Sushi sandwich | Wat is het & hoe maak je het? Heerlijk recept

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 13, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

De sushi-sandwich is een steeds populairdere hybride tussen de westerse ‘sandwich’, een Japans gerecht genaamd Onigirazu, en sushi.

Mensen houden van dit leuke gerecht omdat het populaire ingrediënten combineert met de smaken van sushi.

Het is gemakkelijk om dit gerecht thuis te maken of te kopen bij sommige gastronomische supermarkten, en in dit artikel zal ik bekijken wat het is en hoe het te maken.

Leer alles over de sushi sandwich

Veel specialiteitenrestaurants bieden ook sushi-sandwiches om in te dineren of om mee te nemen.

De sushi sandwich is een populaire hit op sociale media zoals Instagram omdat het een esthetisch aantrekkelijk gerecht is.

Bovendien is het gemakkelijk te maken en kun je gewoon al je favoriete ingrediënten en toppings ophopen om je eigen unieke Instagrambare lunch, snack of diner te maken!

Deze hybride sandwich is een geweldige optie voor zowel vis, vlees, vegetariërs als veganisten, omdat het gemakkelijk is om elke sandwich aan te passen aan alle individuele voedselvoorkeuren.

Wat is een sushi sandwich?

Dit gerecht is in eerste instantie geïnspireerd op een rijstgerecht genaamd Onigirazu, uit Japan. Het ziet eruit als een sandwich in westerse stijl, maar het is gemaakt van rijst en zeewier en zit boordevol heerlijke zeevruchten, vlees of vegetarische ingrediënten.

Als je niet van rauwe vis houdt, is dit gerecht iets voor jou – het kan naar sushi-rolls smaken, maar je kunt ingrediënten vervangen en rauwe vis weglaten!

De sushi-sandwich is het perfecte eten voor diegenen die het beu zijn om telkens hetzelfde ding te eten voor de lunch en dingen willen omgooien.

Voor deze sandwich kun je veel van dezelfde ingrediënten gebruiken die je zou gebruiken om traditionele zeevruchten of veganistische sushi-rolls te maken zoals deze die we hier hebben gemaakt.

Het is gemakkelijk in te pakken voor de lunch, het is compact als een broodsandwich en het kan worden bereid als onderdeel van de maaltijdbereiding voor de volgende dag, omdat het zijn versheid 24 uur in de koelkast bewaart.

Dus je hebt misschien gehoord dat sushi-sandwiches Onigirazu worden genoemd, maar wist je dat het eigenlijk niet hetzelfde is en onjuist is om ze hetzelfde te noemen?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen Onigirazu en een sushi sandwich.

De eerste is gemaakt met gewone witte rijst, de laatste is een gekruid gerecht gemaakt met azijn doordrenkte rijst.

Sushisandwich is de term die wordt gebruikt voor westerse en Amerikaanse stijlen van dit gerecht.

Deze sandwiches zijn geweldige opties voor dieters en worden beschouwd als caloriearm voedsel, aangezien gemiddeld 1 portie veganistische sushi-sandwich ongeveer 150 calorieën bevat, terwijl die met ingrediënten zoals zalm met ongeveer 250 calorieën per portie.

Nu je hebt gelezen over alle mogelijke manieren om een ​​sushi-sandwich te maken, is het tijd om te koken en je eigen heerlijke versie te maken in het comfort van je huis met het keukengereedschap dat je al bezit!

Sushi sandwich met gerookte zalm en gebakken tofu

In dit recept leer je hoe je een heerlijke sandwich met gerookte zalm en tahoe maakt. Tofu en zalm zijn gemakkelijk te vinden ingrediënten en gezond voor jou. Tofu is van nature glutenvrij en een geweldige bron van calcium en ijzer. 125 g tofu heeft slechts 95 calorieën. Gerookte zalm bevat veel vitamine D, vitamine B-6 en magnesium.
Gang Ontbijt
Keuken Japans
Trefwoord Sushi
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 250kcal
Auteur Joost Nusselder
Cost €8

Ingrediënten

  • 4 kopjes kortkorrelige rijst
  • 4 grote norivellen
  • 120 gram gerookte zalm
  • 2 blokken tofu
  • 1 avocado
  • 1 ei
  • 1 komkommer
  • 1 kopje rijstazijn
  • 50 gram suiker
  • 2 el zout
  • 65 gram roomkaas
  • 30 gram maizena
  • 95 gram bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 180 ml koud water
  • 1 handvol gehakte bieslook
  • teriyakisaus
  • sojasaus

Instructies

De rijst bereiden

  • Voordat je begint met het samenstellen van je sandwich, moet je de rijst koken.
  • Je moet je sushirijst ongeveer 20 minuten koken in een snelkookpan. De rijst moet stevig zijn. Zodra het water volledig is verdampt, is je rijst klaar.
  • Meng in een grote kom 1 eetlepel zout, suiker en azijn en verwarm het mengsel 1 minuut in de magnetron, of tot de suiker smelt.
  • Giet dit mengsel over de gekookte rijst en meng goed.
  • Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Het is veel gemakkelijker om de rijst te vormen als deze eenmaal koeler is.

De vullingen voorbereiden

  • Klop in een kom het ei, de bloem, het maizena en de bakpoeder, en 1 el zout.
  • Meng langzaam het koude water erdoor en roer.
  • Snijd de tofu in kleine reepjes en marineer deze in dit beslag.
  • Verhit de koolzaadolie en bak ze aan elke kant een paar minuten krokant en goudbruin.
  • Snij al je vullingrediënten in kleine kommetjes.

