Miso pasta vervanging | 5 tips om miso te vervangen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  september 7, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Een heel belangrijk onderdeel van mijn keuken is de kruidige, umami-rijke miso-pasta, die vooral wordt gebruikt voor soepen, maar ook voor saladedressings, marinades en nog meer.

Dus raakte ik in paniek toen ik glutenvrij en tijdelijk sojavrij moest gaan! Miso wordt namelijk vaak gemaakt van sojabonen en gerst of andere granen. Er zijn gelukkig alternatieven!

Miso komt meestal tot stand door de gisting van sojabonen met granen en zout. Er zijn talloze varianten met verschillende niveaus van sterkte, kleur en smaak.

5 miso pasta vervangingen

Miso smaakt niet altijd en overal hetzelfde, zelfs als voedselallergieën of -intoleranties geen rol spelen. Iedere streek in Japan heeft zijn eigen Miso versie.

Er bestaan honderden soorten Miso, ze kunnen verschillen in smaak, textuur, aroma en ook kleur, afhankelijk van de ingrediënten en de rijpingstijd.

Miso wordt wel eens ‘de vijfde smaak’, of umami genoemd. Dit, omdat miso een heel eigen smaak heeft. Het is niet zoet, noch zuur, noch zout of bitter.

Desalniettemin is hier een overzicht van producten waar je aan kan denken wanneer jij, of de persoon voor wie je wilt koken geen gluten of soja kan eten.

Hoewel ik graag Japanse gerechten bereid, heb ik niet altijd alle Japanse ingrediënten in huis, die ik nodig zou kunnen hebben.

Er zijn genoeg goede vervangende ingrediënten voor miso-pasta, zodat je toch je gerecht kunt maken.

Wat is miso pasta?

Het is een gefermenteerde sojabonenpasta van gele sojabonen, die wordt verkregen door een lange melkzuurfermentatie in cederhouten vaten.

Er wordt ook zeezout en meestal een graan (rijst of gerst) toegevoegd, dat onder invloed van een schimmel/zwam ( de Aspergillus orizae).

Ik las ergens dat Japanse monniken miso en sojasaus bedachten om geweldige smaken in vegetarische maaltijden op te nemen (ook wel ‘umami’ genoemd).

Het is dus een zeer nuttig ingrediënt, om veel smaak toe te voegen aan gerechten.

De beste vervangers voor miso pasta

Sojasaus

Als mijn miso-pasta op is, is mijn volgende go-to sojasaus omdat het een soortgelijke zoute / umami / hartige hit toevoegt.

Soja is vaak zouter en minder romig dan miso, dus begin ik met minder in mijn gerecht en doe ik er langzaam naar smaak meer in.

Tahini

Tahini is een pasta gemaakt van zaden van sesam. Dit lijkt een beetje op miso-pasta en heeft een vergelijkbare textuur, zodat het een prima vervanging is, in recepten waar je wat miso pasta zou moeten gebruiken.

Als er in een gerecht grote hoeveelheden miso gebruikt moeten worden, werkt tahini waarschijnlijk niet. Het smaakprofiel is soepeler en nootachtiger in vergelijking met de zoute / hartige smaak van miso.

Zout

Als een recept slechts een kleine hoeveelheid miso nodig heeft en veel andere ingrediënten, moet je misschien een beetje zout toevoegen.

Vissaus

Vissaus is vergelijkbaar met sojasaus, het toevoegen van zout en umami. Begin het liefst met een klein beetje en proef steeds.

Groentebouillon

Voor soepen, in plaats van miso, zal een groentebouillon met een volle smaak werken.

Wat is de best miso?

Er zijn veel soorten miso. De meest populaire is Shiro (witte) miso omdat deze de mildste smaak heeft. Het is ook bleek van kleur, waardoor het zijn naam kreeg.

Hoe donkerder de kleur van je miso, hoe sterker de smaak.

