Sukiyaki steak | Complete gids van recept tot snijwijze

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 13, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Als je van Aziatische gerechten houdt, is Sukiyaki steak een maaltijd die je zeker op je bucketlist wilt hebben.

Dit gerecht is zo populair in Japan dat er zelfs een hit song naar is vernoemd!

In dit bericht laat ik je kennismaken met het beste steak sukiyaki-recept dat je ooit zult proeven, samen met wat informatie over het gerecht.

Hoe maak je sukiyaki rundvlees

Wat is sukiyaki?

Sukiyaki steak is een Japans gerecht dat wordt geserveerd in nabemonon-stijl (in een hete pot).

Het gerecht bestaat uit vlees (meestal dun gesneden rundvlees) dat aan tafel wordt gekookt of gestoofd, samen met groenten en andere ingrediënten.

Het wordt bereid in een ondiepe pot in een mengsel van suiker, hete saus en mirin, een essentiële smaakmaker in de Japanse keuken, vergelijkbaar met sake maar met een hoger suikergehalte.

Nadat de ingrediënten zijn gekookt, worden ze meestal in een kleine kom met rauw ei gedoopt en gegeten.

Als dit gerecht lekker klinkt, lees dan verder voor meer informatie over hoe je het maakt, het verhaal erachter, hoe het smaakt en meer.

Sukiyaki steak hot pot recept

Je kunt naar Japan reizen om een ​​echte sukiyaki-ervaring te krijgen, maar je kunt veel geld besparen op reizen en uit eten gaan door het op je gemak te maken. Hier is een sukiyaki-recept dat we aanbevelen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Japans, Sukiyaki
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 750kcal
Auteur Joost Nusselder
Cost €15

Ingrediënten

Ingrediënten voor Sukiyaki-saus:

  • 2 el sake
  • ¼ kopje mirin
  • 1 el bruine suiker
  • ¼ kopje sojasaus

Ingrediënten voor Sukiyaki:

  • ½ blok blok stevige tofu, in ½ ”dikke plakjes gesneden
  • 5 gedroogde shiitake-paddenstoelen gerehydrateerd
  • 1 pakket enoki-paddenstoelen met bijgesneden en gespoelde uiteinden
  • 2 kopjes napakool in stukken van 2 inch gesneden
  • 2 kopjes tong ho (chrysanthemum greens, gewassen)
  • 2 lente-uitjes met witte en groene delen gescheiden
  • 1 bundel gedroogde mungbonenvermicellinoedels
  • 1 el plantaardige olie
  • 400 gram dun gesneden vet rundvlees
  • 2 kopjes dashibouillon (of champignon-weekvloeistof of kippenbouillon)
  • 2 kopjes gestoomde rijst
  • 2 eierdooiers

Instructies

  • Voeg 2 el toe in een pot op je fornuis. sake, ¼ kopje mirin, 1 eetl. bruine suiker en ¼ kopje sojasaus. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Zorg ervoor dat alle suiker is opgelost. Zet dan het vuur uit en doe het mengsel in een kom.
  • Bereid alle sukiayaki-ingrediënten voor, inclusief tahoe-plakjes, shiitake-paddenstoelen, enoki-paddenstoelen, napakool, tong ho en lente-uitjes. Zet opzij op een bord. Week gedroogde vermicellinoedels 10 minuten in water.
  • Verwarm 1 eetl. plantaardige olie in een pan. Bak de witte lente-ui 10 minuten in de olie. Hak groene delen van lente-uitjes fijn en zet apart.
  • Voeg gesneden rundvlees toe aan de pan met de lente-uitjes. Braad het rundvlees 10 seconden aan en voeg een scheutje sukiyakisaus toe. Bak het vlees tot het bruin begint te worden; het moet nog een beetje roze zijn. Haal uit de pot en zet opzij.
  • Voeg de rest van de sukiyaki-saus en 2 kopjes bouillon toe. Aan de kook brengen. Voeg tofu, champignons, napakool en tonghoe toe in secties. Giet vermicelli-noedels af en doe ze in de pan. Dek de pan af en breng aan de kook. Laat sudderen tot de ingrediënten 5-7 minuten gaar zijn.
  • Verwijder de deksel, doe het rundvlees terug in de pan. Bestrooi met gehakte lente-uitjes en geniet ervan met rijst en eigeel (indien gewenst).

Dit zijn mijn favoriete ingrediënten:

[lasso ref=”gekkeikan-sake-link” id=”2036″ link_id=”7072″]

[lasso ref=”saitaku-mirin-rijstwijn-link” id=”1816″ link_id=”7073″]

[lasso ref=”kikkoman-soja-saus” id=”1812″ link_id=”7074″]

Als je geen dashi-bouillon kunt krijgen of niet weet hoe je deze moet maken, vind je hier een lijst met geweldige dashi-vervangers.

Shiitake-paddenstoelen zijn bijvoorbeeld geweldig, maar er zijn veel meer opties.

