Sushi-vs-sashimi

SUSHI OF SASHIMI | DE VERSCHILLEN UITGELEGD

De verwarring tussen de 2 wereldberoemde Japanse delicatessen – sushi en sashimi – is aan de gang sinds westerse buitenlandse toeristen het ontdekten rond de Meiji-restauratie in 1867.

In feite zijn er een groot aantal mensen die onzeker zijn over het duidelijke verschil tussen sushi en sashimi.

Helaas gebruiken ze deze 2 namen door elkaar vaak om hetzelfde gerecht te beschrijven of ze volledig te verwisselen (per ongeluk) op basis van hun uiterlijk of soms is het gewoon een geval van verkeerde identificatie.

Op het eerste gezicht lijken ze allebei erg op elkaar, vooral omdat ze beide traditionele Japanse op vis gebaseerde keukens zijn, maar als je goed kijkt, zul je merken dat ze uniek van elkaar zijn en nogal wat verschillen hebben.

Tegenwoordig verwart sushi en sashimi nog steeds mensen en niet alleen die in het Westen, maar zelfs Zuidoost-Aziaten die nog niet bekend zijn met Japans eten.

Dus hebben we besloten om dit artikel te schrijven om de basisverschillen tussen de 2 gerechten te doorbreken en ze “uit te schrijven” zodat je ze zelfs op het eerste gezicht individueel kunt identificeren.

Verschilt tussen sushi en sashimi

WAT IS SUSHI?

Er zijn verschillende manieren om sushi te maken en te bereiden; er blijft echter altijd een hoofdingrediënt over en dat is de sushi-rijst, die in het Japans vaak wordt aangeduid als shari (し ゃ り) of sumeshi (酢 飯).

Sushi is een van de meest populaire Japanse gerechten ter wereld; in feite weet bijna iedereen in elk land wat het woord ‘sushi’ betekent.

Er zou vandaag de dag minstens 1 sushi-restaurant moeten zijn in elke grote stad, 195 landen overal ter wereld en de sushi die je waarschijnlijk bestelt, zijn onder andere rauwe vis, zeewier, komkommer, sojabonen, omeletten en avocado.

We hebben met verschillende sushi-koks gesproken en ze vertelden ons dat je geen vis nodig hebt om sushi te maken – dat was zeker nieuws. We hebben altijd gedacht dat sushi zich vertaalt naar ‘rauwe vis’ of iets dat gerelateerd is aan vis, maar dit was niet het geval.

De exacte vertaling voor het Japanse woord “sushi” is “zure smaak”, en dit komt omdat de vis die het eerst werd gebruikt om sushi te maken, was gedrenkt in een houten vat gevuld met rijst en azijn dat de vis vergistte.

Het wordt door historici geloofd dat oude Zuidoost-Aziatische vissers de eerste waren die sushi ontdekten, hoewel ze de exacte locatie van de oorsprong niet kunnen achterhalen noch de oorspronkelijke naam kennen.

Het was al verspreid over Zuid-China voordat de Japanners het ontdekten en het nare-zushi (gezouten vis) noemden.

Tegenwoordig wordt sushi over de hele wereld genoten en is het getransformeerd in eigentijdse gerechten met verschillende bereidingen, kruiden en ingrediënten.

Het is zelfs geëvolueerd om nu nieuwe subtypen te hebben, namelijk de handgemaakte sushi, geperste sushi, sushirollen en losse sushi.

Lees ook: wat krijg je als je een omakase menu bestelt?

WAT IS SASHIMI?

Sashimi is een ander beroemd traditioneel Japans recept dat bestaat uit rauwe vis of vlees dat in dunne stukjes is gesneden en wordt meestal gegeten met sojasaus.

Het woord sashimi wordt ruwweg vertaald naar “doorboord lichaam” in de Japanse taal.

