7 VERSCHILLENDE SOORTEN JAPANSE NOEDELS +RECEPT

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 9, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Ook bekend als “mannen” in het Japans, is noedel het basisvoedsel van de Japanners, evenals een integraal onderdeel van de Japanse keuken.

Veel mensen zien noedels als gemaksvoedsel, en de verschillende soorten noedels kunnen worden geserveerd met salades, als gewokte gerechten, in soepen of met dipsauzen.

Een kom udon noodles op een zwart dienblad

Hier op Ask Japanese op Youtube worden de favoriete Japanse noedels besproken:

VERSCHILLENDE SOORTEN JAPANSE NOEDELS

RAMEN

Ramen noedels

Ramen zijn dunne, gekrulde tarwenoedels. Ze zijn de meest beroemde noedels en worden meestal gegeten in een goed gekruide bouillon (een typische ramenschotel) met varkensvlees, champignons, maïs en een ei.

Iedereen in Japan houdt van Ramen-noedels. Van de verschillende soorten Japanse noedels zijn Ramen-noedels de meest bekende. Een opvallend ding aan deze noedels is dat ze erg dun zijn en meestal golvend of krullend zijn, en enigszins geel van kleur zijn.

Ramen-noedels zijn gemaakt van tarwebloem, water, zout en kansui, of een soort limy water. Voordat het wordt opgerold, rijst eerst het deeg. Er wordt aangenomen dat ramen-noedels worden geïmporteerd uit China, en soms ook bekend als Chuka soba.

Meestal worden ramennoedels genoten in kippensoep of varkensbouillon, shiitake-champignons, uien, niboshi, kombu en katsuobushi.

JAPANSE RAMEN NOEDEL SOEP

Ingrediënten:

Kippenbouillon – 700 ml
teentjes knoflook (gehalveerd) – 3
sojasaus – 4 el. (plus extra voor seizoen)
Worcestershire-saus – 1 theelepel.
Gesneden gember – duimgroot
Chinese vijfkruiden – ½ theelepel
Snufje chilipoeder
Witte suiker – 1 theelepel (optioneel)
Ramen-noedels – 375 g
Gesneden gekookte varkens- of kipfilet – 400 g
Sesamolie – 2 theel

Voor de garnering:

Babyspinazie – 100 g
Suikermaïs – 4 el
Gekookte eieren – 4 (geschild en gehalveerd)
Gedroogde nori – 1 vel (fijn gesneden)
Gesneden groene lente-uitjes of sjalotten
Bestrooi met sesamzaadjes

Mijn favoriete ingrediënten:

Euroma Jonnie boer chinese five spices

Krachtige specerijenmelange waarin 5 basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami samen komen.

Lea & Perrins Worcestershire sauce

Lea en perrins worcestershire sauce is een zuur-pittige tafelsaus voor vlees- en visgerechten en is met haar uitgesproken smaak sinds 1837 een van de meest invloedrijke sauzen in de wereldkeuken.

Saitaku Sushi nori

Lekker grote vellen om je eigen sushi of andere gerechten mee te kunnen maken met de echte, pure smaak van zeewier. Deze smaak combineert heerlijk met sushi en in soepen.


Bereidingswijze:

Bekijk ook deze video over het maken van Ramen:

UDON

Udon-noedels hebben een dikke textuur, evenals een bleke witte kleur, in tegenstelling tot de andere soorten Japanse noedels. Udon-noedels zijn gemaakt van tarwebloem en worden meestal geserveerd naast een basisbouillon.

Bowl-of-Japanese-Udon-noodles

Ze hebben een neutrale smaak, wat dit type Japanse noedels erg veelzijdig maakt omdat het je eindeloze mogelijkheden geeft om het gerecht interessant te maken.

Japanse gefrituurde kip (karaage), gekookte eieren en tempura worden meestal geserveerd naast udon-noedels.

Interessant is dat udon-noedels de goedkoopste zijn van alle andere soorten Japanse noedels.

Bio
Hakubaku Japanese biologische udon noodles

Mijn favoriete merk Udon noodles. Ze hebben de juiste dikke, zachte, Japanse noodle gemaakt van tarwebloem, water en zout en zijn 100% organisch.



Enkele van de meest voorkomende udon-gerechten zijn:

Het is belangrijk op te merken dat udon-noedels vaak worden gebruikt in verschillende nabe-gerechten. In de Japanse regio Nagoya stoofden deze noedels in een misosoep bij het bereiden van miso-nikomi udon.

Hoto udon is de dikste van alle andere soorten udon-noedels en komt veel voor in Yamanashi. Een dikke misosoep, evenals veel groenten, worden gebruikt om dit gerecht te bereiden.