Aden Films heeft deze leuke korte film over high-end sukiyaki-dineren:

Voedingsgehalte

Sukiyaki zit vol met een hoop gezonde ingrediënten.

Het vlees en het ei zijn rijk aan eiwitten, er zijn veel voedzame groenten en paddenstoelen die vol zitten met antioxidanten.

Bij het bekijken van de voedingsinformatie is hier de uitsplitsing.

Geschiedenis van sukiyaki

Laten we beginnen met te leren hoe het gerecht is ontstaan.

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam.

Als je de naam echter opsplitst, betekent het woord suki ‘schop’ en is yaki een werkwoord dat ‘grillen’ betekent.

Anderen zeggen dat het afkomstig is van het woord sukimi, wat ‘dun gesneden vlees’ betekent.

Sukiyaki werd een traditioneel Japans gerecht tijdens het Meiji-tijdperk (1868-1912). Het wordt vaak gegeten tijdens eindejaarsfeesten genaamd bonenkai.

Toen het boeddhisme in Japan werd geïntroduceerd, in de Asuka-periode van 538-710, werd het eten van vlees afgekeurd.

Boeddhisten aanbidden dieren en dwingen vaak vegetarische manieren af.

Daarom was het eten van vlees gereserveerd voor tijden van ziekte en feest. Bonenkai is een van de weinige momenten waarop de Japanners vlees konden eten.

In de jaren 1860 openden de Japanners hun haven voor handel en werden eieren en vlees op grotere schaal gebruikt bij het koken en werden nieuwe kookstijlen geïntroduceerd.

In 1923 zorgde de grote aardbeving in Kanto ervoor dat veel rundvleesrestaurants in Tokio werden gesloten en veel mensen verhuisden naar Osaka.

Terwijl ze daar waren, raakten ze gewend aan het bereiden van hun vlees sukiyaki-stijl. Toen ze terugkeerden naar Tokio, brachten ze het gerecht mee.

Het gerecht is sindsdien populair en wordt vaak gegeten om bonenkai te vieren.

Hoe smaakt sukiyaki?

Sukiyaki kan worden omschreven als zoet en zout van smaak. Dit komt door smaakstoffen als shoyu, suiker en mirin.

Andere ingrediënten die bijdragen aan het smaakprofiel zijn onder meer nagenegi (Japanse prei), shungiku groen, shiitake, tofu en shirataki noedels.

Welk vlees moet je gebruiken voor sukiyaki steak?

Het beste stuk vlees dat je kunt gebruiken voor sukiyaki-biefstuk is entrecote. Ossenhaas of andere entrecote zal ook werken.

Deze stukken zullen zacht en smakelijk zijn en ze zullen niet veel vet bevatten dat het uiterlijk van het gerecht kan wegnemen.

Kanto en Kansai bereidingen

Sukiyaki wordt op verschillende manieren bereid. Het ene type bereiding is afkomstig uit de regio Kanto en het andere komt uit de regio Kansai.

Het Kanto-preparaat is gebaseerd op gyunabe (runderpot) die erg populair werd tijdens de Meiji-periode.

Het gerecht heeft een soepbasis nodig, warishita genaamd, die wordt bereid met shoyu, mirin en sake.

Het vlees, de groenten en andere ingrediënten worden samen gestoofd in de voorgemengde basis.

Het Kansai-preparaat gebruikt geen warishita. In plaats daarvan wordt het vlees eerst gekookt en vervolgens gekruid met suiker en sojasaus.

Groenten worden aan de pot toegevoegd en de vloeistof wordt ingekookt. Vervolgens wordt sake en water toegevoegd.

Zowel Kansai- als Kanto-preparaten gebruiken eieren als dipsaus, maar de gewoonte is afkomstig uit Kansai.

Hoe snijd je het vlees zo dun?

Een geheim om de sukiyaki perfect te krijgen, is om te beginnen met heel dun gesneden vlees.

Om dit te doen, doe je het vlees in de vriezer totdat het hard begint te worden, maar laat het niet in de buurt van echt bevroren komen.

Begin met de delen van het vlees die gedeeltelijk zijn ontdooid, omdat dit veel gemakkelijker netjes en dun te snijden is.

Doe je best om gelijkmatig te snijden, want dit zorgt voor een mooiere presentatie.

Soortgelijke gerechten aan sukiyaki

Er zijn maar weinig gerechten die vergelijkbaar zijn met sukiyaki-biefstuk, maar als je het echte niet kunt krijgen, zijn hier enkele vergelijkbare recepten die je kunt proberen:

Conclusie

Sukiyaki is een uniek gerecht dat iedereen minstens één keer in zijn leven moet proberen … maar het is zo heerlijk dat we zeker weten dat de meesten het opnieuw zullen willen proberen.

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om de smaak te zoeken, of je nu naar Japan reist of het in je eigen keuken maakt.

Eet smakelijk!

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.