Gestoomde broodjes recept

3 JAPANSE GESTOOMDE BROODJES (NIKUMAN) RECEPTEN

Er is niets zo interessant als een Japans gestoomd broodje. Veel mensen die deze broodjes hebben geproefd willen het keer op keer weer eten.

Niet veel mensen genieten echter van het zelf maken, omdat ze op de een of andere manier worden geïntimideerd door het proces om ze te maken – en ze hebben ook geen stomer. Dit zou echter helemaal niet jouw geval moeten zijn.

In dit bericht zullen we een paar recepten delen over het maken van een verscheidenheid aan Japanse gestoomde broodjes. Deze recepten zijn heel gemakkelijk te maken en het kost je niet veel tijd om ze te bereiden.

Bovendien krijg je de gelegenheid om te genieten van vers gemaakte Japanse gestoomde broodjes, wat super lekker is.

Een interessant ding over de zelfgemaakte Japanse gestoomde broodjes is dat ze een zeer goede esthetiek hebben en je zult altijd te zien krijgen wat je eet vanaf het begin.

Meer nog, ze zijn visueel aantrekkelijk en ze hebben een andere textuur in vergelijking met degene die je daar op straat zult vinden.

 WAAROM ZELF EEN GESTOOMD BROODJE MAKEN?

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom je echt de tijd moet nemen om thuis Japans gestoomd varkensvlees te maken – vooral als je ze in je winkel kunt kopen, hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen ze thuis te maken.

Krijg de kans om de broodjes helemaal vanaf het begin te maken – dit is alles wat je nodig hebt als het gaat om het maken van de broodjes.

  • Het proces is zeer verslavend als je van koken houdt- en je zult altijd genieten van het werken met de verse ingrediënten.
  • Je kunt een verscheidenheid aan ingrediënten gebruiken – als je niet van varkensvlees of gekruide gehakt houdt, kun je ervoor kiezen om verschillende ingrediënten te gebruiken. Dit werkt heel goed voor vegetariërs die iets moeten vullen dat hun voorkeur heeft dan in hun gestoomde broodjes. Je kunt het veganistisch of vegetarisch maken. Je kunt ze maken zoals je wilt.
  • Eenvoudige recepten – je zou denken dat gestoomde broodjes moeilijk te maken zijn – maar je zult je realiseren dat het heel gemakkelijk is om ze te maken – en je zult er dol op zijn.
  • Smaakt heerlijk en vers – er is niets bevredigend dan voedsel dat je vers in jouw keuken hebt bereid. Gestoomde broodjes zijn een van de gerechten die je altijd die voldoening zullen geven.
  • Bevriezen – je kunt de restjes bevriezen en ze op een later tijdstip opnieuw opwarmen. Net als de broodjes die je in de Japanse winkel koopt.

Japans gestoomde varkensvleesbroodjes recept

Het beste gestoomde broodjesrecept is het Japanse varkensbroodje, en erg leuk om te maken!

Ingrediënten

Voor het deeg

7,5 gram bloem voor alle doeleinden
1/2 kopje lauw water
1 theelepel actieve droge gist
1 theelepel bakpoeder
1,5 gram kristalsuiker
⅛ theelepel zout
1 el plantaardige olie

Voor de vulling

1/3 pond gesneden varkensvlees schouder fijngehakt
1 el fijngehakte gember
1 theelepel sesamolie
⅛ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
½ theelepel zout
1 theelepel suiker
1 theelepel sojasaus
1 theelepel oestersaus
1 el aardappelzetmeel
⅓ kopje nappa kool fijngehakt
⅓ kopje groene uien fijngehakt
8 vierkant bakpapier

Instructies

Voorbereidingen – de avond ervoor:

  • Eerst moet je je deeg voorbereiden. Om dat te doen, meng je al je ingrediënten in een keukenmixer met een mengkom en een deeghaakbevestiging en meng je alles samen. Voeg vervolgens langzaam je lauw water toe. Als je merkt dat het deeg aan de bodem van de mengkom kleeft nadat je alle bloem hebt ingeschonken, voeg je langzaam wat meer bloem toe, totdat het deeg niet meer aan de kom kleeft. Blijf mengen op lage snelheid – 2 snelheden, totdat je deeg plakkerig en glad is.
  • Zodra je klaar bent met het kneden van je deeg, maak je er een ronde bal van en leg je het in een kom bedekt met saran of plasticfolie om te voorkomen dat het uitdroogt. Om het meeste smaak uit je gestoomde broodje te halen, laat je je deeg een nacht rijzen – onder koeling.
  • Terwijl je deeg rijst, begin je je vulling voor te bereiden. Je kunt ervoor kiezen om je gestoomde broodjes dezelfde dag te bereiden, maar het is raadzaam om de vulling een nacht te marineren, zodat je meer smaak krijgt. Meng alle vullende ingrediënten in één kom en bedek het vervolgens met een saran of plasticfolie en laat het een nacht in de koelkast marineren.