Je kunt verschillende soorten miso-pasta’s voor elkaar vervangen, bereid je gewoon voor op minder gebruik als je een donkere of rode pasta gebruikt.

Je kunt er gaandeweg altijd meer aan toevoegen.

Hoe gezond is miso?

Miso kan zeker bijdragen aan een gezonde levensstijl en heeft een gunstige werking op de darmflora, omdat Miso gefermenteerd is.

Het is rijk aan B-vitamines, calcium en ijzer. De sojabonen, waarvan Misopasta gemaakt wordt, bevatten krachtige antioxidanten. Let op: het heeft wel een relatief hoog zoutgehalte!

Het meest gezond is de niet-gepasteuriseerde Miso waarin de bacteriën nog actief zijn.

Je kan zowel de gepasteuriseerde- als de niet-gepasteuriseerde Miso in de toko of biologische winkel vinden. Meestal niet in de supermarkt (vaak alleen de poedervorm).

Waar gebruik je miso pasta voor?

Als je een nieuw ingrediënt koopt om in een recept te gebruiken, heb je dan geen hekel aan een grote pot die je koelkast vult? Ik ook.

Ik heb de obsessie, de verschillende potjes en flessen in mijn koelkast tot een minimum te beperken … of ze in ieder geval in de koelkastdeur ‘quarantaine’ te houden.

Ik ga op  ‘missie’, wanneer er een  ingrediënt ontbreekt. Ik probeer dan om met de potjes en flessen uit mijn koelkast een bepaalde smaak te creëren, de smaak die lijkt op het ontbrekende ingrediënt. Ook Miso gebruik ik hierbij…Mijn favoriete bezigheid!

Salade-dressings

Miso brengt vinaigrette een verbluffende smaak:

Klop 1 eetlepel sherry of wijnazijn, 2-3 eetlepels extra vergine olijfolie en 1 theelepel miso pasta samen voor een salade voor twee. Of probeer het recept dat we aan het einde van dit artikel zullen delen.

Hoofdgerecht miso soep

Miso soep
Miso-soep is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. De traditionele presentatie is meestal een lichte bouillon met wat zeewier en enkele tofu-blokjes.

Miso-soepen kunnen echter ook op zichzelf prachtige maaltijden zijn … Breng 3 koppen bouillon aan de kook en roer er 1-2 eetlepels witte miso door.

Voeg groenten, eiwitten en / of noedels toe om er een vullende maaltijd van te maken.  Voor 2 personen.

Lees ook: zo maak je zelf de lekkerste sushi azijn voor je rijst

In wokgerechten

Miso smaakt ongelooflijk lekker in wokgerechten. Omdat het echter heel delicaat is, is het beter om je roerbak klaar te maken en een beetje af te laten koelen, voordat je de miso aan de mix toevoegt.

Miso uien voor burgers

Een super heerlijke manier om je hamburgers naar een hoger niveau te brengen. Ik heb het concept geknepen van de briljante chef Dan Hong uit Sydney.

Kook je uien in een beetje boter tot ze zacht zijn, haal ze dan van het vuur en roer een beetje miso om te kruiden. Meestal zijn een tot twee theelepels voldoende.

In marinades

Gebruik miso in een marinade om al deze hartige smaken echt ingebed te krijgen. Je hoeft zelfs niet te wachten tot het een nacht is gemarineerd, 5 tot 10 minuten kan meer dan genoeg zijn.

Het combineren van 6 eetlepels witte wijn of mirin of Chinese Shaoxing-wijn met 2 eetlepels miso is goed om mee te beginnen. Dat is genoeg om vlees te marineren voor 2 personen. Bak of barbecue.

Als een sausje

Bak het vlees of de vis in een beetje olie. Haal de pan van het vuur en leg vlees of vis op een serveerschaal.

Voeg een eetlepel wijnazijn, 2 eetlepels witte miso en een eetlepel heet water toe aan de jus en strooi dit over je vlees / vis.

