Japanse satsumaimo zoete aardappel boter honing recept

Japanse Satsumaimo (zoete aardappelen) boter honing recept

Het is onmogelijk om Satsumaimo (Japanse zoete aardappel) over het hoofd te zien als je het ziet met zijn opvallende rood-paarse kleur.

Maar wat het echt onderscheidt van de andere zoete aardappels, is wat er onder de sprankelende witte verpakking zit.

Als een van de vroegste planten ooit gevonden, werd gedacht dat de zoete aardappel zijn oorsprong had rond 5.000 jaar geleden in Midden-Amerika of Zuid-Amerika.

De knol werd ergens later in de 16e eeuw geëxporteerd naar China voordat hij Japan bereikte.

Omdat de zoeter aardappel beter geteeld kan worden in mildere klimaten werd het gewas naar de zuidelijke delen van Japan getransporteerd, zo ook naar Kyushu waar meer dan 80% van de nationale productie nu vandaan komt.

Satsumaimo is niet heel veel anders dan zijn Amerikaanse equivalent: waar de Amerikaanse zoete aardappel een bruine schil en oranje vlees heeft, onderscheidt Satsumaimo zich met een heldere rood-paarse schil die lichtgeel vlees omhult.

Satsumaimo is zoeter en minder vettig qua smaak en uiterlijk en de lokale bevolking vergelijkt het vaak met een kastanje.

Hoewel de bovenstaande omschrijving die van een gewone satsumaimo is, zijn er momenteel meer dan honderd soorten satsumaimo ontwikkeld.

Elk type bestaat uit bepaalde kenmerken, die ideaal zijn voor verschillende kooktechnieken, verschillend in vormen, kleuren en smaken.

Murasaki imo bijvoorbeeld (paarse zoete aardappel) is een veel voorkomende variëteit, een vrij nieuwe satsumaimo-soort met rijk paars vlees dat vaak wordt gebruikt in desserts.

AARDAPPEL GOD VAN EDO

In het Kanto-gebied (inclusief Tokio) zijn verschillende boeddhistische tempels en Shinto-heiligdommen gewijd aan het dienen van de satsumaimo.

Kijkend naar de geschiedenis is het niet verwonderlijk hoe dat zo is ontstaan.

In het midden van de 18e eeuw, na jaren van mislukte rijstoogst, werd Japan en vooral het noorden van Edo (het hedendaagse Tokio) in de Kanto-regio verwoest door hongersnood.

Rellen kwamen ook vaak voor vanwege de hongersnood.

Tegelijkertijd slaagde een geleerde genaamd Aoki Konyo, die had geëxperimenteerd met satsumaimo-teelt, erin om de zoete aardappel te kweken, ondanks de extreme en koude weersomstandigheden.

Kort daarna begonnen de satsumaimo-gewassen te gedijen en werd de knol een belangrijke energiebron om het gebrek aan rijst te compenseren. Een monumentale verandering die talloze levens redde.

Voor deze prestatie, vanwege zijn baanbrekende werk, was Aoki “Potato God of Edo”.

DE ZOETE AARDAPPEL

De zoetheid en aardse geur van zoete aardappelen maakt ze heerlijk, alleen al gekookt, zonder extra smaken. Toch is satsumaimo gevuld met voedingsstoffen, zoals vitamine C, wat een extra pluspunt is naast zijn geweldige smaak.

Vitamine C is een sterke antioxidant die helpt om je immuunsysteem te verbeteren, je huid te beschermen tegen schade door de zon en om hartaandoeningen te voorkomen.

Voor degenen die hun gewicht onder controle willen houden, maakt satsumaimo een uitstekende keuze aan voedsel om verschillende redenen: het is een geweldige bron van voedingsvezels, niet alleen bekend om de stoelgang te stimuleren, maar ook om je te helpen langer een vol gevoel te houden; en vanwege het hoge watergehalte van meer dan 60% bevat elke portie (100 gram) slechts ongeveer 130 calorieën.

Satsumaimo wordt ook aanbevolen voor diabetici vanwege de lage glycemische index, die ervoor zorgt dat glucose langzaam en gestaag in de bloedbaan wordt afgegeven.

