Gemakkelijk Japanse gember salade dressing

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 17, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

De meeste Japanse restaurants serveren meestal een saladedressing naast elke andere normale maaltijd. In dit bericht zullen we enkele Japanse gember saladesauzen benadrukken, die je gerechten interessant maken.

Hier zijn verschillende variaties van Japanse gembersalade:

Japanse gember salade dressing

JAPANSE GEMBER SALADE RECEPTEN

Japanse saladedressings, zoals gember, wortel en ui, zijn zeer uniek, omdat ze meestal een puree van groenten en andere ingrediënten bevatten om een ​​extreem smaakvolle en frisse dressing te hebben.

Meestal staan ​​ze bekend als wafu-dressing, wat kan worden vertaald in ‘Japanse stijl dressing’.

De Japanse saladedressing bestaat uit twee veel voorkomende basen, waaronder dressing op basis van tomatenpuree en dressing op basis van sojasaus.

Wanneer je de twee dressing vergelijkt, is de op sojasaus gebaseerde slasaus een beetje lichter dan de op tomatenpuree gebaseerde dressing – en de laatste heeft de neiging om de dressing op natuurlijke wijze te verdikken en een laag rijkheid toe te voegen die ontbreekt in de sojasaus-gebaseerde dressings.

Japanse gember, ui en wortel salade dressing

Dit is een geweldige en heerlijke saladedressing, die je zeker zult vinden bij je favoriete sushi-joint. Het is heel gemakkelijk te maken, vooral als je een blender gebruikt, en je kunt het binnen 5 minuten af hebben, zolang je de ingrediënten bij je hebt.
Gang Salade
Keuken Japans
Trefwoord Gember, Salade, Vegan, Veganistisch, Vegetarisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €4

Ingrediënten

  • ¼ kopje gele ui gehakt
  • ¼ kop wortelen (of 1 kleine wortel) gehakt
  • ½ tl gember fijngehakt of geraspt
  • 2 el tomatenpuree of ketchup
  • 1 el sojasaus
  • ½ kopje koolzaadolie
  • ¼ kopje rijstazijn
  • ½ tl zout naar smaak
  • zwarte gemalen peper naar smaak
  • ½ tl kristalsuiker optioneel

Instructies

  • Verzamel al je ingrediënten
  • Voeg vervolgens de wortel en de gele ui toe in een keukenmachine – je kunt ook een blender gebruiken.
  • Schil gember en hak het in stukjes, en voeg dan toe aan de rest van de ingrediënten in de keukenmachine (je kunt ook de gember fijnhakken).
  • Voeg tomatenpuree of ketchup canola-olie, sojasaus, zout en rijstazijn toe aan de keukenmachine en mix of pulseer tot het mengsel glad en gepureerd is.
  • Je kunt nu de dressing proeven en een scheutje zwarte peper toevoegen – indien gewenst, evenals een vleugje witte suiker.
  • Als je de beste resultaten wilt bereiken, kun je de dressing ongeveer 1-2 uur laten afkoelen in de koelkast voordat je het serveert.

Mijn favoriete ingrediënten:

Japanse smaak
Kikkoman Soja Saus

Deze Kikkoman soja saus heeft een ziltige smaak die het dichtste in de buurt komt van de Japanse soja die je in gerechten wilt.

Je kunt de dressing ook als marinade gebruiken.

Dus, waarom moet je een salade van wortelgembersaus maken?

Er zijn 7 redenen waarom dit recept op je lijst zou moeten staan.

1. Het is een romige dressing die zonder zuivel kan worden bereid. Ja, dat klopt helemaal – dit recept is 100% zuivelvrij, waardoor het veganistisch, whole30 en paleo is.
2. De wortels geven je de juiste hoeveelheid zoetheid zonder dat je extra suiker hoeft toe te voegen – waardoor het suikervrij wordt.
3. Het is heel gemakkelijk om te maken – je hoeft maar een paar ingrediënten in je blender te doen, aan te zetten en je hebt de saladedressing in een kwestie van seconden.
4. Het recept is zeer veelzijdig – hoewel het een salade met wortelgemberdressing wordt, kun je het ook gebruiken als dipsaus voor loempia’s, als sandwichbeleg, en als saus voor zalm.
5. Je hoeft je geen zorgen te maken over het bereiden van een speciale Aziatische salade – deze saladedressing is erg lekker op verschillende soorten salade.
6. Het is erg verslavend – de saladedressing smaakt licht en verfrissend en op de een of andere manier een beetje pittig.
7. Dit zal gewoon groenten bovenop andere groenten plaatsen, wat best geweldig, verfrissend en supergezond is.

