DEZE JAPANSE DUMPLINGS HETEN GYOZA (餃子, GYŌZA)

Dumplings kunnen worden beschouwd als een universeel gerecht (een soort zoals de pannenkoek) waar bijna elke cultuur op aarde zijn eigen unieke recept heeft.

Als je denkt aan Japanse dumplings en je afvraagt ​​hoe ze heten, heb je het over Gyoza. Het deeg wordt meestal gemaakt van bloem, brood of aardappelen; terwijl de vullingen kunnen variëren van vlees, vis, kaas, groenten, fruit of zelfs snoep.

Dit gerecht bestaat meestal uit stukjes deeg die zijn gemaakt van verschillende zetmeelbronnen (afhankelijk van de regio waar het is gemaakt) die tot dunne vellen zijn platgedrukt om het rond een vulling te wikkelen (sommige recepten hebben geen vulling).

Dumplings worden op verschillende manieren gekookt, waaronder bakken, koken, braden, sudderen of stomen en delen een gemeenschappelijke eigenschap met veel vergelijkbare gerechten in verschillende culturen over de hele wereld.

Deze (zeer rare) video van Cooking with Dog laat zien hoe de Gyoza zijn gemaakt:

Geschiedenis van de dumpling

Gyozas zijn kleine Japanse dumplings gevuld met ingrediënten zoals gehakt varkensvlees en groenten.

Je kunt ze op verschillende manieren eten – de meest typische zijn gekookt of gestoomd – ze worden echter vaak gebakken in plantaardige olie of boter en in een dipsaus gedoopt voordat ze worden geconsumeerd.

Gyoza is al in Japan sinds de Edo-periode in de 15e eeuw, maar ze waren toen niet zo populair.

Het waren de Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog die hen populair maakten na thuiskomst van hun missies in het buitenland, met name in Manchuria, China, waar ze voor het eerst de knapperige gefrituurde Chinese dumplings en een veelheid aan andere Aziatische recepten proefden.

Het uiterlijk en de kookmethoden van gyoza zijn de afgelopen 400 jaar niet veel veranderd; de smaken zijn echter sindsdien geëvolueerd, aangezien chefs de traditionele Japanse keuken volgden en proberen nieuwe smaken te bedenken om Japanse klanten te plezieren.

Kort daarna steeg de vraag naar gyoza in Japan en de keuken werd vanwege zijn populariteit zelfs geëxporteerd naar andere Aziatische en westerse landen.

Lees ook: heb je ooit eerder dikke Udon-noedels gehad? Ze zijn geweldig!

WAT MAAKT DE JAPANSE DUMPLINGS ANDERS DAN ANDERE DUMPLINGS

De Japanse dumpling lijkt erg op de Chinese jiaozi (potstickers) en de reden hiervoor is dat de gyoza is afgeleid van de Chinese knoedel.

In feite is het woord ‘gyoza’ de exacte Japanse vertaling van de Chinese term ‘jiaozi’.

Ongeacht hun overeenkomsten hebben de twee beroemdste Aziatische dumplings zichtbare verschillen.

Chinese potstickers hebben de neiging om meer deeg erin te hebben en hebben ook een dikkere verpakking in vergelijking met de gyoza.

Aan de andere kant was de gyoza gemaakt om een ​​dunne wikkel te hebben zodat hij gemakkelijk over teppanyaki-bakplaten kon worden gebakken.

Er is een knoedel uit Polen genaamd “pierogi”, een traditioneel boerenvoer dat qua vorm en grootte ook erg op de gyoza lijkt, behalve dat het anders smaakt.

De bijbehorende vullingen daarvan zijn aardappel, kaas, fruit en zelfs zuurkool.

De knoedels worden op een unieke manier gekookt, waar ze eerst worden gekookt en daarna gebakken of in boter gebakken totdat de knoedelomslag goudgeel – bruin wordt.

Een ander type knoedelschotel uit Turkije wordt de manti of mantu genoemd, die lijkt op de Chinese shumai-knoedels, is meer dan 700 jaar oud en wordt verondersteld afkomstig te zijn uit het Ottomaanse Rijk rond de 13e – 15e eeuw na Christus.

De manti wordt gemaakt door pastadeeg uit te rollen en de vullingen bestaan ​​uit lamsgehakt of rundvlees, uien en kruiden.

De Turken koken ze door ze te stomen, te koken, te bakken of te braden en vervolgens worden ze gegarneerd met een speciaal gemaakte yoghurtsaus die erg lekker is.

