Japanse negi uien & negima | 4 gerechten om het te leren kennen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  mei 31, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Wat is Negima in de Japanse keuken? Laten we meteen op het antwoord ingaan en daarna geef ik je nog veel meer achtergrondinformatie over Negima:

Negima verwijst naar een vleesgerecht met lente-ui. De naam is afkomstig van het woord Negi wat een soort lokale Japanse lente-ui is. De meest bekende versie van Negima is Yakitori Negima, een gegrilde spies van kipfilet afgewisseld met lente-ui.

4 Japanse Negi ui recepten

Er is ook Negimaki, een geroosterde runderstrook, opgerold met lente-uitjes. Negi wordt ook meestal gebruikt in soepgerechten zoals Nabe en Soba.

Beknopte INFORMATIE OVER NEGI (JAPANSE lente-ui)

Negi is een lokale sjalot in Japan. Het is dikker en langer dan lente ui met een lange witte stengel.

Het is een van de meest populaire groenten in de Japanse keuken omdat de smaak perfect is om smaken in veel soorten gerechten beter tot hun recht te laten komen.

De witte stengel heeft een sterke uiensmaak en aroma. Maar na het koken wordt de smaak zoeter en lichter. Koken met witte Negi zorgt voor een watertandend aroma.

Japanese Negi uien gerechten

Ondertussen dient het groene deel van Negi een vergelijkbaar doel als bij prei. Het voegt een frisse hartige smaak toe aan het gerecht met een lichte knapperige textuur.

Buiten Japan is het misschien moeilijk om een ​​Japanse Negi te vinden. Als vervanging kun je in plaats daarvan lente ui gebruiken. Prei kan ook werken.

Maar je moet het nog steeds mengen met lente-ui of witte uien om een ​​meer vergelijkbare smaak te krijgen.

Mensen geloven dat Negi goed kan zijn om verkoudheid of griep te bestrijden. Tijdens de wintermaanden of regenachtige dagen kookten mensen soep met Negi om hun lichaam op te warmen.

SOORTEN JAPANSE NEGI

Japanse Negi is ook populair onder de naam Naga Negi (lange ui) of Shiro Negi (witte ui). Maar in Japan zijn er verschillende varianten van Negi.

Elk heeft zijn productiegebied en oogstseizoen. Hier zijn enkele van de varianten die je kunt vinden:

KUJO NEGI

Kujo Negi komt uit de prefectuur Kyoto. Het seizoen valt rond november-maart. Deze variëteit heeft vrij korte wortels. Het bevat ook meer slijm aan de binnenkant.

Vanwege zijn zoete smaak levert Kujo Negi de beste smaken voor Nabe-gerechten. Dat is hoe Negi Nabe een van de populairste keukens in Kyoto is geworden.

SHIMONITA NEGI

Shimonita Negi komt uit de prefectuur Gunma. Het seizoen valt rond november-januari. De steel is erg dik, tot 5-6 cm in diameter.

Deze variëteit heeft ook het grootste groene stuk in vergelijking met andere variëteiten van Negi.

Tijdens de Edo-periode mogen alleen de mannen (shogunate) gerechten eten met Shimonita Negi. Dat is de reden waarom sommige mensen deze variëteit ook Tonosama Negi (de Negi van de heer) noemen.

SENJU NEGI

Senju Negi komt uit de Soka, Koshigaya en Kasubake. Allen bevinden zich in de regio Saitama Prefecture. Het seizoen valt rond december-februari.

Mensen hebben een zeer traditionele techniek gebruikt om het te cultiveren, wat resulteert in juist een zeer lang deel van de witte stengel. Mensen begonnen ongeveer 200 jaar geleden, tijdens de Edo-periode, met het verbouwen van Senju Negi.

UNANE NEGI

Unane Negi komt uit Tokio en het seizoen valt rond december-januari. Deze teelt is nog steeds vrij nieuw in Japan, omdat mensen er net 10 jaar geleden mee zijn begonnen.

Maar in het district Setagaya cultiveren mensen dit ras al meer dan 500 jaar. Unane Negi heeft een zachtere smaak van zoetheid, waardoor het het beste smaakt voor het grillen.

NEGIMA EN ANDERE JAPANSE SCHOTELS MET NEGI

Negima verwijst naar gerechten waarbij Negi en vlees de hoofdingrediënten zijn. Veel mensen houden van de keuken omdat die twee ingrediënten elkaar aanvullen.