TIPS

Je hebt speciale ingrediënten nodig bij het bereiden van de saladedressing.

Lees ook: 3 Japanse sushi-sauzen die je moet proberen

KNOFLOOK GEMBER SALADE DRESSING

INGREDIËNTEN

Gele ui – ½ (grof gesneden)
Pinda-olie – 1/3 kop
Rijstazijn – ½ kopje
Water – 3 eetlepels
Verse gember – 4 eetlepels (fijngehakt)
Selderijstengels – 2 (grof gehakt)
Ketchup – 2 eetlepels
Kristalsuiker – 1 eetlepel
Sojasaus – 1 eetlepel (je kunt ook 1 of 2 extra lepels toevoegen)
Citroensap – ½ citroen
Knoflook – 5 teentjes (fijngehakt)
Citroengraspasta – 1 eetlepel
Zout – ½ theelepel

BEREIDINGSWIJZE

VOEDINGSFEITEN

Hoeveelheid per portie

Calorieën 838 Calorieën van vet 648
% Dagelijkse waarde*

Vet – 72 g (111%)
Verzadigd vet – 12 g60%
Cholesterol – 0mg0%
Natrium – 2518 mg105%
Kalium – 633 mg18%
Koolhydraten – 40g13%
Vezel – 3g12%
Suiker – 23g26%
Eiwit – 5g10%
Vitamine A – 515IU10%
Vitamine C – 19,6 mg24%
Calcium – 72 mg7%
IJzer – 1,1 mg6%

Procent dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 calorieën dieet.

De verstrekte voedingswaarde-informatie is een schatting en varieert op basis van kookmethoden en specifieke merken gebruikte ingrediënten.

JAPANSE HIBACHI STIJL GEMBER SALADE DRESSING

INGREDIËNTEN

Gehakte wortelen – ¼ kopje
Gehakte uien – ¼ kopje
Verse gember – 1 eetlepel (fijngehakt)
Sesamolie – 3 eetlepels (je kunt ook olijfolie gebruiken, maar het zal uiteindelijk de smaak enigszins veranderen)
Knoflook – 1 el. (Gehakt)
Selderij – 1 eetl. (Gehakt)
Rijstazijn – 3 el.
Water – 2 el.
Tomatenpuree – 1 el.
Sojasaus – 1 eetl.
Suiker – 1 ½ theelepel
Citroensap – 1 theelepel
Een snufje zout

BEREIDINGSWIJZE

1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pulseer met intervallen van 5 seconden tot een glad mengsel.
2. Koel niet minder dan 4 uur voor het opdienen.
3. Je kunt serveren met geraspte wortelen en gehakte ijsbergsla.

JAPANSE RESTAURANT-STIJL WORTEL GEMBER DRESSING

INGREDIËNTEN

Geraspte wortelen – 1 kop (ongeveer 2 middelgrote wortelen)
Verse gember – 2 el. (gehakt)
Ui – ½ kopje (gehakt)
Rauwe kokosazijn – 3 el.
Rauwe honing – 2 el.
Geroosterde sesamolie – 1 el.
Extra vierge olie – ½ kopje
Water – 2 el.
Zout – ¾ theelepel

BEREIDINGSWIJZE

1. Meng alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad mengsel. Als je een krachtige blender gebruikt, hoef je de wortels niet te versnipperen.
2. Zoals elke andere dressing, zal de smaak met de tijd beter worden. Daarom kun je het ongeveer 2 uur in de koelkast bewaren voordat je het serveert.

Lees meer: ​​met dit recept een woksaus maken die keto vriendelijk is

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.