Hoe maak je Japanse vegan recepten met taugé?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 14, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Taugé is een erg belangrijk ingrediënt dat veel voorkomt in de Aziatische keuken. Het is een van de basiselementen die niet kan missen in de Japanse gastronomie.

Taugé, ook ‘moyashi’ genoemd in het Japans, is een belangrijk onderdeel in veel verschillende typische Japanse gerechten en manieren om te koken, zoals bij het roerbakken, Japanse soepen en salades.

Taugé is een favoriet onder Japanners omdat er werkelijk honderden recepten met dit ingrediënt bestaan.

Hoe maak je vegan Japanse gerechten met tauge

Taugé wordt vaak in een bijgerecht verwerkt, maar als je de Japanse keuken gaat aanpassen aan een vegan dieet, dan merk je al snel dat deze super scheut het fantastisch doet in de hoofdrol van jouw maaltijd.

Wat is taugé precies?

Taugé zijn de scheuten van de mungboon. Dit betekend dat de mungboon net ontkiemt wordt en voordat deze in een echt plantje uitgroeit al geoogst en gebruikt wordt.

Taugé is relatief eenvoudig te verbouwen. Je zou het zelfs in je eigen huis kunnen laten ontkiemen, gewoon op de vensterbank.

Het is echter ook erg makkelijk te vinden in de supermarkt of bij je lokale groentenboer en vaak helemaal niet duur.

Taugé, zoals veel ingrediënten in de Japanse keuken, is ontzettend gezond.

Het bevat zeer veel aminozuren (voor eiwitten), vitaminen (onder andere vitamine A, B, C, D, E en K) en mineralen (zoals ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink) en bevat ook een mooie hoeveelheid vezels. Indrukwekkend!

Heerlijke veganistische recepten met taugé

Ben je op zoek naar vegan recepten? Dan hebben wij goed nieuws.

Er bestaan veel Japanse recepten die sowieso al volledig vegetarisch zijn en ook makkelijk aan te passen zijn aan een veganistisch dieet.

Hier zullen we een paar onweerstaanbare veganistische Japanse recepten opnoemen die je makkelijk thuis kunt maken.

Miso Soep met Kombu

Dit fijne gerecht is heerlijk als voorgerecht, of met een paar toevoegingen zoals gekookte rijst en een frisse salade (zie hieronder) ook als hoofdgerecht een fantastische smaakmaker.

Zorg ervoor dat jouw sojasaus een veganistisch label heeft!

Bekijk ook onze veganistische Dashi voor extra smaak.

Ingrediënten:

Instructies:

Deze ingrediënten kun je gebruiken:

[lasso ref=”algenladen-bio-kombu-link” id=”1836″ link_id=”7096″]

[lasso ref=”saitaku-mirin-rijstwijn-link” id=”1816″ link_id=”7097″]

[lasso ref=”kikkoman-soja-saus” id=”1812″ link_id=”7098″]

Moyashi (taugé) salade

Een heerlijk frisse salade met taugé in de hoofdrol. De mirin geeft het geheel een fijne Japanse twist. Zorg dat je verse groenten en vooral verse taugé gebruikt voor een fris knapperig resultaat.

Ingrediënten:

Instructies:

Groenten Teppanyaki

De meeste mensen denken bij Teppanyaki aan vlees of vis op de grill. Echter, bij Teppanyaki kun je van alles op de grill bereiden, dus ook een mooie groenten mix.

Serveer met gekookte rijst en wellicht wat gegrilde champignons voor een complete maaltijd.

Ingrediënten:

Instructies:

Veganistische Japanse Dashi

Dashi wordt traditioneel gemaakt met gedroogde katsuobishi vlokken (gestreepte tonijn).

Om dit te vervangen gebruik je gedroogde kelp, ofwel kombu en champignons om toch die umami smaak in jouw gerecht te krijgen.

Ingrediënten:

Instructies:

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.