Kun je Sushi invriezen? Ja, maar dit is wat er gebeurt

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 22, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

‘Wat moet ik doen met overgebleven sushi?’

Ik weet zeker dat je jezelf dat wel een keer eerder hebt afgevraagd.

Als je overgebleven sushi hebt, wat doe je er dan mee?

Dat zijn de vragen die ik voor je ga beantwoorden.

Bord met sushi en een vriezer

Kun je sushi invriezen?

Sushi smaakt het lekkerst als het binnen 3 of 4 uur na bereiding wordt gegeten. Het is het beste om verse sushi te eten, vooral als deze rauwe vis bevat. Over het algemeen is het het beste om sushi niet in te vriezen, omdat het gewoon niet zo lekker is als de verse rollen!

Sushi is een van die gerechten die niet goed bevriest, dus houd daar rekening mee voordat je besluit rollen in te vriezen.

Je kunt sushi in de koelkast bewaren, maar deze moet binnen maximaal 24 uur worden geconsumeerd; anders is het niet veilig om te eten en riskeer je voedselvergiftiging.

Als de sushi rauwe vis heeft, is het raadzaam om de rolls binnen een paar uur te consumeren, zelfs als ze gekoeld zijn.

Kún je het invriezen?

Ja, technisch gezien kan sushi net als ander gekookt voedsel worden ingevroren, maar aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan.

De belangrijkste factor bij het invriezen van sushi is wat de ingrediënten van de sushi zijn.

Er zijn zoveel soorten sushi en het hangt er allemaal vanaf of de sushi rauwe vis bevat of niet.

De rauwe vis kan ijskristallen vormen die de smaak kunnen veranderen, maar het heeft geen invloed op het voedsel, je kunt het nog steeds eten.

Met die aanbeveling in gedachten, onthoud dat het het beste is om sushi niet in te vriezen.

Onthoud dat bepaalde vullingen in sushi niet mogen worden ingevroren als je die originele sushismaak wilt behouden.

Dit geldt vooral voor groenten en gekookte zeevruchten, omdat deze zacht kunnen worden en korrelig worden en uit elkaar kunnen vallen.

Je moet voorzichtig zijn met de sushi die je invriest. Als het overgebleven sushi is die in je keuken heeft gelegen, is het mogelijk al besmet, dus bevries het dan niet.

Hoe moet je sushi invriezen?

Bevries sushi onmiddellijk nadat je klaar bent met eten, laat het niet buiten- of in de koelkast staan.

Of het nu gaat om je zelfgemaakte sushi of restjes van je afhaalbestelling, neem gewoon de overgebleven rollen en plaats ze in een plastic luchtdichte verpakking en sluit goed af met het deksel.

Schrijf de datum op en vergeet niet om het binnen een paar dagen op te eten.

Zullen de sushi rollen veranderen?

Als je sushi-rolls invriest, is de realiteit dat ze niet hetzelfde zullen smaken als je ze eenmaal hebt ontdooid.

Als je sushi is gemaakt met groenten en gekookte zeevruchten, gaat het redelijk goed in de vriezer.

De ingrediënten die uit elkaar vallen en verharden of papperig worden, zijn met name het Nori-vel en de rijst.

Als je de rollen eenmaal hebt ontdooid, zien ze er misschien minder uit als rollen en meer als een papperige bal.

In de meeste gevallen vallen de bevroren sushi-rolls uit elkaar, breken ze los en beginnen ze papperig te worden zodra ze volledig zijn ontdooid.

Houd er ook rekening mee dat sommige van de sushi-vullingen na het invriezen van uiterlijk kunnen veranderen.

Avocado wordt vaak zwart en de komkommers kunnen erg zacht worden.

De rijst kan taai, bijna rubberachtig worden en het Nori-vel kan erg plakkerig zijn. De textuur zal niet hetzelfde zijn als bij verse rolls.

Kan ik rauwe vis sushi invriezen?

Je kunt sushi-rolls met rauwe vis invriezen omdat bevriezing parasieten vernietigt en de vorming van schadelijke bacteriën zoals salmonella voorkomt, wat voedselvergiftiging veroorzaakt.

Bevroren rauwe vissushi met tonijn, krab en zalm is veilig om te eten, maar het wordt nog steeds afgeraden om sushi in te vriezen.

Het is het beste om de sushi slechts een paar dagen in te vriezen – maximaal ongeveer drie dagen.

Hoewel de rauwe vis technisch langer kan worden ingevroren, zelfs tot drie maanden, smaken de Nori, de rijst en de vullingen niet goed als ze langer dan drie dagen worden ingevroren.

Hoe ontdooi ik de sushi?

Nadat je de sushi-rollen uit de vriezer hebt gehaald, zet je ze ongeveer drie uur op een droge plaat totdat ze volledig ontdooien.

Als je echt honger hebt en niet kunt wachten, probeer dan de sushi een paar minuten in de magnetron op de ontdooistand te zetten.

Je kunt sushi-rolls ook in een ritssluitingszak doen en ze ongeveer 20 minuten in warm water leggen. Op deze manier moeten ze goed ontdooien.

Er mogen geen ijs of bevroren delen in de sushi zitten en geen vreemde geur. Als je iets ruikt dat niet lekker is, eet het dan niet op!

Conclusie

Als je ervan overtuigd bent dat je wat sushi voor later wilt invriezen, wees dan bereid om het de komende dagen te eten en verwacht niet dat de sushi gewoon zal smaken zoals verse sushi!

De ingrediënten in sushi bevriezen gewoon niet goed in de vorm van een sushirol, dus je krijgt misschien vochtige rijst en zwarte avocado.

De sushi smaakt echter prima en je kunt hem eten, geen zorgen!

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.