Kar met Japanse zoete aardappelen

JAPANSE ZOETE AARDAPPEL | RECEPTEN & VOORDELEN

Een veel voorkomende delicatesse bij elk feestelijk-diner is Satsuma-Imo – een Japanse zoete aardappel, die favoriet is bij liefhebbers van paleodieet.

Deze zoete en geelvlezige zoete aardappelstam werd traditioneel gekweekt in Okinawa en Japan, maar je kunt hem nu in veel supermarkten vinden.

Deze Japanse zoete aardappel is het basisvoedsel van de mensen uit de regio Okinawa en ze behoren tot de langstlevende en gezondste mensen ter wereld.

Deze soort Japanse zoete aardappel is zoeter, paars of rood en heeft een geel vruchtvlees, vol mineralen, antioxidanten en vitamines. In dit bericht zullen we de gezondheidsvoordelen, voedingsfeiten en een paar recepten benadrukken die je met deze aardappel kunt bereiden.

JAPANS ZOETE AARDAPPELBROOD RECEPT

Ingrediënten

Tarwebloem – 180 gram
Paarse zoete aardappelen – 2
Water – 100 milliliter
Boter – 12 gram
Melkpoeder – 8 gram
Groene thee poeder – 40 gram
Witte suiker – 18 gram
Zout – 2 gram
Bakpoeder – 3 gram
Zwarte sesam – 1 eetlepel

Bereidingswijze

  • Meng met een grote kom het tarwebloem, zout, 15 gram witte suiker, bakpoeder, melkpoeder (5 gram), groene theepoeder en water. Meng de ingrediënten goed en voeg dan boter toe. Kneed het deeg en zorg ervoor dat je een zacht en soepel resultaat krijgt. Gebruik een folie om de kom te verpakken.
  • Rol vervolgens het geknede deeg in balletjes en voeg vervolgens de gemalen zoete aardappel toe.
  • Kook ondertussen je paarse zoete aardappelen en maal ze goed. Nadat je klaar bent, verdeel je deeg in 7 delen en rol je ze in ballen. Knijp zachtjes in de ballen en voeg dan de gemalen zoete aardappelen in het midden van elke bal toe en rol deze vervolgens op.
  • Leg het opgerolde deeg op een bakplaat en bestrooi vervolgens zwarte sesam
  • Eerst moet je wat bakpapier op de bakplaat leggen en vervolgens de ballen op de lade leggen. Laat ze ongeveer 30 minuten zitten en strooi dan zwarte sesam op de ballen.
  • Plaats nog wat bakpapier bovenop de ballen en plet ze vervolgens met een andere bakplaat. Plaats nu de bakplaat in een oven op 185 graden en bak 20 minuten
  • Serveer als je klaar bent.

Lees ook: Sushi voor beginners – de meest complete gids

HOE HERKEN JE ZOETE AARDAPPELEN?

Wanneer je in de supermarkt bent, ga je naar de sectie groenten, waar je verschillende knollen in een breed scala aan kleuren vindt.

Je zult echter een uitdaging hebben om te bepalen of je een Japanse zoete aardappel krijgt. Deze knollen komen uit verschillende botanische families, en dat is de reden waarom veel mensen de neiging hebben om ze te verwarren.

Verschillende soorten zoete aardappelen

Dus waar moet je specifiek naar kijken?

VERSCHILLENDE SOORTEN ZOETE AARDAPPELEN

  • Rode of oranje schil en oranje vruchtvlees (meestal verkeerd geëtiketteerd als yams)
  • Paarse schil, met boterkleurig vruchtvlees (Japanse zoete aardappelen)
  • Tan of grijze schil, met paars vruchtvlees (zoete aardappelen Okinawan)
  • Lichtgele schil, met boterkleurig vruchtvlees
  • Paarse schil met paars vruchtvlees

 Lees ook: sushi of sashimi, het verschil uitgelegd

SOORTEN WITTE AARDAPPELEN

  • Bruin of beige schil, met wit vruchtvlees (dit zijn de typische roodbruine aardappelen)
  • Blauwe of paarse huid, met wit vlees

Het is ook belangrijk op te merken dat er verschillende soorten Japanse zoete aardappelen zijn, maar de meest voorkomende zijn:

