De 43 lekkerste, vreemdste & populairste Aziatische gerechten

door Joost Nusselder | Geupdate op:  mei 3, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Als je een fan bent van de Aziatische keuken, heb je misschien veel gereisd om alles te eten wat het continent te bieden heeft.

Toch, met zoveel landen en zulke gevarieerde keukens, durf ik te wedden dat je nog niet elk gerecht hebt geprobeerd.

Als je zin hebt in culinair avontuur, heeft de regio zoveel te bieden, dus ik besloot om een ​​lange lijst van 43 items te maken met een aantal van de beste gerechten om te proberen.

Probeer deze lekkere Aziatische gerechten

Hoewel landen als China, Japan en Thailand misschien als eerste in je opkomen als je denkt aan Aziatische gerechten, mogen we niet vergeten dat Pakistan en Bangladesh andere Aziatische regio’s zijn die bekend staan ​​om hun unieke smaken.

In feite kunnen we waarschijnlijk een heel boek wijden aan alleen curry.

Maar in plaats van dat te doen, laten we hier beginnen met dit vrij uitgebreide artikel met de beste Aziatische gerechten om te proberen, en meer.

Lees verder en eet smakelijk!

Meest populaire Aziatische gerechten

Laten we beginnen met enkele van de meer populaire Aziatische gerechten.

Waarschijnlijk heb je veel van deze gerechten geprobeerd, maar er zullen er vast wel een paar zijn die nog nooit over je lippen zijn gekomen.

Dit is een goede manier om je te laten kennismaken met het meer exotische voedsel dat later in het artikel zal verschijnen.

Visballen

Vrouw die een kop visballen op straat eet

Visballetjes zijn geen vistestikels. Ze zijn juist gemaakt van verpulverd of geperst visvlees.

Ze kunnen worden gestoomd of gegrild. Het vlees wordt vervolgens aan een spies geregen.

Visballetjes lijken op hotdogs in Amerika omdat ze goedkoop eten zijn, meestal verkocht door een straatverkoper en erg populair zijn in Hong Kong en in Thailand.

Ze kunnen alleen worden gegeten of worden ondergedompeld in een kom saus.

In zeldzame gevallen kunnen ze in een restaurant worden geserveerd in een kom rijst of noedels.

Laksa

Een kom Aziatische assam laksa

Laksa is een pittige soep die naar verluidt afkomstig is uit Singapore, maar ook populair is in China, Maleisië en zelfs delen van Australië.

Laksa lijkt een beetje op een smaakexplosie in je mond.

Het kan op verschillende manieren worden bereid, maar voor het grootste deel bevat het dikke noedels, een currysaus op basis van kokosnoot, tofu, vissticks, garnalen en taugé.

Hainanese rijst met kip

Hainanese kip met rijst

Dit is een eenvoudig gerecht dat populair is in China, Maleisië, Thailand en Singapore.

Het bestaat uit gekookte kip en gewone witte rijst en kan worden geserveerd met eieren, komkommer en sla. Het kan ook worden opgediend met een bouillon.

Dit kiprijstgerecht is een van de minst pittige Aziatische gerechten, maar wordt vaak geserveerd met een dip zoals chili of gember om smaak toe te voegen.

Loempia’s

Bord van heerlijke krokante loempia's

Er zijn maar weinig Nederlanders die geen loempia hebben gegeten, dus dit voedsel behoeft weinig introductie.

Om een ​​informatief artikel te zijn, wil ik voor de volledigheid vermelden dat dit gefrituurde, opgerolde deegrolletjes zijn die kunnen worden gevuld met een assortiment van gekookt of rauw vlees en groenten.

Populaire vullingen zijn onder meer varkensvlees, wortels, taugé, knoflook, bieslook, vermicellinoedels en shitake-paddenstoelen. Sojasaus wordt vaak gebruikt als dip, en wij doen het met chilisaus.

Dim Sum

Dim sum van verschillende soorten op een stenen plaat

Dim Sum is een ander gerecht dat ook veel in Nederland wordt geserveerd.

De woorden betekenen ‘kleine penningen’ en het is de perfecte manier om de kleine porties voedsel te beschrijven die in manden zijn verborgen en op kleine borden worden geserveerd.

