Is sushi rauwe vis

Is sushi rauwe vis? Niet altijd, lees alles over verschillende soorten

Hoewel Sushi van origine niet uit Japan komt, is het een traditioneel en het meest geliefde Japanse gerecht bereid met gestoomde rijst, azijn, suiker, zout, zeevruchten, groenten en soms tropisch fruit.

De azijnrijst en zeewier zijn gewikkeld rond andere groenten en zeevruchten.

Het is van historisch belang omdat het honderden jaren oud is. Tegenwoordig is dit gerecht verkrijgbaar in meerdere smaken en vormen.

Vanwege de speciale bereidingstechnieken wordt deze methode alleen beheerst door native Japanse en deskundige koks.

De ingrediënten spelen ook een belangrijke rol bij het maken, daarom is een perfect ensemble van alles vereist voor een heerlijke Japanse smaak.

De vraag die velen van jullie hebben, vooral als je nieuw bent met Japans eten, is:

Is sushi rauwe vis?

Als je verwijst naar de rauwe vis die je in sushi-restaurants kunt krijgen, bedoel je vaak ‘sashimi’. Hoewel veel van de soorten sushi rauwe vis bevatten, kunnen sushi ook groenten of zelfs vlees zijn. Sashimi is rauwe plakjes vis.

Sashimi is een Japanse term die zich vertaalt naar “doorboord lichaam”.

Sashimi is een hapklare gesneden vis of vlees dat wordt gebruikt in sushi en verschillende andere gerechten.

KAN SASHIMI OOK VLEES ZIJN?

Sashimi verwijst naar de manier waarop vis of vlees in dunne plakjes wordt gesneden. Hoewel sashimi in Amerika bijna altijd vis is, kan het ook vlees zijn. Het is altijd rauw en wordt gegeten met sauzen zoals sojasaus, wasabi, enz.

Sashimi van paardenvlees

Gewoonlijk bevat Sashimi zalm of tonijn, maar andere zeevruchten worden ook rauw gegeten en vereisen geen complexe verwerking.

Sashimi zeevruchten kunnen zijn:

  • Inktvis
  • Garnaal
  • Zee-egel
  • Yellowtail
  • Octopus (gekookt)
  • Makreel

Hoewel het niet gebruikelijk is om stukjes fruit en groenten als Sashimi te bestempelen, genieten Japanners van vers fruit en groenten, geserveerd met sauzen, die ze ook als Sashimi beschouwen.

De dunne plakjes fruit lijken zelfs op de huid van vis. De plantaardige en fruitige sashimi zijn onder meer:

  • Avocado
  • Takenoko
  • Radijs

Sashimi-plakjes worden als bijgerecht genoten. Samen met Sushi, Miso-soep en rijst worden ze echter genoten als een hoofdgerecht.

WAT ZIJN SASHIMI-PLAKJES?

Sashimi-stukken worden op een specifieke manier gesneden. Om ze hapklaar te maken, zijn ze niet te dik of te groot gesneden.

Het visvlees wordt in stukken afgesneden in een richting die dwars over de wervelkolom loopt en tegen de nerf in.

Deze techniek is alleen mogelijk met een scherp mes.

Ik heb hier een volledig artikel over sushi-messen als je meer wilt weten over de soorten scherpe messen die sushi-koks graag gebruiken.

Er is zelfs een overzicht van enkele die je zelf kunt aanschaffen, als je aan de slag wilt met de Japanse keuken bij je thuis.

SOORTEN SUSHI

Sushi is verkrijgbaar in vele soorten omdat het afkomstig is van meerdere plaatsen vandaan.

Hoewel het basisingrediënt van sushi, d.w.z. azijnrijst hetzelfde is in alle sushi, verschilt het vanwege toppings, binnenvulling, sauzen, kruiden, enz.

Een paar algemene soorten sushi zijn:

Chirashizushi

Het wordt ook wel “Barazushi” genoemd, is de eenvoudigste vorm van sushi. Het is erg handig en gemakkelijk te maken omdat het geen voorbereiding van sushirollen omvat.

Over het algemeen worden rauwe of gekookte vis, zeevruchten, groenten en andere ingrediënten geserveerd in een kom vol rijst.

