Japanse Sushi paling “Unagi” + Unadon recept

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 9, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Japanse sushi-paling wordt unagi genoemd en is een essentieel onderdeel van de Japanse keuken. Unagi heeft een overheerlijke smaak, vooral wanneer gemarineerd en gegrild.

Bovendien is Japanse sushi-paling bijzonder voedzaam en biedt het vele gezondheidsvoordelen.

Als je ooit een Japans sushi-restaurant hebt bezocht, is er een mogelijkheid dat je hebt gezien dat veel sushi-rollen een ingrediënt hebben dat bekend staat als unagi, ook bekend als Japanse paling.

Japanse sushi paling

Hoewel een paling sterk lijkt op een slang, is het gewoon een bepaald soort vis – en een zeer smakelijke.

Veel mensen hebben een natuurlijke afkeer van de gedachte om paling te eten – en dit geldt ook voor de meeste gepassioneerde sushi-liefhebbers. Ze schuwen de paling altijd uit de weg.

Wanneer je echter een normaal palinggerecht tegenkomt, zul je verrast zijn hoe het op een ander vismaal lijkt.

En als je toevallig het zachte vlees van Japanse paling proeft, verander je waarschijnlijk je hele idee van het eten van unagi.

HOE SMAAKT JAPANSE PALING?

Nou, als je ooit unagi hebt gegeten, ben je je bewust van de subtiele, maar toch zoete smaak, die een beetje taai is en op de een of andere manier doet denken aan rauwe zalm.

De smaak van paling lijkt een beetje op die van rauwe zalm

Andere mensen zeggen dat zijn smaak veel lijkt op de smaak van meerval. Maar wat je moet weten, is dat unagi altijd een goede smaak heeft wanneer geserveerd naast een begeleidende saus of kruiden.

Een ding dat je moet weten over unagi, is dat het gemakkelijk de smaken absorbeert van verschillende sauzen die erop worden aangebracht of zelfs erbij worden geserveerd om te dippen. Een van de meest populaire specerijen is palingsaus.

Paling neemt heel goed de smaak van je sauzen over

Deze saus is dik, zoet en hartig, wat unagi een geweldige smaak van umami geeft, evenals andere maki-broodjes.

Je moet ook weten dat de smaak van unagi kan worden beïnvloed door de manier waarop het wordt bereid en geserveerd. Gerookte, gefrituurde of gegrilde methoden zijn enkele van de meest populaire bereidingen van paling.

In Japan is unagi een belangrijk onderdeel van de traditionele keuken – voor zover er een speciale dag is die is gewijd aan unagi.

Wanneer traditioneel wordt bereid, wordt unagi met boter gefrituurd, gemarineerd en vervolgens gegrild of geserveerd bovenop de donburi rijstkom.

Lees ook: alles wat je wilde weten over sushi en sashimi

WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN UNAGI?

Zoals we eerder hebben benadrukt, komt unagi met tal van gezondheidsvoordelen, evenals voedingswaarden. Het feit dat de Japanners unagi consumeren, is waarschijnlijk een andere reden waarom Japan een van de gezondste landen ter wereld is.

Gezond om paling te eten

Allereerst moet worden opgemerkt dat unagi wordt geleverd met een breed scala aan mineralen en vitamines, en dit omvat vitamine A, D, E, B1, B2, B12 en fosfor.

Fosfor is essentieel voor ons lichaam, omdat het helpt bij het in evenwicht brengen van de PH-niveaus in ons lichaam. Bovendien helpt het bij het verbeteren van de stofwisseling en de spijsvertering, en laat ons lichaam ook mineralen beter opnemen.

Bovendien heeft de paling een hoog gehalte aan omega-3. Het helpt bij het verbeteren van de bloeddruk, het verlagen van cholesterol en zelfs het verminderen van de risico’s op artritis en diabetes.

Naast deze gezondheidsvoordelen heeft unagi andere gezondheidsvoordelen die specifieker zijn voor vrouwen.

Deze voordelen omvatten:

Menstruatiepijn verminderen
Rimpels verminderen en de gezondheid van de huid verbeteren
Tumorgroei vertragen
Het risico op borstkanker verlagen
Verbetering van de bloedtoevoer naar de hersenen
Verbetering van het geheugen
En het verminderen van kansen op dementie

Hier zijn een paar recepten voor Japanse paling.

Sushi Paling Unadon recept

Dit is een klassiek Japans gerecht, dat bestaat uit gestoomde rijst, die wordt aangevuld met gegrilde palingfilets die worden geglazuurd met een gezoete saus op basis van soja, ook bekend als tarra, en vervolgens gekarameliseerd boven een houtskoolvuur (bij voorkeur).

Ingrediënten

2 filets (320 g) Unagi (paling)
1 Japanse sansho peper voor topping (optioneel)
4 kopjes witte rijst
Unagi-saus (tarra)
¼ kopje sojasaus
¼ kopje mirin
2½ el bruine suiker
1½ eetlepel sake

Mijn favoriete ingrediënten:

Gekkeikan Sake

Waan je in het verre oosten met de sake van gekkeikan. Sakeis een alcoholische drank afkomstig uit Japan die wordt gemaakt dooreen mengsel van rijsten water te fermenteren.

Saitaku Mirin rijstwijn

Saitaku mirin is een zoete Japanse rijstwijn die gebruikt kan worden om sauzen en marinades op smaak te brengen.


Bereidingswijze

De Unagi-saus maken

Bewaar de unagi paling saus in een afgesloten pot

De unagi voorbereiden

Unadon is een kort woord voor unagi (paling) en donburi (rijstkomschotel).

Het recept vereist een bereidingstijd van 10 minuten, kooktijd van 10 minuten. Als je van Japans eten houdt, zal je mond zeker water geven als je dit recept doorloopt.

RECEPT OPMERKINGEN:

Dit is voor de unagi-saus / tarra: dit is een derde van het oorspronkelijke recept, omdat het voor 2 filets is bedoeld.

Hier is het originele Unagi-sausrecept

Ingrediënten

Sojasaus – ¾ kopje
Mirin – ¾ kopje
Suiker – ½ kopje (125 g)
Sake – ¼ kopje

Bereidingswijze

Lees ook: teppanyaki grillplaten die je thuis gemakkelijk kunt gebruiken

AANVULLENDE TIPS:

Als je wilt ervaren hoe de authentieke Unagi Don-ervaring is, kun je proberen het gerecht te serveren in een bento-lunchbox op twee niveaus, of jubako.

Wanneer je het gerecht op deze manier serveert, staat het bekend als unaju.

Traditioneel wordt paling gegeten in de zomer in Japan. Omdat het rijk is aan mineralen, vitamines en eiwitten, wordt aangenomen dat het gerecht een verhoogd uithoudingsvermogen kan produceren, wat zeer nodig is in de warme dagen.

Lees meer: ​​dit zijn allemaal verschillende soorten sushi die je moet weten

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.