Japanse rund curry recept

Japanse curry recepten | rund, tofu, vegetarisch en gluten-vrij

Japanse curry is een veel voorkomend gerecht in Japan, en het wordt meestal geserveerd naast rijst. Samen met de saus wordt een breed scala aan ingrediënten, zoals groenten en vlees, gebruikt om Japanse curry te bereiden.

De gemeenschappelijke ingrediënten die in Japanse curry worden gebruikt, zijn wortelen, aardappelen, vlees en uien. De currysaus wordt meestal bereid uit kerriepoeder roux, meestal een mix van Indiase kruiden.

Japanse curry is meestal dikker van textuur en minder pittig in vergelijking met Indiase curry. Hier zijn een paar Japanse curryrecepten:

Japans rundvlees curry recept

Deze hartige en hartige Japanse rundvleescurry is gemaakt met rundvlees, aardappelen, wortelen, curry roux en champignons, en het is een geweldige introductie voor degenen die nog geen curry gewend zijn.

Het is aangepast aan de Japanse smaak, waardoor het milder en zoeter is, met een stoofpotachtige textuur.

Ingrediënten

3 middelgrote uien
3 wortelen
1 roodbruine aardappel
8 champignons
1 kilo mager stoofvlees
koosjer of zeezout naar smaak
zwarte peper vers gemalen, naar smaak
2 el bloem
2 el extra vierge olijfolie (1 el. Voor ui, 1 el. Voor rundvlees)
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 inch gember geraspt
1 el kerriepoeder
2 el tomatenpuree
1 kop rode wijn
8 kopjes runderbouillon
2 laurierblaadjes
1 doos Japanse curry roux
2 el melk
1 el worcestershiresaus
¼ appel
rode ingelegde daikon om te serveren (optioneel)

Bereidingswijze

Verzamel al je ingrediënten

Rundercurry-ingrediënten (bereiding)

  1. Snijd je ui in dunne plakjes en snijd je wortel diagonaal, terwijl je hem telkens een kwartslag draait tussen de sneden door. Deze snijtechniek wordt in het Japans rangiri genoemd.
  2. Snijd je aardappel in tweeën en snijd de halve stukken in vieren. Laat het ongeveer 15 minuten in water weken zodat je het zetmeel kunt verwijderen.
  3. Reinig de champignons – je kunt hiervoor een deegborstel gebruiken. Was ze niet omdat ze vocht kunnen absorberen, maar je kunt ze snel spoelen. Snijd ze in dunne plakjes.
  4. Snijd je rundvlees in blokjes van 2cm en strooi dan peper en zout en breng een lichte laag bloem aan op het vlees.

De curry koken

  1. Verhit 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olie op hoog vuur met behulp van een gietijzeren koekenpan. Voeg de runderblokjes toe, maar let op dat je pan groot genoeg is, anders zal het rundvlees stomen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je in kleine porties kookt als je een kleinere pan hebt. Zorg ervoor dat het vlees aan beide kanten gebakken is en tot het bruin is – dit duurt ongeveer 10 – 15 minuten.
  2. Als je ervoor kiest om in kleine porties te koken, breng het gekookte rundvlees over naar een kommetje en werk dan aan de andere batch.
  3. Verhit vervolgens met een grote pan met zware bodem 1 eetlepel boter op middelhoog vuur en voeg dan de ui toe. Voeg vervolgens 1 eetlepel olijfolie toe en roer goed om te zorgen dat de ui bedekt is met olie. Voeg na 10 minuten 1 eetlepel zout toe en bak de ui dan doorzichtig tot ze zacht zijn – dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Als je genoeg tijd hebt, kun je meer tijd doorbrengen totdat de uien gekarameliseerd zijn – dit duurt ongeveer 40 minuten.
  4. Nu kun je gember, knoflook, tomatenpuree en kerriepoeder toevoegen en vervolgens ongeveer 2 minuten bakken.
  5. Voeg het rundvlees en de wijn toe en laat de alcohol verdampen – dit duurt ongeveer 5 minuten.
  6. Voeg je groenten toe en giet de runderbouillon tot de groenten bedekt zijn – het is geen must dat je alle bouillon gebruikt. Bedek de pot met deksel en laat het koken.
  7. Terwijl het kookt, haal je het vet en schuim uit de soep.
  8. Voeg vervolgens het laurierblad toe en bedek vervolgens de pot met het deksel, maar laat het een beetje op een kier staan ​​- en laat het zachtjes koken tot je groenten zacht zijn – dit duurt ongeveer 20 minuten.
  9. Terwijl je doorgaat met koken, moet je de bouillon afromen zodat je het oppervlak van de bouillon kunt opschonen. Je kunt nu de resterende bouillon of water toevoegen – indien nodig.
  10. Voeg als alle ingrediënten zacht zijn de curry roux toe. Zet het fornuis uit. Laat de curry roux met behulp van eetstokjes of vork volledig in de pollepel oplossen en laat het vervolgens aan de bouillon los. Dit zorgt ervoor dat de onopgeloste roux niet in de bouillon komt. Als je voelt dat de curry erg dik is voor je smaak, kun je wat water toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de onopgeloste roux niet in de bouillon komt. Als je voelt dat de curry erg dik is voor je smaak, kun je wat water toevoegen om het te verdunnen. Nu kun je beginnen koken op laag vuur en regelmatig roeren – wees voorzichtig om de curry niet te verbranden.
  11. Voeg de Worcestershire-saus en melk toe en rasp de appel om wat zoetheid toe te voegen.
  12. Sudderen terwijl het onbedekt is, en op laag vuur – af en toe roeren, totdat de curry de consistentie krijgt die je nodig hebt.
  13. Gebruik voor het serveren Japanse rijst, met fukujinzuke-topping en wat daikon als je het lekker vindt (en het hebt).