Het is beroemd vanwege het gemak en de esthetische plaatsing van toppings bovenop de rijst.

Makizushi

Het is de cilindervormige sushi die je meestal op de foto’s en video’s ziet. Het bestaat uit sushirijst gewikkeld in zeewier, sojapapier of een dunne omeletlaag.

De gehakte tonijn of witvisvlokken fungeren als topping voor deze sushi.

Inarizushi

Het wordt genoemd naar de Inari-god van Japan. Het bevat gebakken tofu in een dunne laag omelet met knapperige randen. De filet bevat speciale sushi rijst.

Het wordt vaak verward met Irani Maki, de sushi roll. Variaties en verschillende stijlen van Inarizushi zijn vaak te zien in Japan, omdat het een regionaal gerecht is.

Oshizushi

Het is het speciale gerecht van Osaka, met het uiterlijk van een cakeje of een gebakje. Het bevat alleen gekookt of verwerkt vlees.

Dit zijn de kleine bite-sized blokjes gemaakt door een Japans persgereedschap.

De speciale rijst en andere ingrediënten worden in de bak toegevoegd en met het gereedschap ingedrukt totdat de platte blokvorm is bereikt.

Het hele gerecht wordt vervolgens in kleine stukjes gesneden.

Nigirizushi

Het is elliptisch gevormde sushi gemaakt door de rijst in de palm te drukken. De topping wordt vervolgens bevestigd aan de ovale rijst door zeewier, nori of door zacht te drukken.

Meestal is de topping zeevruchten zoals octopus, inktvis of zoetwaterpaling. De speciale saus hiervoor is wasabi.

Moderne Narezushi

Het is de gefermenteerde sushi waarin de vis wordt gevuld met zout om te bewaren voor later gebruik.

Meestal duurt het zes maanden voordat de gezouten vis droog is. Na deze periode worden deze gezouten stukjes geserveerd.

Lees hier mijn diepgaande artikel over de verschillende soorten sushi, waar ik deze en nog veel meer soorten sushi beschrijf en alle verschillen daartussen uitleg.

Ik praat in dat artikel ook over moderne Westerse sushi, zodat je de verschillen kunt zien met hoe sushi wordt geserveerd in Japan.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SUSHI EN SASHIMI?

Veel mensen verwarren sushi vaak met sashimi, maar ze zijn eigenlijk totaal verschillend.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • Sushi is een pakket met meerdere ingrediënten, terwijl Sashimi alleen hapklare gesneden vis is.
  • Sushi kan zowel rauwe als gekookte vis en zeevruchten bevatten. Aan de andere kant is Sashimi alleen rauwe vis en vlees.
  • Sushi is een complete maaltijd, terwijl Sashimi slechts een bijgerecht is.

Lees hier meer over alle verschillen bij het maken van sushi en sashimi en al hun gezondheidsvoordelen.

ZIT ER RAUWE VIS IN SUSHI?

Sushi kan veel verschillende ingrediënten bevatten, zoals vlees, groenten en gekookte vis, maar rauwe vis is absoluut de meest populaire. Net als elk ander ingrediënt fungeert rauwe vis als de vulling van sushi. Het kan wel of niet worden gekookt, maar de rijst moet worden gekookt om de rol bij elkaar te houden.

Veel ingrediënten dienen als vulling en toppings van Sushi. Japanners noemen dit “Neta”. Het kan rauwe of gekookte vis of ander vlees zijn, afhankelijk van de smaak waar je voor wilt gaan.

IS DE VIS IN SUSHI ALTIJD RAUW?

Hoewel Sushi wereldwijd geliefd is, zijn er nog best veel misvattingen over. De meest voorkomende is dat alleen rauwe vis wordt gebruikt in sushi.

De waarheid is dat zowel rauwe als gekookte plakjes vis voor sushi kunnen worden gebruikt. Rauw vlees kan een onderdeel zijn van de ingrediëntenlijst van sushi, maar het is niet verplicht.

Het hangt van een persoon af hoe hij / zij ervan wil genieten en wat je in een restaurant wilt bestellen.

IS ER SUSHI ZONDER RAUWE VIS?

Het is soms erg moeilijk voor beginners om van rauwe vis sushi te genieten, zowel qua smaak als om het zelf te moeten maken.

