Japanse pannekoeken

JAPANSE PANNENKOEKEN: ZOET, HARTIG & ZELFS DRANKJE

Een pannenkoek (of hotcake, crepe of flapjack) is een platte cake, meestal dun en heeft een cirkelvormige vorm, gemaakt op basis van bloem dat meestal eieren, melk en boter bevat en meestal op een grill of koekenpan wordt gebakken met olie of boter als katalysator.

Archeologische opgravingen onthullen dat pannenkoeken veel voorkomen bij alle bekende vroege menselijke soorten in de prehistorie en het bestond uit ongeveer 30% – 40% van hun dieet.

Ook wordt door archeologen onthuld dat de Grieken en de Romeinen de eerste beschavingen waren die het voor en tijdens de hedendaagse tijdperken populair maakten.

De vorm en structuur van de pannenkoek varieert wereldwijd. In Japan worden pannenkoeken vaak gemaakt met op zetmeel gebaseerd beslag, vlees en groenten en zagen ze eruit als frisbees.

VERSCHILLENDE SOORTEN JAPANSE PANNEKOEKEN

Of je nu de voorkeur geeft aan dik en donzig of plat en opvouwbaar, we houden allemaal van een goede pannenkoek.

Zowat elke beschaving op aarde heeft een gerecht bedacht of geleend dat leek op de pannenkoek (of op zijn minst een versie ervan) in hun enorme voorraad culinaire recepten, en Japan is geen uitzondering.

Het boeddhisme begon in Japan rond de 6e eeuw na Christus, maar het zou pas na duizend jaar duren voordat de zoete, crêpe-achtige, gevulde en gevouwen pannenkoek werd gezien tijdens boeddhistische ceremonies, die in de Edo-periode was (tussen de 1600s) – 1800s).

Dankzij de creativiteit van het Japanse volk had de pannenkoek al snel 2 versies – de ene was een zoete versie en de andere was een hartige versie.

Omdat de Japanners zo graag groenten eten dat ze experimenteerden met hun hartige pannenkoek, en het later uitgroeide tot het beroemde nationale gerecht, okonomiyaki.

De pannenkoeken die werden gemaakt met allerlei suikers, crèmes en andere zoetstoffen volgden de westerse technieken die verwant zijn aan de castella- of casutera-cake.

Deze sponsachtige pannenkoek gevuld met zoete vullingen werd bekend als de doriyaki en is ook een vrij populair gerecht.

Soms worden zoete Japanse pannenkoeken op elkaar gestapeld geserveerd met extra toppings die zeker aan je verlangens zullen voldoen.

JAPANSE HOTCAKES (HOTTOKEKI)

Het waren de Hawaiiaanse cafés en ontbijtrestaurants die voor het eerst zoete pannenkoeken in Japan introduceerden vanwege hun toenemende populariteit in het land.

Japanese-hotcakes-hottokeki

Zoals gebruikelijk hebben de Japanners deze zoete pannenkoeken met succes in hun eigen stijl overgenomen, die nu de beroemde donzige Japanse pannenkoek is geworden, beter bekend als “hottokeki” (ほ と け け き) of hotcakes.

Japanse hotcakes worden gekenmerkt door hun souffléachtige textuur, hoewel de pannenkoek er dik en gevuld uit kan zien (kan 3-5 cm hoog zijn), maar toch licht en luchtig is.

De toppings die meestal erop worden geplaatst, zijn ahorn- of chocoladesiroop, slagroom, stukjes gesneden fruit en zelfs ijs.

De hottokeki Japanse soufflé-achtige donzige hotcakes zijn niet alleen voor ontbijttraktaties, maar ze kunnen worden gegeten als een middagsnack samen met je koffie of thee, maar ook als een avonddessert.

Dorayaki

Vervolgens hebben we de dorayaki (ど ら 焼 き) die een traditionele Japanse smaak heeft en een soort wagashi (和 菓子, traditioneel Japans zoet) is met azuki rode bonenpasta (gezoet) tussen 2 castella biscuit.

