Maak je eigen japanse gari pickled ginger

6 ingelegde sushi gember recepten die je thuis kunt maken

Vaak geserveerd met sushi of sashimi als bijgerecht, is ingemaakte gember (“gari” in de Japanse taal), gemaakt met het doel om je gehemelte te reinigen zodat je smaakpapillen de lekkerste smaken in de maaltijd goed kunnen ervaren.

Je kan de vier onderscheidende smaken van ingemaakte gember gewoon niet missen: kruidig, zoet, zout en helder.

Sommige mensen eten zelfs graag in een sushi-restaurant, met name vanwege de geweldige gari.

Stel je dat eens voor! En je dacht dat de sushi is waar mensen het meest naar verlangen (hoewel sushi ook best goed is, en er zijn al deze verschillende soorten)

De gari die je bij restaurants en winkels koopt, zal waarschijnlijk geweldig smaken, maar wat je misschien niet weet, is dat het eigenlijk heel gemakkelijk en goedkoop is om het thuis te bereiden.

Laten we daar in dit bericht over praten.

WAT IS GARI?

Gari is een sushi-bijgerecht gemaakt van dun gesneden jonge gemberwortel en vervolgens ingemaakt in rijstazijn die is gezoet.

Het is een van de meest voorkomende bijgerechten van sushi.

Het meest verrassende is dat het heel gemakkelijk te maken is, maar het is ook een heel gezond gerecht omdat je geen conserveermiddelen nodig hebt om het te bereiden.

JONGE GEMBER

De roze-gekleurde ingemaakte gember die vaak wordt gevonden in sushi-restaurants wordt in het Japans sushigember of “gari” genoemd.

De roze kleur komt van de roze uiteinden van verse jonge gember.

Maak pickled ginger van jonge roze gemberwortel

(dit is een tekstoverlay afbeelding gebaseerd op het originele werk young fresh ginger van Ruth Hartnup op Flickr onder cc)

Japanse sushi-koks geven de voorkeur aan jonge gember voor het bereiden, omdat de dunne schil gemakkelijk te pellen is en het vlees nog zacht is, waardoor het ook gemakkelijk in dunne plakjes te snijden is.

Jonge gember is moeilijk te oogsten, omdat het alleen in het voorjaar groeit, daarom wordt het vaker op een internationale markt gevonden dan bij je plaatselijke supermarkt, plus ik hoef je niet te vertellen dat het duur is.

Zelfs de oudere gember die ‘gouden handen’ worden genoemd en die op grote schaal verkrijgbaar zijn in de supermarkt, kunnen echter ook worden gebruikt om eruit te zien als roze ingemaakte gember.

Terwijl je verschillende soorten messen gebruikt, zul je verrast zijn om te ontdekken dat een lepel een veel efficiënter hulpmiddel is om te gebruiken bij het schillen van gember, jong of gerijpt.

ROZE INGELEGDE GEMBER

Het maken van de gari van jonge gember is gemakkelijker, omdat het een natuurlijk roze pigment heeft, terwijl de oudere van goudgeel naar bruin veranderen.

Maar je kunt ook roze ingemaakte gember maken van volwassen gember en het enige wat je hoeft toe te voegen aan de mix is een enkele rode radijs, als je de gember in het zuur zet.

Deze methode is alleen optioneel, omdat het altijd wordt aanbevolen om jonge gember te gebruiken om gari te maken.

Toch kun je tegenwoordig in veel sushi-restaurants witte of beige gari tegenkomen, en als je dat ziet, weet je dat de gari is gemaakt van volwassen gember.

Er waren enkele gevallen waarin klanten van een sushi-restaurant dachten dat de roze ingemaakte gember met kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen was gemaakt en deze meteen terugstuurden.

Dit bracht koks ertoe om gewoon hun gari zonder toevoegingen te bereiden of volwassen gember te gebruiken om hun gasten tevreden te stellen.