De oorspronkelijke term had ‘gesneden lichaam’ moeten zijn in plaats van wat het nu is; het woord “切 る” = kiru (snijden) was echter een exclusief woord gereserveerd voor samurais tijdens het Muromachi-tijdperk (1336 – 1573).

Het werd zelfs als te ongunstig beschouwd tot het bijna bijgelovig was om ergens buiten de samoeraienkringen te worden gebruikt.

Aan de andere kant kan sashimi ook voortkomen uit een oude culinaire praktijk in Japan, waar koks / chefs vaak de staart of vin van de vis aan hun plakjes gesneden vis te plakken om de vis die op de tafel van de klant stond te identificeren omdat het schrijven op papier te tijdrovend was.

Historici wijzen er ook op dat er een traditionele vismethode is in Japan, waarbij vis die wordt gevangen met individuele handlijnen als ‘sashimi-grade’ wordt beschouwd.

Zodra de vis op de boot of aan de kant van de rivier landt, wordt een scherpe punt gebruikt om zijn hersenen te doorboren, en dan wordt het direct in ijs geplaatst.

Vissers gebruiken doelbewust spikes om de vis onmiddellijk te doden zodat deze geen melatonine of melkzuur produceert en het vlees vers en lekker blijft tot 10 dagen.

Dit doorboren met spikes heet ikejime.

HET VERSCHIL TUSSEN SUSHI EN SASHIMI

Voor degenen die onbekend zijn met Japans eten verwarren ze vaak sushi en sashimi voor elkaar en gaan ze zelfs zover dat ze ze onderling uitwisselbaar gebruiken, maar het vergt slechts een beetje vertrouwdheid met Japans eten en traditie om te begrijpen dat de 2 gerechten van elkaar verschillen.

Sushi wordt eenvoudig uitgelegd als elk gerecht dat te maken heeft met azijnrijst.

Traditioneel was rauwe vis een van de belangrijkste ingrediënten van sushi; er zijn echter veel sushi-gerechten die zeevruchten hebben gekookt, terwijl anderen geen enkele zeevruchteninhoud hebben.

Sashimi is daarentegen een op zichzelf staand gerecht en vereist geen bijgerechten.

Een ander verschil dat tussen hen kan worden waargenomen, is dat terwijl sushi rijst nodig heeft die is gedrenkt in azijn, sashimi altijd wordt geserveerd zonder rijst en het zijn gewoon dunne plakjes rauwe vis zoals tonijn, zalm of andere zeevruchten.

Chef-koks geven vaak de voorkeur aan zoutwatervis boven zoetwatervis bij het bereiden van sashimi, omdat zoetwatervis de neiging heeft parasieten te hebben die voedselvergiftiging en andere darmproblemen kunnen veroorzaken.

Het is waar dat sushi-koks ook rauwe zeevruchten gebruiken bij het bereiden van sushi-gerechten; het kan echter niet als sashimi worden beschouwd, zolang het gepaard is met azijnrijst.

Om het een sashimi-gerecht te kunnen noemen, moet het worden geserveerd zonder bijgerechten, vooral zonder rijst.

Normaal gesproken, wanneer je dineert in een Japans restaurant en sashimi bestelt, wordt het aan je geserveerd bovenop geraspte daikon (witte radijs) samen met ingemaakte gember, wasabi en sojasaus.

In high-end Japanse / Sushi-restaurants leven de vissen in vissentanks, klaar om te worden bereid en vers geserveerd voor de klant.

Hieronder staat een lijst met vissoorten die worden gebruikt om sashimi-gerechten te maken:

  • Zalm
  • Tonijn
  • Makreel
  • Octopus
  • Vette Tonijn
  • Zee-egel

We kunnen daarom aannemen dat sushi sashimi kan hebben als onderdeel van de ingrediënten, maar het kerningrediënt is rijst gekleed in azijn.

Aan de andere kant kan sashimi niet worden geserveerd met azijnrijst, maar alleen zelfstandig.

