Japans roerbak kool recept

Japans roerbak kool recept | Oosters en gezond

Voor een gezond, lekker en makkelijk recept kun je altijd bij de smaakvolle Japanse keuken terecht. Roerbakken blijft een favoriete manier van koken van veel mensen. Hier een smaakvol en simpel Japans roerbak recept met kool.

Roerbakken voor knapperige en smaakvolle groenten

Roerbak groenten zijn lekker knapperig en door eten te roerbakken blijven de smaak en geur van alle ingrediënten intact. Daarnaast wordt bij roerbakken het voedingswaarde van het eten verhoogd omdat je de ingrediënten maar kort op het vuur bakt.

Hooguit het snijden van de ingrediënten kost misschien even wat tijd, maar zodra alles in de pan zit gaat bakken in rap tempo.

Als je gaat roerbakken kun je het beste een grote, wijde pan gebruiken waar gemakkelijk in geroerd kan worden. Een goed voorbeeld is een wokpan, of eventueel een grote braadpan.

Ook heb je een goed mes nodig, om de ingrediënten goed fijn te kunnen snijden. Hier lees je alles over de beste Hibachi chef messen om professioneel te kunnen snijden en hakken.

Welk roerbak recept is nou het beste?

Er zijn veel verschillende Japanse roerbak recepten te vinden online. Met vlees, vis of zelfs vegetarisch.

In dit artikel geven we je het recept voor een heerlijk en favoriet Japans roerbak recept met kool.

Maar eerst willen we je graag wat achtergrond informatie bieden over roerbakken. Met de juiste kennis van deze kooktechniek kan de bereiding bijna niet misgaan!

Waar komt roerbakken vandaan?

Roerbakken is in wezen hetzelfde als wokken en wordt ook wel eens ‘omscheppend bakken’ genoemd. Deze manier van bakken komt oorspronkelijk uit Azië, waarbij ingrediënten worden bereid in een wok met hete olie en op hoog vuur.

Wokken komt uit de Chinese stad Kanton. Kenmerkend aan wokken of roerbakken is dat tijdens de bereiding de ingrediënten in de pan steeds worden omgeroerd.

Tientallen jaren geleden kampte de Chinese stad met een groot probleem: er groeide nauwelijks hout. Omdat hout een vuurbron is, moest men dus goedkope en efficiënte manieren vinden om hun eten te bereiden.

Ze bedachten daarom het volgende: alle ingrediënten in kleine stukjes snijden en bereiden in een holle pan op hoog vuur. Zo werden alle ingrediënten tegelijk gebakken en ook nog eens op snelle wijze.

Waarom knettert wokken?

Je hebt het vast wel eens gemerkt toen je bijvoorbeeld in een wokrestaurant ging eten: het typerende, knetterende geluid tijdens het wokken.

Wanneer je een druppel water in de kokend hete wok zou laten vallen, zal deze gaan dansen en een knetterend geluid maken. Dit is een aanduiding van de temperatuur.

Wanneer het vocht niet gelijk de kans heeft om te verdampen, zal het knetterende geluid veranderen in een sissend geluid: een teken dat het water is gaan koken. 

De oorzaak van het sissende geluid kan zijn dat de temperatuur in de pan niet hoog genoeg is of dat er een te grote hoeveelheid aan ingrediënten in de pan zit om wokken mogelijk te maken.

Zo kun je dus niet roerbakken, maar zul je je eten koken, wat niet de bedoeling is. Houd daar dus rekening mee!

Japans roerbak kool recept ingredienten

Welke ingrediënten heb je nodig voor het Japanse roerbak recept met kool?

Dan nu over naar het echte werk: wat hebben we allemaal nodig voor ons favoriete Japanse roerbak recept met kool?

Het gerecht dat we voor je in petto hebben is slechts in 30 minuten bereid. Wel heb je een redelijk aantal ingrediënten nodig. Anders zou het natuurlijk ook geen roerbak recept zijn!

De ingrediënten lijst voor het Japanse roerbak recept met kool

De volgende ingrediënten moet je in huis hebben voor de bereiding:

  • Chinese kool (1/2 stuk)
  • Broccoli (1 stuk)
  • Snijboontjes (500 gram)
  • Rode peper (1 stuk)
  • Knoflook (1 teentje)
  • Olie (zonnebloem of kokosolie)
  • Eieren (4 stuks)
  • Sojasaus (1 el)
  • Vissaus (1 el)
  • Oestersaus (1 el)
  • Zout

Het geheim van roerbakken

Wanneer je gaat roerbakken bak je in korte tijd diverse fijngehakte ingrediënten op hoge temperatuur en met weinig olie.

Bij roerbakken blijft de temperatuur in de pan hoger dan de kooktemperatuur van water. Het vocht dat vrijkomt zal meteen verdampen. Op deze manier maak je op snelle wijze een maaltijd klaar en vanwege het weinige vocht behouden de ingrediënten hun authentieke smaak.

Ik heb alle ingrediënten in huis, hoe bereid ik nu de maaltijd?

Dit gerecht is gezond, heeft een heerlijke smaak en staat ook nog eens binnen korte tijd op tafel.

Handig is wel als je van te voren alvast alle ingrediënten in stukjes hebt gesneden, zodat op het moment van de bereiding het slechts een kwestie is van alles bij elkaar gooien op het juiste moment.

Bereiding van het Japans roerbak kool recept

  1. Je begint met de bereiding van de broccoli en de snijboontjes. Breng daarvoor water in een grote pan met wat zout aan de kook. Je snijd vervolgens de broccoli roosjes van de steel, en daarna snijd je de steel in dunne reepjes. De snijboontjes kun je het beste schuin snijden, in een ruitvorm. Kook de broccoli en snijbonen in enkele minuten. Daarna giet je het water af.
  2. Vervolgens snijd je de Chinese kool in lange, dunne reepjes of plakjes. Dat doe je door ze in de lengte door te snijden. 
  3. Snijd daarna de rode peper in kleine stukjes en pers de knoflook uit
  4. Breek de eieren en gooi de inhoud in een kommetje, klop ze vervolgens los.
  5. Zet een pan met zonnebloemolie (of kokosolie) op het vuur en laat even warm worden. Doe hier een klein laagje van de losgeklopte eieren in en bak een dunne omelet. Doe dit net zo vaak tot het eimengsel op is, en je een aantal dunne omeletjes hebt gebakken. Laat de omeletjes even afkoelen zodat je deze daarna in stukjes kunt snijden.
  6. Pak nu je wokpan en verhit wat olie op hoog vuur. De olie moet goed heet zijn voordat je de ingrediënten gaat toevoegen.
  7. Gooi allereerst de knoflook aan de olie toe en laat het een tijdje sudderen. Daarna voeg je, op volgorde: de rode peper, de boontjes, broccoli en de Chinese kool toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar.
  8. Terwijl de groenten worden gebakken, snijd je de omeletjes die inmiddels wat zijn afgekoeld in smalle reepjes.
  9. Na ongeveer 5 minuten de groenten te hebben gebakken op hoog vuur, waarbij je steeds de groenten hebt omgeroerd, gooi je de drie sauzen in de pan: vissaus, sojasaus en oestersaus. Laat dit mengsel een aantal minuutjes sudderen.
  10. Voeg nu de omelet reepjes toe en roer de hele massa nogmaals door elkaar.
  11. Het gerecht is klaar en kan geserveerd worden!

Dien jij deze lekkere Japanse roerbak schotel op met noedels of rijst?

Zin om nog meer te wokken? Hier vind je een heerlijk wok gerecht dat geschikt is voor het keto dieet!