Kun je dashi koken

Kun je dashi koken? Ja, in zowel de bereiding als in een gerecht

Dashi is een soort soepbouillon essentieel in de Japanse keuken. De ingrediënten kunnen variëren, maar de kookmethoden zijn precies hetzelfde.

Je kunt dashi zeker koken en helemaal vanaf niets maken, of dashipoeder in water koken om het in je recept te gebruiken. Of je kunt de ingrediënten in koud water weken om een ​​dashi-bouillon te maken.

WAT IS DASHI?

Dashi is een soort bouillon bestaande uit een of enkele ingrediënten. In de Japanse keuken is dashi essentieel dat de meeste mensen altijd een voorraad hebben in hun keuken.

Mensen gebruiken dashi als hoofdingrediënten voor veel soorten Japanse gerechten, zoals Miso Soep, ramen, shabu-shabu en agedashi tofu.

Lees ook: authentiek dashi-recept en dashi-substituten

SOORTEN DASHI-INGREDIËNTEN

Hoewel het eenvoudig is, heeft de dashi veel variaties op basis van de ingrediënten. Sommige zijn op dieren gebaseerd, terwijl sommige volledig veganistisch kunnen zijn.

Dit zijn de soorten dashi die je in de Japanse keuken kunt vinden:

  • Kombu Dashi, gemaakt van Kombu (gedroogd kelpvel)
  • Katsuo Dashi, gemaakt van katsuobushi (bonito visvlokken)
  • Iriko Dashi, gemaakt van gedroogde ansjovis of sardines
  • Shiitake Dashi, gemaakt van shiitake-paddestoel
  • Awase Dashi, gemaakt van gemengde ingrediënten, voornamelijk de kombu en katsuobushi

Awase Dashi is het meest voorkomende type dashi in Japan in een niet-veganistische categorie. Maar voor de veganist is Kombu Dashi de meest populaire.

Deze twee zijn wat de meeste mensen meestal in hun huis maken. Ondertussen zijn de andere soorten dashi gewoon gebruikelijk in restaurants en een paar huishoudens.

DE EERSTE EN DE HERGEBRUIKTE DASHI

De meeste mensen gebruiken nieuwe ingrediënten om dashi te maken voor de beste kwaliteit voorraad, qua smaak en geur.

Dit soort dashi wordt Ichiban Dashi genoemd, wat de eerste dashi betekent.

De overgebleven ingrediënten van de dashi zijn echter niet zo verbruikt en veel mensen vinden het zonde om ze te direct weg te gooien.

Daarom worden deze ingrediënten opnieuw gebruikt om een ​​nieuwe batch dashi te maken. Het wordt de Niban Dashi genoemd. De smaak en consistentie zijn lichter dan Ichiban Dashi, maar het is nog steeds lekker.

Lees ook: dit is de juiste verhouding rijst ten opzichte van water voor in de rijstkoker

HOE MOET JE DASHI?

Dashi in een kom met miso ramen

Je kunt dashi maken door het op het fornuis te koken of door het koud te brouwen. Beide technieken kunnen effectief zijn om de geur en langdurige hartige smaken naar voren te brengen.

Hier is het voorbeeld van het maken van Awase Dashi met die twee verschillende technieken:

KOOK DE DASHI

Doe het water en de kombu in een pan boven het fornuis. Start het vuur op laag vuur en draai het langzaam op middelhoog vuur.

Als het water bijna kookt, haal je de kombu voorzichtig uit de pan. Het moet ongeveer 10 minuten duren nadat je bent begonnen met koken.

Voeg de katsuobushi toe en laat het water opnieuw koken. Zet daarna het vuur lager en laat ongeveer 30 seconden sudderen.

Zet het vuur uit en laat de katsuobushi ongeveer 10 minuten inwerken. Zeef het met een zeef en je dashi is klaar.

KOUDE BEREIDING VAN DASHI

Cold-brew dashi kost meer tijd om te maken, maar het proces is heel eenvoudig. Je hoeft alleen het water en alle ingrediënten in een fles of pot te doen en goed te sluiten.

Laat het een paar uur staan ​​om het sap in het water te laten sijpelen.

Cold brew dashi in een pot

In de zomer duurt dit proces ongeveer 2-3 uur om te maken. Maar moet je in de winter 4-5 uur wachten. Je kunt dashi ook ‘s nachts koud brouwen door de fles in de koelkast te bewaren.

Nadat het proces is beëindigd, zeef je de dashi met een zeef. Nu is je dashi klaar.

Of je nu de dashi kookt of gebruikt maakt van de koudbrouwtechniek, het is belangrijk om de kombu op het juiste moment te verwijderen. Omdat je dashi slijmerig en bitter zal zijn als de kombu overdreven wordt gebrouwen.

Daarom is het beter om hem in de koelkast te zetten wanneer je het gedurende de nacht wilt laten trekken, dan gaat het proces langzamer.

Als je de dashi niet meteen gaat gebruiken, kun je deze in een goed gesloten pot of fles plaatsen.

Bewaar het vervolgens in de koelkast. De dashi kunnen 3-5 dagen bij een koude temperatuur meegaan. Je kunt ze ook maximaal 2 weken in de vriezer bewaren.

Lees ook: wat zijn donburi kommen?

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link