Lees ook: dit zijn een paar van de beste professionele Japanse koksmessen

PRIJZEN

  • Sushi – ¥ 10.000
  • Sashimi – ¥ 500 – ¥ 1.200 (izakaya) en ¥ 800 – ¥ 1.600 op duurdere plaatsen

SUSHI VS. SASHIMI VOEDINGSWAARDEN

Sushi en sashimi alle verschillen

Wanneer het gaat om voedingswaarden met betrekking tot sushi of sashimi, is het moeilijk om een ​​exact cijfer te krijgen, omdat de ingrediënten variëren met beide gerechten; ik kan je echter een inschatting geven.

Als je calorieën vergelijkt, is het duidelijk dat sashimi de winnaar is, omdat een stuk sashimi slechts 20 – 60 calorieën bevat en visvlees ook veel andere gezondheidsvoordelen heeft.

De voordelen van het regelmatig eten van sashimi zijn:

  • Jodium en omega 3-vetzuren
  • Verlaag je risico op hartaanvallen en beroertes
  • Ontvang voedingsstoffen die cruciaal zijn voor groei en ontwikkeling
  • Verbeter de gezondheid van je hersenen
  • Voorkom en behandel depressie
  • Zorg voor een goede bron van vitamine D
  • Verminder het risico op auto-immuunziekten
  • Voorkom astma bij kinderen
  • Houdt je zicht scherp tot op hoge leeftijd
  • Verbeter de slaapkwaliteit

Aan de andere kant hebben sushi-rollen gemiddeld ongeveer 200 – 500 calorieën en dit komt vooral door de rijst in de sushi.

Van Nigirizushi is bekend dat het vergelijkbare calorieën bevat met sashimi ongeveer 40 – 60 calorieën per stuk.

De rijst in sushi wordt eigenlijk azijnrijst genoemd en het bevat azijn, zout en een goede hoeveelheid suiker, daarom bevat het veel calorieën.

Dus als je op zoek bent naar een gezondere keuze, moet je sashimi meer eten dan sushi, hoewel sushi soms beter kan smaken.

Ik denk dat het dan een strijd van wil versus hunkeren zal zijn!

SUSHI VS. SASHIMI VEILIGHEIDSZORGEN

High-end sushi / sashimi-restaurants hebben een reputatie hoog te houden, dus je kunt erop vertrouwen dat ze veel moeite doen om ervoor te zorgen dat hun eten veilig is.

Een van de veiligheidsproblemen is vlees van vis en zeevruchten.

Als ze niet in een vriezer worden geplaatst, krijgen ze waarschijnlijk een bacteriële aantasting en is tijd de moordfactor voor dit soort vlees.

Sushi halen uit de supermarkt: zorg ervoor dat de vis recent is bereid (maximale toegestane tijd uit het ijs is 10 uur).

Maar je hoeft je geen zorgen te maken als de vis of zeevruchten voorgekookt zijn.

In zeldzame gevallen verschijnen parasitaire wormen in visvlees, maar de meeste lokale marktverkopers en high-end restaurants volgen strikte protocollen om hun voedsel veilig te maken voor consumptie.

Zwangere vrouwen moeten het eten van sushi of sashimi vermijden, omdat de vis die wordt gebruikt voor het bereiden van deze gerechten vaak is beladen met een hoog methylkwikgehalte.

Lees ook: is Japans eten veilig voor zwangere vrouwen?

Methylkwik is een natuurlijk voorkomende chemische verbinding in de oceaan en het gaat over van prooi naar roofdier.

Helaas staan ​​haai, zwaardvis, makreel, tilefish en tonijn allemaal aan de top van de voedselketen, dus ze krijgen een meer geconcentreerde hoeveelheid methylkwik dan, laten we zeggen, de amberjack.

Dit maakt ze onveilig om te eten wanneer zwanger, omdat de methylkwik in hen mogelijk een abnormale ontwikkeling kan veroorzaken voor de baby in de baarmoeder, of erger – het dood.

