6 tips voor heerlijke sukiyaki saus

Sukiyaki saus recept + 6 tips om die heerlijke smaak te krijgen

Sukiyaki-saus, ook bekend als Warishita, is een Japanse saus die de smaak van sukiyaki definieert.

De belangrijkste ingrediënten zijn suiker, Japanse sojasaus, mirin en sake.

Deze eenvoudige saus is de sleutel tot elk sukiyaki-gerecht, een zoete en hartige hot pot traditioneel uit Japan.

Hoewel een recept voor sukiyakisaus eenvoudig en gemakkelijk is, laat deze kruiderij een grote ruimte om verschillende smaken te creëren tussen verscheidene sukiyaki-gerechten.

Authentieke Warishita

Over het algemeen komt de smaak van sukiyaki voort uit een evenwicht tussen zoetheid en zoutheid.

De zoetheid komt van de suiker. Sommige mensen gebruiken liever bruine suiker, terwijl anderen liever witte suiker gebruiken.

De suiker wordt tijdens het koken gekarameliseerd, waardoor de smaak verbetert.

Japanse sojasaus, plaatselijk bekend onder de naam “Shoyu”, heeft een zoute smaak.

Soms hoef je zelfs geen zout aan het gerecht toe te voegen als je daar al een royale hoeveelheid van gebruikt.

Deze saus zorgt voor een balans voor de suiker.

En sake en mirin zorgen voor de diepte en complexiteit van de smaak.

Mirin voegt ook zoetheid aan de smaak toe, terwijl sake lichtheid toevoegt aan de sukiyaki-bouillon.

Japanse sojasaus, mirin en sake maken de sukiyaki “Japans” omdat deze specerijen authentiek zijn.

Ze zijn ook wat verschillende smaken van sukiyaki creëren van het ene restaurant naar het andere. Omdat er in Japan veel soorten en merken zijn van die drie kruiden.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat sommige oude restaurants zelfgemaakte specerijen gebruiken met oude geheime recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Japans Sukiyaki-saus recept

Er zijn geen echte regels voor het aandeel van elk ingrediënt voor een sukiyakisaus. Om echter de meest gebalanceerde smaak te creëren, kun je dit recept proberen.
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Saus, Sukiyaki
Voorbereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Porties 10 personen
Auteur Admin
Cost €8

Ingrediënten

  • ¼ kopje bruine suiker
  • 1 kop Japanse sojasaus
  • 1 kopje mirin
  • 1 kop sake

Instructies

  • Je kunt meer mirin en minder sake gebruiken om een ​​diepere zoetheid van smaak te krijgen. Maar als je wilt dat het lichter smaakt, giet je er meer sake in dan mirin.
  • Om de sukiyakisaus te koken, kun je alle ingrediënten in één pan gieten. Zet het op middelhoog vuur en laat het sudderen tot het kookt. Draai het vuur uit en zet het opzij. Je Warishita is nu klaar voor gebruik.

Beste kant-en-klare Sukiyaki saus

Hoewel het gemakkelijk is om je sukiyakisaus te koken, zijn we soms te lui of hebben we er geen tijd voor.

Ook kan het balanceren van een smaak behoorlijk uitdagend zijn als je er niet bekend mee bent.

Als oplossing kun je een kant-en-klare sukiyakisaus kopen bij supermarkten of online winkels.

Kikkoman is een toonaangevend merk Aziatische kooksauzen, met de meeste producten uit de Japanse keuken.

Hun sukiyakisaus is een van de meest verkochte producten.

Kikkoman sukiyaki saus

Het bedrijf gebruikt nog steeds traditionele brouwmethoden om de authentieke smaken van hun saus te behouden.

Dit merk is de meest geëxporteerde sukiyakisaus ter wereld.

Je kunt hem hier vinden bij Tjin’s Toko

Hoe moet je Sukiyaki opdienen?

Sukiyaki is een Japanse hete potschotel vergelijkbaar met Shabu Shabu. Maar in plaats van een heldere bouillon, is sukiyaki-bouillon donker van kleur, dankzij de sukiyakisaus.

Het gerecht bevat rundvlees of varkensvlees in dunne plakjes en veel soorten groenten zoals champignons, lente-uitjes, paksoi en napa kool.

Er zijn twee veel voorkomende manieren om sukiyaki te serveren; de Kanto-stijl en de Kansai-stijl.

Kansai-stijl

In Kansai beginnen mensen de sukiyaki te koken door Washitara met water te mengen en de bouillon te laten koken.

Doe alle groenten en vlees erbij zonder het vuur uit te zetten.

Japans sukiyaki saus recept

Kanto-stijl

Kanto-stijl gebruikt dezelfde ingrediënten als de Kansai-stijl. Maar het gebruikt Warishita niet als één verenigde saus.

Mensen in Kanto beginnen de sukiyaki te koken door het vlees eerst in de pot te laten sudderen met suiker en sojasaus om het vet eruit te halen.

Nadat het vlees gaar is, giet je het water, mirin en sake erbij, samen met alle groenten.

Je moet ook een rauw ei in een kom roeren en het naast de hete pot als een dipsaus serveren.

Hoewel de eiersaus authentiek uit Kansai komt, is deze smaakmaker in elk deel van Japan gebruikelijk.

Traditioneel ontvang je een afzonderlijke kom en eetstokjes om de sukiyaki te eten.

Er zal ook een groter eetstokje genaamd Tori-Bashi zijn om dingen van de sukiyaki-pot naar je kom te verplaatsen.

Het gebruik van je stokjes voor dit doel lijkt walgelijk en onbeleefd omdat je ze ook in je mond stopt.

Hoe moet je Sukiyaki eten?

