Verschillende sushi soorten uitgelegd

SUSHI SOORTEN UITGELEGD + VERSCHIL EUROPESE SUSHI

Sushi is gecategoriseerd als zeer bekwame en artistieke Japanse keuken, die in de westerse landen erg populair en gebruikelijk is geworden.

Tegenwoordig is het mogelijk om je plaatselijke winkel of supermarkt binnen te lopen en een meeneem sushi-pakket te kopen waarvan je thuis comfortabel kunt genieten terwijl je Netflix kijkt.

Of je nu vanuit je luie stoel geniet van sushi of in een Japans restaurant met vijf sterren, je kunt niet ontkennen dat sushi een van de beroemdste Japanse delicatessen is, die over de hele wereld populair is.

WAT IS SUSHI?

Sushi is een Japanse stijl keuken, ze gebruiken groenten, vis (gekookt of rauw), en dan wordt het gemengd met rijst die is gekruid met azijn.

De meeste restaurants serveren meestal wasabi, sojasaus en ingemaakte gember naast deze beroemde Japanse delicatesse.

De sushi waar we vandaag van genieten, verschilt veel van de sushi die enkele jaren geleden werd gegeten. Oorspronkelijk was sushi een hoofdgerecht uit verschillende delen van Azië, en het was eigenlijk gezouten vis die goed werd bewaard in gefermenteerde rijst.

Het woord ‘sushi’ kan eigenlijk worden vertaald in ‘zuur’ en dit verklaart de gefermenteerde oorsprong.

De originele stijl van sushi was erg populair in Japan tot het einde van de Edo Era, waar het veranderde in Edomane Zushi – wat een beetje dichter bij de sushi is die we vandaag graag eten.

Verschillende soorten sushi op een bord

De sushi is ontwikkeld door Hanaya Yohei, en het was een beetje groter dan de originele sushi, vereiste verse vis, nam niet veel tijd in voorbereiding, en het was om met blote handen te eten.

De sushi van vandaag, aan de andere kant, maakt gebruik van rijst gedrenkt in azijn, en dan wordt het gegarneerd met vlees, groenten, vis, een mix van traditionele en soms niet-traditionele ingrediënten.

Er zijn verschillende soorten sushi die je vandaag kunt krijgen, en er is een groot verschil tussen sushi in westerse stijl en sushi in Japanse stijl.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN WESTERSE EN JAPANSE SUSHI?

TYPE RIJST GEBRUIKT (BRUINE RIJST VERSUS SUSHI RIJST)

De Japanners zijn heel specifiek met het type rijst dat ze gebruiken, en ze gebruiken meestal een bepaalde variëteit aan kortkorrelige rijst die perfect is gekruid met suiker, rijstazijn en zout.

De westerse restaurants gebruiken daarentegen bruine rijst in plaats van de witte kortkorrelige rijst. De bruine rijst verandert echter meestal de smaak van de sushi en neemt de authenticiteit ervan weg.

NIVEAUS VAN COMPLEXITEIT

Japanse sushi is heel eenvoudig, en het bestaat uit een soort vis, zeewier, sommige groenten – die optioneel zijn, en sushi rijst gedrenkt in rijstazijn.

De westerse sushi, aan de andere kant, zijn gevuld met toppings en vullingen, die verschillende soorten vis, groenten en andere dingen bevatten die in de sushirol passen.

De Europese versie van sushi, zoals de regenboogrol, heeft drie soorten vis, die bovenop worden geplaatst om de sushi een mooi uiterlijk te geven.

Dan heeft de sushi wat groenten en avocado aan de binnenkant – dit kan worden vergeleken met de Amerikaanse hamburgers of sandwich die verschillende ingrediënten kunnen bevatten.

DE ROLTECHNIEK

De traditionele Japanse sushi bestaat uit azijnsushirijst, rauwe of gekookte vis en groenten die zijn verpakt in een nori-vel (zeewier) dat is geroosterd.

De Europese sushi daarentegen wordt binnenstebuiten gerold, de nori aan de binnenkant en de sushi-rijst aan de buitenkant.

GROOTTE

De traditionele Japanse sushi moet met slechts één hap worden gegeten. Een sushirol wordt meestal in zes kleine stukjes gesneden, die ideaal zijn om in slechts één hap te eten.