Traditionele Japanse Dorayaki pannenkoekjes

Schattingen plaatsen het ontstaan van de dorayaki rond de vroege jaren van 1000 na Christus in het oude Japan; de huidige incarnatie van dorayaki werd echter uitgevonden in het begin van de 20e eeuw.

Dorayaki is een combinatie van 2 Japanse woorden die ‘dora’ zijn, wat ‘gong’ betekent, omdat de sponsachtige castellacake rond de vullingen de vorm heeft van een gong en ‘yaki’, wat ‘braden’ betekent.

Op een bepaalde plaats in Japan – de westelijke regio Kansai – noemen de mensen dorayaki echter ‘mikasa’, wat ‘paraplu’ betekent, omdat het soms op dat item lijkt, en het kan een witte bonenpasta of een crèmevulling hebben.

CREPES

Crepes is ook een Japanse pannenkoek

Traditioneel zijn pannenkoeken een bekend Frans dessert dat in de loop van de tijd een favoriet lokaal Japans comfortfood is geworden.

Maar de Japanners gebruiken niet langer de vork en het mes wanneer je pannenkoeken eet en je kunt terloops pannenkoeken vinden in veel stedelijke gebieden in Japan omdat het wordt verkocht als streetfood zoals de okonomiyaki en takoyaki.

De gebruikelijke vullingen voor pannenkoeken zijn kruimels van brownies en cheesecakes, chocoladesaus, gehakte noten, gesneden fruit, slagroom en ijs.

De crêpe is opgerold in een papieren kegel, waardoor het gemakkelijker wordt om vast te houden en te eten terwijl je staat.

Okonomiyaki

Okonomiyaki (お 好 み 焼 き) wat betekent “wat je ook graag samen bakt”, is misschien wel de beroemdste Japanse hartige pannenkoek die zijn oorsprong vond in Osaka in de westelijke regio Kansai.

Okonomiyaki japanse hartige pannenkoek

Dit 500 jaar oude Japanse gerecht is gebakken met een verscheidenheid aan ingrediënten, maar de meest voorkomende zijn bloem, kool, gegrilde buikspek, garnalen, eieren, lente-uitjes, sojasaus, dashi, mirin, nori en meer en gekookt over een teppanyaki-bakplaat.

Wanneer je een okonomiyaki bestelt, wordt deze onmiddellijk warm aan je geserveerd nadat deze is gebakken met extra kruiden erbij, zoals de okonomiyaki-saus (een enigszins zoete en donkere saus met Worcestershire-smaak), evenals Japanse mayonaise, een groene poeder zeewier genaamd “aonori” en geschaafde bonito-vlokken genaamd “katsuoboshi.”

HIROSHIMAYAKI

De hiroshimayaki is eigenlijk hetzelfde als de okonomiyaki, behalve dat het enkele toegevoegde unieke smaken heeft die afkomstig zijn uit Hiroshima, dus het wordt soms Honomshima-stijl okonomiyaki genoemd.

Lokale hiroshimaki japanse pannenkoek

Typisch heeft de hiroshimayaki vergelijkbare ingrediënten als de okonomiyaki; de bereiding is echter heel anders dan zijn Okinawan-neefgerecht.

Terwijl de ingrediënten van de okonomiyaki worden gemengd met een op meel gebaseerd beslag, is de hiroshimayaki gebouwd op vele lagen ingrediënten zoals dunne plakjes varkensvlees, yakisoba-noedels en gebakken eieren.

Afgezien van deze worden ook extra toppings geplaatst in de bovenste lagen van de pannenkoek, waaronder kaas, kimchi, gesneden groene uien, evenals een lokale specialiteit genaamd, Hirosima oesters, wat een seizoensgerecht is.