  • Beni Azima – deze variëteit wordt meestal in Oost-Japan gegeten en wordt tijdens het koken heel zoet
  • Naruto Kintoki – heel gebruikelijk in West-Japan, en het wordt als zoet en elegant beschouwd
  • Tosabeni – krijgt een nr. 14 waarde (top) toeschrijving, en het is een merknaam zoete aardappel
  • Manasume – dit is een ander nr. 14-waarde merk voor zoete aardappelen
  • Gorou Shima Kintoki – meestal gebruikelijk als zoete aardappel bakt
  • Kougane Segan – gecategoriseerd als de populaire Sochu zoete aardappel
  • Tanegashima Mukashi Mistu-Imo – dit is een zoete aardappelvariëteit met een elegante smaak, evenals een mooie oranje kleur
  • Tanegashima Murasaki Imo – heeft een zeer elegante paarse kleur
  • Annou Imo – het is rijk aan carotenen en heeft een mooie oranje kleur, met een zeer zoete smaak
  • Tanegashima Gold Imo – deze zoete aardappelvariëteit wordt geteeld op het Taneko-eiland, gelegen in het zuiden van Kyushu, en het is meestal rood als het rauw is en verandert dan in een diepe gouden kleur wanneer het wordt gekookt. Onder al deze verschillende soorten Japanse zoete aardappelen, komen de violette zoete aardappelen steeds vaker voor.

JAPANSE ZOETE AARDAPPELS VOEDINGS FEITEN

De fytonutriënten gekoppeld aan verschillende kleuren zoete aardappelen hebben unieke gezondheidseigenschappen. Alle soorten zoete aardappelen hebben echter een vergelijkbaar voedingsprofiel.

Ze zijn rijk aan mineralen, vitamines en fytonutriënten, en dat is de reden dat ze als de gezondste van alle andere groenten worden beschouwd.

Hoewel veel mensen zelden zoete aardappelbladeren consumeren, zijn ze een zeer goede bron van mineralen, eiwitten en vezels. De informatie over micronutriënten, macronutriënten en fytonutriënten die we hieronder hebben gegeven, is voor de zoete aardappelknol.

  • Koolhydraten – in elke portie zoete aardappel van 100 g (86 calorieën) krijg je 20,1 g koolhydraten. Hieruit is 3,0 g vezel, 4,2 g suikers (glucose, sucrose, maltose en fructose) en 12,7 g is zetmeel. Zoete aardappelzetmeel bevat hoge niveaus van amylose dan amylopectine, dat de bloedsuikerspiegel geleidelijk verhoogt. Als gevolg hiervan is zoete aardappel een van de beste voedselkeuzes voor diabetici.
  • Eiwit – hoewel zoete aardappelen vooral een bron van gezonde vezels en zetmeel zijn, bevatten ze ook 1,6 g eiwit per portie van 100 g.
  • Vetten – zoete aardappelen hebben een zeer laag vetgehalte, dat is slechts 0,1 g per portie van 100 g, en ze bevatten geen verzadigde vetten.
  • Vitaminen – het is belangrijk op te merken dat Japanse zoete aardappelen zeer rijk zijn aan vitamines, met name bètacaroteen (provitamine A), vitamine B5 en B6.
  • Mineralen – ook, Japanse zoete aardappelen zijn natriumarm en een goede bron van sommige mineralen.
  • Fytonutriënten – zoete aardappelen bevatten verschillende nuttige fytonutriënten. Hoewel sommige fytonutriënten in alle soorten zoete aardappelen te vinden zijn, variëren andere wel, afhankelijk van de kleur van het vlees. De Japanse zoete aardappel is vooral rijk aan coumarines, quercetine, peonidine, chyrsoeriol en kaempferol.
  • Fytosterolen – dit zijn cholesterolachtige moleculen die in plantencellen worden aangetroffen. Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks eten van 2 g fytosterolen lipoproteïne met een lage dichtheid met 10% kan verlagen. De meest voorkomende fytosterol die wordt gevonden in Japanse zoete aardappel is β-Sitosterol. Campesterol is de tweede meest voorkomende en alifatische en α-tocoferol worden ook in kleinere hoeveelheden aangetroffen.
  • Polyfenolen – deze werken als antioxidanten in ons lichaam. Ze helpen bij het voorkomen van kanker, de ziekte van Parkinson, hartziekten en andere neurodegeneratieve aandoeningen. De Japanse soort zoete aardappel zit vol met fenolzuren en ze zijn ook rijk aan coumarines. Bovendien bevatten gele vlezige zoete aardappelen ook grote hoeveelheden flavonoïden (chyseoriol, kaempferol, peonidine en quercetine).

GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN JAPANSE ZOETE AARDAPPELEN

Behalve dat ze heerlijk en voedzaam zijn, komen Japanse zoete aardappelen boordevol verschillende gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele voordelen:

Bekijk ook deze Japanse gestoomde broodjes met vulling. Heerlijk!

EEN NATUURLIJKE ANTIOXIDANT

Wanneer vrije radicalen reageren met andere moleculen in je lichaam, kunnen ze schade veroorzaken en dus ziekte bevorderen. Maar Japanse zoete aardappelen zitten vol met antioxidanten, en dit omvat vitamine A en E.

Daarnaast zijn ze ook vol met antioxiderende fytonutriënten, zoals flavonoïden en polyfenolen.