DE HITTE VAN GEMBER BESTIEREN

Als je volwassen gember gaat gebruiken om je gari te maken, zorg er dan voor dat je het snel schoonmaakt (en licht kookt) en zout toevoegt voordat je het inmaakt.

Dit komt omdat het een beetje moeilijker en scherper is dan de verse jonge gember.

Marineer de gesneden gember met koosjer zout en laat het gedurende 35 minuten in een kleine kom staan ​​voordat je het in het zuur legt.

Het zout is bedoeld om de gember zacht te maken en ook de hitte te temmen.

JE INGEMAAKTE GEMBER GEBRUIKEN

6 gezonde pickled ginger maaltijden

Gari kan worden gebruikt op andere gerechten naast sushi of sashimi en omdat het zo goed smaakt, vult het direct elke heerlijke delicatesse aan.

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Je kunt het gebruiken voor roerbakrecepten, hoewel je het misschien in kleinere stukken moet hakken en vervolgens de pekel in je koude noodlesauzen giet.
  • Je kan het ook samen met saladedressings mixen voor een zure bite.
  • Meng het met gezouten sperziebonen en pinda’s.
  • Het kan ook worden gebruikt in limonade en cocktails voor een betere mix.
  • Voeg het toe aan gestoofd vlees om de smaak te verbeteren.
  • En eet het natuurlijk als bijgerecht bij je sushi en sashimi.

sushi gember recept

Japanse Gari ingelegde gember recept

Dit recept is om de originele roze gari te maken: de sushi-gember die je in de meeste Japanse restaurants vindt.
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Gember, Sushi
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Admin
Cost €4

Ingrediënten

  • 100-150 g jonge gemberwortel
  • ½ el zout, koosjer of zeezout, gebruik slechts de helft als het keukenzout is)
  • 1 el Japanse Zoete Azijn (Amazu)
  • ½ kopje minus 1 el rijstazijn (100 ml)
  • 4 el suiker (45g)

Instructies

  • Schraap de ongewenste bruine vlekken met een lepel en gebruik een dunschiller om de gember dun te snijden
  • Bestrooi de dun gesneden gember met 1/2 theelepel koosjer zout en laat het 5 minuten staan, gooi het dan in een pot kokend water en laat het 1 tot 3 minuten koken. Als je liever de kruidigheid van de gember wilt behouden, kook het dan slechts 1 minuut; houd het anders 3 minuten in de pot.
  • Als het gaar is, giet je het water en de gember op een zeef om het water af te voeren en verdeel je het op een papieren handdoek over een schone droge plaat.
  • Je kunt plastic voedselhandschoenen gebruiken om je handen te bedekken terwijl je de gember één voor één plukt en ze over een Mason-pot knijpt om het resterende water in de gemberplakken te verwijderen.
  • Kook 100 ml rijstazijn, 4 eetlepels suiker en 1/2 theelepel koosjer zout in een kleine kookpan gedurende ongeveer 60 seconden en wacht tot je de azijn kunt verdampen. Zet na 1 minuut het fornuis uit en laat de pot afkoelen, giet vervolgens het azijnmengsel uit de pot en in de wek-pot waar je eerder de gesneden gember hebt geplaatst. Laat een paar minuten afkoelen en sluit het vervolgens met het deksel en plaats het in de koelkast.
  • Na enkele uren zou je de gemberplakken licht roze van kleur moeten kunnen zien, en dan zullen het na een paar dagen meer roze kleuren vertonen. Gebruik de roze ingemaakte gember indien nodig.
  • De manier waarop de ingemaakte gember wordt geconserveerd, is zo goed dat het tot een jaar kan duren voordat het niet meer goed is, zolang het in een luchtdichte container wordt bewaard en gekoeld.

EIGENGEMAAKTE INGELEGDE GEMBER

Hoe maak je snel en gemakkelijk zelfgemaakte ingemaakte gember.