Lees ook: verschillende soorten Japanse soepen

Mais en miso salade

Je moet dit heerlijke recept zeker eens proberen wanneer het maïsseizoen is.
Een maiskolf is op zichzelf verbazingwekkend genoeg en kan zelfs nog smakelijker zijn als je wat gegrilde zalm of andere soorten vis toevoegt.
Als het maïsseizoen is verstreken, maar je wil niet wachten met dit recept te proberen, werkt bevroren maïs net zo goed. Vergeet niet om er rekening mee te houden dat je best wat miso nodig hebt, om de zoetheid van de maïs tegen te gaan.
Dit recept is voor 4 personen, als bijgerecht, voor 2 personen als hoofdgerecht. De bereidingstijd is 30 tot 40 minuten en je hebt het volgende nodig:
Gang Salade
Keuken Japans
Trefwoord Mais, Miso, Salade
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €2

Ingrediënten

  • 3 maïskolven
  • 1 bosje radijs
  • 2 el miso pasta bij voorkeur wit voor een zachtere smaak
  • 3 el rijstazijn
  • 1 el tahini
  • 1 bosje koriander versnipperd

Instructies

  • Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 ° C. Leg vervolgens de ongeschilde maïs op een rooster en laat ze 20 tot 30 minuten bakken. Zorg ervoor dat de maïskorrels heet en gekookt zijn.
  • Terwijl je wacht tot de maïs is afgekoeld, was je de radijsjes en snijd ze fijn in kleine ronde plakjes. Wellicht met behulp van een mandoline. Als je die niet hebt, kun je ook een scherp mes gebruiken.
  • Combineer miso, tahini, azijn en 3 el olijfolie in een grote kom. Test op smaak en breng op smaak met zout. Voeg indien nodig extra miso toe.
  • Zodra de maïs koel aanvoelt, pel je de bladeren af. Snijd de korrels van de maïskolf en gooi ze in de dressing.
  • Voeg de radijs toe en serveer met koriander bovenop.

Variaties

Je kunt dit recept mixen en matchen met behulp van de volgende variaties als richtlijn.

Lees ook: leer zelf hoe je de dashi voor miso-soep maakt

Veelgestelde vragen rondom miso pasta

Hoe smaakt Misopasta?

De rode pasta, ook wel akamiso of gewoon Miso genoemd, is behoorlijk zout en scherp. Wat de kleur ook is, ze geven allemaal de unieke umami-smaak, een vlezige, aardse smaak die niet echt zoet, zout, zuur of bitter is.

Waar vind ik Misopasta?

Waar kan ik het vinden? Miso wordt soms gekoeld bewaard. Soms wordt Miso in de schappen gewoon als “sojabonenpasta” bestempeld. Miso vind je in natuurvoedingswinkels en Aziatische supermarkten.

Waar is Misopasta van gemaakt?

In de basis is Miso een gefermenteerde pasta die wordt gemaakt door een mengsel van sojabonen te enten met een schimmel die koji wordt genoemd en die gekweekt is uit rijst, gerst of sojabonen.

Waarom is Miso goed voor je?

Miso is rijk aan essentiële mineralen en een goede bron van verschillende B-vitamines, vitamine E, K en foliumzuur. Als gefermenteerd voedsel voorziet miso de darmen van nuttige bacteriën die ons helpen gezond, levendig en gelukkig te blijven; Het is bekend dat een goede darmgezondheid verband houdt met ons algehele mentale en fysieke welzijn.

Kan ik Miso lang bewaren?

Miso is een ‘conserveermiddel’, dat vanwege het zoutgehalte lange tijd kan worden bewaard. Als Miso zelf in de koelkast wordt bewaard, bederft het niet. Wat betreft de kwaliteit van de smaak, zou Miso tot een jaar relatief consistent moeten blijven.

Is Miso ontstekingsremmend?