VEGETARISCHE CURRY

Ingrediënten

Aardappel – 1 (200 g), gehalveerd en vervolgens in kleine hapklare stukjes gesneden – ongeveer 12
Wortel – 100 g (gehalveerd in discs inch dikke schijven of stukken van 2 cm)
Courgette – 100 g (gehalveerd in discs inch dikke schijven of stukken van 2 cm)
Droge witte wijn – 100 ml
Water – 400 ml
Groentebouillonpoeder – 2 theel.
Zout – 1 theelepel.
Suiker – 1 el.
Zoete rode appel – 1 (geraspt)
Tamarinde – 1 theelepel

Currybasis

Olie – 2 el.
Boter – 30 g
Uien – 2 (450 g) dun gesneden
Gember – 25 g (geraspt)
Knoflook – 2 teentjes (geraspt)
Bloem – 2 ½ el.
Kerriepoeder – 2 el.
Rode chilipoeder – ½ tot 1 theelepel
Tomatenpuree – 2 ½ el.

Bereidingswijze

  1. Bereid de currybasis voor
  2. Voeg olie en boter toe in een grote koekenpan – zet het vuur op middelhoog tot hoog en smelt de boter
  3. Voeg de knoflook, ui en gember toe aan de koekenpan en bak dan ongeveer 10 minuten, totdat de ui goud en zacht wordt.
  4. Zet het vuur nu op matig en strooi de bloem over de ui. Blijf sauteren om de bloem te koken – dit duurt ongeveer 1 minuut.
  5. Je kunt nu de resterende basisingrediënten van de kerrie toevoegen en vervolgens nog 1 minuut koken en ervoor zorgen dat je de ingrediënten goed mengt.
  6. Voeg de gesneden wortel en aardappel toe aan de basis van de kerrie en kook vervolgens enige tijd.
  7. Je kunt de wijn toevoegen en dan het vuur verhogen – geef het een goede mix.
  8. anneer het mengsel begint te koken, kun je nu de rest van de ingrediënten toevoegen en ze vervolgens een goede mix geven.
  9. Doe een deksel op de pan en blijf ongeveer 7 minuten koken. Voeg daarna de gesneden courgette toe en kook nog 8 minuten met het deksel erop. Je moet doorgaan met koken totdat de groenten goed gaar zijn en curry verandert in een bechamelsaus. Zorg ervoor dat je de curry vaak blijft mengen om het te voorkomen
    van vasthouden aan de bodem van de pan.
  10. Als je klaar bent, kun je serveren met hete rijst.

Recept notitie

  • Als je wortel dik is, snijd deze dan half verticaal en snijd hem in halve schijven. Zorg ervoor dat de stukjes wortel iets kleiner zijn dan de aardappelen in grootte, omdat ze hierdoor tegelijkertijd kunnen koken.
  • Je kunt vega bouillonpoeder gebruiken. In plaats van de 400 ml water en bouillonpoeder, kun je ook groentebouillon gebruiken – met minder zout (bij voorkeur). Als dat het geval is, moet je de benodigde hoeveelheid zout aanpassen, omdat de bouillon met zout wordt geleverd.
  • Je kunt 4 eetlepels palmolie of druivenpitolie gebruiken in plaats van boter en olie – dat is als je geen boter wilt gebruiken.
  • Als je van pittig eten houdt, kun je het hete chilipoeder met ½ theelepel verhogen – dit maakt je curry erg pittig. Je kunt ook het chilipoeder dat je moet gebruiken verminderen of milde chilipoeder gebruiken – dat is als je liever hebt dat je curry mild is, of meer traditioneel Japans wat niet zo pittig is.
  • Voeg een kleine hoeveelheid olie toe als je ziet dat de uien aan de pan blijven plakken.
  • Als je ziet dat de curry nog waterig is, verwijder je het deksel en kook je terwijl de pan open is om de saus dikker te maken.
  • Je kunt de curry een aantal dagen in de koelkast bewaren – door de curry dagelijks op te warmen wordt het beter. Je kunt deze curry ook invriezen, maar de textuur van de groenten en aardappel kan op de een of andere manier verslechteren.