Dim Sum wordt vaak geserveerd met thee en het idee is om zoveel mogelijk smaken te maken.

Gebakken rijst

Bord van Aziatische gebakken rijst

Gebakken rijst begint meestal als witte rijst die vervolgens wordt gebakken in plantaardige olie met sojasaus en misschien wat uien en knoflook erin.

Het kan geserveerd worden met kokossaus of saffraan.

Sommigen vinden de rijst heerlijk als ze alleen worden geserveerd, maar vaak worden vlees of groenten toegevoegd om er meer een maaltijd van te maken.

Tom Yum

Kom Thaise Tom Yum-soep op een stenen plaat

Wat kan er met de tweede naam Yum fout gaan?

Het gerecht is afkomstig uit Thailand en kan worden omschreven als een waterige soep met een zoetzure smaak door toevoegingen als citroengras, tamarinde en limoen.

De soep kan worden geserveerd als aperitief of als hoofdgerecht.

Het kan met of zonder rijst worden gegeten en er kunnen ook vlees en groenten aan worden toegevoegd.

Kip-curry

Indiase kip curry in een keramische schotel

Curry trotseert een enkele definitie.

Het is eerder een woord dat aan gerechten wordt toegevoegd om de eter te laten weten dat het een smaak zal hebben die synoniem is aan de kruiden van India en andere Aziatische regio’s.

Het smaakprofiel kan variëren, evenals de consistentie.

Hoewel de ingrediënten die worden gebruikt om curry te maken kunnen variëren, worden er vaak kokos, gember en saffraan aan toegevoegd.

En terwijl we kipcurry als voorbeeld namen, zijn er tal van andere currygerechten die kunnen worden gemaakt.

Sushi

Sushi op een houten serveer plank

Nederlanders beschouwen sushi vaak als een high-end gerecht, maar het komt vrij vaak voor in Azië. Het wordt geserveerd supermarkten, restaurants en meer.

Hoewel er veel soorten sushi zijn, is het kenmerkende ingrediënt de rauwe vis. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn rijst, zeewier en sojasaus.

Ingelegde gember en wasabi worden vaak toegevoegd als specerijen en in Azië wordt sushi vaak geserveerd met thee.

Saté

Saté Aziatische spiesjes

Saté wordt in verschillende regio’s van Azië anders gespeld, maar eigenlijk is het allemaal hetzelfde: vlees op een stokje.

Nou, dat is niet helemaal waar. Er kunnen verschillende soorten vlees worden gebruikt en het vlees kan worden geroosterd boven houtskool of open vuur.

Vlees dat vaak wordt gebruikt, is kip of rundvlees, maar je kunt meer ongebruikelijke variaties vinden, zoals het hart of de maag van varkens, kikkers en insectenvlees.

Saté wordt geserveerd met verschillende dips en meestal met plakrijst.

Als je van de smaak van gebarbecued vlees houdt, zul je dol zijn op dit Aziatische gerecht met een verscheidenheid aan zacht vlees dat wordt gemarineerd en vervolgens wordt gestoken of gegrild boven een houtskoolvlam.

Saté is ontstaan ​​in Indonesië, waar het vaak wordt geserveerd met een pittige pindasaus.

In andere delen van het continent worden echter verschillende soorten sauzen gebruikt.

Sichuan varkensvlees

Sichuan-varkensvlees

Dit gerecht bestaat uit gepocheerde, pittige plakjes varkensvlees die in water worden gekookt. Een laagje eiwit wordt toegevoegd om de smaak en zachtheid te behouden.

Het varkensvlees wordt meestal geserveerd in een vlezige bouillon met een peperige smaak en een geurig aroma.

Meest ongebruikelijke Aziatische gerechten

Nu je een beetje opgewarmd bent, laten we het hebben over die bucketlist-gerechten die avontuurlijke eters willen proberen.

Rauwe paardenvlees sashimi

Rauwe paardenvlees sashimi

Rauw paardenvlees lijkt misschien gevaarlijk om te eten, maar het zit eigenlijk vol met zuren en mineralen die gunstig kunnen zijn voor je gezondheid.