Studies tonen aan dat Miso ook een geweldige bron is van probiotica en essentiële voedingsstoffen die een gezonde spijsvertering ondersteunen. Een heerlijk ontstekingsremmend, genezend en anti-verouderings ingrediënt, om op elk moment van de dag van te genieten.

Is het oké om elke dag miso-soep te drinken?

Onderzoekers hebben ontdekt dat het consumeren van één kom miso-soep per dag, net als de meeste inwoners van Japan, het risico op borstkanker drastisch kan verlagen. Miso helpt het lichaam de voedingsbalans te behouden. Het zit boordevol andere voedingsstoffen, samen met zijn nuttige bacteriën en enzymen.

Is Miso-soep goed om af te vallen?

We raden af ​​om alleen Miso-soep als maaltijd te eten, geniet alsjeblieft ook van verse salades, sushi en een lichte sandwich voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Hoe eet je Misopasta?

Smeer wat witte (ook wel zachte) miso op een gegrilde maïskolf. Voeg een eetlepel toe om te roerbakken. Laat het zout weg en roer het door je favoriete vinaigrette-saladedressing voor een Aziatische flair. Voeg toe aan gebakken groenten zoals champignons, uien en groenten.

Bevat Misopasta vis?

Ingrediënten kunnen champignons, aardappelen, zeewier, ui, garnalen, vis, mosselen en in plakjes gesneden daikon zijn. Bijna elk Japans ingrediënt wordt aan een Miso-soep toegevoegd. Typische recepten voor Miso-soep bevatten echter een klein aantal extra ingrediënten naast dashi-bouillon en Miso.

Wat is het verschil tussen witte en rode Miso?

White Miso: Deze is gemaakt van gefermenteerde sojabonen met een behoorlijk percentage rijst. Rode Miso: Deze wordt gemaakt van sojabonen gefermenteerd met gerst of andere granen, maar met een hoger percentage sojabonen en / of een langere fermentatie periode.

Bevat misopasta MSG (natriumglutamaat)?

Miso-pasta is een gefermenteerde pasta gemaakt door sojabonen te rijpen met zout, koji en andere ingrediënten tot ze een zeer geconcentreerde smaak hebben. Het bevat grote hoeveelheden glutaminezuur en zout, maar geen MSG-extract.

Is Miso een laxeermiddel?

Miso is gemaakt van sojabonen, zeezout en koji, een krachtig probioticum is dat vol zit met vezels om dingen in beweging te krijgen als ze tot stilstand zijn gekomen.

Verhoogt Miso de bloeddruk?

Over het algemeen bevat 1 kom Miso-soep 1 gram zout en het is bekend dat een verhoging van de zoutinname via de voeding bijdraagt ​​aan de verhoging van de bloeddruk.

Kun je Miso eten zonder het te koken?

Miso wordt meestal geleverd als een pasta in een afgesloten verpakking en moet na opening gekoeld worden bewaard. Het kan rauw worden gegeten, en koken verandert de smaak en voedingswaarde; Bij gebruik in Miso-soep laten de meeste koks de Miso niet aan de kook komen.

Kun je Misopasta eten na de houdbaarheidsdatum?

Natuurlijk kan de Miso-pasta zelfs na de houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd, de houdbaarheidsdatum is een ​​indicatie. De pasta zal het lekkerst smaken wanneer deze binnen dat tijdsbestek wordt geconsumeerd. Samenvattend: Miso is lang houdbaar omdat het een conserveringsmiddel is met zout en ook gefermenteerd is.

Veroorzaakt Miso een opgeblazen gevoel?

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, kefir en miso zijn rijk aan probiotica en helpen ongezonde, gasveroorzakende bacteriën te minimaliseren.

Kun je Misopasta rauw eten?

Miso is meestal biologisch actief met zijn nuttige bacteriën. Het is het beste om Miso rauw te consumeren. Het is gebruikelijk om gekoelde miso te gebruiken als dip voor groenten.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.