Een losgeklopt rauw ei in een kleine kom zou altijd aanwezig zijn aan de zijkant van de sukiyaki-kom om als dipsaus te gebruiken.

Om de sukiyaki te eten, neem je een paar gerechten uit de hete pot naar je kom. Haal vervolgens een plak vlees uit je kom met je eetstokjes en dompel het in je eierkom.

De combinatie van sukiyakisaus en rauw ei smaakt minder lekker als ze kouder worden.

Het is zeer aan te raden om niet te veel gerechten in je kom te hebben, omdat deze snel afkoelen.

Ondertussen blijft het eten in de grote pot heet. Dat is de reden waarom een ​​Tori-Bashi is voorzien in het serveren van sukiyaki.

Vervangende ingrediënten

Als je buiten Japan woont, kan het moeilijk zijn om ingrediënten voor een Warishita te vinden. Misschien moet je overwegen een vervanger te gebruiken.

Mensen met enkele specifieke voedselbeperkingen kunnen ook een of meer ingrediënten vervangen om de sukiyaki voor hen eetbaar te maken.

Er zal geen probleem zijn met suiker omdat je gewone suiker kunt gebruiken om de sukiyakisaus te maken. De andere drie kunnen echter behoorlijk uitdagend zijn.

Japanese sojasaus (Shoju)

Hoewel veel landen in Azië hun versies van sojasaus hebben, kunnen ze heel anders smaken. Daarom kan geen enkele sojasaus een Japanse sojasaus vervangen.

Als je allergisch bent voor tarwe, is een Japanse saus genaamd Tamari het beste alternatief voor de shoyu.

De saus is ook gemaakt van soja zonder tarwe-ingrediënten, waardoor het glutenvrij is. De smaak is vergelijkbaar met traditionele shoyu.

Mensen die allergisch zijn voor soja kunnen in plaats daarvan een kokosnootamino gebruiken, die ook in Nederland veel gemakkelijker te vinden is.

Deze unieke saus is glutenvrij, sojavrij, veganistisch en zelfs paleo-vriendelijk. Kokosamino heeft een zoute en umami-smaak, zoals Shoyu en Tamari.

Als je streeft naar gezonder sukiyaki, zou deze kruiderij een gezonder alternatief voor shoyu zijn vanwege het lagere calorieën- en natriumgehalte.

Mirin

Mirin heeft een unieke smaak van zoet en pittig met een lager alcoholgehalte dan sake. Het is ook aromatisch, waardoor de sukiyaki heerlijke zal gaan ruiken.

Mirin is gemakkelijk te vinden in Japan waar de meeste huishoudens zeker één fles op voorraad hebben.

Maar buiten Japan is mirin niet zo gebruikelijk, hoewel je het tegenwoordig vaak ook in de grotere supermarkten kunt vinden.

Het dichtstbijzijnde alternatief voor mirin is droge sherry, vermouth of zoete marsala-wijn.

Deze alcoholische stoffen hebben een zoete, fruitige smaak en vergelijkbare trappen van drank.

Als je droge sherry of vermout gebruikt, raden we aan om meer suiker aan de mix toe te voegen om de zuurheid die ze van nature bevatten in evenwicht te brengen.

Zoete Marsala-wijn heeft geen toegevoegde suiker nodig omdat deze al zoeter is en niet zuur.

Die drie alternatieven zijn niet geschikt als je alcohol vermijdt. De beste alternatieven die je dan kunt proberen zijn witte druivensap of rijstazijn.

Wit druivensap heeft een meer fruitige smaak maar is niet heel zuur.

Je moet een eetlepel puur citroensap toevoegen aan een kopje witte druivensap om een ​​vergelijkbare smaak met mirin te creëren.

Aan de andere kant is rijstazijn een beetje zuur. Je kunt de smaak tegengaan door iets meer suiker toe te voegen.

Sake

Sake bevat meer alcohol dan mirin. De meeste mensen beschrijven de smaak van sake als nootachtig, bloemrijk en licht.

Het heeft geen sterke geur als mirin.

De gemakkelijker te vinden alternatieven voor sake zijn Chinese rijstwijn of witte wijn.

Beide zijn minder aromatisch en smaken lichter dan gewone wijn, dus ze zullen de geur van mirin of hun vervanger niet overweldigen.

Deze dranken bevatten ook een hoog percentage alcohol.

Als alcohol moet worden vermeden, kun je dit ingrediënt gewoon overslaan.

Maar omdat je mirin ook vervangt door alcoholvrije alternatieven, heb je misschien extra ingrediënten nodig om meer hartige en complexiteit aan de smaak van je sukiyakisaus toe te voegen.

Voor dit doel kun je proberen een runderbouillon of dashi-bouillon toe te voegen aan de mix.

Opmerking: deze vervangende ingrediënten kunnen een heerlijk resultaat voor jouw sukiyakisaus opleveren, verwacht dat de smaak anders is dan de authentieke recepten.

De smaakkenmerken van shoyu, mirin en sake zijn zo uniek dat ze niet gemakkelijk kunnen worden vervangen zonder de uitkomstaroma te veranderen.

Sukiyaki is een van de populairste gerechten in de Japanse keuken. De hot pot kan worden geleverd als comfortvoeding die rijk is aan voeding omdat deze veel groenten en eiwitten bevat.

Het recept van de sukiyakisaus is eenvoudig en gemakkelijk, waardoor het mogelijk is om je zelfgemaakte sukiyaki-feest te houden.

Als je verschillende Japanse sauzen wilt uitproberen, dan is mijn bericht over sushi-sauzen ook een goed artikel voor je.

Het heeft 9 soorten sauzen die je regelmatig in een sushi-restaurant eet, volledig uitgelegd.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link