KIP EN PLANTAARDIG ROERBAK MET UDON NOEDELS RECEPT

Ingrediënten:

Theelepel pinda-olie – 1 theelepel (plus meer indien nodig)
Kippendijen zonder botten en zonder vel – 1 (in dunne plakjes)
Eetlepels sojasaus – 3
Lente-uitjes – 3 (witte en groene delen gescheiden gesneden op de bias)
Knoflookteentjes – 2 (gebroken en fijngehakt)
Verse gember – 1-inch stuk (geschild en fijn geraspt)
Jalapeno – ½ zaadjes en snijd ze in brunoise
Middelgrote wortelen – 2 julienned
Shiitake-champignons – 4 ons (gesteeld en in plakjes)
Rijstwijnazijn – 3 eetlepels
Chiffonade Napakool – 1 kop
Edamame – ½ kopje
Kosjer zout
Verse udon noedels – 1 pond
Sesamolie (voor motregen)
Pinda’s – ¼ kopje (grof gehakt)
Cilantro (voor garnering)

Bereidingswijze:

SOBA

Ook bekend als boekweitnoedels, worden soba-noedels meestal bereid met een mengsel van tarwebloem en boekweit. Mensen met aandoeningen gerelateerd aan coeliakie wordt geadviseerd om te zoeken naar 100% boekweitnoedels, omdat ze de enige Japanse noedels zijn die ze kunnen eten.

7 verschillende soorten Japanse noedels en hun recept

Er zijn verschillende varianten van soba-noedels, net als udon, die variëren van gekoelde noedels tot noedels die in een soep worden geserveerd.

Zaru soba is een vorm van sobanoedels, die wordt gekoeld en vervolgens op een bamboedienblad wordt geserveerd, met wat groene uien en zeewier. Deze noedels worden vervolgens gedoopt in tsuyu.

Als je klaar bent met het eten van de noedels, kun je genieten van een sobayu-drankje of het water dat werd gebruikt om de soba te koken, wat de overgebleven tsuyu is gemengd.

Bio
Hakubaku Japanese biologische soba noodles

Hakubaku Soba Noodles zijn dunne Japanse noodles, gemaakt op basis van boekweitmeel, vaak in combinatie met tarwemeel.

Veelvoorkomende toppings voor koude soba zijn tororo, geraspte daikon en yamaimo-puree. Tempura, aan de andere kant, is gebruikelijk voor warme soba, net als eend of sansai (berggroenten).

Traditioneel wordt soba gegeten tijdens de oudejaarsavond in Japan, en dit is een traditie die tot op heden wordt nageleefd. Deze praktijk staat bekend als Toshikoshioba; het heeft verschillende betekenissen, zoals gebeden voor een dun en lang leven.

HET RECEPT VAN SESAME SOBA NOODLES

Ingrediënten

HemisFares Soba Boekweitnoedels – 10 ounces (Luchtgedroogd)
HemisFares Sojasaus – 1/3 kop (dubbel gefermenteerd)
Rijstazijn – 2 eetlepels
Geroosterde sesamolie – 3 eetlepels
Zwarte peper – ¼ theelepel (vers gemalen)
Suiker – 1 eetlepel
Canola-olie – 1 eetlepel
Groene uien – 2 kopjes (in stukken van 1/4 inch)
Groene uien – ½ kopje (fijngehakt)
Geroosterde sesamzaadjes – 3 eetlepels

Bereidingswijze:

YAKISOBA

Hoewel deze naam het woord soba heeft, zijn yakisoba-noedels niet gemaakt van boekweitnoedels, maar het zijn roergebakken tarwebloemnoedels.

Yakisoba-noedels lijken op ramen-noedels en worden meestal bereid met kleine stukjes groenten zoals wortelen, uien of kool, varkensvlees en vervolgens op smaak gebracht met peper, zout en yakisoba-saus.

Bowl-of-Japanese-yakisoba-fried-noodles

De noedels worden bedekt met groen zeewierpoeder (aonori), rode ingelegde gember (beni shoga), bonitovlokken (katsuobushi), evenals mayonaise. Yakisoba-noedels komen veel voor en worden meestal gezien in Yatai en Matsuri in Japan.