Ingrediënten:

  • 8 gram verse jonge gemberwortel, geschild
  • 1 1/2 theelepels zeezout
  • 1 kopje rijstazijn
  • 1/3 kopje witte suiker

Bereidingswijze:

  • Hak de gember in kleine stukjes en doe ze in een kleine mengkom. Besprenkel ze met zeezout, meng grondig om de gember met zout te bedekken en laat het ongeveer een half uur staan. Breng de gezouten gember over in een gesteriliseerde wek-pot.
  • Verwarm een ​​pan voor op het fornuis, giet dan de rijstazijn en suiker en meng tot het mengsel stroop is geworden. Breng aan de kook, draag de pan over de pot en giet het hete vloeibare mengsel over de stukjes gemberwortel.
  • Laat de ingemaakte gember een tijdje afkoelen, sluit dan het deksel en bewaar het een week of zo voordat je het op je sushi of sashimi gebruikt. Na een paar minuten komt de hete vloeistof in contact met de gember, je zou moeten kunnen opmerken hoe het zal veranderen van kleurloos naar lichtroze van kleur. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want dit is een normale chemische reactie tussen de rijstazijn en de gember (deze chemische reactie kan alleen tot stand komen als je echte rijstazijn gebruikt).
  • Sommige ingemaakte gemberproducten, zoals producten die commercieel verkocht worden (niet gemaakt door sushichefs in sushirestaurants) gebruiken rode kleuren om die roze tint te krijgen. Snijd de gember in flinterdunne plakjes wanneer je ze aan je gasten serveert.
  • Was je handen schoon of gebruik plastic voedselhandschoenen om de gemberplakken van de vloeistof die het had geabsorbeerd uit te persen en leg ze in een wek-pot.

Plaats het deksel op de pot om het te bedekken en koel het. De pickles zullen maximaal 1 jaar meegaan en je kunt het op verschillende recepten gebruiken, naast sushi en sashimi.

ROZE INGELEGDE GEMBER ALS DIE DIE WORDEN GESERVEERD IN SUSHI RESTAURANTS

Ingrediënten:

  • 150 g nieuwe gember wortel
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 kopje rijstazijn
  • 3 el suiker
  • 1/2 theelepel kelp dashi poeder

Bereidingswijze:

  • Open de kraan en spoel de gemberwortel door ze te schrobben en de bruine vlekken te verwijderen.
  • Knip de stengels af, maar laat het rode gedeelte aan de onderkant bevestigd aan de wortelstokken, omdat dit nodig is om de roze kleur van de gember te creëren.
  • Gebruik een deba of santoku-mes om de wortelstokken zo dun mogelijk te snijden.
  • Kook water in een pot en kook de gesneden gember.
  • Giet het voorgekookte water en filter de gemberwortelstokken door een zeef en leg de stukjes gember op een koelplateau over een papieren handdoek in een enkele rij en laat ze drogen.
  • Verwarm een ​​kleine steelpan op middelhoog vuur voor op het fornuis en plaats er azijn, suiker, zout en kelp dashipoeder in en laat sudderen.
  • Zodra het dashipoeder en de suiker zijn opgelost, zet je het fornuis uit.
  • Zorg ervoor dat je plastic voedselhandschoenen draagt ​​of was je handen schoon voordat je het overtollige water van de gesneden en voorgekookte gember knijpt.
  • Plaats deze keer de gesneden gember in een schone voedselcontainer of een glazen pot en haal de azijnmix in de steelpan en giet het over de gemberwortelstokken terwijl het nog heet is. Wanneer het vloeibare mengsel in contact komt met de gemberwortelstokken, zul je zien hoe het bijna onmiddellijk van wit naar roze zal veranderen.
  • Laat het een paar minuten afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast. Je kunt het op elk recept gebruiken waar het na 3 uur gebruikt kan worden.