Het typische vlees dat wordt gebruikt voor gyozavullingen is rundvlees, omdat het de algehele smaak van de dumpling verbetert en goed combineert met de andere ingrediënten voor de vullingen zoals groenten, fruit, kaas, zeevruchten, enz.

In sommige regio’s zoals Hokkaido, waar lamsvlees op grotere schaal wordt geconsumeerd, is lam gyoza misschien wel de populairste dumpling.

Ook de ravioli, hoewel Italianen het nooit zullen toegeven, zijn eigenlijk een soort dumplings.

Ravioli kan worden gevuld met alles, van vlees tot kaas, champignons en andere groenten.

De verpakking van de ravioli is gemaakt van pastadeeg en gekookt door koken in water en vervolgens geserveerd met een dipsaus op basis van tomaat of kaas.

Lees ook: gemakkelijk grillen op een plancha grill, ken je die platte bakplaat al?

VERSCHILLENDE SOORTEN GYOZA

Het enige dat je zult waarderen aan de Japanners is dat ze van afwisseling houden, vooral in hun eten en zoals de sushi; Gyoza heeft ook veel verschillende soorten.

Voedselvariatie stelt mensen in staat om van verschillende smaken te genieten en zelfs betrekking hebben op ten minste één gerechtvariëteit als favoriet.

De dumpling op zichzelf is al een brede classificatie van gerechten die uit alle hoeken van de wereld worden bereid en op meerdere manieren worden gekookt.

De Japanse gyoza breidt deze breedte verder uit en complimenteert het gerecht als geheel.

Hieronder zijn enkele variaties van de Japanse gyoza-dumpling:

YAKI-Gyoza

De yaki-gyoza-knoedel is de meest populaire gyoza-variëteit in Japan.

Deze gyoza-variëteit wordt op dezelfde manier gemaakt als de Chinese potstickers, waarbij de yaki-gyoza (yaki betekent “braden” in het Japans) eerst in een pan wordt gebakken, daarna wordt water aan de pan toegevoegd en bedekt met een deksel dat laat het mengsel koken en de dumplings nog even stomen.

Wanneer de chef-kok tevreden is met hoeveel de yaki-gyoza is gestoomd, zal hij het deksel eraf halen en opnieuw nog even laten bakken.

Dit geeft de dumpling een zachte textuur met een knapperige afwerking.

In sommige regio’s in Japan verschilt de manier waarop gyoza wordt bereid heel anders dan de traditionele, en worden gyoza’s ter grootte van een hap samen in een koekenpan gefrituurd tot ze een brok vormen van gecombineerde enorme knapperige dumplings die nog beter te happen zijn dan om er eentje individueel te eten, plus je wordt onmiddellijk gevuld van een echt vullende complete maaltijd.

AGE-Gyoza

De age-gyoza is vergelijkbaar met de yaki-gyoza, behalve dat het zelfs knapperiger is dan de yaki-gyoza omdat het gefrituurd is (age in het Japans betekent “gefrituurd”).

Age-gyoza (gefrituurde dumplings) zijn knapperige, gefrituurde gyoza die vooral te vinden is in Chinese en gyoza specialiteitenrestaurants.

Van buiten knapperig, van binnen sappig, maar elders zelden aangetroffen. De age-gyoza worden warm van de grill geserveerd, dus misschien wil je voorzichtig zijn voordat je een hap neemt!

SUI-GYOZA (MUSHI-GYOZA)

Deze Japanse dumpling is een andere variant van gyoza die niet wordt gebakken, maar gekookt in water of soepbouillon (dashi), waardoor de dumpling-omslag mals en te kauwen is die elke hap vergemakkelijkt.

De dashi-bouillon verbetert ook de smaak van de gyoza waardoor deze hartig en smaakvol is!

Lees hier alles over het maken van dashi

Een vergelijkbare variant is de mushi-gyoza (ook wel gestoomde gyoza genoemd), waar het gerecht wordt bereid en geserveerd in een bamboestoommand die erg lijkt op de Chinese dim sum-knoedels.

GYOZA VULLINGEN

De traditionele gyozavullingen die de Japanners gebruiken, zijn fijngehakt varkensvlees, gehakte kool en shiitakepaddestoelen (de shitakepaddestoelen worden gebruikt vanwege de umami-eigenschappen en om een ​​contrast te vormen in de texturen van de vullingen).

Sommige regio’s in Japan geven de voorkeur aan de onconventionele vullingen die meestal gehakte garnalen bevatten (of soms andere zeevruchtenopties, zoals semi-rotte zee-egels of uni), shiso-kruiden, kaas en gefermenteerde sojabonen die ‘natto’ worden genoemd.

