Japanse fishcakes viskoekjes | 10 soorten van gegrild tot gestoomd

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 7, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Een fishcake is een Aziatisch gerecht bestaande uit vis en andere zeevruchten. Het wordt geplet, gehakt en gemengd met smaken en zetmeelrijk voedsel en vervolgens gebakken en de Japanners noemen het “Kamaboko”.

Over het algemeen gebruiken fishcakes kabeljauw als vulling, maar vanwege de schaarste aan kabeljauw worden schelvis of witvis nu gebruikt als vervanging.

Andere soorten vis zoals zalm worden ook gebruikt voor een buitengewone smaak.

10 soorten japanse fish cakes

Deze koekjes worden gemaakt zonder paneermeel en zijn gemaakt met een mix van gekookte vis, aardappelen en vaak eieren omlijst in pasteitjes of soms gebakken.

Omdat vis voornamelijk een belangrijk voedingsonderdeel is geweest voor mensen die dicht bij oceanen, beken en meren wonen, zijn er tal van lokale categorieën fishcake ontstaan.

Verschillende soorten kun je onderscheiden door wat voor soort vis wordt gebruikt, hoe fijn de vis is gehakt, het gebruik van melk of water, het gebruik van bloem of aardappel, de inzet van eieren, eiwitten en de kookwijze.

Categorieën van Fishcake

Afhankelijk van de regionale voorkeuren en keuzes, zijn fishcake-ingrediënten in twee categorieën ingedeeld, zoals:

Categorieen van fish cakes

Aziatische stijl fish cake

In Azië bevatten fishcakes over het algemeen vis met zout, water, bloem en eieren.

Fishcakes kunnen een mix zijn van een pasta gemaakt van gemalen vis en surimi. Het resulterende mengsel wordt vervolgens gevormd en afgekoeld.

Dan worden ze gepaneerd, meestal door speciaal gemaakte machines.

Daarna worden ze normaal gesproken met olie aangebraden. Na de kookprocedure worden ze gestold, gebundeld en op die manier bewaard tot ze worden geconsumeerd.

Europese stijl fish cake

In Europa zijn fishcakes als kroketten en gemaakt van gefileerde vis of andere zeevruchten met een aardappelpasteitje.

In sommige gevallen is het bedekt met paneermeel. Deze fishcakes zijn gesneden of gehakte vis, gemengd met aardappel, ei en bloem en op smaak gebracht met uien, peper en kruiden.

Japanse fishcake

De algemene naam voor een fishcake in Japan is Kamaboko.

Kamaboko is een soort Japanse fishcake geproduceerd met het vlees van een paar soorten verse vis of verwerkte witte vis genaamd surimi.

Het is eenvoudig en handig om te maken en wordt door bijna elk Japans persoon gegeten.

Verse vis wordt tot een mengsel geperst, wat smaakstof is inbegrepen en daarna wordt het gevormd en gekookt.

Het is normaal gevormd in een kubusachtige vorm of cilindrische vorm zoals de naruto kamaboko en daarna gestoomd in houten manden tot het volledig gaar en stevig is.

Het kan ook in veel verschillende vormen en maten worden gevormd en kan ook worden gekookt door het te simpelweg koken, dicht te schroeien of te frituren.

Het wordt meestal gekoeld geserveerd, in een noedelschotel, in een hete soep, of op verschillende andere manieren.

Geschiedenis van Japanse viskoekjes

Er is een geschiedenis achter hoe Kamaboko is gemaakt.

Hoewel daar geen concreet bewijs voor is, wordt gezegd dat het in de achtste eeuw begon tijdens de Heian-periode.

Een opmerkelijk verhaal laat zien dat Kamaboko voor het eerst werd geserveerd tijdens een feestelijk diner voor een Japanse priester.

Omdat het nog maar het begin was van het maken van Kamaboko, was het eerst gewoon visvlees dat voor het koken werd gemalen en in een bamboestok werd gevormd.

Omdat de vorm werd vergeleken met die van het hoogste punt van een kattenstaartplant die in het Japans bekend staat als “Gama-no-ho”, werd het gerecht Kamaboko genoemd.

Het was in het jaar 1865 dat de visorganisatie onder de naam Suzuhiro begon met het verkopen van Kamaboko.

Terwijl de markt in eerste instantie net in de stad Odawara diende, koos de 6e eigenaar van de organisatie ervoor om de markt in de hoofdstad van de natie, Tokio, te laten groeien.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Japanse Fishcake?