GLUTENVRIJ CURRY RECEPT MET RIJST

Gluten vrije japanse curry

Ingrediënten

Kokosolie – 1 eetlepel (je kunt ook vervangen door koolzaad of plantaardige olie)
Ui – 1 (in blokjes gesneden)
Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
Gember – 1 cm (1/2 inch) geschild en gehakt
Kerriepoeder – 1 theelepel (opgehoopt), naar smaak
Gemalen komijn – 1 theelepel
Gemalen kurkuma – 1 theelepel
Wortelen – 2 (geschild en in blokjes)
Aardappelen – 400 g (in blokjes gesneden) u kunt ze ook vervangen door zoete aardappelen)
Aubergine – 1 (in blokjes gesneden)
Bevroren Erwten (handvol)
Kokosmelk – 200 ml.
Groentebouillonblokje – 1 (zorg ervoor dat het glutenvrij is)
Agavesiroop – 1 theelepel. (je kunt ook vervangen door een andere zoetstof)
Tamari – 1 theelepel (of glute-vrije sojasaus)
Ingeblikte tomaten – 120 ml. (½ kopje)
Maïsmeel (maïzena) – 2 theelepel
Zout en peper naar smaak

Op te dienen met:

Gekookte kleefrijst of bruine rijst
Salade
Gepekelde gember

Bereidingswijze

  1. Verhit de kokosolie in een koekenpan en voeg dan de ui, gember en knoflook toe zodra de olie heet is.
  2. Bak ongeveer 10 minuten, tot ze zacht zijn.
  3. Voeg komijn, kurkuma en kerriepoeder toe en bak ongeveer een minuut, of je krijgt de geur.
  4. Voeg de aardappelen, wortelen, bevroren erwten, aubergine, kokosmelk, wortelen, tamari, bouillonblokje en agavesiroop toe en zorg dat je voldoende water toevoegt om te bedekken.
  5. Laat het mengsel koken en zet het vuur lager. Laat het ongeveer 15 minuten sudderen, of tot de aardappelen goed gaar zijn.
  6. Voeg vervolgens de tomaten in blik toe en kook nog 10 minuten.
  7. Los de maïsmeel in een aparte kom op in een kleine hoeveelheid water, voordat je de kerrie toevoegt.
  8. Roer goed en laat het vervolgens nog een aantal minuten zachtjes verwarmen, totdat de saus de gewenste dikte bereikt. Als de saus niet dik wordt, voeg dan wat maïsmeel opgelost in water toe, en als het te dik is, voeg dan meer water toe.
    Voeg nu zout en peper naar smaak toe.
  9. Serveer met bruine of witte kleefrijst, ingemaakte gember en een salade.
  10. Resten blijven goed afgedekt in de koelkast tot een paar dagen, maar ze zijn niet geweldig om in te vriezen omdat aardappelen een beetje papperig kunnen worden als ze worden ontdooid.

TOFU CURRY

Dit is een snelle en gemakkelijke currymaaltijd, met warme gember en gekruide smaak, en het is een uitgebalanceerde kom van lekkerheid.

Ingrediënten:

Plantaardige olie – 2 el. (niet olijf)
Bruine ui – 1 (fijngehakt)
Verse gember – 1 theelepel (geraspt)
Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
Kerriepoeder – 1 theelepel (5 ml)
Gewoon bloem – 2 el.
Groentebouillon – 1 ½ kopjes
Tamari – 3 el.
Honing- of rijststroop – 1 ½ theelepel
Rijstazijn – 1 theelepel
Garam masala – 1 theelepel
Momen tofu – 300 gram (gemiddeld tot stevig)
Almont of sojamelk – ¼ kopje
Bloem – 2 el.
Vegan Panko-kruimels – 1/3 kop
Plantaardige olie tot ondiepe bak
Gestoomde rijst, gesneden sjalotten, lente-uitjes en julienned wortelen om te serveren.