JAPANSE INGEMAAKTE GEMBER RECEPT MET KOMBU

Ingrediënten:

  • 250 tot 300 gram jonge gember
  • 1/3 kopje plus 1 1/2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels fijn zeezout, of 1 1/2 eetlepels koosjer zout
  • 2/3 kopje ongekruide Japanse rijstazijn
  • 2 plakken gedroogde kombu (kelp)

Bereidingswijze:

  • Draai de lepel om zodat je de huid van de gember afschraapt met de omgekeerde kant van de lepel. Je kunt een mandoline gebruiken of een van die zeer scherpe Japanse messen. Om de perfecte plakjes te krijgen, moet je tegen de richting snijden en het zo dun mogelijk snijden tot bijna doorzichtige stukken.
  • Breng de plakjes gember over in een pan met antiaanbaklaag of een kleine mengkom. Voeg de 1 1/2 eetlepels suiker en zout toe. Laat het 30 minuten staan, zodat de chemische reactie tussen het zout, suiker en gember de scherpe randjes eraf haalt.
  • Plaats een pan water op het fornuis en breng het aan de kook – doe dat na ongeveer 10 minuten voordat de gember al zijn kruidigheid verliest. Zodra de hardheid van de gember na 30 minuten verdwijnt, kun je doorgaan en het hete water erover gieten. Zo kun je een beetje spelen met hoe scherp je de gember wilt hebben.
  • Zorg ervoor dat je de kom tot 2/3 van het hete water bij de rand vult. Roer het mengsel voorzichtig maar grondig en laat het nog 20 seconden rusten om de rand verder te verminderen.
  • Giet het water uit de gember mix (niet spoelen) en gebruik plastic voedselhandschoenen om het water verder uit de gemberplakken te persen en breng ze vervolgens over in een wek-pot.
  • Spoel en reinig de steelpan die je eerder hebt gebruikt en verwarm hem nogmaals voor om de suiker, azijn en kelp te mengen en aan de kook te brengen. Roer een paar keer totdat de suiker is opgelost. Zet het fornuis uit en breng het azijnmengsel over in de pot waar je eerder de gember hebt geplaatst.
  • Gebruik een lepel of eetstokjes om de gemberplakken naar beneden te duwen en onder te dompelen om ze efficiënt te pekelen. Dek het nog niet af terwijl je het laat afkoelen.
  • Zodra het op kamertemperatuur is, zet dan het deksel op en koel. Afhankelijk van de gember is deze binnen 1 tot 3 dagen klaar om te eten.
  • De ingemaakte gember zou ongeveer 6 maanden tot een jaar mee moeten gaan.

CHINESE STIJL INGELEGDE GEMBER

Ingrediënten:

  • 250 g verse gember, dun gesneden
  • 100 g suiker
  • 250 ml witte rijstazijn
  • 1 theelepel. zout

Instructies:

  • Spoel de gesneden gember in koud stromend water en schraap de vuile plekken van de schil af.
  • Verwarm een ​​pot water voor en breng aan de kook, blancheer de gemberplakken erin gedurende ongeveer 10 seconden.
  • Giet de plakjes gember in een zeef en droog ze met een papieren handdoek en breng de plakjes gember over in een wek-pot.
  • Verwarm een ​​kleine pan voor op middelhoog vuur en los de rijstazijn en suiker op.
  • Voeg zout toe na 1 – 2 minuten en zet dan het fornuis uit en laat deze enkele minuten afkoelen. Giet de azijnmix in de wek-pot waar de gemberplakken inzitten en zorg ervoor dat ze allemaal goed doordrenkt zijn.
  • Koel de ingemaakte gember en wacht minstens 2 dagen alvorens het te consumeren. Het moet ongeveer 6 maanden in de koelkast bewaard kunnen worden voordat het bederft.

SUIKERVRIJE SICHUAN STIJL INGEMAAKTE GEMBER

Veel van jullie vragen ook: Hoe maak je ingemaakte gember zonder rijstazijn of suiker?

Deze ingemaakte gember in Sichuan-stijl is het antwoord.

