5 miso pasta vervangingen

Miso pasta vervanging | 5 tips om miso te vervangen

Een heel belangrijk onderdeel van mijn keuken is de kruidige, umami-rijke miso-pasta, die vooral wordt gebruikt voor soepen, maar ook voor saladedressings, marinades en meer.

Dus raakte ik in paniek toen ik glutenvrij en tijdelijk sojavrij moest gaan omdat miso vaak wordt gemaakt van sojabonen en gerst of andere granen. Er zijn gelukkig alternatieven!

Miso wordt meestal geproduceerd door de gisting van sojabonen met granen en zout. Er zijn talloze varianten met verschillende niveaus van sterkte, kleur en smaak.

Het afwisselen van een vorm van miso met een andere smaakt niet altijd hetzelfde, zelfs als voedselallergieën of -intoleranties geen rol spelen.

Desalniettemin is hier een overzicht van waar je aan moet denken wanneer jij of de persoon voor wie je wilt koken geen gluten of soja kan eten.

  • Glutenvrije Miso: Meestal, maar niet altijd, bevat Miso granen. Controleer het etiket op korrels die gluten bevatten, zoals gerst (Japanse mugi ortsubu), tarwe (tsuba) of rogge (hadakamugi). Sommige glutenvrije granen zijn rijst (Genmai), sobamugi en gierst (kibi). Als je voorbereide misosoep koopt, moet je er ook rekening mee houden dat deze meestal wordt gemaakt van sojasaus, waarvan is vastgesteld dat het tarwe bevat; dus Tamari is misschien een betere optie zonder gluten.
  • Soja-vrije Miso: deze is iets moeilijker te vinden, maar er zijn kikkererwtenmiso-pasta’s van de South River Miso Company en Miso Master, en South River produceert zelfs een adzuki-bonenmiso. Als je het geduld hebt om een ​​jaar te wachten, kun je ook de doe-het-zelf-gistingsroute nemen (Sandor Katz is een goede bron).

Hoewel ik graag Japanse gerechten bereid, houd ik niet altijd alle Japanse ingrediënten in huis die ik nodig zou kunnen hebben.

Er zijn genoeg goede vervangende miso-pasta-vervangingen als het op is, zodat je toch je gerecht kunt maken.

WAT IS MISO PASTA?

Het is een gefermenteerde sojabonenpasta. Ik las ergens dat Japanse monniken miso en sojasaus bedachten om geweldige smaken in vegetarische maaltijden op te nemen (ook wel ‘umami’ genoemd).

Het is dus een zeer nuttig ingrediënt om veel smaken toe te voegen.

DE BESTE VERVANGERS VOOR MISO PASTA

SOJASAUS

Als mijn miso-pasta op is, is mijn volgende go-to sojasaus omdat het een zoute / umami / hartige hit in de buurt toevoegt. Soja is vaak zoutiger en minder romig dan miso, dus begin ik met minder in mijn gerecht en doe ik er langzaam naar smaak meer in.

Tahini

Tahini is een pasta gemaakt van zaden van sesam. Dit lijkt een beetje op miso-pasta en heeft een vergelijkbare textuur om het te vervangen in recepten waar je wat miso pasta zou moeten gebruiken.

Als een recept grote hoeveelheden miso gebruikt, werkt tahini waarschijnlijk niet omdat het smaakprofiel soepeler en nootachtiger is in vergelijking met de zoute / hartige smaak van miso.

ZOUT

Als een recept slechts een kleine hoeveelheid miso nodig heeft en veel andere ingrediënten heeft, moet je misschien een beetje zout toevoegen.

VISSAUS

Vissaus is vergelijkbaar met sojasaus, het toevoegen van zout en umami. Toch gaat een beetje een lange weg, dus begin klein.

GROENTEBOUILLON

Voor soepen, in plaats van miso, zal een groentebouillon met volle smaak werken.

WAT IS DE BESTE MISO?

Er zijn veel soorten miso. De meest populaire is Shiro (witte) miso omdat deze de mildste smaak heeft. Het is ook bleek van kleur, waardoor het zijn naam kreeg.

Hoe donkerder de kleur van je miso, hoe sterker de smaak. Je kunt verschillende soorten miso-pasta’s voor elkaar vervangen, bereid je gewoon voor op minder gebruik als je een donkere of rode pasta gebruikt. J

e kunt er gaandeweg altijd meer aan toevoegen.

ENKELE GEWELDIGE TOEPASSINGEN VOOR MISO PASTA

Als je een nieuw ingrediënt koopt om in een recept te gebruiken, heb je dan geen hekel aan een grote pot ingrediënten die je koelkast volzetten? Ik ook.

Ik ben een beetje geobsedeerd om de willekeurige flessen in mijn koelkast tot een minimum te beperken … of ze in ieder geval in de koelkastdeur ‘quarantaine’ te houden.

Ik ga op een ‘missie’ wanneer ik een nieuw ingrediënt krijg om manieren te vinden om het in andere recepten te gebruiken, snel en met veel smakelijke ontdekkingen … mijn soort project.

SALADE-DRESSINGS

Miso brengt een vinaigrette verbluffend

, hartige kwaliteit. Klop 1 eetlepel sherry of wijnazijn, 2-3 eetlepels extra vergine olijfolie en 1 theelepel miso pasta samen voor een salade voor twee. Of probeer het recept dat we aan het einde van dit artikel zullen delen.

