Japanse Uni recepten | Wat is het & hoe kun je het bereiden?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 3, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

In Japan verwijst het woord Uni naar de geslachtsklieren van zee-egels die mensen koken en eten. Het is een van de meest unieke keukens in Japan die je moet proberen.

Oorspronkelijk werd Uni in sushi gebruikt. Maar vanwege de hoge populariteit, kun je nu vele soorten gerechten vinden met Uni als hoofdingrediënten.

TRADITIONELE JAPANSE UNI RECEPTEN

In Japan wordt de meeste uni geserveerd in de vorm van sushi. Dat is logisch, want sushi is zonder twijfel de meest populaire manier om verse zeevruchten in dit land te eten.

Natuurlijk zijn er veel manieren om uni in sushi te serveren. Hier zijn de recepten van twee populairste Uni-gerechten in Japan:

Japans Uni tempura recept

Heerlijke en knapperige Uni tempura gerold in nori
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Tempura, Uni
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €10

Ingrediënten

  • Verse Uni
  • Nori velletjes
  • Oba (Japanse basilicum)
  • Tempura-beslag
  • Sesamolie
  • Plantaardige olie om te frituren

Instructies

  • Pak een nori-vel
  • Doe er wat oba bovenop
  • Maak het af met uni
  • Rol de nori zodat de oba en de uni allemaal bedekt zijn, je kunt het in een sigaarachtige vorm rollen of het meer als een bal hebben, of je kunt beide maken en je tafel heel mooi aankleden
  • Dompel de rol in het tempura-beslag en zorg ervoor dat elk stuk bedekt is met het beslag
  • Frituur de tempura totdat deze goudbruin wordt
  • Haal het uit de olie en laat het 5 minuten weken
  • Serveer als bijgerecht of snack

UNI NIGIRI SUSHI

Ingrediënten:

Mijn favoriete ingrediënten:

Japanse smaak
Kikkoman Soja Saus

Deze Kikkoman soja saus heeft een ziltige smaak die het dichtste in de buurt komt van de Japanse soja die je in gerechten wilt.

Saitaku Wasabi paste

Saitaku wasabi paste is een pikante pasta gemaakt met verse wasabi wortel die een volle, pittige smaak heeft. Wasabi pasta is heerlijk als garnering bij sushi.

Instructie:

Lees ook: de soorten sushi die iedereen moet weten

MODERNE UNI RECEPTEN

Moderne uni recepten
Modern culinair koken heeft deze zee-egelsmaak naar het volgende niveau gebracht. Je kunt nu uni gebruiken als broodbeleg, in een pastagerecht of op een andere manier.

Hier zijn enkele ideeën om uni op moderne manieren te eten:

UNI TOAST

Ingrediënten:

10 lobben van uni
2 ribben bleekselderij, fijngehakt
1 stokje gewone boter
Grof zout
Chili olie
Halve theelepel citroensap
Olijfolie
Gesneden stokbrood

Bereidingswijze:

CRÈME UNI SPAGHETTI

Ingrediënten:

6 lobben van uni
80 gram crème fraiche
300 gram gedroogde spaghetti
Olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el chili vlokken
1 stuk sjalot, fijngehakt
125 ml Japanse sake of witte wijn
Gemalen zwarte peper op smaak brengen

Instructie:

UNI ZEE-EGEL ALS VOEDSEL

Het concept om zee-egels als voedsel te gebruiken is niet exclusief voor Japan. Al vele eeuwen wordt zee-egel gekookt in veel landen in heel Oost-Azië, Alaska en Middellandse Zee.

De Japanners hebben echter de neiging om hun zeedier te koken.

De meeste mensen denken dat het een beetje raar is om zee-egels te eten omdat het dier een stekelige, harde en pikzwarte buitenkant heeft. Maar ze weten niet dat er binnen dat exoskelet wat felgekleurd vlees lag met een zachte textuur en een rijke smaak.

Het enige eetbare deel van zee-egels zijn de geslachtsklieren, die ree bevat. De vorm ziet eruit als een tong in abrikozenkleur.

Deze klier heeft een romige en zachte textuur die vergelijkbaar is met zalmkuit. Elke zee-egel bevat meestal vijf lobben van de klier.

Lees ook: dit zijn enkele van de beste Japanse noodles om te proberen

HOE SMAAKT UNI?

Zee-egels kunnen anders smaken, afhankelijk van het geslacht, de ondersoort, de locatie en de kookmethode. De beste smaak van uni is echter sterk afhankelijk van de versheid.

Daarom zou een uni-gerecht aanzienlijk duurder zijn als het wordt geserveerd zodra het uit de zee wordt gehaald.

Maar over het algemeen heeft uni een sterke oceanische smaak en aroma. De smaak is hartig, licht zoutig en rijk. Het gerecht heeft een boterachtige consistentie die smelt in je mond.

Als je een liefhebber bent van zeevruchten, vooral als je dol bent op het eten van viskuit, dan zul je waarschijnlijk de smaak van uni geweldig vinden.

Uni die niet langer vers is, zou echter een andere smaak brengen. Het smaakt vochtig en visachtig. Er zal een onaangename nasmaak zijn die een tijdje in je mond blijft.

Je zou het gevoel hebben dat iets je keel bedekt.

HET KIEZEN EN VOORBEREIDEN VAN KOKEN MET UNI

Zoals eerder besproken, hangt de smaak van uni af van hoe vers het is. Daarom worden de meeste zee-egels levend verkocht en in leven gehouden totdat het tijd is om ze te koken.

Als je zee-egels koopt om ze zelf te koken, kies dan altijd voor de levende.

Je kunt zien hoe de spikes nog steeds zachtjes kunnen bewegen met de spikes nog steeds stijf en hard.

Splits het zwarte exoskelet met een puntige schaar. Als de zee-egel groot is, kun je beginnen door een gat aan de onderkant te boren met behulp van de punt van de schaar. Draag hierbij een handschoen om je te beschermen tegen de scherpe punten.

Binnen de ronde schaal zie je vijf stukken oranje tongen in een symmetrische positie. Dat zijn de uni’s. Schep ze voorzichtig uit met een lepel en spoel ze voorzichtig af met koud water.

Nu is uni klaar om rauw te worden gegeten of gekookt.

CONCLUSIE

Japan is een toevluchtsoord voor uniek culinaire hoogstandjes. Dus als je een nieuwe smaak op je tong wilt ervaren, kan een Japanse Uni een perfect idee voor je zijn.

Japanners zijn er dol op en zelfs toeristen zijn er erg nieuwsgierig naar.

Je kunt er uiteindelijk van houden of er zelfs helemaal niet van houden, maar wie weet? Dus waarom ga je niet een hapje eten?

Lees ook: beste hibachi-messen voor het snijden van vis en meer

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.