Ingrediënten:

  • 500 g verse gember
  • 6 verse rode pepers
  • 800 ml koud gekookt water
  • 2 eetlepels. zout
  • 1 theelepel hele Sichuan-peperkorrels

Bereidingswijze:

  • Reinig en spoel de gember onder de kraan, verwijder de donkere vlekken, verwijder de schil met een lepel en snijd hem in dunne plakjes op ongeveer 1 / 16e inch dik.
  • Doe de gember 1-2 minuten in een pan met kokend water om de scherpe smaak te verminderen.
  • Giet de plakjes gember in een zeef en plaats het in een pot of een schone voedselcontainer.
  • Voeg de Sichuan-peperkorrels en rode peper toe samen met de plakjes gember.
  • Bereid gezuiverd (voorgekookt) water voor en los zout daarin op. Giet het zoute water in de pot waar je de gember in hebt gedaan, sluit het deksel en zet in de koelkast.

WAAR KUNT JE INGELEGDE SUSHI GEMBER KOPEN?

Ik ging vaak op zoek naar Japanse winkels die bijna altijd gember hebben of de lokale Chinese markt, die hebben het soms ook.

Nu bestel ik het gewoon online wanneer ik het niet zelf wil maken voor een snelle toevoeging aan een gerecht dat ik aan het bereiden ben.

Mijn favoriete merk op dit moment is deze Golden Turtle Sushi Ginger:

Golden Turtle ingelegde sushi gember

5 TIPS OM HEERLIJKE GARI TE MAKEN

  1. Gebruik jonge gemberwortel als je de beste ingelegde gember wilt maken.
  2. Snijd het rode pigment van de stengel van de gemberwortel niet af, omdat dit nodig is om die mooie zachtroze kleur in de ingelegde gember te hebben.
  3. Was en schrob de wortelstokken goed (je hoeft ze niet altijd te schillen omdat jonge gemberwortel een dunne schil heeft).
  4. Snijd de gember wortelstokken in dunne plakjes, bij voorkeur op ongeveer 1/16 inch dik, voorgekookt en pers het overtollige water eruit.
  5. Giet de azijnmix terwijl deze nog heet en vers gekookt is van het fornuis.

TOP 5 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN INGEMAAKTE GEMBER

  1. Ingelegde gember bevat gingerol, een natuurlijk voorkomende chemische verbinding die sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft.
  2. Het kan helpen bij het behandelen van vele soorten ochtendmisselijkheid of gewoon misselijkheid.
  3. Het kan ook spierpijn en pijn verminderen (dit is goed voor je sportschoolratten).
  4. Het heeft het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en verbetert je algehele cardiovasculaire systeem.
  5. Behandelt chronische indigestie. Als je lijdt aan indigestie, kan het eten van meer ingemaakte gember je helpen de meeste problemen die je ondervindt, te overwinnen.

DOOD INGELEGDE GEMBER BACTERIËN IN SUSHI?

Wasabi wordt eigenlijk gebruikt om de bacteriën in sushi te doden en je eet ingelegde gember als bijgerecht om de spijsvertering te verbeteren. Hoewel er wordt gezegd dat de Shogaol die in gember zit en het zijn sterke smaak geeft, ook bacteriën doodt.

MOET JE DE GEMBER BOVENOP DE SUSHI DOEN?

Veel lezers vroegen hoe je precies de gember zou moeten eten in een sushi-restaurant. Omdat het naast de wasabi en sojasaus wordt geserveerd, denken sommigen dat je de ingemaakte gember ook op de sushi moet doen om de smaak te verbeteren.

Je moet de gember niet bovenop je sushi doen. De smaken mogen niet mengen en de gember is er om als aparte hap te eten en de spijsvertering te verbeteren.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Gari is volledig vegan en is een perfecte side-dish bij een hoop gerechten, zoals enkele van deze vegan sushi recepten waar ik al eens over geschreven heb.

De perfecte combinatie en goed om je pallet schoon te maken voor weer een volgende smaak.