Ondanks zijn heerlijke smaak, zit het vol met verschillende medische voordelen die hieronder worden vermeld.

Textuur van de viskoekjes

Hoewel er verschillende soorten Kamaboko zijn, hebben de meeste daarvan een roze en witte kleur.

Kamaboko is meestal taai, maar de geavanceerde soort is aanzienlijk delicater die wordt genoten met delicate noedels.

Rode Japanse fishcake, net als de witte, wordt regelmatig aangeboden bij een gedenkwaardig moment, en voor speciale seizoenen, zoals in de Japanse cultuur, worden de twee basiskleuren beschouwd als geluk brengend.

10 soorten Japanse fish cake

Rode Kamaboko

Rode kamaboko fish cake

Het is een van de meest fundamentele Japanse fishcakes en wordt genoten met soepen zoals ramen en soba.

Hoewel het wordt aangeduid als rood, heeft het een roze tint. Dit soort kamaboko wordt gestoomd op een klein houten bord.

Ze worden vaak samen met witte kamaboko geserveerd, vaak zelfs in dezelfde rol.

Witte kamaboko

Witte japanse kamaboko viskoekjes

Het staat op de tweede plaats na rode kamaboko; het is volledig wit en is gestoomd.

Verschillende soorten van deze kamaboko worden dienovereenkomstig gestoomd.

Daarna wordt deze buisvormige viskoek echter ook vaak geroosterd om een beetje een donker gekleurde korst te maken.

Kani kamaboko imitatie krab surimi

Kani kamaboko imitatie krab surimi
Het wordt vaak imitatiekrab genoemd, maar het lijkt een soort fishcake te zijn die is gemaakt van witte vis en is bereid met de vloeistoffen van krabben.

Kani Kamaboko wordt prominent gebruikt in verwesterde sushi als vulling in California Sushi Rolls.

Naruto kamaboko viskoekjes

naruto kamaboko viskoekjes
Het wordt geprezen om zijn mooie roze en witte spiralen en krullen en de buitenkant die kleine randen heeft.

Wanneer narutomaki wordt gesneden, maakt het een kleurrijke toevoeging die bijdraagt ​​aan de presentatie van elk gerecht dat het aanvult.

Narutomaki Fishcake wordt vaak gebruikt als garnering in soep, zoals ramen of sushi.

Sasa kamaboko gegrilde viskoekjes

Sasa kamaboko gegrilde viskoekjes
De viskoekjes zijn gevormd zoals de bladeren van bamboe en worden vaak geroosterd geserveerd om een ​​warmgekookte smaak te geven.

Sasa kamaboko wordt normaal gesproken op zichzelf geserveerd en is een bekend gerecht wanneer mensen de regio Miyagi bezoeken.

Japans nieuw jaar konbumaki kamaboko

Japans nieuw jaar konbumaki kamaboko
Dit zijn verse cakes met een extreem lichte laag Kelp erin.

Om de extravagante structuur te maken, wordt de viskoekmix met de kelp gevormd om een ​​werveling te maken wanneer de viskoek wordt gesneden.

Dit soort Konbumaki fishcake is marginaal duurder dan rode of witte fishcake en wordt regelmatig geserveerd op speciale evenementen zoals Nieuwjaar als een belangrijk aspect van het Osechi Ryori-feest.

Versierde kamaboko

Versierde kamaboko
Het is een gestoomde cilindervormige viskoek en wanneer deze wordt opengesneden, ontstaat een prachtig patroon met bijvoorbeeld bomen, bloesems, veelzijdige kanji of andere creatieve wezens.

Speciale Kamaboko wordt vaak ingevuld als een kenmerk van Osechi, Ryori of Japans nieuwjaarsvoedsel.

Chikuwa

Chikuwa kamaboko viskoekjes
Het is een vlam-geroosterde viskoek met een smaak van gegrilde vis.

Het is gevormd tot een lange, buisvormige cilinder die van binnen hol is.

Chikuwa wordt vaak toegevoegd aan Japanse stoofpot, voornamelijk oden en gebruikt als extratje in gerechten.

Hanpen

Japanse hanpen luchtige en gefrituurde fish cake
Het is een witte, driehoekige viskoek die een mix is ​​van witte vis en Japanse berg yam van Nagaimo, waardoor deze lichter en luchtiger is.