De gestoomde broodjes maken:

  • Pak je gekoelde deeg om je gestoomde broodjes te maken uit je koelkast – en je zult merken dat deze in omvang is verdubbeld.
  • Sla het deeg plat om het overtollige gas te verwijderen en rol het vervolgens uit in een lange cirkelvormige buis. Verdeel het in 8 gelijke stukken.
  • Rol elk stuk om een ​​bal te maken en laat het ongeveer 10 minuten op een bakplaat rusten en dek het af met een vochtige handdoek om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.
  • Rol vervolgens elke deegbal in een platte cirkel met een deegroller en schep een beetje varkensvlees in de deegbal – misschien een eetlepel.
  • Trek met één hand een kant van je deeg naar boven, richting de bovenkant van je vulling. Houd het op zijn plaats en trek vervolgens de resterende kanten van het deeg omhoog, zodat ze elkaar aan de bovenkant van het deeg kunnen ontmoeten. Zorg ervoor dat je de bovenkant draait om een ​​afdichting te maken. Je kunt dit blijven doen aan elke kant van het deeg totdat je je vulling in het broodje hebt verborgen. Herhaal dit proces voor de resterende 7 stukken.
  • Plaats vervolgens je broodje op een vierkant stuk bakpapier en laat het vervolgens rusten voor de tweede fase van de gisting. Laat je stomer koken om deze tweede gisting voor te bereiden en zet dan het fornuis uit (tip: je kunt ook een slow cooker gebruiken). Plaats de broodjes in de restwarmte met behulp van een stoommand en dek deze vervolgens af met een deksel. Bedek het deksel met een handdoek om te voorkomen dat overtollige condens in de broodjes druppelt. Laat het ongeveer 10 tot 15 minuten rusten totdat de grootte iets toeneemt om de tweede gisting te voltooien.
  • Kook je water na de tweede gisting en stoom de broodjes vervolgens gedurende 15 minuten.
  • Haal de gestoomde varkensbroodjes uit de stoompan en geniet ervan.

Just One Cookbook heeft ook deze geweldige video over het maken van gestoomde broodjes:

Lees ook: heerlijke taugé in Japanse stijl die bij jouw gerecht past

VEGETARISCHE GESTOOMDE BROODJES

INGREDIËNTEN

Actieve droge gist – ½ el. (Afgerond)
Warm water – ¾ kopjes (105 – 110 F)
Broodmeel – 2 kopjes (je kunt ook bloem voor alle doeleinden gebruiken)
Kristalsuiker – 3 el.
Droge melkpoeder – 1 ½ el.
Zout – ½ el.
Bakpoeder – ¼ theelepel (afgerond)
Zuiveringszout – ¼ theelepel
Plantaardig bakvet – 2 el.