Maar als je niet zwanger bent en geen allergieën hebt voor sushi, sashimi of andere zeevruchten, dan kun je deze gerechten in de aanbevolen hoeveelheid eten.

ZIJN SUSHI EN SASHIMI STREETFOOD, FEESTVOEDSEL OF FINE DINING?

Als je tegenwoordig in de grote steden rondloopt, zul je merken dat sushi en sashimi altijd worden gevonden in uitstekende restaurants en nooit in kraampjes op straat.

Maar eens in het oude Japan in Edo (het hedendaagse Tokio) waren sushi en sashimi niet zo verfijnd en werden ze beschouwd als “gewoon” voedsel, hoewel niet noodzakelijkerwijs streetfood.

Het werd ook niet beschouwd als haute cuisine tijdens de jaren 1600, noch was het vergelijkbaar met wat we vandaag eten.

Het was ook tijdens de Edo-periode waar chef-koks vers gevangen vis begonnen te gebruiken voor sushi en sashimi, omdat deze keukens evolueerden van het serveren na veel later naar het eten direct na de bereiding.

Dit was duidelijk beperkt in omvang vanwege het gebrek aan goede manieren om rauwe vis nog een tijdje te bewaren.

Het is ook belangrijk op te merken dat de handvormige sushi in Edo-achtige sushi waren in tegenstelling tot de doosvormige sushi, die in Osaka-achtige sushi was.

Aan het begin van de 20e eeuw tijdens de Meiji-restauratie werden Japanofielen (buitenlanders die Japanse cultuur, mensen en geschiedenis waarderen) voor het eerst geïntroduceerd met de Japanse cultuur, en sushi werd een van hun voedselnieuwigheden en dingen van nieuwsgierigheid.

Vanzelfsprekend vertellen deze buitenlanders die Japan hadden bezocht hun ervaringen aan hun familie, vrienden en zelfs vreemden, hetzij door een monster van de sushi / sashimi mee naar huis te nemen of ze daadwerkelijk te bereiden en te serveren als maaltijd voor hun vrienden om te proeven.

Aan de andere kant deelden Japanse gemeenschappen die in het buitenland woonden ook Japanse keukens – inclusief sashimi en sushi – met hun niet-Japanse buren en vrienden.

Na verloop van tijd en vanwege de complexiteit van de voorbereiding die nodig is voor deze gerechten, werden ze een delicatesse bijna uitsluitend voor lekker uit eten en later voor thuiskoken en ook toen kookboeken en blogs over eten en drinken werden uitgevonden.

We kunnen dus aannemen dat sushi en sashimi kunnen worden beschouwd als fine dining en feestvoedsel, maar niet langer als streetfood, omdat het sinds de Meiji-periode niet meer zo is geweest.

CONCLUSIE OVER SUSHI VS. SASHIMI

Het is eigenlijk niet goed om mensen te laten kiezen tussen sushi en sashimi, simpelweg omdat beide gerechten geweldig zijn. En het beste van hen is dat iedereen kan genieten van het soort sushi of sashimi dat ze willen, omdat het veel variëteiten heeft!

Ben je niet geïnteresseerd in het hele rauwe visgedoe? Er zijn sushivariëteiten die zeevruchten eerst koken of bakken. En er hoeft dus ook niet eens vis in te zitten maar bijvoorbeeld avocado of komkommer.

Heb je een paar keer eerder rauwe vis geprobeerd of wil je erin duiken? De meeste sushi-soorten gebruiken rauwe vis of andere soorten zeevruchten.

Begin dus nu sushi en sashimi-restaurants te verkennen en zoek de beste variëteit die bij jou past.

Binnenkort zul je de sushi of sashimi variëteit vinden die je favoriet zal worden; ik moedig je echter aan om af en toe verschillende te proberen.

Wie weet? Misschien vindt u onderweg een tweede of derde favoriete sushi / sashimi-variëteit.

Lees ook: hoe bedank je voor het diner in het Japans?