HOOFDGERECHT MISO SOEP

Miso soep
Miso-soep is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. De traditionele presentatie is meestal een lichte bouillon met wat zeewier en enkele tofu-blokjes.

Miso-soepen kunnen echter ook op zichzelf prachtige maaltijden zijn … Breng 3 koppen bouillon aan de kook en roer er 1-2 eetlepels witte miso door. Voeg groenten, eiwitten en / of noedels toe om het zinvoller te maken. Dit kan 2 personen dienen.

Lees ook: zo maak je zelf de lekkerste sushi azijn voor je rijst

IN WOKGERECHTEN

Miso smaakt ongelooflijk lekker in wokgerechten. Omdat het echter heel delicaat is, is het beter om je roerbak klaar te maken en een beetje af te koelen voordat je de miso aan de mix toevoegt.

UIEN VOOR BURGERS

Een super heerlijke manier om je hamburgers naar het volgende niveau te brengen. Ik heb het concept geknepen van briljante chef Dan Hong uit Sydney.

Kook je uien in een beetje boter tot ze zacht zijn, haal ze dan van het vuur en roer een beetje miso om te kruiden. Meestal zijn een tot twee theelepels voldoende.

IN MARINADEN

Gebruik miso in een marinade om al deze hartige smaken echt ingebed te krijgen. Je hoeft zelfs niet te wachten tot het een nacht is gemarineerd, 5 tot 10 minuten kan meer dan genoeg zijn.

Het combineren van 6 eetlepels witte wijn of mirin of Chinese Shaoxing-wijn met 2 eetlepels miso is een goede plek om te beginnen. Dat is genoeg om vlees te marineren voor 2 personen. Bak of barbecue.

ALS EEN SAUS DIE ER NAAST WORDT GESERVEERD

Kook het vlees of de vis in een beetje olie. Haal de pan van het vuur en leg de proteïne op de serveerschalen. Voeg een eetlepel wijnazijn, 2 eetlepels witte miso en een eetlepel heet water toe aan de pannensappen en strooi dit over je vlees / vis.

Lees ook: verschillende soorten Japanse soepen

RECEPT: Mais EN MISO SALADE

Je moet dit heerlijke recept zeker proberen wanneer het maïsseizoen in volle bloei staat in je woonplaats.

Dit is op zichzelf verbazingwekkend genoeg en kan zelfs nog smakelijker zijn als je wat gegrilde zalm of andere soorten vis toevoegt.

Als het maïsseizoen is verstreken, maar je kunt niet wachten om dit recept te proberen, werkt bevroren maïs net zo goed. Vergeet niet om er rekening mee te houden dat je meer miso nodig hebt om de zoetheid van de maïs tegen te gaan.

Dit recept kan vier serveren als bijgerecht, twee als hoofdgerecht. Het duurt 30 tot 40 minuten en je hebt het volgende nodig:

Ingrediënten:

3 maïskolven
1 bosje radijs
2 el miso pasta, bij voorkeur wit voor een zachtere smaak
3 el rijstazijn
1 el tahini
1 bosje koriander (AKA koriander), gescheurd

Bereidingswijze:

  • Begin met het voorverwarmen van je oven tot 200 ° C. Leg vervolgens ongeschilde maïs op een dienblad en laat het 20 tot 30 minuten bakken. Zorg ervoor dat de maïskorrels heet en gekookt zijn.
  • Terwijl je wacht tot de maïs is afgekoeld, schrob je de radijs en snijd ze fijn in kleine ronde vormen met behulp van een mandoline als je die hebt. Als je dat niet doet, kun je ook een scherp mes en je vaste hand gebruiken.
  • Combineer miso, tahini, azijn en 3 el olijfolie in een grote kom. Test op smaak en breng op smaak met zout. Voeg indien nodig extra miso toe.
  • Zodra de maïs koel aanvoelt, pel je de lintige zijde en het kaf. Scheid de korrels van de maïskolf en gooi ze in de dressing. Je kunt nu de kaf weggooien.
  • Voeg de radijs toe en serveer met koriander bovenop.

Variaties

Je kunt dit recept mixen en matchen met behulp van de volgende variaties als richtlijn.

  • Voor verschillende azijn kun je ook sherryazijn, champagne-azijn of witte wijnazijn gebruiken. Appelazijn heeft minder de voorkeur maar kan ook werken.
  • Voor verschillende groenten kun je bevroren erwten of tuinbonen gebruiken. Peultjes, gesneden, kunnen een geweldig en knapperig alternatief zijn voor radijs.
  • Voor maïs kun je ook bevroren maïs of uit blik gebruiken. Bak ongeveer 2,5 kopjes maïskorrels met een beetje boter tot ze warm zijn. Je kunt ze vervolgens in de dressing gooien.
  • Als je een carnivoor bent, voeg dan wat knapperig spek toe of je kunt het ook serveren met geroosterde of gegrilde kip of zalm.
  • Om het substantieel te maken, kun je wat gekookte noedels toevoegen zodat het meer op een volledige maaltijd lijkt, of je kunt ook wat gestoomde bruine of basmatirijst of gekookte quinoa toevoegen.
  • Als je geen tahini hebt, kun je amandelboter of andere boter gebruiken die je wilt. Je kunt het ook uit de dressing laten en alleen de salade met sesamzaadjes erop serveren.
  • Voor verschillende kruiden kun je basilicum, munt of platte bladpeterselie proberen, omdat ze ook overeenkomen met de smaken in deze salade.

Lees ook: leer zelf hoe je de dashi voor miso-soep maakt

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link