De Amerikaanse sushi-rol is daarentegen een beetje dik en vol en de rol kan 8 of meer stukken produceren, die niet in één hap kunnen worden gegeten.

5 BELANGRIJKSTE SOORTEN TRADITIONELE JAPANSE SUSHI

Zoals eerder aangegeven, is er een groot verschil tussen traditional Japanse sushi en westerse sushi. De traditionele Japanse sushi is veel eenvoudiger, niet veel aangekleed en richt zich vooral op de vis.

De westerse sushi richt zich daarentegen meer op de sushirollen en wordt overgoten met veel sauzen en garnituren.

Dat gezegd hebbende, ongeacht de stijl die je wilt, zorg er altijd voor dat je het type sushi begrijpt dat je wilt bestellen voordat je je bestelling plaatst.

De volgende zijn de belangrijkste soorten Japanse sushi.

SASHIMI

Lekkere verse sashimi plakjes

Technisch gezien is sashimi geen sushi, hoewel het nog steeds als sushi wordt gecategoriseerd. Terwijl sushi vis is die wordt geserveerd met een bal rijst, die misschien wat extra ingrediënten bevat, is sashimi gewoon een rauwe vis, die wordt gesneden en geserveerd zoals het is.

De vis is gesneden in lange en rechthoekige plakjes, die bekend staan ​​als “hira-zukuri”. Meestal wordt sashimi geserveerd naast sojasaus en gember, die als specerijen komen.

 Nigiri

Sushi nigiri variant

Dit is een soort sushi, gemaakt van balletjes sushi rijst gekruid met rijstazijn, en dan wordt het bedekt met een plakje rauwe vis.

Nigiri wordt meestal meestal per twee stukken geserveerd en je kunt het met je blote handen eten, zolang je de warme handdoek hebt gebruikt om ze schoon te maken.

Chirashi

Chirashi sushi bowl

De Japanse basisdefinitie van chirashi is ‘verstrooid’. Dus wat is het, chirashi?

Dit is een kom sushirijst, die is gekruid met rijstazijn en vervolgens wordt gegarneerd met een assortiment rauwe vis en verschillende garnituren. De rauwe vis die in dit gerecht wordt gebruikt, is meestal de keuze van de chef.

Chirashi is eenvoudig en gemakkelijk te maken en een handige maaltijd om te eten. In Japan worden verschillende toppings gebruikt voor dit gerecht, en dit hangt af van de regio waar deze delicatesse wordt geserveerd.

Meestal wordt chirashi gegeten op Doll Day of Girls Day, Hinamatsuri, een Japanse dag gevierd op 23 maart.

Bekijk ons ​​bericht over de messen die je kunt gebruiken om deze zelf te maken

MAKI

Een rol sushi maki

Dit is gesneden sushi, traditioneel gemaakt met een vel nori (zeewier) dat een laagje groenten, rijst en vis omwikkelt. De sushi wordt vervolgens gerold met een speciale bamboemat en vervolgens in kleine 6 tot 8 stukken gesneden.

Er zijn verschillende soorten maki-sushirollen die je kunt bestellen in een traditioneel Japans restaurant. Deze variëteiten variëren in stijl en grootte, en ze omvatten:

  •   Futomaki – dat is een beetje grotere sushi rollen, en ze zijn gevuld met verschillende ingrediënten.
  • Hosomaki – dit zijn kleinere sushi-rolls en ze worden in een kegelvorm gemaakt met een vel zeewier (nori). Hosomaki bevat echter een enkele vulling, dit kunnen wortelen, tonijn of komkommers zijn.
  • Temaki – dit zijn sushi-handrolletjes, gemaakt door norivellen in kegelvormen te rollen en ze vervolgens te vullen met vis, groenten en rijst. Dit type maki-sushi wordt meestal met handen gegeten, omdat ze te groot zijn om met eetstokjes te worden gegeten.

GUNKAN SUSHI

Gunkan-sushi

Dit type is als de maki-sushi, alleen is het gevormd als een schip (Gunkan) met het zeewier rond de zijkant gewikkeld en de vulling bovenop de rijst in plaats van erin gerold.

Ook wel slagschip sushi genoemd, wordt het gemaakt door geroosterd zeewier (nori) rond een bal rijst te vouwen gekruid met rijstazijn, zodat het een goede vorm creëert die kan worden gevuld met verschillende ingrediënten zoals zalmkuit (ikura), oesters, vliegende viskuit (tobiko), of zee-egelkuit (uni).