De sushi sandwich in elkaar zetten

  • Leg je plasticfolie op het vlakke oppervlak dat je gebruikt en plaats 4 Nori-vellen in een vierkante vorm.
  • Plaats een halve kop gekookte rijst in het midden van het zeewier en leg het in een ruitvorm. Gebruik vochtige handen of een vochtige rijstpeddel om ervoor te zorgen dat de rijst niet plakkerig is.
  • Verdeel de roomkaas gelijkmatig over je rijst, dit is je basislaag.
  • Voeg al je vullingen in lagen toe in deze volgorde: tofu, zalm, avocado, komkommer, bieslook. Zorg ervoor dat je jouw sandwich niet overvult, omdat deze zijn vorm kan verliezen.
  • Voeg nog een ½ kopje rijst toe bovenop je vullingen en behoud die ruitvorm om alle vulling te bedekken. Zorg ervoor dat je lichtjes klopt en vermijd dikke stukken rijst.
  • Gebruik de plasticfolie om een ​​rand van het Nori-vel naar het midden van de rijst te trekken en druk hard om het zeewier en de rijst aan elkaar te plakken.
  • Herhaal dezelfde stap voor de tegenoverliggende hoek.
  • Vouw nu de andere twee hoeken naar het midden en sluit ze af met plasticfolie.
  • Druk zachtjes om het Nori-vel en de rijst te verzegelen.
  • Je voltooide sandwich moet eruit zien als een vierkant pakket dat in twee driehoeken kan worden gesneden.

Notities

1 portie van deze sandwich bevat ongeveer 250 calorieën, dus het is een gezonde optie voor liefhebbers van sandwiches die het brood willen overslaan.
Voor dit recept heb je wat plasticfolie nodig om op je snijplank of plat oppervlak te leggen.
De sandwich wordt gemaakt en verpakt met behulp van deze plasticfolie.
Als je je werk gemakkelijker wilt maken, probeer dan een speciaal apparaat voor het maken van sushi-sandwiches waarmee je de sandwich elke keer precies goed kunt vouwen.
 

Dit zijn mijn favoriete ingrediënten:

[lasso ref=”saitaku-sushi-rice-sushi-rijst-link” id=”2119″ link_id=”7062″]

[lasso ref=”saitaku-sushi-nori-link” id=”1970″ link_id=”7063″]

[lasso ref=”lee-kum-kee-teriyaki-sauce-link” id=”2016″ link_id=”7064″]

Laat de sandwich voor het serveren een uur of een nacht in de koelkast afkoelen als je hem de volgende dag naar je werk brengt.

Als je een meer toegankelijke versie van dit gerecht wilt maken, probeer dan een grote pan.

Bedek de hele pan met nori-vellen, gevolgd door een laag rijst, je vullingen, en bedek dan nog een laag rijst en een laatste laag Nori-vellen.

Snijd in kleine hapklare stukken.

Probeer dit heerlijke gerecht vandaag nog en proef alle smaken van sushi-broodjes met zeevruchten in handige draagbare sandwiches.

Hier is 24Kitchen met hun versie van de sandwich:

De oorsprong van Onigirazu

De Onigirazu-sandwich heeft een specifieke uitvinder en geschiedenis. Het is geïnspireerd op traditionele Japanse rijstballen.

In 1991 deelde Tochi Ueyama deze sandwich voor het eerst in een populaire manga-serie genaamd Cooking Papa, die werd uitgezonden in Japan.

Hij liet zich inspireren door zijn vrouw, die deze sandwich voor het gezin maakte.

Het werd al snel populair en mensen begonnen thuis hun eigen versies van dit manga-gerecht te maken.

Onigirazu verwijst naar een rijstbal die niet hoeft te worden gevormd in een driehoekige vorm zoals onigiri.

Sushi sandwiches wereldwijd

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af met wat voor soort ingrediënten je sushi-sandwiches kunt maken.

Typische vullingen zijn onder meer

Er zijn ook speciale sandwiches met unieke ingrediënten zoals zoete aardappel, spinazie, radijs, daikon, champignons, oesters, sashimi.

Wist je dat verschillende landen hun eigen versies van sushi-sandwiches hebben die zijn geïnspireerd op de lokale keuken?

In de Verenigde Staten is de BLT, of bacon, sla, tomatensandwich erg populair en is aangepast aan de sushi-sandwich.

In plaats van vis, tofu en ingemaakte groenten toe te voegen, bevat de Amerikaanse sushi-sandwich hete srirachasaus, gerookt spek, kleine stukjes tomaat en ijsbergsla.

Australiërs vinden het leuk om tonijn in blik, kappertjes en mayonaise toe te voegen aan hun sushi-sandwich. Dit recept is als de beroemde metro-sandwich met tonijn en mayo zuurdesem.

In West-Europese landen vullen mensen hun sushi-sandwiches graag met lunchvlees, gepocheerde eieren en sla of koriander.

Je kunt ook varkensvlees, rundvlees en kip gebruiken in plaats van lunchvlees.

In Vietnam is er een populaire glutenvrije sushi-sandwich met kip gekookt in teriyaki-saus, Dijon-mosterd, wortels en botersla.

Veganisten in Japan geven de voorkeur aan Tofu Katsu Onigirazu, dat is gemaakt van sushirijst, gefrituurde katsu-tofu, sla, wortels, ingelegde radijs, ingemaakte kliswortel en teriyakisaus.

Je kunt veel op dezelfde manier maken als dit veganistische tofu sushi-recept waar we hier over schreven.

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.