Zodra een van de kanten gaar is, wordt het omgedraaid zodat de andere ongekookte kant naar de grill wijst en wordt gebakken.

Net als de Osaka-analoog, heeft de hiroshimayaki ook poedervorm zeewier, bonitovlokken, mayonaise en okonomiyaki-saus als toppings.

NEGIYAKI

Negiyaki (ね ぎ 焼 き) is een andere variant van hartige pannenkoek in Japan die zijn oorsprong vond in de stad Osaka in de regio Kansai.

De negiyaki heeft bijna alle ingrediënten van zijn voorgangers, de okonomiyaki en hiroshimayaki, en het wordt zelfs op de teppanyaki-bakplaat gekookt zoals zij, maar het enige dat het niet heeft, is de kool.

In plaats daarvan wordt het op boekweit gebaseerde beslag gemengd met fijngesneden Japanse prei (negi), die zijn dunne korst maakt.

Een ander merkbaar verschil is dat de negiyaki meestal niet wordt gegeten met de okonomiyaki-saus zoals andere hartige Japanse pannenkoeken, maar met alleen gewone sojasaus met groene lente-uitjes toppings.

MONJAYAKI

Inmiddels zouden de meeste mensen er zeker van uitgaan dat de meeste – zo niet alle – Japanse pannenkoeken afkomstig waren uit de Kansai-regio in Osaka, in het westen van Japan; dit is echter niet helemaal waar.

Monjayaki japanse pannenkoek

De monjayaki (も ん じ ゃ 焼 き) is een Oost-Japanse versie van de okonomiyaki, met name in Tokio in de Kanto-regio, behalve dat deze pannenkoek iets dunner en natter is in vergelijking met de neina van Okinawan – allemaal dankzij de smaakvolle dashi bouillon die is toegevoegd aan de beslagmix.

Monjayaki wordt meestal gemaakt met ingrediënten zoals varkensvlees, inktvis, garnalen en gehakte kool.

De manier waarop monjayaki wordt gekookt, is vergelijkbaar met een teppanyaki-recept waarbij alle ingrediënten worden gemengd en gewokt op de tafel / grill recht tegenover de klanten. Ze worden direct na het koken van de tafel gegeten en je moet speciaal gemaakte kleine spatels gebruiken om de natte pannenkoek op te scheppen.

Als je nog nooit een hartige pannenkoek met monjayaki hebt gezien, laat me het je dan beschrijven. Het ziet eruit als gesmolten kaas gemengd met knapperige groenten en vlees en een gekarameliseerd beslag aan de randen, maar is best lekker als je het eenmaal proeft. Veel beter dan je zou verwachten.

TAKOYAKI

Takoyaki (た こ 焼 き of 蛸 焼) is een klein bolvormig streetfood populair in Japan dat is gemaakt van een op tarwebloem gebaseerd beslag en gekookt in een speciaal gemaakte gevormde pan genaamd takoyaki-pan, zoals een van deze waarover we hier schreven.

Takoyaki als Japanse streetfood

De hoofdingrediënten van de bolvormige takoyaki-pannenkoek zijn gehakte of in blokjes gesneden octopus (tako), tempura-restjes (tenkasu), ingemaakte gember (beni shoga) en groene ui (negi).

De smaakvolle hartige bolletjes worden bestreken met takoyakisaus (heeft dezelfde smaak als de beroemde Worcestershire-saus) en mayonaise, en besprenkeld met aonori, het groene zeewier en gedroogde bonito-krullen.

Wat de takoyaki onderscheidt van andere hartige pannenkoeken in Japan, is dat het veel variaties heeft, zoals bijvoorbeeld de dashi met azijn, de goma-dare die een combinatie is van sesamextract en azijnsaus, en de ponzu die een mengsel van citrusazijn, dashi en sojasaus is.

SOUFFLE PANNEKOEK

Deze westerse geïnspireerde pannenkoek laat je hangen in de zevende hemel die in je mond smelt als je het proeft.