In sommige landen mag je geen rauw paardenvlees eten, maar in Korea en Japan is het oké. Probeer zeker sashimi van rauw paardenvlees!

Pad

Pad eten lijkt misschien uitzonderlijk vies, maar ja, het smaakt echt gewoon naar kip, er zijn alleen wat meer botten.

Veel mensen zeggen dat het heerlijk is. Hoewel het eten van pad meestal veilig is, zijn bepaalde soorten giftig.

Zorg ervoor dat de pad die je eet, afkomstig is van een vertrouwde bron.

Gefrituurde duif

Hopelijk verwijdert het frituren al die ziektekiemen.

Als je in Azië gefrituurde duif bestelt, krijg je de hele vogel op het bord, inclusief de kop.

Degenen die het hebben gegeten, zeggen dat het een vochtige, rijke smaak heeft die lijkt op eend.

Er zit echter niet veel vlees op duiven, dus zorg ervoor dat je een substantiële portie bestelt.

Het is aan jou of je de kop wilt eten, maar vermijd de snavel. Er wordt gezegd dat het knapperig, taai en smaakloos is.

Gespietste schorpioen en sprinkhaan

Aziaten staan ​​erom bekend ongedierte te dienen als delicatesse. Zodra schorpioenen zijn gekookt, neutraliseert het het gif.

Dit is echter niet het geval als de schorpioenen rauw zijn. Als je rauwe schorpioen eet, zorg er dan voor dat het gif en de angel van tevoren zijn verwijderd.

Smaakvol kunnen schorpioenen worden beschreven als nootachtig en knapperig, een beetje zoals pistache.

Mantsjoerische schorpioenen smaken daarentegen naar garnalen.

Sprinkhanen zijn rijk aan eiwitten en worden daardoor vaak in poedervorm geconsumeerd door gezondheidsliefhebbers.

Dit kan de voorkeur hebben voor degenen die niet graag sprinkhanenpoten uit hun tanden plukken.

Sprinkhanen zijn vrijwel smakeloos en ze kunnen de smaak aannemen van wat ze het laatst hebben gegeten of waarmee ze gekruid waren.

Sommigen zeggen dat ze naar garnalen smaken.

Hond soep

We hebben allemaal grappen gehoord over hoe Aziaten honden eten, maar blijkbaar zit hier enige waarheid in.

Hondensoep is niet alleen een delicatesse in sommige Aziatische restaurants, mannen eten het vaak omdat het de viraliteit verhoogt.

Hondensoep wordt pittig geserveerd.

Ooit ke-go-gi genoemd, wat zich letterlijk vertaalt naar hondensoep, noemen Aziaten het nu liever ying-yang-to of voedingssoep. De ingrediënten blijven echter hetzelfde.

Bloed soep

Bloedsoep is een gerecht afkomstig uit Vietnam. Het wordt bereid met varkensbloed, gans en eendenvlees.

Het vlees wordt op smaak gebracht met pinda’s en kruiden zoals koriander en munt.

Het verse bloed wordt verzameld in een kom en gemengd met vissaus om te voorkomen dat het stolt.

Het mengsel wordt dan verdund met de sappen van het eerder gekookte vlees, zodat het waterig wordt.

Het gerecht wordt in Vietnam beschouwd als een voedingsrijke delicatesse, maar wordt in andere delen van de wereld verboden vanwege het potentieel om het vogelgriepvirus te dragen.

Ambtenaren in Vietnam hebben geprobeerd het ook te verbieden, maar voor zover we weten, staat het nog steeds op het menu.

Kogelvis

Kogelvis is dodelijk genoeg om 30 mensen te doden, maar blijkbaar is het zo heerlijk dat het het risico waard is, en het ongelooflijk hoge prijskaartje.

Kogelvis wordt in Japan fugu genoemd en bok in Korea.

Het wordt meestal alleen bereid door zeer gespecialiseerde koks. Het kan ook tot $ 70 USD kosten voor een meergangenmaaltijd met deze delicatesse.

Hoewel de meeste mensen goede ervaringen hebben met het eten van kogelvis, worden naar verluidt jaarlijks 30 tot 50 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege kogelvisvergiftiging.

