden Celcius moet zijn.

Dit is vooral het geval als je de beroemde unieke Japanse binchotan-houtskool gaat gebruiken, die bij extreem hoge temperaturen brandt (er wordt gezegd dat de hitte die door de binchotan-houtskool wordt geproduceerd, eerder eens hibachi-grills heeft doen smelten).

Oh, blijf dit artikel over temperaturen lezen, maar als je klaar bent, kijk dan eens naar mijn artikel over Binchotan-houtskool dat net veel meer informatie over het onderwerp heeft.

Sorry voor het storen, lees verder 🙂

Het is raadzaam om te beginnen bij 220 graden Celcius om het vlees dicht te schroeien en te eindigen op 180 graden Celcius om de heerlijke sappen en smaken in het vlees te houden.

Dit maakt elke hap een genot!

DE THERMODYNAMIEK VAN HET KOKEN

Het koken van eten doe je met warmte, het materiaal voor de warmteoverdracht en met het daadwerkelijke eten dat je wilt bereiden.

De tak van wetenschap die zich bezighoudt met warmteoverdracht is natuurkunde, met name thermodynamica.

Alle 3 wetten van de thermodynamica praten over hoe energie in wisselwerking staat met materie en hoe het wordt omgezet van warmte naar kracht en vice versa of door materie gaat en weer terug in energie.

Warmte kookt voedsel hoofdzakelijk op 3 verschillende manieren.

Het is eigenlijk de excitatie van moleculen (moleculen trillen zo snel) in voedsel dat ervoor zorgt dat de temperatuur in hen stijgt, en warmte veroorzaakt deze excitatie wanneer het op het voedsel wordt overgedragen.

Welke methode gebruikt is cruciaal. De 3 methoden waarmee warmte wordt overgedragen aan uw voedsel zijn als volgt:

  • Geleiding is wanneer de warmte wordt overgedragen van het ene lichaam naar het andere via fysiek contact wanneer hun nabijheid bijna of gelijk is aan nul.
  • Convectie is wanneer de warmte wordt overgedragen via een medium (d.w.z. vloeistof of gas) van een warmtebron (houtskool, gas, elektrisch of hout) naar een ander lichaam (voedsel).
  • Straling is wanneer de warmte wordt overgedragen via emissie of transmissie van golven of deeltjes door de ruimte of via een medium (d.w.z. luchtmoleculen).

WAAROM HIBACHI GRILLS ZO GOED ZIJN

De hibachi-bakplaat is speciaal ontworpen om te functioneren als warmtebron, vooral wanneer je de binchontan-houtskool gebruikt om de thermische energie te creëren om je voedsel te bereiden.

Met de ventilatieopeningen kun je eenvoudig de temperatuur van de grill regelen en de hitte verhogen wanneer het voedsel sneller gegrild moet worden om beter te smaken.

Of verlaag de temperatuur en kook langzaam vis en andere zeevruchten om die zachte en sappige smaak te krijgen, die nog beter zal smaken wanneer je het combineert met groenten, bijgerechten en kruiden.

Nog niet uitgelezen over houtskool en hitte, lees dan mijn artikel over binnengebruik van houtskool, en waarom het niet zo verstandig is.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link