De Negi kan de hartige smaak van bijna elk vlees verrijken.

Zelfs zonder vlees kan Negi ook de smaak van veel gerechten verbeteren, vooral de stoofpot. Daarom voegen mensen graag Negi toe aan soep of stoofschotels.

YAKITORI NEGIMA

Yakitori negima spiesjes

Yakitori Negima is het beroemdste en populairste Negima-gerecht in Japan. Het is een Japanse versie van een spies kipschotel gegrild boven een houtskoolvuur.

Er zijn veel soorten Yakitori, afhankelijk van welke ingrediënten worden gebruikt in de spies. Met Yakitori Negima wisselen de in blokjes gesneden kipfilet en gesneden Negi elkaar af op de spies.

De smaakmaker bevat zout en tarresaus.

Dit gerecht is authentiek uit Japan zoals het voor het eerst verscheen tijdens het Meiji-tijdperk rond het jaar 1868-1912.

Als je erg van Yakitori houdt of wilt proberen dit gerecht thuis te maken, moet je zeker mijn diepgaande evaluatie van deze Yakitori-grills lezen die je thuis kunt gebruiken.

Het helpt je de juiste grill voor jouw tafelgrillen te kiezen.

NEGIMAKI

Japanse negimaki gerolde beef strips met negi uien

(dit is een text overlay afbeelding gebaseerd op het originele werk beef and scallion van stu_spivack op Flickr onder cc)

Negimaki is een opgerolde schotel gemaakt van een biefstuk en Negi. Je maakt het door het te braden en marineren in teriyakisaus.

In tegenstelling tot Yakitori Negima kwam de uitvinding van Negimaki niet oorspronkelijk uit Japan. Het gerecht komt uit in de Verenigde Staten als reactie op de hoge populariteit van rundvlees onder westerse mensen.

Volgens de uitvinder van de schotel was Negimaki een aanpassing van een authentiek Japans gerecht, waar blauwvintonijn het hoofdingrediënt was.

NEGIMA NABE

Negima nabe soep met japanse lente ui
Nabe verwijst naar een soep of stoofpot waarbij werkelijk elk soort eten de hoofd-ingrediënten kunnen zijn.

Een van de versies is Negima Nabe, die vlees en negi als hoofdingrediënten gebruikt.

Het vlees kan van tonijn, rundvlees of kip zijn. Negima Nabe is erg populair tijdens koud weer.

Soepen zoals deze zijn een hoeksteen van de Japanse keuken en ik heb dit zeer lange artikel geschreven waarin alle verschillende soorten soep worden beschreven die je kunt maken voor een geweldig diner in Japanse stijl.

NEGI SOBA

Negi soba ingredienten
Soba is een noedelsoep die in veel variaties kan komen. In Fukushima Prefecture is Negi Soba de populairste. Deze Soba bevat veel fijngehakte Negi.

Het serveren van Negi Soba gebeurt met een unieke stijl. Je krijgt er namelijk geen eetstokjes bij om te gebruiken. In plaats daarvan bieden ze je lange Negi-sticks aan om te gebruiken als eetstokjes.

Het is niet eenvoudig om de noedels te pakken te krijgen met Negi-eetstokjes, maar het is leuk om te proberen.

Negi Soba bevat meestal ook vlees. Het kan eend, rundvlees of kip zijn.

Afgezien van die voedingsmiddelen, gebruiken mensen ook Negi als ondersteunende ingrediënten in veel gerechten zoals shabu, miso-soep en gebakken rijst.

Negi kan ook afzonderlijk worden gegrild en geserveerd. Soms koken mensen zelfs Negi in sinaasappelsap.

Als je graag de Japans keuken uitprobeert zul je zeker al eens een gerecht met Negi zijn tegen gekomen. In combinatie met rundvlees of kippenvlees zal Negi zijn hartige smaak verbeteren.

Negima is misschien niet zo beroemd als sushi of ramen. Maar het heeft de rijke Japanse smaak die jammer zou zijn om te missen. En negi zelf wordt echt bijna altijd gebruikt in een goede kom ramen.

Lees alles over de verschillende ramen toppings in mijn uitgebreide post helemaal gewijd aan deze heerlijke toevoegingen aan je kom noodlesoep.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.