Tong Zi Dan (Virgin boy eggs)

Het eten van deze eieren is onderdeel van een lentetraditie in Dongyang, Zhiejan, China, waar ze worden gekookt in de urine van jonge jongens, bij voorkeur jonger dan 10.

De urine wordt verzameld bij schooltoiletten of bij lokale verkopers. De eieren worden geweekt en gekookt in de urine en vervolgens de hele dag op laag vuur gekookt.

Urinetherapie is al lang een onderdeel van de Aziatische traditie en inwoners geloven dat het eten van de eieren de bloedsomloop bevordert en het lichaam nieuw leven inblaast.

Durian

Dit natuurwonder in Zuidoost-Azië, ook bekend als de ‘koning van het fruit’, staat bekend om zijn imposante schaal, ongelooflijke omvang en vreselijke geur.

Het fruit kan tot 7 lbs wegen. De stekelige schil is zo scherp dat mensen wanten nodig hebben om hem te verwijderen.

Durian ruikt ongelooflijk vreselijk en het is verboden in bepaalde hotels en openbaar vervoer in Azië. Het is echter zeer voedzaam.

Vogelnest soep

Het klinkt misschien niet zo lekker, maar vogelnest soep wordt ook wel de ‘kaviaar van het oosten’ genoemd.

Het nest zelf kan overal tussen de $ 2500 en $ 10.000 per kilogram kosten en de soepkommen variëren tussen $ 30 en $ 100.

Een deel van de kosten is te wijten aan het moeilijke proces om de nesten te verkrijgen die zijn gebouwd door de swiftlet-vogel en hoog in bomen in het wild liggen.

De nesten zijn gemaakt van vogelveren en speeksel en worden schoongemaakt voordat ze worden geserveerd.

Het eindproduct is een harde schaal gevuld met een zachte geleiachtige substantie met een zoete smaak.

Beondegi (zijdeworm cocon)

Dit klinkt misschien als een ongebruikelijk gerecht, maar het komt vrij veel voor in Korea.

Het wordt vaak geserveerd als straatvoedsel en kan ook worden gekocht in supermarkten en restaurants.

Als je het in een supermarkt koopt, moet je het koken voordat je het serveert.

De poppen worden gestoomd, gekookt in een zoetzure saus en gekruid.

Er wordt beschreven dat ze een knapperige, visachtige textuur en een boterachtige nasmaak hebben.

Ze zitten ook boordevol eiwitten en calcium, waardoor ze een van de gezondste insecten zijn die je kunt eten.

Lekkerste Aziatische eten

Hoewel elk diner zijn eigen smaak heeft, zijn deze gerechten vanwege hun populariteit als het lekkerst beoordeeld.

Lees verder om erachter te komen welke het beste bij jou past.

Chili krab

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Singapore en bevat geroerbakte krab in een zoete en hartige chili hete saus.

Hoewel elk type krab kan worden gebruikt, is modderkrab de meest populaire keuze.

Om het gerecht te eten, open je gewoon de botten zodat je aan het sappige vlees kunt zuigen. Dit is een go-to voor alle toeristen in Singapore.

Khantoke diner

Populair in Noord-Thailand, dit gerecht bevat een selectie van verschillende voedingsmiddelen die populair zijn in de regio Lanna.

Chili-dipsauzen, pikante worst, noordelijke curry’s en rijst zijn meestal inbegrepen.

Het woord ‘Kahntoke’ verwijst naar de hoge ronde tafels waar de maaltijd meestal wordt geserveerd.

Het wordt meestal geserveerd voor feesten en gaat gepaard met traditionele dansen en uitvoeringen, evenals veel drank.

Curry feast

Het eilandland Sri Lanka staat bekend om zijn currygerechten. Deze curry schotel heeft een grote variatie van elk type curry die je maar kunt bedenken:

en ze zijn vaak allemaal inbegrepen.

Gasten zullen aangenaam verrast zijn door de mix van kruiden die in de maaltijd te vinden is.

De curry’s worden vaak geserveerd met rijst, pittige sambals (chilipasta) en popadoms (dun flatbread).