VEEL VOORKOMENDE SOORTEN WESTERSE SUSHI

Een bord met verschillende westerse sushi

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten sushi die worden geserveerd in Europese restaurants. Deze variëteiten worden beschouwd als een westerse versie van de traditionele Maki-sushi.

Hoewel deze westerse rassen niet traditioneel zijn, betekent dit niet dat ze niet heerlijk zijn. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende soorten Amerikaanse sushi-rollen, die worden geserveerd in verschillende Amerikaanse restaurants.

Westerse sushi is meestal iets minder gezond dan traditionele sushi.

CALIFORNIË ROL

Deze zien eruit als een binnenstebuiten sushi roll. Een Californische rol heeft de rijstlaag aan de buitenkant en het vel zeewier (nori) is aan de binnenkant. Meestal bestaat deze sushirol uit of imitatie krab, avocado, komkommer en soms vliegende viskuit (tobiko).

TOBIKO

Net als California-rolls hebben tempura-broodjes de rijst aan de buitenkant. De rijst bedekt een nori-vel, dat tempura gefrituurde garnalen bevat, samen met andere groenten zoals komkommer en avocado.

SPICY TUNA ROL

Deze sushi rollen hebben een vel zeewier aan de binnenkant en rijst aan de buitenkant. Het vel nori is gewikkeld rond rauwe tonijn, die vervolgens wordt gemengd met gekruide en pittige mayonaise.

DRAGON ROLL

Deze lijken op tempurabroodjes omdat ze tempura van avocado, komkommer en garnalen gebruiken. De rijst op de drakenbroodjes bevindt zich aan de buitenkant en wordt meestal bestrooid met sesamzaadjes.

Maar één ding maakt deze sushirollen uniek, ze bevatten dunne avocado gesneden op de bovenkant van de sushi roll, samen met tobiko, en dan worden ze besprenkeld met pittige unagi saus en mayonaise.

SPIDER ROLL

Deze zijn gemaakt met behulp van gefrituurde soft-shell krab, en ze bevatten verschillende vullingen zoals komkommer, sla of daikon spruiten, avocado, pittige mayonaise en ree.

REGENBOOGROL

Dit is eigenlijk een sushi-rol dat is bedekt met verschillende soorten sashimi. Meestal is de sushirol die wordt bedekt door de sashimi een Californische rol, die bestaat uit een krab en avocado.

Om een ​​regenboogrol te bereiden, maakt de sushichef eerst een Californische rol en voegt daarna de toppings toe.

PHILLY ROLL

Dit is een van de meest voorkomende sushi-variëteit die je in Amerika zult vinden. Deze sushirol bestaat uit zalm, komkommer en roomkaas, hoewel sommige chef-koks meestal andere ingrediënten toevoegen, zoals ui, avocado en sesamzaad.

De rol staat bekend als Philly-rol, niet omdat hij uit Philadelphia komt, maar omdat koks Philadelphia-roomkaas gebruiken om de sushi-rol te maken.

VEGETARISCHE ROLL

Als je je zorgen maakt over mensen die niet van zeevruchten en vis houden, dan is er iets voor hen. Bijna elk ander sushi-restaurant biedt meestal een vegetarische sushi-roll.

De sushirol bevat verschillende soorten groenten, waaronder komkommer en avocado.

VULCANO ROLL

De vulkaanrol wordt geleverd met een verscheidenheid aan ingrediënten – echter, alle vulkaanrollen hebben één ding gemeen: de toppings op deze rollen laten ze eruit zien alsof ze willen ontploffen. Dat is de reden waarom ze de naam ‘vulkaanrol’ kregen.

Lees ook: alles over zoete en hartige Japanse pannenkoeken

HOE KUN JE HET BESTE EEN SUSHI-RESTAURANT KIEZEN?

Het kiezen van het beste sushi-restaurant is voor veel mensen een uitdaging. Er zijn echter enkele richtlijnen die je kunt volgen, die je kunnen helpen om de beste sushi-ervaring te hebben.

