9 beste sushi saus recepten

9 BESTE SUSHI SAUZEN DIE JE MOET PROBEREN! + RECEPT

Sushi is op zijn meest eenvoudige en pure een heerlijk Japans gerecht; voeg de extase van sushi sauzen toe en sushi wordt goddelijk.

Je makezushi en narezushi zullen barsten van smaken door ze eenvoudig uit te breiden met traditionele teriyaki of ponzu-saus. Je kunt het ook een beetje exotischer maken door een Koreaanse pittige saus toe te voegen en je gasten laten kwijlen en hun vingers aflikken tot het laatste hapje.

Als de traditionele zwarte, zoete en pittige sushisaus je bekend is, kun je deze ook afwisselen met de Japanse pittige mayo of gembermayosaus.

Dit biedt een alternatieve smaak die je kunt kiezen uit variaties van sushi-sauzen wanneer je sushi-maaltijden maakt voor elke gelegenheid.

Je kunt ook een wortelgembersaus proberen voor een verfrissende smaak en het geeft je sushischotel ook een nieuwe funky kleur die heel aangenaam is om te zien.

How to make sushi heeft ook deze 3 geweldige recepten op hun kanaal:

SUSHI SAUS IS EEN REDELIJK NIEUWE TOEVOEGING AAN DE SUSHI CUISINE

Als je terugging naar het pre-Meiji tijdperk in Japan, dan zul je sushi saai en niet indrukwekkend vinden omdat het niet wordt geleverd met de beroemde sushisaus die mensen tegenwoordig gewend zijn.

Het feit is dat sushi-sauzen een moderne toevoeging zijn en op de meeste rollen veel voorkomen. Het is echter algemeen bekend dat sushi-koks al vóór de Meiji-periode een speciaal gemaakte glazuur gebruiken voor hun nigiri.

In moderne tijden is het een gebruikelijke praktijk voor sushichefs om een ​​sushirol te besprenkelen met 1 of meer speciaal gemaakte sushisausjes. De meeste sauzen die ze maken zijn in huis, op maat gemaakt, en zijn zeer geheimzinnige sushi-sausrecepten die ze zelden delen.

In sommige supermarkten vind je misschien sushi-achtige sauzen, maar ze zijn lang niet zo goed als de zelfgemaakte, of die van sushi-koks.

Een groot aantal van deze sauzen zijn vrij veelzijdig en je kunt ze naast sushi ook voor verschillende keukens gebruiken.

Hier is een lijst van de verschillende sushi-sauzen die vaak in sushibars worden gevonden:

  • Japanese Ginger Dressing – Vaak gebruikt in salades, maar kan ook worden gebruikt als marinade voor vlees (hier is hoe gemberslasaus te maken)
  • Spicy Mayo – Het beproefde nietje voor de meeste sushi-bars in Noord-Amerika
  • Palingssaus – (Nitsume) – Traditioneel gebruikt door de Japanners als aanvulling op hun unagi (paling sushi roll)
  • Knoflook Mayo – Werd voor het eerst gemaakt in de Verenigde Staten, een fusiesaus die zowel zoet als hartig is
  • Miso Mayo – Een sushi-saus gemaakt van miso-pasta met een hartige smaak
  • Goma Dare (Sesamolie) – Gemaakt van sake, misopasta, ponzu-saus, suiker, mirin, sesamolie en een paar andere kruiden en specerijen maakt de goma-durf een zeer heerlijke keuze voor de meeste sushirollen
  • Ponzu – Een licht met citrus doordrenkte sojasaus die een prachtig alternatief is voor salades en sushi
  • Nikiri (zoete sojasaus) – Een speciaal gemaakte gezoete sojasaus die wordt gebruikt voor het glazuren van het visingrediënt in de sushi
  • Yum Yum Sauce (AKA White Sauce of Sakura Sauce) – Dit is de saus die de meeste Teppanyaki / Hibachi grills en Japanse steakhouses is die uitstekend te combineren is met gegrild rundvlees, varkensvlees en zeevruchten

IEDEREENs FAVORIETE ZWARTE SUSHI SAUS

Deze zwarte sushisaus is cruciaal om de sushi goed te laten smaken en zonder deze zal de sushi niet zo bevredigend zijn.

De Japanse keuken biedt meer variaties op deze zwarte sushi-saus in vergelijking met elke andere eetcultuur ter wereld.