MOMO’s

MOMO’s hebben een schattige naam en een heerlijke smaak.

MOMO’s is een andere naam voor dumplings en ze kunnen gevuld worden met vlees of groenten.

Ze zijn een to-go gerecht dat oorspronkelijk uit de Himalaya komt, maar overal op het Aziatische continent te vinden is.

Ze kunnen worden geserveerd met hete chilisaus, sojasaus of een bijgerecht van soep.

Kimchi

Kimchi is een Koreaans hoofdbestanddeel.

Vaak geserveerd als bijgerecht, bestaat het uit gezouten en gefermenteerde groenten zoals radijs en kool en bevat het kruiden zoals

Viskop curry

Deze kon bijna wel in de ongewone gerecht-categorie hierboven.

Er moet echter iets zitten achter de obsessie van Singapore met red snapper fish head omdat het een curry maakt die gewoon goddelijk is.

De smaak is heet en sommigen vinden het zelfs een beetje te vullend. Kleinere porties zijn echter te vinden in kraampjes met leveranciers in de regio.

Bun Cha

Dit is misschien niet het gezondste gerecht, maar het is een guilty pleasure waar de inwoners van Vietnam geen genoeg van kunnen krijgen.

Bun betekent rijstnoedels en cha betekent vet gegrild varkensvlees. De maaltijd wordt meestal bereid met een assortiment kruiden en een licht hete dipsaus.

Het is een populaire lunchmaaltijd.

Buryani

Dit rijstgerecht met laagjes is gevuld met smaken en kruiden. Het kan worden omschreven als een voorgekookte rijst gemengd met een pittige curry.

Buryani kan alleen worden gegeten, maar wordt vaak geserveerd met Tandoori-kip.

Bicol Express

Dit is een pittige, gestoofde varkensschotel die op smaak wordt gebracht met knoflook, chili, gember en garnalenpasta en vervolgens wordt gestoofd in kokosmelk.

Het is ontstaan ​​in de Filippijnen en is een van de populairste gerechten in de regio.

Er wordt gezegd dat het nog pittiger is wanneer het wordt gevonden in zijn geboorteplaats Bicol.

Shan noodles

Shan noodles is een gerecht dat populair is in Myanmar (voorheen Birma), een land in Zuidoost-Azië.

Deze dunne rijstnoedels zijn een populair straatvoedsel en een gebruikelijke thee-huissnack.

De noedels worden gegarneerd met gekruid vlees en worden meestal geserveerd met een soepbouillon die kan worden gemengd met de noedels.

Andere populaire toppings zijn onder meer taugé, gefrituurde varkenshuid en tofu krokantjes. Het gerecht smaakt heerlijk met chili en limoen erbij.

Beste Aziatische toetjes

We kunnen geen betere manier bedenken om dit artikel af te ronden dan een paar populaire Aziatische desserts aan te raken, met een paar drankjes erbij.

Je kunt je zoetekauw tevreden stellen met een van de onderstaande items.

Dragon beard candy

Een soort Aziatische variant op suikerspin, deze traktatie werd voor het eerst geïntroduceerd in China, maar werd al snel populair bij de Koreaanse royalty.

Het is gemaakt van suiker en maltosestroop en kan ook ingrediënten bevatten zoals kokos en pinda’s.

In tegenstelling tot suikerspin die gemaakt kan worden door iedereen die de machine in de juiste hoek kan draaien, worden chef-koks in Azië maanden getraind om deze delicatesse te maken.

Rode bonensoep

Dit klinkt misschien niet als een toetje, maar de geruststellende en verrassend zoete smaak maakt het de perfecte manier om een ​​maaltijd te beëindigen.

Er zijn veel varianten van de soep gemaakt, maar meestal bevat het alleen adzuki-gedroogde bonen, water, suiker en sinaasappelschil.

Als je dit gerecht bestelt, zul je merken dat het in verschillende regio’s anders wordt geserveerd.

Kamikaze

Hoewel sommigen dit drankje associëren met het disco-tijdperk van de jaren ’70, is het waarschijnlijk dat het kort na de Tweede Wereldoorlog in Korea is ontstaan.

