Japanse aubergine | Wat is het en 5 van de heerlijkste recepten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 5, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Verschillende regio’s hebben verschillende specialiteiten. In het geval van aubergines hebben Japanse aubergines hun unieke uiterlijk en smaak.

Ze verschillen nogal van een gewone aubergine, qua kleur, uiterlijk en smaak. In tegenstelling tot de standaard druppelvormige aubergine zijn deze cilindrisch van vorm.

Er zijn veel manieren om een ​​lekker gerecht uit een aubergine te halen. Japanners hebben meerdere manieren ontwikkeld om het te koken.

Japanse aubergine recepten

Het kan worden gebakken, gekookt, geroosterd, gestoomd of gegrild. Met zo’n veelzijdigheid hangt het allemaal af van je persoonlijke voorkeur af hoe jij het lekker wilt maken.

Zo’n enorme flexibiliteit is ideaal voor zowel vegetariërs als veganisten.

VERSCHILLENDE RECEPTEN VOOR JAPANSE AUBERGINE

Aubergine kun je eten in meerdere vormen. Omdat je zoveel verschillende kookmethoden kunt gebruiken, heeft elke Japanse regio en cultuur zijn manier om het te maken.

Omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is en zo’n geweldige smaak heeft, is het door bijna iedereen geliefd. Het heeft een zeer laag vetgehalte, dus het is ook altijd een onderdeel van diëten.

In dit gedeelte zal ik het hebben over de meest populaire en veelgemaakte recepten voor aubergines.

Hier is Diana over hoe je de aubergine moet zouten voordat je ze gebruikt, waardoor ze veel minder papperig en knapperiger kunnen worden:

Japanse aubergine miso recept

Het duurt ongeveer een kwartier om dit eenvoudige recept te bereiden. Met een heerlijke smaak en een buitengewoon uiterlijk, kun je dit maken als je niet zoveel tijd hebt.
Het is genoeg voor twee tot drie personen en je kunt het maken om je vrienden te laten genieten van een authentieke Japanse miso-smaak!
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Aubergine, Groenten, Vegan, Veganistisch, Vegetarisch
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €8

Ingrediënten

  • 6 hele Japanse aubergines van normale grootte met een gewicht van ongeveer 700 gram Andere aubergines kúnnen ook maar hebben iets andere textuur
  • 1 kleine gesneden ui
  • ½ kopje miso pasta Sojabonenpasta
  • 4 tl gember fijngehakt
  • 1 el mirin
  • 2 tl sesamolie
  • 1 el suiker
  • 2 el olijfolie of plantaardige olie
  • 1 el sake
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230 ° Celsius (450 ° Fahrenheit), wat ongeveer 20 minuten duurt.
  • Snijd de aubergines verticaal en leg ze op een dienblad met daartussen bakpapier.
  • Maak een paar sneden aan de binnenkant om een ​​grillpatroon toe te voegen (zoals in de video van Diana).
  • Bestrijk olijf- of plantaardige olie aan de gesneden kant en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Bak het ongeveer twintig minuten of tot het midden zacht en romig wordt en de buitenste schil donker wordt.
  • Maak in de tussentijd een mengsel van Miso-pasta, gember, sesamolie, mirin, suiker en sake.
  • Verspreid dit miso-mengsel op de aubergines op een manier dat het gesneden vleesdeel met de pasta wordt gevuld.
  • Bak het nog vijf minuten op de grillstand van de oven.
  • Garneer het met sesamzaad, zout en peper en serveer meteen.
  • Dat is het! Gemakkelijk!

Draai de aubergines tussendoor om grondig te bakken, dit gerecht is het beste als het warm wordt geserveerd.

Mijn favoriete ingrediënten:

Als je van groentegerechten houdt, kun je hier mijn Teppanyaki-recept voor gewokte groenten bekijken, wat een geweldig bijgerecht kan zijn voor de grotere aubergines.

GEROOSTERDE AUBERGINE RECEPT

Geroosterde aubergine dient zowel als een volledige gangenmaaltijd als bijgerecht. Voor een gezonde en voordelige levensstijl kan het worden genoten met Miso-rijst.

Als bijgerecht kun je het echter eten met kip of zalm met verschillende soorten sauzen zoals miso, soja, enz.

Je moet de aubergines grillen tot het midden smelt. Dan kun je ze garneren met sesamzaadjes om het een complete look te geven. Dit recept dient vier tot zes personen.

Ingrediënten:

Achthonderd gram aubergines uit het midden gesneden
1 klein kopje gehakte lente-ui of ui
Twee eetlepels azijn
Een theelepel sesamzaadjes
Een klein stukje geplette gember
Een kopje rauwe Miso of Miso pasta
Twee eetlepels sesamolie
Twee eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

Opmerking: kijk een beetje uit wanneer je de olie op je aubergines borstelt, dat hoeft niet zoveel te zijn, en draai de aubergines tussen het bakken door om. Zo kunnen ze volledig doorgaren.

INGEMAAKTE AUBERGINE RECEPT

Aubergines zijn erg sterk van smaak en worden vaak gebruikt als bijgerecht bij driegangenmaaltijden. Ze voegen een opwindende smaak toe aan het eten en daarom zijn Japanners, evenals veel buitenlanders, dol op ze!

Dit recept is een eenvoudige gids om heerlijke zelfgemaakte ingemaakte aubergines in Japanse stijl te bereiden die elk gerecht kunnen versterken vanwege hun smaak en textuur.

Hier is een gedetailleerde lijst van alle benodigde ingrediënten.