Dus, wat is de zwarte saus op sushi?

De zwarte sushisaus bevindt zich in het grijze gedeelte van de Japanse culinaire kunst (geen woordspeling bedoeld) en er is geen manier om te zien welke het precies is, zo op het eerste gezicht.

Maar je kunt raden welke het is wanneer het wordt gebruikt om sushi-gerechten te bedekken, bijvoorbeeld, als het bovenop de sushi wordt gedruppeld, kan het teriyakisaus zijn en als de saus een dikkere textuur heeft die bijna lijkt op siroop, dan is het waarschijnlijk palingsaus (nitsume).

Soms gebruikt de chef-kok ook tonkatsu-saus om te druppelen bij moderne fusion sushi delicatessen. Tonkatsu-saus heeft een pittige smaak, terwijl Teriyaki-saus traditioneel wordt gemaakt als de zoetere variant van sushi-sauzen.

Teriyaki-saus is erg handig, in feite is het de favoriete saus van de chef voor de meeste gerechten, waaronder Dragon Roll, Caterpillar roll, tempura-garnalensushi, unagi en vele anderen.

In andere gevallen kan de lichte zwarte saus die op sushi wordt gebruikt chirizu-saus zijn, die de smaak van zeevruchten zoals aji, heilbot en andere soorten schaaldieren verbetert.

De ponzu-saus kan ook worden gebruikt als een goed alternatief voor sushi-sauzen vanwege de typische zoete smaak en het heeft ook een rood-zwarte kleur!

Het zal je verbazen dat al deze sauzen, variërend van bruin-zwart van kleur, allemaal gebaseerd zijn op de eeuwenoude sojasaus, die slechts weinig varieert qua smaak, kleur en textuur.

Als de saus in een aparte kom als dipsaus wordt geserveerd, is er een grote kans dat het gewone sojasaus, tamari-saus, ponzu-saus of chirizu-saus is.

Laten we de magie van het maken van sushi-sauzen ontdekken:

SOJASAUS

De azijnsushirijst, de tonijn en de sojasaus zijn de belangrijkste ingrediënten die cruciaal zijn voor het maken van een perfect sushischotel met een subtiele smaak en aroma.

Sojasaus wordt gemaakt door sojabonen in water te weken en de substantie te roosteren en te pletten. Vervolgens wordt zout aan het mengsel toegevoegd en verwerkt tot het is geraffineerd en die zwarte kleurvloeistof krijgt.

Het was in het oude China waar de originele sojasaus of shoyu zijn oorsprong vond en vandaag hebben we 3 verschillende soorten sojasaus die voor veel gerechten over de hele wereld worden gebruikt.

De lichte sojasaus (eerste soort sojasaus) heeft een roodbruine kleur en wordt gebruikt voor dressing, dips en marineren van ingrediënten.

De donkere sojasaus (het tweede type sojasaus) heeft daarentegen een karamelkleur met een dikkere textuur die andere ingrediënten kan bevlekken en heeft een iets zoetere smaak.

Met een hogere concentratie tarwe heeft de dikke sojasaus (het derde type sojasaus) een dikkere en bijna visolie-achtige textuur. Het heeft ook een zoete smaak en koks gebruiken het vaak als dipsaus.

BESTE SUSHI SAUzen

Beste sushi sauzen
1.) TAMARI SAUS

Best bekend als de Japanse versie van de sojasaus, maar verschilt enorm van zijn Chinese analoog.

De Tamari-saus is gefermenteerd met minder tarwe waardoor het een minder zoute smaak en een dikkere consistentie heeft.

Net als de dashi, wordt de tamari-saus ook gebruikt in een verscheidenheid aan Japans voedsel om er een hartige umami-smaak aan toe te voegen.

Tamari is het bijproduct van misopasta en verschilt volledig van de Chinese sojaboon die wordt gemaakt door sojabonen te koken met geroosterde tarwe.

Tijdens het gistingsproces wordt bijna geen tarwe aan het product toegevoegd, waardoor het de perfecte sushisaus is voor mensen die glutenintolerant zijn.

De meeste sushirestaurants geven er de voorkeur aan tamari-saus te gebruiken boven sojasaus of sojasausmix bij het koken van hun eigen recepten, of dienen het als een dipsaus.