Kamikaze betekent goddelijke wind en de drank is gemaakt van gelijke delen wodka en triple sec, evenals vers geperst citroen- of limoensap.

Het wordt meestal geserveerd met een twist van citroen of limoen en het is de perfecte aanvulling op pasta of pittige kippenvleugels.

Mochi

Westerlingen zullen waarschijnlijk bekend zijn met mochi-ijs, maar in Japan wordt mochi in een soort gebakvorm gegeten als rijstcake gemaakt van kleefrijst.

Het wordt beschreven als smakend als een neutraal gomachtig snoepje met marshmallow gecombineerd en het wordt meestal op smaak gebracht met groene thee of gevuld met een gezoete bonenpasta.

Het heeft de textuur van playdough en bonen.

Ananas cakes

Deze Taiwanese lekkernijen bestaan ​​uit een boterachtige korst en een vulling met ananas jam.

Ze zijn te vinden bij de meeste Chinese supermarkten en mensen die ze proeven, vinden ze meestal erg verslavend.

Soju

Deze Koreaanse drank wordt gedistilleerd uit gefermenteerde rijst of tarwegerst en zoete aardappelen of tapioca.

Het wordt verondersteld te zijn ontstaan ​​toen Mongolen in de 13e eeuw distillatie introduceerden voor de Koreanen.

Het is een heldere drank met een laag alcoholpercentage. Het heeft een milde smaak die goed samengaat met verschillende gerechten.

Het kan op zichzelf worden genoten of sommigen doen een shot in hun bier. Het is ook verkrijgbaar in fruitsmaken.

Khanom Chan

Het Taiwanese dessert heeft een gladde en plakkerige consistentie die te vergelijken is met drilpudding.

Het wordt opgediend als een cake met een kleine laag en bestaat uit drie soorten bloem;

Kokos, melk en suiker zijn andere ingrediënten die bijdragen aan de zoete smaak.

Kanom Chan heeft een opvallende uitstraling door zijn groene of rode kleurstelling.

De kleurstof is afgeleid van natuurlijke ingrediënten, waarbij de pandanusplant wordt gebruikt voor groene variëteiten en het roselle-kruid wordt gebruikt voor rode variëteiten.

Khanom Thungtag

Een soort combinatie tussen een taco en een crêpe, deze zijn vaak te vinden op verkoopstands in Thailand.

De crêpe bestaat uit een beslag van kokosmelk en wordt meestal gevuld met kokosroom, die vervolgens wordt overgoten met een zoete of zoute topping zoals geraspte kokos, reepjes gebakken eieren of gehakte lente-uitjes.

Ube Halaya

Dit dessert bevat geschilde en gekookte paarse yam die wordt geraspt en gepureerd met gecondenseerde melk.

Het mengsel wordt vervolgens toegevoegd aan een pan en gemengd met gesmolten boter.

Zodra het dikker en afgekoeld is, wordt het op een schaal geplaatst en in verschillende vormen gegoten.

Het dessert valt op door zijn natuurlijke paarse kleur. Het wordt meestal koud geserveerd en gegarneerd met gebruinde geraspte kokos of gecondenseerde melk.

Umeshu

Deze Japanse likeur wordt geproduceerd met verse ume of Japanse abrikoos.

De vrucht wordt gemacereerd in een neutrale alcohol en vervolgens doordrenkt met alcohol en suiker totdat het een bitterzoete smaak en fruitige geur krijgt.

Het drankje kan op zichzelf worden genoten, puur of met ijs.

Het kan ook worden gecombineerd met thee, water of frisdrank of worden opgenomen in een verscheidenheid aan cocktails.

Gefrituurde sesam ballen

Gefrituurde sesamballen zijn gefrituurde lekkernijen die je in je mond kunt stoppen. Ze zijn een veel voorkomende snack in China en Vietnam.

De buitenkant is gemaakt van kleefrijst die is bedekt met sesamzaadjes voor een knapperige buitenkant. Ze zijn gevuld met rode bonenvulling of mungbonenpasta.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je goed voorbereid op een heerlijke Aziatische culinaire ervaring.

Van welke van deze zul jij gaan genieten tijdens je volgende bezoek?

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.