Wat bijdraagt ​​aan het opmerkelijke luchtige oppervlak van Hanpen is dat deze viskoek wordt gekookt in plaats van gestoomd.

Hanpen kan ook vierkant of zelfs rond van vorm zijn en kan toegevoegde kruiden bevatten om de smaak te versterken, zoals gember of shiso perilla-blad.

Het wordt ook vaak gebakken (nadat het al is voorbereid en gekookt) om als bijgerecht te worden geserveerd.

Satsuma-Age

Satsuma age japanse gefrituurde viskoekjes

Het wordt genoten in het zuidelijke deel van Japan. Het is als een gewone cake gemaakt met eenvoudige witvis of gemengd met verschillende verstevigers, bijvoorbeeld groenten of vis om verschillende soorten Satsuma-Age te maken.

De gefrituurde viskoek wordt regelmatig toegevoegd aan een gefrituurde voedselschotel, hete noedels en Japanse stoofpot.

Lees ook: is ansjovissaus hetzelfde als vissaus en kan ik het vervangen?

Hoe moet je kamaboko fishcakes eten?

Volgens Japanners is het, als je van je fishcakes wilt genieten, de basis dat je de temperatuur net zo goed observeert als de dikte van de sneden, omdat dit zal bepalen hoe lekker je snacks zullen worden.

Als je van plan bent om de fishcake te eten zoals ze zouden moeten zijn, moet je je concentreren op een dikte van twaalf millimeter, omdat dit veel van de smaken opneemt die kunnen worden genoten door het eten van de juiste soorten cakes.

Als je niet denkt dat je ze als zelfstandig gerecht of snack gaat eten, wil je ze misschien combineren met verschillende ingrediënten tijdens de maaltijd en misschien een dun stukje gaan eten.

Je kunt zelfs een stuk van drie millimeter dik nemen.

Met zo’n dunne snit kun je zonder veel moeite Kamaboko gebruiken in plaats van bijvoorbeeld spekreepjes, en krijg je geweldige resultaten.

En als je de smaak wilt waarderen terwijl je de cakes op zichzelf eet, kies dan voor een dikke snede, d.w.z. vijftien millimeter. Je kunt ze vervolgens aan een bord met gemengde groenten toevoegen zonder de smaken te verliezen.

Wat de temperatuur betreft, moet je onthouden dat de viskoekjes veel eiwitten bevatten.

Dus het toevoegen van een overmatige hoeveelheid warmte aan het koken van de Kamaboko zal niet alleen de eiwitten denatureren, maar het zal ook zijn korstige oppervlak ruïneren, en de cakes die je krijgt zullen moeilijk en ook moeilijk te kauwen zijn.

Lees ook: handige sushi sets om thuis sushi te kunnen maken

VISCAKE IN RAMEN noodles

Ramen is een Japans gerecht dat bestaat uit Chinese tarwe noedels geserveerd in een bouillon op basis van vlees of vis, vaak verrijkt met saus of miso, en andere ingrediënten, bijvoorbeeld gesneden varkensvlees, nori, menma en lente-uitjes.

Narutomaki is een soort fishcake die een perfecte toevoeging is voor ramen.

Het wordt gemaakt door witte vispasta met rode kleurstof in een gecomprimeerde pasta te verpakken.

De vispasta wordt vervolgens gekookt, zodat deze verdikt en in dunne plakjes kan worden gesneden.

Fishcake recept

Kamaboko kan heel gemakkelijk worden gemaakt.

De benodigde ingrediënten zijn in wezen vismengsel met een beperkte hoeveelheid fijngehakte groenten, smaakstof en maïzena om het visvlees aan elkaar te binden.

Soms worden zelfs groenten niet gebruikt. De groenten die in de vispasta zijn gemengd, kunnen verschillen en je kunt alles gebruiken wat je in huis hebt.

In tegenstelling tot gewone westerse fishcakes, gebruiken Japanse fishcakes geen bloem of gepureerde aardappelen om de vis aan elkaar te binden.

Afgezien van deze groenten, kun je ook erwten, sperziebonen, champignons, sjalotten en bovendien lotuswortels gebruiken. Ze moeten wel allemaal worden gehakt en gemalen.

Als je ook eens rauwe vis wilt proberen, dan heb ik dit artikel voor je geschreven over de 14 beste soorten vis voor gebruik in rauwe sushi.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.