Als je een coeliakie-dieet volgt, kun je de chef-kok vragen om je alleen glutenvrije tamari-saus en / of ander voedsel op het menu te serveren.

2.) TERIYAKI SAUS

Dit is de zwarte en plakkerige versie van de sojasaus die wordt gebruikt voor het glazuren van de vis bovenop de sushi. Soms gebruikt de sushichef-kok het ook om over de toppings van de California-rolletjes te druppelen om de smaak te verbeteren.

Het heeft een sterke smaak en heeft een dikkere consistentie, waardoor het een goed paar is met een verscheidenheid aan gerechten.

Hoe teriyaki-saus thuis te maken:

Ingrediënten

1 kopje water
1/4 kop sojasaus
5 theelepels verpakte bruine suiker
1 eetlepel honing, of meer naar smaak
1/2 theelepel gemalen gember
1/4 theelepel knoflookpoeder
2 eetlepels maizena
1/4 kopje koud water

Pak een pan en plaats deze op een fornuis terwijl je de temperatuur op middelhoog vuur instelt. Meng vervolgens alle hierboven genoemde ingrediënten, behalve het maïzena en koud water.

Giet de maïzena en 1/4 kopje koud water in een aparte kom en klop ze samen, voeg dit mengsel toe aan de andere ingrediënten die je eerder in de pan hebt geplaatst.

Breng aan de kook en laat sudderen en pas de temperatuur en kooktijd aan om de gewenste consistentie te bereiken.

Vergeet niet om water toe te voegen als de saus te dik wordt om het te verzachten.

Als je tevreden bent met de dikteconsistentie, zet je het fornuis uit en breng je de saus over in een glazen fles en in de koelkast.

3.) EEL SAUS (NITSUME)

Als je vrienden nu al een tijdje sushi eten en verliefd zijn geworden op de zwarte sushi-saus op sushi, verras ze dan door ze het goede nieuws te vertellen – dat je thuis kunt maken.

De Japanners noemen het nitsume en het wordt vaak gebruikt om gegrilde paling en andere visbeleg op sushi te verstevigen.

De palingsaus heeft een zoete en zoute smaak die goed past bij de meeste sushi-gerechten.

Als je thuis palingssaus wilt maken, moet je deze ingrediënten bereiden:

1/2 kop sojasaus
1/2 kopje mirin
1/2 kopje witte suiker

Pak een steelpan en plaats deze op het fornuis, meng alle ingrediënten terwijl je ze aan de kook brengt en laat sudderen tot het vloeibare mengsel is gereduceerd tot 3 / 4e van het oorspronkelijke volume gemeten vanaf de rand van de steelpan.

Nadat de saus is afgekoeld, breng je deze over in een schone glazen pot en zet je hem in de koelkast.

TONKATSU SAUS

Net als de 2 vorige sauzen, is dit ook een smakelijkere en dikkere versie van de sojasaus die ook kan dienen als marinade of kan worden gesruppeld over de visbeleg op jouw nigiri of uramaki-rolls.

De dikke consistentie en zoete smaak verbeteren de smaak en textuur van elk gerecht waarmee je het mengt.

Je kunt dit recept gebruiken om de Tonkatsu-saus thuis te maken.

Ingrediënten:

1/2 kopje ketchup
1 1/2 theelepel Worcestershire-saus
2 el sojasaus
1 el bruine suiker
1 el mirin (Japanse zoete wijn)
1 theelepel geraspte verse gember
1 teentje knoflook, fijngehakt

Doe alle ingrediënten in een middelgrote mengkom en roer goed tot je een homogene mix hebt gemaakt.

Laat de mix ongeveer 30 minuten in de mengkom staan ​​en ongestoord zodat de smaken opgaan totdat je de juiste smaak van de Tonkatsu-saus krijgt.

PONZU SAUS

Deze pittige saus op basis van soja heeft een vrij vergelijkbare functie als de andere sushi-sauzen in dit artikel en wordt gebruikt als dipsaus en / of als marinade voor de zeevruchten op de sushi om de smaak te verbeteren.

Hoewel het historisch niet kon worden geverifieerd, wordt aangenomen dat de ponzu-saus zijn pittige smaak kreeg door het toevoegen van vers citrus (citroen of sinaasappel) sap, geïnspireerd door Hollandse handelaren in de 17e eeuw.

