Japanse vissaus

Gebruiken Japanners vissaus? Zeker, maar met deze andere smaak

Japanse vissaus (Shoyu) is niet zo hip als de meeste andere versies van vissaus in andere Aziatische landen. Mensen hielden ervan rond de jaren negentig, maar daarna nam de trend een beetje af.

Het meest populaire Japanse gerecht dat vissaus als een van de ingrediënten gebruikt, is Shottsuru Nabe (fish hot pot) en Ishiri Kaiyaki (gegrilde coquille).

Andere gerechten die wel eens Japanse vissaus gebruiken zijn Sashimi (rauwe vis), Shottsuru Yakisoba (gewokte noedels) en Asazuke (licht ingemaakt eten).

EEN EIGEN SMAAK VAN JAPANSE VISSAUS

Veel Aziatische landen hebben hun eigen versie van vissaus. Het belangrijkste aspect dat Japanse vissaus van vissaus uit andere landen onderscheidt, is de smaak.

Hoewel de meeste vissauzen uit andere landen een sterk aroma en vissmaak hebben, is dit niet zo bij Japanse vissaus. Japanse vissauzen zijn mild.

Je kunt de vissigheid nauwelijks merken aan het aroma of de smaak. Het heeft een vrij diepe smaak die voortkomt uit de jaren van het gistingsproces.

Ik heb ook dit bericht over alle verschillende Japanse sauzen die je maar kunt bedenken en hoe deze worden gebruikt. Je moet ook zeker een kijkje nemen bij dat artikel als je meer wilt weten over het gebruik van sauzen in Japan.

Met zo’n groot verschil tussen Japanse vissauzen en die van andere landen, houden veel mensen in Japan niet van de geïmporteerde vissaus. Je kunt ze sowieso zelfs niet gebruiken als vervanging voor andere smaakmakers.

Japan zelf heeft veel lokale versies van vissaus, waarbij elke versie uit een andere regio komt. De meest bekende heet shottsuru uit Akita Prefecture.

Twee andere versies van Japanse vissauzen die ook populair zijn, zijn ishiru of ishiri uit de prefectuur Ishikawa.

SHOTTSURU

Mensen maken shottsuru van sailfin sandfish. Het gistingsproces kost veel meer tijd dan andere soorten vissauzen.

Terwijl andere Japanse vissauzen een paar maanden nodig hebben om te gisten, kan shottsuru ongeveer drie jaar nodig hebben om de juiste hoeveelheid gisting te bereiken.

Er is echter een bedrijf dat ook een 10-jarige verwerkte shottsuru als premium product aanbiedt.

Het populairste gerecht dat shottsuru gebruikt, is de Shottsuru Nabe. Het is vergelijkbaar met traditionele Aziatische hot pot soepen met zeevruchten of rundvlees.

Japanners houden er ook van shottsuru tijdens het koken van yakisoba toe te voegen, omdat het de umami-smaak op een natuurlijkere manier verbetert.

Hier is een video van Japan News over precies dit soort saus:

ISHIRU EN ISHIRI

De vissaus van Ishikawa Prefecture heeft twee variaties:

  • Aan de oostkust van de regio maakten mensen het vaak van inktvislever.
  • Op het schiereiland Noto maken ze het van sardines.

Hoewel soms de naam ishiru en ishiri door elkaar worden gebruikt, verklaarden sommige bronnen dat ishiru verwijst naar degene die is gemaakt van pijlinktvis ingewanden. De ishiri van de sardientjes.

Het meest populaire gerecht in deze regio is de ishiri kaiyaki, een inktvisgerecht gegrild met vissaus.

Mensen houden ook van het gebruik van ishiri in vele andere gerechten, zoals sashimi en asazuke-augurken. Het toevoegen van ishiri aan die gerechten kan de rijkdom van de smaak verbeteren zonder dat het te veel naar saus gaat smaken.

IKANAGO SHOYU

Er is nog een versie van Japanse vissaus. Het wordt ikanago shoyu genoemd vanuit de Seto-binnenzee in de prefectuur Kagawa.

Deze is een sojasaus gemaakt van sandlace-vissen. Maar vergeleken met die twee andere hierboven genoemde versies van vissaus, is deze nauwelijks bekend bij anderen dan de lokale bevolking.

Conclusie

Na bijna te zijn vergeten, is de Japanse vissaus teruggekeerd naar een aantal gerechten.

De saus is niet zo populair als andere Japanse authentieke sauzen zoals dashi-soep en mirin. Het is ook niet zo hip als de vissaus in Thailand of de versies van vissaus uit andere landen.

Deze heeft echter de meest karakteristieke smaken voor een vissaus. Het zou een heel onvergetelijke culinaire ervaring worden.

Je kunt ook meer leren over dashi als je van Japanse gerechten en sauzen houdt. Ik heb hier een uitgebreid bericht geschreven over authentieke dashi. Als je wat tijd hebt, zou je het eens moeten lezen.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link