Hoe smaakt Takoyaki? Lees dit om een goed idee te krijgen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 1, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

In dit bericht wil ik slechts één vraag voor je beantwoorden, en dat is:

Hoe smaakt Takoyaki?

Takoyaki heeft een zachte textuur en is erg vochtig. Het voelt alsof het in je mond smelt terwijl je kauwt. Deze zoute snack heeft een hartige zee-smaak die afkomstig is van de octopus binnenin.

Hoe smaakt takoyaki

Je zult een vleugje kelparoma van de dashi op het balbeslag opmerken. De toppings vergroten de complexiteit van zijn smaak.

A je houdt van hoe octopus smaakt, zul je hoogstwaarschijnlijk ook wel dol zijn op takoyaki. Maar laten we meer te weten komen over deze populaire snack!

Om de smaak te begrijpen, geef ik je wat meer achtergrondinformatie over deze snack, maar als je meer wilt weten over Takoyaki en de recepten, moet je ook dit bericht lezen wat ik erover heb geschreven.

Wat bespreken we in deze uitgebreide post:

WAT IS TAKOYAKI?

Takoyaki is het meest geliefde en bekende straatvoedsel uit Japan, dat een perfect ronde vorm heeft. De hapklare bal wordt meestal geserveerd op een papieren bord met twee tandenstokers. De meeste takoyaki heeft een octopusblokje als vulling.

Maar je kunt het ook vinden met ander eten als vullingen.

Takoyaki heeft meerdere toppings om te serveren, waaronder katsuobushi, takoyaki-saus en Japanse mayo. Soms strooien mensen ook enkele stukjes chili vlokken of poeder om het wat pittiger te maken.

Als het nummer één straatvoedsel van Japan, kun je ze altijd gemakkelijk vinden bij straatverkopers met kraampjes genaamd yatai.

Ze zijn ook overal verkrijgbaar op traditionele markten en festivals. Als je dol bent op de Japanse keuken, moet Takoyaki op je try-lijst staan en ik heb ze zelfs wel eens bij een Nederlands sushi restaurant gezien.

Om de takoyaki te eten, houd je de tandenstokers op dezelfde manier vast als eetstokjes. Maar in plaats van het balletje ertussen te balanceren, spies je hem met de prikkers, dus met beide prikkers.

Verkopers serveren takoyaki meteen nadat het van het fornuis is gehaald, omdat alle smaak en aroma geleidelijk vervagen als het gerecht afkoelt. Pas daarom op dat je je mond niet verbrandt.

GESCHIEDENIS VAN TAKOYAKI

Takoyaki kwam oorspronkelijk uit Osaka, circa 1935. De octopus gefrituurde bal is een transformatie van wat vroeger choboyaki werd genoemd. Choboyaki heeft vergelijkbare ingrediënten als takoyaki.

Maar in plaats van een ronde bal, leek choboyaki meer op een plat vierkant. Een ander verschil is de vulling, omdat choboyaki rundvlees gebruikt in plaats van octopus.

Choboyaki evolueerde vervolgens naar rajioyaki, hetzelfde voedsel maar met een balvorm zoals de takoyaki van vandaag.

Mensen gebruiken rundvlees nog steeds als vulling, hoewel het niet zo lang duurde voordat mensen het met octopus begonnen om te wisselen. Dit markeerde de geboorte van takoyaki.

Deze straatsnack werd snel populair dankzij de unieke octopussmaak. De taaie textuur en de lichte smaak van het zilte vlees vormen een prachtige aanvulling op de dashi en toppings.

Mensen proberen ook veel andere dingen uit om te gebruiken als vullingen, maar de naam Takoyaki blijft.

Je kunt de balsnack vullen met garnalen, kaas of tofu (voor veganistische optie). Maar toch, tot nu toe, is de meest populaire versie de octopus.

TAKOYAKI IN OSAKA

Hoewel Takoyaki nu alom populair is en overal in Japan beschikbaar is, moet je nog steeds naar Osaka gaan als je op zoek bent naar een ultiem culinair avontuur met deze gefrituurde ballen.

De stad heeft meer dan 650 Takoyaki-winkels, met subtiele smaakverschillen tussen de ene en de andere.

Terwijl de meeste mensen takoyaki serveren met meerdere toppings, zie je in Osaka dat sommige takoyaki alleen wordt gegarneerd met een snufje zout om de sterke dashi-smaak in het beslag te benadrukken.

Een andere variant van een takoyaki is takosen, dat zijn twee takoyaki-ballen tussen twee crackers.

HOE KUN JE TAKOYAKI MAKEN?

De ingrediënten om takoyaki te maken zijn niet moeilijk te vinden. En zelfs het proces is vrij eenvoudig. Je hebt echter zo’n speciale pan met ronde vormen nodig.

INGREDIËNTEN

480 ml dashi soep
2 eieren
5 ml Japanse sojasaus
Een snufje zout
240 ml bloem
150 gram octopus, in blokjes gesneden
3 repen groene uien, fijngehakt
30 ml ingemaakte rode gember
Kook olie

INSTRUCTIES

Let er bij het gieten van olie op dat de olie elke holte van de pan bedekt. Elke bolvorm moet ten minste een diepte van 3 mm olie bevatten.

Gebrek aan olie zal ervoor zorgen dat het beslag aan de pan blijft kleven. Dus als je de bal dan probeert om te draaien zal deze worden verpest.

Mijn favoriete olie voor de Aziatische keuken is deze rijstolie. Het heeft een heel hoog rookpunt zodat je er perfect mee kunt frituren, alles wat je nodig hebt voor Takoyaki dus.

CONCLUSIE

Takoyaki is voor de Japanners wat het broodje hotdog is voor Amerikanen. Iedereen houdt van dit comfortvoedsel. Zelfs toeristen die naar Japan komen, houden veelal van de smaak van Takoyaki, of vinden het in ieder geval leuk om eens te proberen.

Dus als je de kans hebt om een hap te nemen van deze bolvormige octopus-snacks, moet je het zeker eens doen.

Lees ook eens over deze heerlijke Japanse furikake mix als je meer wilt weten over heerlijke authentieke smaken, en je kunt de mix toevoegen aan bijna alle Aziatische gerechten als je zou willen.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.