Heb je Fluffy Japanese Souffle Pancakes (ス フ レ パ ン ケ ー キ) op sociale media gezien of misschien zelfs geproefd toen je Japan bezocht? In zekere zin zou je kunnen zeggen dat soufflépannenkoeken uniek zijn onder alle Japanse pannenkoeken vanwege de manier waarop ze worden gemengd.

Japanse souffle pannenkoeken

In tegenstelling tot die zoete en hartige pannenkoeken die we eerder hebben besproken, waarbij je de ingrediënten in een mengkom klopt, worden de eieren gescheiden van de rest van de ingrediënten en worden de eiwitten ook geklopt voordat ze voorzichtig worden gemengd – dit helpt de pannenkoeken opblazen op wanneer gebakken.

De resultaten zijn zachte, luchtige, delicate pannenkoeken die er waarschijnlijk te luxe uitzien voor je gemiddelde ontbijtmaaltijd, maar helemaal niet duur zijn om te proberen.

Chef-koks gebruiken cilindrische vormen uit tinmetaal om de soufflépannenkoek te maken, maar soms gebruiken ze gewoon aluminiumfolie om de vorm te vormen en koken ze de pannenkoek erin in de koekenpan of grill.

Zo maak je de soufflépannenkoeken:

JAPANSE RIJSTKOKER PANNEKOEK

Wist je dat ze in Japan een pannenkoek met rijstkoker hebben? Ja. Nooit was het zo gemakkelijk om pannenkoeken te maken!

Rijstkokerpannenkoeken werden enkele jaren geleden in Japan geïntroduceerd en werden een internetsensatie.

Het is zo eenvoudig om te maken dat het enige dat je hoeft te doen, een eenvoudig recept voor pannenkoekenbeslag is (of er een online vindt) of zelfs een kant-en-klare pannenkoekenmix als je het nog gemakkelijker wilt maken.

Om de pannenkoek te maken, klop je eerst het pannenkoekbeslag, vet je de binnenkant van de rijstkom in met bakolie, giet je het beslag er helemaal in en stel je de timer in.

Eenmaal gekookt, ziet de pannenkoek eruit als een vlacake, omdat het onderste deel dat de kookkom raakt een bruinachtige kleur zal vertonen (die nu de bovenkant zou zijn als je hem omdraait en op het bord legt).

Het heeft een zachte maar stevige textuur en je kunt een tandenstoker gebruiken en sommige delen van de pannenkoek inprikken om te zien of de binnenkant ook gekookt is (dan zou de tandenstoker er schoon uit zou moeten komen).

De toppings kunnen een paar aardbeien met ahornsiroop zijn of kaas met ahornsiroop (of u kunt uw eigen toppings kiezen).

Het zal smaken als de soufflépannenkoek, behalve dat het een iets stevigere textuur heeft dan de soufflépannenkoek en het zal ook zijn eigen unieke zoete mix hebben als je het proeft.

Zo maak je de rijstkokerpannenkoek:

JAPANSE PANNEKOEK DRANK: IS HET TE DRINKEN?

Als je dacht dat de pannenkoek met soufflé of rijstkoker geweldig was, bereid je dan voor op het volgende niveau in het eten van pannenkoeken!

Introductie van de Morinaga Pancake Drink uit Japan! Het is heel gemakkelijk om een ​​van deze te krijgen en het enige wat je hoeft te doen is naar een automaat in Japan gaan en er een kopen, of kopen bij een nabijgelegen supermarkt.

De Morinaga-pannenkoekdrank is in feite soufflépannenkoekbeslag waaraan meer vloeistof en suikers zijn toegevoegd en smaakt net als de gebakken pannenkoek wanneer je deze eet (of eigenlijk drinkt).