Bereidingswijze

  1. Om de kerriesaus te bereiden, verwarm je de plantaardige olie in een pan, op een middelhoog vuur.
  2. Voeg nu de ui, knoflook en gember toe en bak dan tot ze zacht zijn – dit duurt ongeveer 3 minuten
  3. Voeg het kerriepoeder toe en blijf roeren tot je geurig wordt.
  4. Roer de bloem erdoor en bak dan 1 ½ minuut.
  5. Klop de bouillon langzaam op en voeg dan de sojasaus en rijstsiroop toe en laat 10 minuten sudderen terwijl je af en toe roert, of tot je de gewenste dikte voor de saus hebt bereikt.
  6. Roer de rijstazijn en garam masala erdoor en houd het warm.
  7. Om de knapperige tofu te bereiden, draait je de tofu op een theedoek en laat je deze uitlekken.
  8. Snijd het tofu-blok in plakken van 1 cm dik.
  9. Giet wat bloem in een bord, de Panko kruimelt op een ander bord en de melk in een middelgrote kom. Leg ze naast elkaar met een groot bord aan het einde om je afgewerkte kruimels te leggen.
  10. Rol elke tofu-plak in de bloem, vervolgens in de melk en rol het tot slot in de kruimels.
  11. Verhit olie om een ​​koekenpan van ½ inch te vullen en bak de tofu vervolgens ongeveer 2 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn.
  12. Eenmaal gedaan, leg het op een keukenpapier om het uit te lekken.
  13. Leg een paar lepels gestoomde rijst op een bord of kom, leg de crumbles tofu rond de rijst en schep er dan wat kerriesaus over. Ten slotte serveren met verse sjalotten, wortel en lente-uitjes.

INSTANT POT JAPANSE CURRY RECEPT

Ingrediënten

Rijst – 1 kop (bruin of wit)
Wortelen – 2 (fijngehakt)
Knoflook – 4 teentjes (gehakt)
Rode uien – ½ (fijngehakt)
Limoenen – ½ (ingeklemd)
Maïzena – 1 eetl.
Rapen – 1 (in blokjes)
Rundvlees – 1 lb. in blokjes (chuck zonder been, schouder of braadstuk)
Kerriepoeder – 1 eetl.
Rode pepervlokken – ¼ theelepel (optioneel)
Ketchup – 2 eetl.
Garam masala – 2 theel
Gember – 1 theelepel (geraspt)
Runderbouillon met weinig natrium – 3 kopjes
Bieslook – 2 theelepels (fijngehakt)
Aardappelen – 1 blokje (roodbruin)
Bruine suiker – 1 eetl.
Sojasaus met laag natriumgehalte – 3 eetl.
Zout – 1 – ½ theelepel
Zwarte peper – ½ theelepel
Water – 3 eetl.

Bereidingswijze

Voorbereidende werkzaamheden

  1. Gebruik voor de witte rijst de verhouding water: rijst 1: 1 bij gebruik van een slow cooker. Kook voor ongeveer 4 minuten terwijl op de handmatige functie-instelling, natuurlijke release voor 10 minuten en dan snel loslaten – als je klaar bent opzij zetten. Gebruik voor bruine rijst 1,25: 1 water tot rijstrantsoen. Kook 20 minuten op de handmatige instelling, natuurlijke afgifte gedurende 10 minuten en daarna snelle afgifte. (Je kunt dit tot 5 dagen vooruit doen)
  2. Terwijl de rijst kookt, bereid je je groenten (uien, wortelen, knoflook, gember,
    rapen) – bereid je voor zoals geleid. (Je kunt dit tot 4 dagen van tevoren doen)
  3. Bereid de limoenen / bieslook zoals voorgeschreven
  4. Snijd voor het rundvlees in kleine hapklare stukjes en breng op smaak met zout en
    peper en mals met vork.

Bereid de aardappelen voor

  1. Verwarm je instant-pan op de bakstanden en bak het vlees bruin.
  2. Meng het rundvlees, de wortels, de uien, de knoflook, de gember, de rapen en de aardappels in de instant pot.
  3. Meng de bouillon, suiker, ketchup, kerriepoeder, garam masala in een mengkom,
    sojasaus, zout, rode pepervlokken en zwart papier en giet het mengsel
    in de instant-pot.
  4. Sluit het deksel en zorg ervoor dat het is vergrendeld, zet de drukklep op afdichting
    en kook vervolgens gedurende 20 minuten op de handmatige instelling. Na 20 minuten koken, klop de maïzena en het water samen en voeg dan de curry toe terwijl je roert.
  5. Sta het toe om 10 minuten te rusten om de gewenste dikte te bereiken.
  6. Als je de rijst van tevoren hebt bereid, verwarm deze dan op met behulp van een magnetron.
  7. Proef de curry en breng op smaak met peper en zout – indien nodig
  8. Serveer in kommen en bedek ze vervolgens met curry, bieslook en serveer met limoenpartjes.

Lees ook: heerlijke Japanse Uni recepten met zee-egel

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link