Deze richtlijnen omvatten:

  • Er is altijd een algemene regel: eet altijd in restaurants met een goede sushi-reputatie. Het is belangrijk om te begrijpen dat de prijs niet betekent dat je kwaliteitssushi krijgt.
  • Sommige restaurants hebben de sushi-stijl “all you can eat”, wat een beetje verleidelijk is, maar het betekent niet dat je kwaliteitssushi krijgt.
  • Als je merkt dat het merendeel van de items in het menu van het restaurant gaar is in plaats van rauw, kan dat een indicatie zijn dat de vis van slechte kwaliteit is of oud.
  • Controleer altijd of de gebruikte rijst koud is of op kamertemperatuur – eet nooit sushi gemaakt met koude rijst.
  • Eet geen sushi met vochtig zeewier. Als de sushibroodjes echt vers zijn, is het zeewier knapperig en hebben ze een mooie en geroosterde smaak.
  • De vitrine van het restaurant, waar de vissen worden geplaatst, moet er altijd overzichtelijk en perfect uitzien – vermijd eten in restaurants met rommelige vitrines.
  • De ober moet een goede kennis van het menu hebben en moet al je vragen zonder problemen kunnen beantwoorden.
  • Als het restaurant naar vis ruikt, ga dan onmiddellijk weg. Het is alsof je een vis uit de markt of winkel haalt, als dat restaurant een vreemde geur heeft, dan is er een mogelijkheid dat je geen verse sushi eet, of het restaurant is niet goed schoongemaakt.

WAT IS DE BESTE MANIER OM SUSHI TE BESTELLEN?

Traditionele Japanse sushi-restaurants hebben een basisetiquette die iedereen moet volgen bij het bestellen van sushi. Bij westerse restaurants, aan de andere kant, kun je gewoon bestellen zonder enige etiquette te onderhouden.

Er zijn echter bepaalde regels die je in beide gevallen moet volgen.

HOE DE SUSHI TE KIEZEN DIE JE WILT BESTELLEN

Als je in de war bent over het soort sushi dat je wilt bestellen, is het altijd een goed idee om hulp te vragen aan de ober. Schaam je nooit om een ​​vraag te stellen.

Ben je niet bekend met dingen? Vraag om hulp! Wil je weten wat het beste is? Vraag het ook! De ober zal je graag helpen om de beste sushi te kiezen voor de ultieme sushi-ervaring.

Als je in een goed restaurant dineert, heeft de ober de kennis om je te helpen wanneer je het even niet meer weet.

Laat alles aan de sushi-chef over. In het Japans staat dit bekend als omakase-stijl, waarbij je je chef de macht geeft om te kiezen wat hij wil serveren.

Dus, is dit een goed idee? Ja, en je moet het altijd volgen, want de chef-kok zal altijd de beste deal voor de dag serveren. Je moet echter niet bang zijn om de chef op de hoogte te stellen van eventuele voorkeuren of voedselallergieën voordat je hem de controle geeft.

Het is altijd een goed idee om maximaal twee items per keer te bestellen in plaats van alles in één keer te bestellen. Hiermee kun je jouw bestelling de volgende keer wijzigen als je iets krijgt waar je niet van onder de indruk bent.

Een manier om een ​​goede sushi-ervaring te hebben, is door verschillende soorten sushi te mixen.

Ga aan de sushibar zitten – als je kunt. Hoewel niet iedereen graag in de sushibar zit, is dit een van de beste plekken om in een sushirestaurant te zitten.

In de sushibar kun je zien wat de chef doet, evenals het vakmanschap en de vaardigheden die worden gebruikt bij het bereiden van jouw sushi.

Bovendien geeft het je de mogelijkheid om rechtstreeks te communiceren met je chef-kok, voor het geval je vragen hebt of op zoek bent naar aanbevelingen.

WAT IS DE BESTE MANIER OM SUSHI TE ETEN?

Je kunt eetstokjes gebruiken om van je sushi te genieten. Ook is het nooit verkeerd om je handen te gebruiken, vooral als je handrolletjes of nigiri eet.

Als je sushi van een gedeeld bord plukt, zorg er dan voor dat je de achterkant van de eetstokjes gebruikt wanneer je de rol plukt.

Wanneer je de eetstokjes niet gebruikt, plaats je deze op de eetstokjeshouder op de tafel. Als er geen houder aan de tafel is, kun je ervoor kiezen om een ​​geïmproviseerde houder te maken door de papieren wikkel van de eetstokjes of het servet aan de tafel te vouwen.

Je moet de ingemaakte gember tussen de porties eten, omdat dit indigestie helpt en ook je gehemelte reinigt.