Als je een vegetariër of een veganist bent, wil je misschien kiezen voor de vleesloze gyoza, die verkruimelde zachte tofu en groenten heeft in plaats van vlees.

Het is lekker en gezond, maar je zult je niet schuldig voelen omdat je een heilige gelofte hebt afgelegd om geen vlees te eten.

De vullingen voor de gyoza kunnen ook worden gekruid met verschillende smaken om de algehele smaak verder te verhogen.

De gyoza-kruiden komen meestal in de vorm van een dipsaus die een mengsel is van ui, knoflook, gember, sesamolie en sesamzaadjes (knoflookbieslook of nira wordt vaak gebruikt in de dipsaus, maar het kan ook zonder worden gemaakt) .

HOE MOET JE GYOZA DUMPLINGS ETEN?

De gyoza-dumpling is op zichzelf al heerlijk; het smaakt echter beter in combinatie met een dipsaus.

Het is gebruikelijk dat levensmiddelenbedrijven kant-en-klare saus verpakt in kleine zakjes aanbieden wanneer ze de gyoza als afhaalmaaltijd bestellen, maar als je besluit om in hun restaurant of fastfoodrestaurant te dineren, krijg je ingrediënten zoals soja saus, azijn, sesamolie, chili-olie en knoflook en laat je de saus naar eigen wens samenstellen.

Met name de sui-gyoza wordt niet geserveerd met een dipsaus, maar in plaats daarvan wordt het geserveerd met een beetje soep of besprenkeld met ponzu (een saus op basis van citrusvruchten die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken).

PLAATSEN WAAR JE GYOZA KAN ETEN IN JAPAN

Zoals de meeste gerechten in Japan, kun je gyoza dumplings vinden in Japanse en Chinese restaurants.

De reden waarom het ook in China wordt gevonden is omdat de dumpling uit China afkomstig is en meer dan 70 jaar geleden pas in Japan is overgenomen.

Hier zijn de top 3 plaatsen in Japan waar je waarschijnlijk de gyoza-dumplings zult vinden:

AFHAAL

Het is niet zo moeilijk om de Japanse gyoza te koken, met zoveel gyoza-recepten op internet kan iedereen het thuis maken!

Maar je kunt er ook van genieten in eetgelegenheden in Japan en andere delen van de wereld, hoewel het misschien een andere naam heeft die uniek is voor die regio.

Er zijn 2 manieren om thuis gyoza te eten:

  • Koop voorgekookte gyoza in de delicatessenzaak van een supermarkt
  • Maak het helemaal zelf door de instructies van een gyozarecept te volgen.

Sommige mensen geven zelfs thuis mini-‘gyoza-feestjes’ om gyoza-recepten met verschillende vullingen te maken en op te eten samen met familie en vrienden.

CHINESE RESTAURANTS

Als je wilt genieten van het eten van gyoza terwijl je uit eten gaat, ga je naar een Chinees restaurant, ramen winkels, izakayas of gyoza speciaalzaken.

In Japan noemen ze Chinese restaurants “chuka ryori” wat “een Japans Japans restaurant” betekent en mensen komen hier dineren voor lekkernijen zoals gebakken rijst, wokgerechten en vooral gyoza.

Ramen-restaurants zijn historisch gebaseerd op de Chinese keuken en het is geen verrassing dat ze als aanvulling op hun ramen porties gebakken gyoza op maat aanbieden.

Het is een weinig bekend feit dat sommige ramen-restaurants in Japan bekender zijn om hun gyoza-dumplings dan hun ramen-gerechten.

IZAKAYA

Je vindt gyoza dumplings in het menu van vele izakaya informele Japanse pubs die worden aangeboden als een comfortfood dat bedoeld is om te worden gedeeld met een groep diners, maar mensen die zelf dineren, kunnen ook gyoza in kleinere hoeveelheden bestellen.

Aan de andere kant bieden gyoza speciaalzaken ze aan zowel solo-diners als groepsdiners, en het is volkomen normaal om gyoza te eten met een set maaltijden die een kom rijst bevat.

AZIATISCHE DUMPLINGS EN GYOZA OVER DE HELE WERELD

Maar het is de gyoza is niet exclusief voor Japan; in feite zijn er veel restaurants over de hele wereld waar je ook Japanse gyoza-dumplings kunt vinden.

De meeste van deze eetgelegenheden hebben een Japanse chef-kok of een lokale die een formele opleiding in Japanse culinaire kunsten heeft gehad en goed thuis is in Japanse keukens.

Lees meer: ​​deze Japanse gestoomde broodjesrecepten zijn zeker de moeite waard