Hier zijn de ingrediënten om de Ponzu-saus thuis te bereiden (lees ook het hele ponzu recept hier)

Ingrediënten:

1/2 kop natriumarme sojasaus
1/4 kopje verse citroen of sinaasappelsap
1 el mirin of rijstwijn
1 el water
1/8 theelepel rode peper (geplet)

Pak een mengkom en meng alle ingrediënten erin, dek de mengkom vervolgens af met het deksel en bewaar deze 30 – 60 minuten op kamertemperatuur.

Breng de saus daarna in een schone pot en zet hem in de koelkast.

NIKIRI SAUS (SWEET SOY SAUS)

De nikiri-saus op basis van soja is misschien niet de favoriete sushisaus van iedereen, maar het verdient hier zeker een vermelding.

Het wordt bijna uitsluitend gebruikt voor nigiri-toppings en hoewel gemaakt van sojabonen, heeft deze sushi-saus een nogal lichtbruine kleur en zoete smaak.

En terwijl de andere sushi-sauzen een dikkere consistentie hebben, heeft deze echter een dunnere textuur maar biedt een uitbarsting van rijke umami-smaken die niet in andere sushisaus worden gevonden.

Ingrediënten voor de nikiri-saus:

1 kopje hoogwaardige sojasaus
1 kopje mirin
1/2 kopje zelfgemaakte dashi (visbouillon)
1 en 1/2 eetlepel sake

Pak een kleine steelpan en plaats deze op het fornuis. Zet vervolgens de temperatuur op laag vuur terwijl je alle ingrediënten erin mengt.

Laat het mengsel sudderen tot veel van de vloeistof is verdampt (dit duurt ongeveer 15 – 20 minuten) en dit geeft je de perfecte dikte siroopachtige saus.

Als je wilt weten hoe je de dashi zelfmaakt lees dan dit artikel

VERSCHILLENDE MANIEREN WAARIN DE ZWARTE SAUS OP SUSHI GEBRUIKT

De zwarte sausvariëteiten die je tegenwoordig vaak in sushi-restaurants ziet, zijn geïnspireerd door de rolls in West-Californië-stijl, omdat het traditionele sushi-gerecht in Japan in de 15e eeuw niet zoveel variëteiten had.

Vóór de moderne tijd werd de bruin-zwarte sojasaus alleen geserveerd als dipsaus voor sushi-rolls, maar tegenwoordig zijn er minstens een dozijn verschillende soorten sushi-sauzen die je in veel sushi-restaurants kunt vinden.

Weet dat elk sushi-gerecht dat aan je tafel wordt geserveerd al is geglazuurd met de juiste hoeveelheid sojasaus op het visgedeelte van nigiri of op de toppings of vullingen door de chef-kok, wat de sushi een uitgebalanceerde smaak geeft.

Volgens sushi-etiquettes wordt elke sushirol beschouwd als een perfecte balans van smaken gecreëerd door de sushichef en als je nog meer sushi-saus toevoegt, zal die balans worden verpest, daarom moet je dit vermijden.

Lees ook: dit zijn de verschillende type sushi die we onderscheiden

Soms worden sushi-recepten die rauwe vis bevatten gemarineerd of gegrild met de sojasaus om de smaken te verbeteren.

Aan de andere kant worden de uramaki (inside-out rolls) de traditionele zwarte saus die in verschillende variaties wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden.

De chef-kok kan teriyakisaus, tamari-saus of gewone donkere sojasaus gebruiken om over de sushi-toppings te druppelen om de esthetische kenmerken van het sushischoteltje meer te verbeteren dan om het geweldig te laten smaken.

Naarmate de sushi evolueert met meer fusionrecepten en eigentijdse ideeën, kun je koks vinden die hun eigen aangepaste of geheime sojasausrecept gebruiken om zich van anderen te onderscheiden.

In de moderne sushi-kookkunst zul je merken dat chef-koks gewend zijn geraakt aan het bereiden van sushi met een of meer complementaire sauzen op de sushi-rolls.

Lees ook: deze keto woksaus is echt geweldig

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief vol kooktips en acties, de eerste email is dit GRATIS recepten 3-pack, wat vind je ervan?
JA, GRAAG!
We sturen je graag tips en acties en gebruiken hiervoor Sendinblue conform ons privacy beleid
close-link