Als je je sushi in de sojasaus wilt dopen, dompel je gewoon het visgedeelte van de sushi onder. Je zou de rijst nooit in de sojasaus moeten dopen, omdat het gekruid is met azijn.

Bovendien kan de rijst vochtig worden en breken wanneer het de saus absorbeert. Als de sushi wordt geserveerd naast een saus, zoals pittige mayonaise of unagi-saus, dan heb je de sojasaus niet nodig.

Wanneer je sushi eet in een traditioneel Japans restaurant, hoef je geen sojasaus of wasabi toe te voegen, omdat de chef-kok deze sauzen toepast tijdens het bereiden van je sushi.

Het is echter gebruikelijk geworden voor diners om wasabi toe te voegen, hetzij aan de vis of het te mengen met de sojasaus – dit is een gebruikelijke praktijk in de westerse restaurants.

Elk stukje sushi vereist één hap. Hoewel het misschien een mondvol is, kan het nemen van meerdere beten ervoor zorgen dat de stukken op tafel vallen, en je wilt niet dat dit gebeurt omdat het door de Japanners als onbeleefd wordt beschouwd.

SUSHI ETIQUETTE

  • De meeste Japanse sushirestaurants geven je een warme handdoek voordat je gaat eten – je moet je handen met die handdoek schoonmaken.
  • Wanneer je besluit om aan de sushibar te zitten, bestel dan je hapjes en drinken bij de ober. Je chef is verantwoordelijk voor het afhandelen van al je sushi-bestellingen.
  • Bestel nooit wasabi en sojasaus als ze niet worden aangeboden. Het is belangrijk op te merken dat van sushi moet worden genoten, niet gedrenkt in andere sauzen. In een traditioneel sushi-restaurant zorgt de chef ervoor dat hij de benodigde hoeveelheid kruiden toevoegt die nodig is om de vis te laten opvallen. Als dat het geval is, voeg dan nooit iets toe aan je sushi – geniet er gewoon van zonder extra sauzen.
  • In het geval dat de chef-kok sojasaus verstrekt, giet het in de kom of schotel aangeboden voor de saus.
  • Vraag de chef nooit of de vis vers is – dit wordt als onbeleefd beschouwd. Vraag de chef liever wat hij die dag aanbeveelt.
  • Begin bij het eten in een traditioneel sushi-restaurant altijd met de sashimi en dan sushi.
  • Eet altijd de ingemaakte gember als gehemelte reinigingsmiddel. Neem een ​​klein hapje gember tussen de sushi-hapjes door – eet de gember nooit samen met de sushi.
  • Let er bij het bestellen van nigiri op dat je de bijbehorende rijst eet. Laat de rijstballetjes nooit achter. Als je sashimi nodig had, bestel dat dan, in plaats van de rijstballetjes achter te laten.
  • Elk stukje sushi moet in één hap worden gegeten. Het nemen van meerdere beten wordt beschouwd als een slechte etiquette.
  • Hoewel dit de eerste keer misschien intimiderend lijkt, kan het begrijpen van je sushi en de bijbehorende informatie en etiquette je helpen om elke keer een geweldige en onvergetelijke sushi-ervaring te hebben.

CONCLUSIE

Wanneer je Japan bezoekt, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk sushi-soorten uitprobeert.

Vandaag de dag is er iets dat je zal opvallen als je Japan bezoekt, sushi is bijna om de hoek te vinden.

Van de schappen van supermarkten en gemakswinkels tot zelfgemaakte sushirollen, niet te vergeten de overvloed van sushibars, chique sushirestaurants en sushirestaurants met lopende band.

Sommige van deze sushi-eetgelegenheden hebben reserveringswachtlijsten die enkele maanden van tevoren worden geboekt.

Als je de beste Japanse sushi-ervaring wilt hebben, zorg er dan voor dat je sushi altijd en overal uitprobeert.

Sommige van deze Japanse sushivariëteiten zijn moeilijk te vinden in enig ander deel van de wereld, rekening houdend met het type lokale rijst, de verse kruiden en groenten die worden gebruikt, en de aandacht voor detail van de sushi-koks kan alleen worden gevonden in Japan.

Zorg ervoor dat je bezoek aan Japan wordt aangevuld met een sushi-ervaring.

Wil je meer weten over het maken van sushi? Dan is deze gids voor beginners iets voor jou.