Maar is het goed? Nou, de mensen die er beoordelingen over hebben gepost op TripAdvisor en Reddit lijken het te denken, en na de soufflépannenkoek zelf te hebben geproefd, evenals de Morinaga-drank, kan ik zeggen dat het een genot is om het te drinken terwijl je rustig rondwandelt in de drukke Japanse straten.

Malreid op youtube is er niet zo enthousiast over:

VOEDINGSWAARDE VAN JAPANSE PANNENKOEKEN

Ik moet zeggen dat de categorie hartige pannenkoeken die in dit artikel wordt besproken, de meeste voedingswaarde heeft in vergelijking met de zoete pannenkoeken.

Als je ze naast elkaar legt, zullen de zoete en donzige pannenkoeken verbleken in vergelijking wanneer je de ingrediënten van beide pannenkoekcategorieën op een rij zet.

De typische ingrediënten voor zoete pannenkoeken in Japan zijn eieren, volle melk, cakemeel, vanille-extract, suiker, bakpoeder, water en plantaardige olie – de meeste hebben weinig tot geen gezondheidsvoordelen.

Ondertussen zijn de basisingrediënten voor hartige pannenkoeken, kool (en andere soorten groenten), varkensvlees, kip, garnalen, rundvlees en ander vlees, dashi (bekend dat ze alle 16 essentiële aminozuren hebben), mirin, azijn, lente-uitjes, eieren, bloem, aardappelen, lente-uitjes, peper, gepoederd zeewier en bonitovlokken.

Gecombineerd kunnen ze je bijna alle voedingsstoffen geven die je lichaam nodig heeft. Als je dagelijks een van de hartige pannenkoeken eet, eet je minder calorieën om fit te blijven en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen om gezond te blijven.

WESTERSE PANNENKOEKEN

Op het Noord-Amerikaanse continent worden pannenkoeken gemaakt door het op meel gebaseerde beslag te maken en vervolgens een rijsmiddel (meestal bakpoeder) toe te voegen waardoor de pannenkoek dik en luchtig kan worden.

Ondertussen creëerden de Keltische en Indo-Europese volkeren de crêpe die afkomstig was uit Frankrijk en die aan beide kanten van een schijfachtige cake in een crêpe-maker wordt gekookt, wat resulteert in een netwerk van fijne bubbels.

In Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije worden pannenkoeken respectievelijk palatschinke, palačinka en palacinka genoemd en het is dun in plaats van donzig (aan beide kanten gebakken) en gevuld met gemalen walnoten, chocolade, kaasroom of jam en vervolgens opgerold als een omelet.

Soms worden ook zoete of hartige vullingen gebruikt om de palačinke te garneren.

Er is ook een versie van pannenkoek die aardappelpannenkoek wordt genoemd en zoals de naam suggereert; het wordt op deze manier genoemd wanneer een aardappel aan het beslag wordt toegevoegd.

Soms wordt karnemelk vervangen of toegevoegd aan de melk die al deel uitmaakt van de ingrediënten en wordt de pannenkoek dan karnemelkpannenkoek genoemd, een favoriet onder Amerikanen en Scotts in het Verenigd Koninkrijk.

Pannenkoeken die zijn gemaakt van boekweitmeel hebben verschillende namen in verschillende landen zoals Memil-buchimgae (Koreaans), Ploye (Canadees), Kaletez (Frans) en Blini (Russisch).

Pannenkoeken hebben meestal geen hoofdplek in de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) van de meeste culturen, maar in de Verenigde Staten wordt het beschouwd als ontbijtvoedsel.

In Japan wordt de Okonomiyaki, de beroemdste van alle Japanse pannenkoeken, echter gegeten als snackvoedsel op geen bepaald tijdstip van de dag, dus het kan ‘s ochtends,’ s middags en ‘s nachts worden gegeten.

Pannenkoeken hebben een soortgelijke functie als wafels.