Dus sommigen zullen misschien niet zo gauw naar een Japans restaurant gaan omdat ze denken dat je dan rauwe vis moet eten.

Het is dus altijd aan te raden om met sushi te beginnen zonder rauwe vis. Er zijn een hoop andere soorten sushi die geen plakjes rauwe vis of sashimi bevatten.

Een paar andere smaken sushi die geen rauwe vis bevatten zijn:

  • Gerookte Zalmsushi
  • Nigiri (gekookt)
  • Maki Avocado
  • Uramaki (gekookt)
  • Tamaki
  • Tropica
  • Caterpillar-sushi roll
  • PLS Roll
  • Spam Musubi Sushi

SUSHI MET RAUWE ZALM

De meest populaire vis die in sushi wordt gebruikt, is zalm. Het is verkrijgbaar in alle restaurants en sushi-kraampjes.

De rauwe stukjes zalm worden in de vochtige azijnrijst gerold en je eet het samen met
soja of wasabi-saus.

Een belangrijk ding is de versheid en de schil van de zalm. Het moet voor gebruik worden ingevroren om een ​​absoluut verse smaak te hebben, of je moet het vers van de boot in een havenstad eten.

Evenzo is de manier waarop het wordt bereid essentieel en moeten de plakjes perfect tegen de richting worden gesneden.

SUSHI MET RAUWE GARNALEN

Sushi met rauwe garnalen heeft zijn speciale naam “Amaebi”. Ze hebben een zoete smaak en mogen alleen ongekookt worden gegeten om deze heerlijke smaak te krijgen.

Ze zijn erg klein, dus restaurants serveren er meestal twee of meer in één portie.

Japanners geven er meestal de voorkeur aan ze alleen in een speciaal seizoen wanneer vrouwelijke garnalen eieren dragen te eten.

Deze eieren dragen bij aan de smaak, dus het wordt het best genoten in dit seizoen als je de echte ervaring wilt krijgen.

Net als rauwe zalm, moet het alleen worden gegeten als het vers is. Eetbare garnalen worden gecontroleerd op kleur en vorm. Roze garnalen met het krullende lichaam worden als veilig beschouwd.

Ook wordt de zwarte markering op het hoofd onderzocht. Als het groot is, is de garnaal oud en kan deze het beste worden weggegooid.

SUSHI MET RAUWE TONIJN

Tonijn heeft een traditionele waarde in Japanse sushi. Het is historisch gezien de meest geprefereerde sushi die in verschillende soorten verkrijgbaar is.

Het is ook erg duur en neemt een superieure plaats in op het Japanse menu.

Omdat het verschillende typen heeft met speciale titels, omvat het enorme variaties sushi-smaken zoals:

  • Yellowfin
  • Skipjack
  • Albacore
  • Blauwvintonijn (“Maguro” in Japanse termen)

Tonijnvlees wordt verder verdeeld in twee delen op basis van het vetgehalte, te weten:

  1. Akami: Dit is het deel van het vlees met minder vetgehalte. Het wordt meestal gebruikt voor het maken van sushirollen.
  2. Toro: Dit is het vettere deel van het tonijnvlees. Dit vetgehalte is zeer zeldzaam, dus Toro Tonijnsushi is het duurste.

WAT IS DE VOEDINGSwaarde VAN SUSHI?

Omdat er zoveel categorieën en talloze ingrediënten van Sushi zijn, is het niet mogelijk om ze als een geheel te beschrijven. De ingrediënten kunnen echter afzonderlijk worden gekwantificeerd.

En als je meer wilt weten over de voedingswaarde van verschillende soorten sushi, heb ik hier geschreven over sushi-calorieën voor populaire rolls.

De voedingswaarde van verschillende sushi-rollen wordt hieronder gegeven:

  • Avocadobroodje: 140 calorieën
  • California Roll: 255 calorieën
  • Garnalen Tempura-rol: 508 calorieën
  • Yellowtail and Scallion Roll: 245 calorieën
  • Tonijnbroodje: 290 calorieën

WAT IS DE VOEDINGSWAARDE VAN SASHIMI?

Een stuk Sashimi bevat ongeveer 35 calorieën. Dat geldt voor rauwe vis sashimi.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link