Bovendien bevatten Japanse zoete aardappelen ook enkele nieuwe antioxidanten. Metallothioneïnen (die eiwitten zijn), evenals andere polyfenolen (derivaten van caffeoylquininezuur) in Japanse zoete aardappelen, zijn ook krachtige antioxidanten.

Bovendien bevatten zoete aardappelbladeren veel antioxidanten, met name polyfenolen. Van het bakken en koken van zoete aardappelen is bekend dat ze hun antioxiderende activiteit stimuleren.

ZE HELPEN HARTZIEKTEN TE VOORKOMEN

In een onderzoek kregen diabetische muizen 150 g / kg lichaamsgewicht flavonoïden die werden geëxtraheerd uit de bladeren van zoete aardappelen – en dit verminderde triglyceriden en cholesterol.

Toen de onderzoekers de muizen 4 maanden lang een dieet met vetrijke zoete aardappelen voedden, verhardden hun slagaders minder dan muizen die een vetrijk dieet kregen zonder zoete aardappelen.

Dit is een indicatie dat zoete aardappelen kunnen helpen bij het voorkomen van verharde slagaders die worden veroorzaakt door vetrijke diëten.

VOORKOMT CONSTIPATIE

Japanse zoete aardappel kan je spijsvertering verbeteren en constipatie voorkomen. In een onderzoek waarbij 120 leukemiepatiënten die chemotherapie ondergingen, elk 200 g of zoete aardappel kregen, hadden ze minder gevallen van constipatie en verbeterde de stoelgang.

In een ander onderzoek kreeg een groep van 93 patiënten met het acute coronaire syndroom (een hartaandoening) een behandelingsregime bestaande uit zoete aardappelen, acupressuurmassage en voetbaden, en deze vertoonden verminderde constipatie.

De patiënten gebruikten ook enkele klysma’s en laxeermiddelen en ze voelden zich op hun gemak bij hun stoelgang.

HULP BIJ HET VOORKOMEN VAN KANKER

Een onderzoek uitgevoerd op menselijke cellen heeft aangetoond dat polyfenolen, die worden geëxtraheerd uit Japanse zoete aardappelbladeren, de groei van kankercellen kunnen onderdrukken.

Sommige onderzoekers beweren ook dat fytonutriënten kunnen helpen bij het voorkomen van kanker. Bovendien is er een ander molecuul (IbACP of Ipomoea Batata’s anti-kankerpeptide), waarvan onderzoekers hebben aangetoond dat het pancreaskankercellen heeft gedood.

VERBETERT IMMUNITEIT

Japanse zoete aardappelen zitten vol antioxidanten die schade door vrije radicalen in ons lichaam remmen. Wanneer je een kopje gebakken zoete aardappel neemt, krijg je bijna 52% van de dagelijkse waarde van vitamine C – en dit is belangrijk voor weefselherstel en wondgenezing.

Japanse zoete aardappelen bevatten ook vitamine A, die je lichaam helpt om immuuncellen te produceren die de groei van ziekten en infecties ontkennen en ook een aantal anti-tumoreffecten heeft.

VERBETERT JE ZICHT

Satsuma-Imo heeft een aantal voedingsstoffen die gekoppeld zijn aan een verbeterd gezichtsvermogen en ooggezondheid. Enkele van de krachtigste voedingsstoffen zijn de carotenoïden, en deze omvatten luteïne, zeaxanthine, alfa-caroteen en beta-caroteen.

Wanneer je bètacaroteen inneemt wanneer geïsoleerd uit andere carotenoïden, kan dit enkele onevenwichtigheden veroorzaken.

Wanneer het echter voedsel opneemt, waar het vergezeld gaat van andere carotenoïden, heeft het zeer krachtige anti-kanker en visiebevorderende eigenschappen.

ZOETE AARDAPPELEN KUNNEN DE VRUCHTBAARHEID VERBETEREN

Zoete aardappelen zijn een fantastische bron voor vitamine A, een essentiële voedingsstof voor de voortplantingsgezondheid. Bovendien bevatten ze ook een rijke voorraad ijzer, waarvan bekend is dat het de vruchtbaarheid ondersteunt.

HULP BIJ HET STABILISEREN VAN BLOEDSUIKER

Japanse zoete aardappelen bevatten complexe koolhydraten en vezels, die een belangrijke rol spelen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, en het kan je ook helpen om u langere tijd vol te voelen.

Conclusie

Daar heb je het! Dit is alles wat je moet weten om een ​​weloverwogen beslissing te nemen over het consumeren van Japanse zoete aardappelen – en we beloven je dat je er geen spijt van zult krijgen.

Je hoeft het alleen maar uit te proberen en de voordelen uit de eerste hand te ervaren.

Meer over Japans koken: maak koken een feestje met deze top teppan-platen

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link