In Groot-Brittannië en de Commonwealth States hebben pannenkoeken hun eigen feestdag die “Pancake Day” wordt genoemd (Vastenavond). Pannenkoekendag wordt gekenmerkt door feesten en partijen, die traditioneel voorafgingen aan met vasten.

PANNENKOEKEN IN JAPAN

In de 16e eeuw genoten mensen van het eten van de “funo-yaki” (ふ の や き), een soort pannenkoeken. Het was een populair gerecht en werd gebakken en geserveerd met zoete miso.

Hoewel funo-yaki in iets minder dan een eeuw impopulair werd in Japan, zijn er nieuwe hartige pannenkoeken zoals de okonomiyaki, monjayaki en takoyaki (gegeten tijdens lunch en diner en bestaan ​​al sinds de 19e eeuw * de okonomiyaki verscheen eigenlijk rond dezelfde tijd zoals de fuko-yaki deden) evenals zoete variëteiten van Japanse pannenkoeken (goed voor ontbijt, dessert en snacks) zijn de favoriete snacks en maaltijden van veel Japanners sinds de vroege jaren 1920.

GESCHIEDENIS VAN JAPANSE PANNEKOEKEN

Het was de Griekse arts, Galen, die voor het eerst schreef over oude Griekse pannenkoeken genaamd τηγανίτης (tēganitēs) in zijn boek De alimentorum facultatibus (over de eigenschappen van levensmiddelen) rond 207 – 216 CE.

Griekse dichters Cratinus en Magnes vermelden ook tagenias in hun werken rond de 5e eeuw voor Christus. Tagenieten waren ontbijtvoedsel en werden gemaakt met tarwebloem, olijfolie, honing en gestremde melk.

Een ander type Griekse pannenkoek was σταιτίτης (staititēs), wat “van bloem of deeg van spelt” betekent, afgeleid van σταῖς (stais), “bloem van spelt”. Athenaeus, een Griekse retoricus en grammatica, noemt in zijn boek De ipnosophistae staititas gegarneerd met kaas, sesamzaad en honing.

Het Midden-Engelse woord “pancake” verschijnt in de Engelse vocabulaire in de 15e eeuw.

De oude Romeinse term alia dulcia, wat Latijn is voor ‘andere zoetigheden’, is iets dat lijkt op pannenkoeken, hoewel kan worden gesteld dat ze meer op het Japanse comfortvoedsel van de 20e eeuw leken dan op westerse pannenkoeken.

CONCLUSIE

Japanse pannenkoeken, hoewel misschien niet zo verleidelijk als hun westerse analogen, zijn misschien wel de meest voedzame pannenkoeken ter wereld (vooral de hartige)!

Zelfs de meest bekende hartige pannenkoeken in Japan, zoals de okonomiyaki, hiroshimayaki, monjayaki, takoyaki en negiyaki zijn nog steeds niet favoriet zoals de soufflépannenkoek.

De dorayaki (ook een zoete Japanse pannenkoek) is ook niet zo bekend als de donzige pannenkoeken!

Wat me intrigeert, is dat alle hartige pannenkoeken die ik hierboven heb genoemd, niet alleen erg lekker zijn, maar ook heel gezonde snacks zijn.

Mensen in westerse landen kunnen direct een gezonde levensstijl hebben door alleen hun dieet om te schakelen van fast food naar Japanse hartige pannenkoeken. Is dat niet geweldig?

Maar omdat er niet genoeg informatie wordt uitgezonden op meerdere mediaplatforms, of misschien zijn het gewoon mensen die niet echt geïnteresseerd zijn in hartige pannenkoeken, daarom overtreffen de zoete en donzige pannenkoeken ze vaak.

Toch vind ik dat mensen moeten proberen van hartige pannenkoeken te houden en het onderdeel van hun dieet te maken om veel gezondheidsvoordelen te krijgen van deze ongelooflijke Japanse gerechten.

Lees ook: bekijk deze top Teppan-platen voor het maken van dit soort Japanse gerechten