Bepaalde voedingsvoordelen van satsumaimo zijn onder meer het reguleren van je ijzerniveaus en bloeddruk, het verbeteren van je metabolisme en het ondersteunen van de bescherming van je huid.

SATSUMAIMO KOKEN

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is dat je ze op een koele en donkere plek bewaart.

Als je ongewassen satsumaimo hebt, plaats deze dan in een plastic zak en bewaar deze maximaal drie dagen in de koelkast.

Japanners combineren graag zoet en zout (veel mensen voegen bijvoorbeeld een scheutje zout toe aan watermeloen). En dit recept doet dat ook zo.

Het geheime ingrediënt voor deze eerste zoete traktatie om een ​​beetje een kick te krijgen die het nodig heeft, is een vleugje sojasaus.

Japans Satsumaimo recept

Heerlijk zoet honingboter satsumaimo recept dat je thuis kunt maken.

Satsumaimo zoete aardappel recept

Ingrediënten:

1 satsumaimo zoete aardappel
2 el boter
2 el honing
2 el water
2 tl sojasaus
1 theelepel zwarte sesamzaadjes

Bereidingswijze:

  • Wikkel de satsumaimo in huishoudfolie en zet deze 3-4 minuten in de magnetron.
  • Snijd het vervolgens in reepjes van 1 centimeter dik.
  • Smelt wat boter in een pan, zet het fornuis op middelhoog vuur en bak de satsumaimo.
  • Zodra de aardappels zacht zijn, kun je de honing toevoegen.
  • Voeg ten slotte sojasaus en water toe en meng alles grondig. Maak het af door de sesamzaadjes erop te strooien.

Satsumaimo kan soms een beetje lastig zijn om in te snijden, maar als je advies nodig hebt over echt geweldige traditionele Japanse messen, moet je mijn post hier lezen.

SATSUMAIMO SALADE

Ingrediënten:

Satsumaimo (500 gram)
Wortelen (100 gram)
Boter (1 eetlepel)
Mayonaise (1 theelepel)
Suiker (½ theelepel)
Zout (½ theelepel)

Bereidingswijze:

  • Begin met het schillen van de satsumaimo en snijd ze in kleine stukjes.
  • Stoom ze vervolgens gedurende ongeveer 10 minuten, of tot ze zacht worden.
  • Je kunt nu de wortels schillen en in dunne, hapklare stukjes snijden.
  • Kook de wortels met suiker, boter en zout tot ze ook zacht zijn.
  • Pureer de wortels en pureer ze met mayonaise om een ​​romige saus te maken.
  • Giet deze saus over de gestoomde satsumaimo, meng goed en serveer.

SATSUMAIMO GRATINE

Ingrediënten:

Pompoen (200 gram)
Satsumaimo (200 gram)
Melk (400 ml)
Kwark (150 gram)
Boter (1 eetlepel)
Paneermeel (1 eetlepel)
Parmezaanse kaas (2 theelepels)
Zout en peper naar smaak)

Bereidingswijze:

  • Schil de pompoen en verwijder de zaden en snijd deze in hapklare brokken.
  • Schil vervolgens de satsumaimo en snijd ze in blokjes van ongeveer de helft van de pompoen.
  • Meng zowel de pompoen- als de satsumaimo-blokjes samen met de boter en melk en kook ze tot ze zacht worden.
  • Zodra ze zacht zijn, voeg je de cottage cheese toe en verwarm je de oven voor op 250 ° C.
  • Breng het mengsel nu over in een bakplaat, verdeel de paneermeel en de Parmezaanse kaas erover en leg ze in de oven om 7 minuten te bakken.

Satsumaimo kan een geweldige aanvulling zijn in je keuken en we garanderen dat al deze recepten je zullen helpen om nog meer van de heerlijke smaken te genieten. Probeer ze eens en laat ons weten wat je ervan vindt!

Ik houd er zoveel van, dat ik zelfs deze uitgebreide post heb geschreven over alle Japanse zoete aardappelen en hun gebruik.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link