Ingrediënten:

Zes tot acht Japanse aubergines van normale grootte (ongeveer een kilogram)
Halve pot olijfolie om ze onder te dompelen
Een eetlepel Japans Cayennepeper poeder
Drie theelepels zout

Bereidingswijze:

Opmerking: kies een normale of grote pot waarin de hoeveelheid aubergine samen met olie past. Wanneer je de met cayennepeper gezouten aubergines meer tijd geeft, kan het mengsel volledig in de kern van de aubergines komen, waardoor de volle smaak ook aan het binnenste wordt toegevoegd.

Om ze vers te houden, houd je ze uit de zon en in de koelkast.

Het is belangrijk om goede messen te hebben voor deze Japanese snijwijze. Ik heb hier een heel artikel geschreven over de juiste messen voor Teppanyaki en met name ook groenten die je zeker eens moet lezen.

ROERBAK AUBERGINE RECEPT

De roerbaktechniek wordt gebruikt als een economische manier om snel een maaltijd te bereiden. Wetenschappelijk gezien is voedsel bereid met roerbakken veel gezonder dan grillen of koken.

Hoewel de voedselbereiding minder tijd kost, is het een geweldige manier om de Japanse aubergines een algehele zoete en toch zachte smaak en geweldige textuur te geven.

Je hebt ook veel minder olie nodig dan met andere kookmethoden, dus het is ook gezonder.

Er zijn veel manieren om aubergines te roerbakken. Ze kunnen worden gekookt met gember, komkommer, knoflook, enz. En je kunt ze zo heet maken als je wilt.

Eet ze met rijst of geniet er van als een zelfstandig- of als bijgerecht bij je maaltijd.

Ingrediënten:

Zes middelgrote Japanse gesneden aubergines (met een gewicht van ongeveer een kilogram)
Een gesneden groene ui
three eetlepels plantaardige olie
Een eetlepel sesamolie
Een eetlepel sojasaus
Vier eetlepels fijngehakt knoflook
Twee eetlepels gember
Een eetlepel maizena
Een eetlepel zout

Bereidingswijze:

Opmerking: kies een pan grootte waarin alle bovengenoemde ingrediënten passen zonder dat ze elkaar overlappen. Het toevoegen van gebakken aubergines aan de gekookte knoflook en gember voegt een nieuwe smaak en essentie toe aan de aubergines.

VEGANISTISCH EGGPLANT RECEPT

Een aubergine schotel kan een perfect gerecht zijn voor veganisten en vegetariërs. Er zijn een groot aantal veganistische recepten voor aubergines.

Het kan worden gegeten met rijst, noedels, bonen, granen, etc. Door zijn eiwitverrijkende eigenschappen kan het als een echte vleesvervanger fungeren.

Het volgende is een recept om gemarineerde aubergines te bereiden waarvan je in veel smaken kunt genieten, zoals pittig, zoet, enz.

Ingrediënten:

Dit recept serveert vier tot zes personen. Het bevat de volgende ingrediënten:

Vijf tot zeven middelgrote Japanse aubergines (met een gewicht van ongeveer één kilogram)
Twee eetlepels gember
Drie eetlepels sojasaus
Een gesneden groene ui
Een eetlepel Mirin
Zout en peper naar smaak
Twee eetlepels fijngehakt knoflook
Een eetlepel sesamolie
Twee eetlepels suiker
Twee eetlepels azijn
Drie eetlepels sake
Twee theelepels sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Opmerking: vloeibare suiker of suikerpoeder kan worden gebruikt voor snelle recepten en hoef je niet te wachten tot het oplost. Blijf tijdens het koken de gemarineerde saus toevoegen om elk stuk volledig te coaten.

VOEDINGSWAARDE VAN JAPANSE AUBERGINE

De voedingswaarde van Japanse aubergines is ook goed om te weten:

VERSCHIL TUSSEN REGULIERE, CHINESE EN JAPANSE AUBERGINE

Japanse lange en dunne aubergine

REGULIERE AUBERGINE

De standaard aubergine wordt voornamelijk geteeld in de VS en Italië, beide plaatsen met de juiste grondsamenstelling voor de vruchtbare groei van aubergines.

Hoe raar het ook klinkt, het zijn eigenlijk vruchten.

Ze hebben allemaal nicotine in zich en eigenlijk hebben ze de grootste hoeveelheid die in elke conventionele groente wordt gevonden.

De reguliere aubergines zijn over het algemeen ronder dan Japanse aubergines, terwijl beide categorieën paarsachtige of soms zelfs donkerblauwe tinten tonen.

CHINESE AUBERGINE

Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun bleke violette kleur en dikke tinten blauw aan de onderkant. De patronen op de schil kunnen de kwaliteit van een Chinese aubergine weergeven.

Ze zijn slank en cilindrisch terwijl ze een beetje groter zijn dan hun Japanse tegenhangers. Dit maakt ze geschikt voor roerbakgerechten en sautés.

JAPANSE AUBERGINE

De Japanse aubergine is, in tegenstelling tot de standaard traanvormige aubergine, cilindrisch. De vorm lijkt dus op die van de Chinese aubergine, maar de Japanse is dunner en langer van formaat.

Ze hebben donkerpaarse tinten als het gaat om kleur, maar de bovenkant kan zwartachtig blauw worden als hij te lang in de zon wordt gelaten als hij rijp is geworden.

Ze zijn gemakkelijk te koken, daarom hebben fast-food restaurants de voorkeur om er ​​snelle gerechten mee te bereiden. Ze zijn uitstekend geschikt voor grillen en braden, omdat ze niet zo papperig zijn als Chinese of gewone aubergines.

Ze worden meestal geserveerd nadat ze zijn gemengd met gember, soja en knoflook als een delicatesse in Japan.

Lees verder om ook meer te weten te komen over deze zeer smakelijke courgetterecepten waarmee je ook kunt grillen en nog veel meer dingen mee kunt doen om ze aan je eetpatroon toe te voegen.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.