Bereidingswijze

  • Eerst moet je de gist mengen met het warme water zodat je het kunt activeren. Voeg vervolgens een snufje suiker toe om het een smaak te geven om van te smullen. Wacht ongeveer 5 minuten of tot de gist schuimig is om het te gebruiken.
  • Gebruik een keukenmixerkom met een deeghaak om broodmeel, droge melkpoeder, suiker, bakpoeder, bakpoeder en zout te mengen. 
  • Voeg vervolgens de gist langzaam toe, evenals het watermengsel, en meng ze vervolgens op lage snelheid. Zodra je alle natte ingrediënten hebt toegevoegd, voeg je het plantaardige bakvet toe. Blijf je deeg kneden tot het glad en zacht is. Het moet ook kleverig aanvoelen wanneer je het aanraakt en terugveren wanneer je er zachtjes in prikt. Je wordt misschien gedwongen om het deeg met de hand te kneden tegen het einde, zodat je de gewenste textuur kunt bereiken.
  • Gebruik wat plantaardige olie om je kom licht in te vetten, evenals het deeg om te voorkomen dat het droog wordt. Wikkel nu je kom in met een plasticfolie en laat het deeg ongeveer een uur rijzen in een warme omgeving of tot het in volume verdubbelt.
  • Zodra het deeg is verdubbeld, sla je het plat en plaats je het op een schoon werkoppervlak. Gebruik een mes of een bankschraper om je deeg in tweeën te delen en blijf dan elke portie delen tot het ongeveer 25 gram weegt (of de grootte van een golfbal). Het wordt aanbevolen om in deze fase een voedselschaal te gebruiken.
  • Leg vervolgens de kleine deegballetjes op een bakplaat en zorg ervoor dat deze bekleed zijn met bak- of Silpat-papier en dek ze vervolgens af met een plasticfolie en laat ze rusten en ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Terwijl je wacht tot de deegballen rusten, maak je wat bakpapier (vierkanten) zodat je deeg er heel gemakkelijk uit te halen is zodra je het hebt gestoomd.
  • Na 30 minuten plat je elke deegbal met een deegroller en rol je ze vervolgens uit totdat je een lange ovale vorm hebt. Vouw elk ovaal in de helft om een ​​gestoomde broodvorm te creëren – bijna lijkend op een taco-schaal. Bedek ze opnieuw met een plasticfolie en laat ze ongeveer 30 tot 45 minuten rusten. Je zult merken dat ze ook een klein beetje zullen rijzen.
  • Je kunt nu je stomer instellen en wanneer het deeg klaar is met rijzen / rusten, plaats je deze in de stomer en stoomt je deze vervolgens gedurende ongeveer 10 minuten. Haal ze na 10 minuten uit de stoompan en serveer ze onmiddellijk met de vulling van je keuze.
  • Lekkere groenten om ze mee te vullen zijn courgette en aubergine, bijvoorbeeld deze lekker smakende gegrilde courgette die we hier hebben beschreven

JAPANSE GESTOOMDE CURRY BUNS (KAREEMAN)

Japanse gestoomde curry broodjes

Ook bekend als kareeman, zijn Japanse gestoomde currybroodjes gevuld met een plantaardig mengsel en gehakt met currysmaak.

Deze broodjes lijken op gestoomde varkensbroodjes, maar voor de gestoomde currybroodjes kun je elk type gehakt gebruiken. In dit recept gebruiken we varkensgehakt en je kunt het recept ook vegetarisch maken.

INGREDIËNTEN

Voor het deeg

Zelfrijzend bakmeel – 1 kop
Broodmeel – ½ kopje (je kunt ervoor kiezen om alleen zelfrijzend bakmeel te gebruiken)
Kerriepoeder – 1 theelepel
Zout – 1 snuifje
Droge gist – 1-2 theelepels
Suiker – 2 eetlepels
Warm water – ½ kopje
Canola-olie – 1 eetlepel

Voor de vulling

Varkensgehakt – 250 g
Ui – 1 (fijngehakt)
Knoflook – 1 teentje (fijngehakt)
Aardappel – 1 (in stukken van 7 tot 8 mm gesneden)
Olie – 1 theelepel
Kerriepoeder – 2-3 theelepels
Sojasaus – 1 theelepel
Vissaus (of sojasaus) – 1 theelepel
Suiker – ¼ theelepel
Peper en zout – indien nodig

Bereidingswijze

  • Meng je warme water, suiker en droge gist in een kleine kom – meng voorzichtig en leg ze opzij.
  • Doe de zelfrijzende bloem, kerriepoeder en zout in een grote kom en meng ze goed. Maak een put in het midden van het mengsel en giet vervolgens het olie- en gistmengsel erin. Meng het goed om een ​​zacht deeg te maken. Zodra je de perfecte mix hebt, laat je deze een tijdje rusten terwijl je je vulling voorbereidt.
  • Verhit ondertussen de olie in een koekenpan – op middelhoog vuur, en voeg vervolgens het varkensgehakt, de ui, de wortel, de aardappel en de knoflook toe. Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe om de ingrediënten een beetje snel te laten koken. Voeg je kruiden toe en roerbak tot de groenten zacht zijn. Verdeel het mengsel in 8 porties.
  • Verdeel vervolgens je deeg in 8 porties en rol vervolgens elke portie in een platte cirkel met een deegroller. Leg een portie van het vulmengsel in het midden van het deeg en trek vervolgens de randen omhoog om een ​​broodje te maken.
  • Maak van het deeg 8 broodjes en leg elk broodje op een stuk bakpapier.
  • Doe water in een stomer en breng het op hoog vuur aan de kook. Plaats je broodjes in de stomer, dek het deksel af en laat het ongeveer 10 minuten koken. Als je klaar bent, haal je de broodjes uit de stomer en serveer je ze heet.

Meer Japans koken: leer hoe je deze sushi recepten zonder rijst maakt voor een gezond koolhydraat-arm alternatief