YAKISOBA (JAPANSE roerbak) RECEPT

Ingrediënten

Ui – ½
Wortel – 1
Shiitake-paddestoelen – 3
Groene uien / lente-uitjes – 2
Koolbladeren – 4
Gesneden varkensbuik – 340 g (of naar keuze vlees en / of zeevruchten)
Neutrale smaakolie – 2 el groente, koolzaad, enz.)
Zwarte peper (vers gemalen)
Yakisoba Noedels (1 pakket)
Yakisoba-saus – 4-6 eetl
Yakisoba-saus (maakt ½ kopje (8 eetlepels))

Suiker – 2 theelepel (voeg meer suiker toe als je geen Japanse Bulldog Worcestershire-saus gebruikt)
Sojasaus – 2 theel
Oestersaus – 4 theel
Ketchup – 4 theel
Worcestershire-saus – 4 eetl

Toppings (optioneel):

Aonori (gedroogd groen zeewier)
ingemaakte rode gember (beni shoga of kizami beni shoga)

Bereidingswijze:

Lees ook: hoe maak je een heerlijke Hibachi-noedelschotel

Somen

Somen-noedels zijn zeer dunne witte noedels, gemaakt van tarwemeel en worden meestal koud geserveerd. Ze komen vaak voor, vooral in de zomer, en worden soms geserveerd in de winter naast warme soep (nyumen).

Somen koude noedels

Somennoedels worden meestal op een eenvoudige manier geserveerd, gekoeld in ijs zodra ze zijn gekookt en vervolgens gedoopt in tsuyu – een saus gemaakt van katsuobushi en heeft wat gember, ui of myoga.

Stromende somen of nagashi-somen is een leuke en interessante manier om somen in de zomer op te dienen. Somen-noedels worden eerst in een lange bamboegoot geplaatst en vervolgens vangt elk gast de noedels terwijl ze voorbij komen en dompelt ze in de tsuyu-saus voordat ze zich eraan tegoed doen.

HET RECEPT VAN SOMENNOODLE

Ingrediënten:

Gedroogde Somen Noedels – 4 Bundels

Toppings:

Gember – ½ inch
Groene ui / lente-ui – 1
Myoga-gember (dun gesneden, optioneel)
Shiso-bladeren (Ooba) (dun gesneden, optioneel)

Dipsaus:

½-1 kopje water (koud ijs, als u geconcentreerde Mentsuyu gebruikt)
¼ kopje mentsuyu (noodlesoepbasis)

Bereidingswijze:

HIYAMUGI

Hiyamugi-noedels zijn een beetje dikker dan sommige noedels en dunner dan udon-noedels, maar ze lijken op beide soorten noedels. Bovendien zijn ze ergens tussen udon en somen in termen van hun grootte.

Hiyamugi-noodles-from-japan

Deze noedels worden net als udon of somen geserveerd. Ook zijn ze soms niet alleen wit, maar ook gemengd met groene of roze gekleurde noedels.

Lees ook: dit zijn de basissoepbouillons in de Japanse keuken

HIYAMUGI MET SESAM DIP SAUS RECEPT

Ingrediënten

4 inch Japanse of Taiwanese komkommer – 2 (dun gesneden)
Een snufje zout
Witte sesampasta – 2 el
Dashi-sojasaus (mentsuyu / soba tsuyu) – 1
Sojasaus – 1 eetl
Water – 1 kop
Mirin – 1 eetl
Witte sesamzaadjes – 1 el geroosterd (optioneel)
Hiyamugi-noedels – 3 bundels

Bereidingswijze:

Shirataki

Ook bekend als Konnyaku-noedels. Deze noedels hebben geen calorieën, en dit heeft hun populariteit als afslankgerecht vergroot. Shirataki-noedels zijn dun en doorzichtig en zijn gemaakt van konjac-yam en hebben een hoog vezelgehalte en een laag aantal koolhydraten en calorieën.

Translucent-Shirataki-noodles

Vanwege dit feit hebben deze noedels geen smaak wanneer ze alleen worden gegeten, maar ze zijn zeer veelzijdig omdat ze verschillende gerechten kunnen bereiden. Shirataki-noedels zijn erg populair geworden op andere plaatsen, buiten Japan.

Hoewel shirataki-noedels op dezelfde manier worden bereid als alle andere Japanse noedels, worden ze traditioneel gebruikt als nikujaga, sukiyaki en andere gestoofde gerechten.

GEGRILDE GARNALEN SHIRATAKI NOEDELS

Ingrediënten

Shirataki-noedels – 16 oz
Bakolie – 1 eetl
Garnalen – 8 oz
Geraspte kool – 2 kopjes
Heet water – ¼ kopje
1 kleine wortel geschild en versnipperd

Smaakmakers:

Knoflook – 3 teentjes (fijngehakt)
1 stengel groene ui gescheiden groen en wit, dun gesneden
Verse gember – ½ theelepel fijngehakt

Kruiden:

Sojasaus – 2 eetlepels (voeg meer naar smaak toe)
Oestersaus – 1 eetl
Suiker – ½ theelepel

Bereidingswijze:

Conclusie

Daar ga je! Dit zijn de meest beroemde Japanse noedels en je moet zeker een van deze recepten proberen. Wees ervan verzekerd dat je het beste en heerlijke moment zult hebben.

Lees ook: leer hoe je zelf sushi maakt met deze gids

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.