Sushi zonder vis | Heerlijk tofu recept & meer opties besproken

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 13, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

Als je aan sushi denkt, is het eerste idee dat in je opkomt waarschijnlijk een soort vis- of zeevruchtenrol.

Maar ben je op de hoogte van alle vele heerlijke soorten sushi-rolls zonder vis en zeevruchten?

In dit artikel bekijk ik mijn favoriete veganistische sushi-rol en behandel ik ook enkele van de meest populaire andere soorten sushi zonder vis.

Lekkerste sushi zonder vis

Als je je vrienden vraagt: ‘wil je sushi eten?’, Krijg je mogelijk reacties als ‘Ik eet geen rauwe vis’ of ‘Ik ben allergisch’.

Zelfs als je niet van vis houdt, geen vis kunt eten of veganist bent, kun je thuis nog steeds sushi maken en er zijn zoveel opties!

Een paar visloze sushi opties

Vergeet niet de bekende

om maar een paar van de beschikbare vissushi-alternatieven te noemen!

Misschien heb je wel eens gehoord van gastronomische sushi gemaakt met Hida-rundvlees, een mals en heerlijk stuk vlees uit de Gifu-regio van Japan.

In deze post leer je hoe je een makkelijke maar heerlijke veganistische yam tofu sushi rolt, gevuld met smakelijke groenten en gegarneerd met waterkers en wasabisaus.

Veganistische zoete aardappel en tofu Sushi Rolls Recept

Dit veganistische sushi-recept in 12 stappen is eenvoudig te maken, zelfs voor beginnende sushi-rollers. De hoeveelheid van elk ingrediënt is aanpasbaar, afhankelijk van hoeveel sushi je maakt. Voel je vrij om je groenten te vervangen zoals je wilt!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Rijst, Sushi, Tofu, Vegan, Veganistisch, Vegetarisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €5

Ingrediënten

  • 2 kopjes kortkorrelige witte rijst (of speciale sushirijst)
  • kopje rijstazijn
  • 2 el zout
  • 2 el suiker
  • 6 nori-vellen (vellen eetbaar zeewier)
  • 2 kleine wortels
  • 1 yam (of zoete aardappel)
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 2-3 stukken tofu
  • waterkers
  • sojasaus
  • sesamzaadjes (wit of zwart)

Instructies

  • Bereid de sushirijst voor door het in koud water te spoelen.
  • Kook je rijst op het fornuis door het te koken en ongeveer 20 minuten op laag vuur te koken, of gebruik een rijstkoker en kook gedurende 12 tot 14 minuten op laag vuur. De rijst moet het water absorberen.
  • Meng in een grote kom het zout met suiker en rijstazijn en voeg de gekookte rijst toe en laat deze mix afkoelen.
  • Snijd je groenten en tahoe in kleine plakjes en reepjes.
  • Bak de tahoe in een pan ongeveer 5 minuten of tot hij krokant en goudbruin is, voeg dan de sojasaus toe en meng goed.
  • Leg de norivellen op de bamboerol met de glanzende kant naar beneden.
  • Vul een kleine kom met een beetje koud water – dit zal worden gebruikt om je handen nat te maken tijdens het rollen.
  • Neem ongeveer een handvol rijst en leg deze in het midden van het nori-papier.
  • Laat 1-2 cm van het nori-vel bovenaan onbedekt, want zo verzegelt u de rollen.
  • Leg de in dunne plakjes gesneden komkommer, avocado, yam, wortelen, tofu en wat waterkers aan de rand (onderkant) van het nori-vel.
  • Om te beginnen met rollen, steekt u uw duimen onder de mat en houdt u de ingrediënten met uw vingers op hun plaats en begint u met lichte druk te rollen. Maak je vingers nat tijdens het proces.
  • Rol het vel op en snijd doormidden, snijd in kleinere stukjes en besprenkel met sesamzaadjes en voeg wasabisaus of extra sojasaus toe.

Mijn favoriete ingrediënten:

Veganistische Yam en Tofu Sushi Rolls Recept

Dit veganistische sushi-recept in 12 stappen is eenvoudig te maken, zelfs voor beginnende sushi-rollers. De hoeveelheid van elk ingrediënt is aanpasbaar, afhankelijk van hoeveel sushi je maakt. Voel je vrij om je groenten te vervangen zoals je wilt!

Ingrediënten

2 kopjes kortkorrelige witte rijst (of speciale sushirijst)
⅓ kopje rijstazijn
2 el zout
2 el suiker
6 nori-vellen (vellen eetbaar zeewier)
2 kleine wortels
1 yam (of zoete aardappel)
1 komkommer
1 avocado
2-3 stukjes tofu
waterkers
sojasaus
sesamzaadjes (wit of zwart)

Instructies

  1. Bereid de sushirijst voor door hem in koud water te spoelen.
  2. Kook je rijst op het fornuis door hem te koken en ongeveer 20 minuten op laag vuur te koken, of gebruik een instant pan en kook gedurende 12 tot 14 minuten op laag vuur. De rijst moet absorberen
  3. Meng in een grote kom het zout met suiker en rijstazijn en voeg de gekookte rijst toe en laat deze mix afkoelen.
    Snijd je groenten en tahoe in kleine plakjes en reepjes.
  4. Bak de tahoe in een pan ongeveer 5 minuten of tot hij krokant en goudbruin is, voeg dan de sojasaus toe en meng goed.
  5. Leg de norivellen op de bamboerol met de glanzende kant naar beneden.
  6. Vul een kleine kom met een beetje koud water – dit zal worden gebruikt om je handen nat te maken tijdens het rollen.
  7. Neem ongeveer een handvol rijst en leg deze in het midden van het nori-papier.
  8. Laat 1-2 cm van het nori-vel bovenaan onbedekt, want zo verzegel je de rollen.
  9. Leg de in dunne plakjes gesneden komkommer, avocado, yam, wortelen, tofu en wat waterkers aan de rand (onderkant) van het nori-vel.
  10. Om te beginnen met rollen, steek je jouw duimen onder de mat en houd je de ingrediënten met uw vingers op hun plaats en begin je met lichte druk te rollen. Maak je vingers nat tijdens het proces.
  11. Rol het vel op en snijd doormidden, snijd in kleinere stukjes en besprenkel met sesamzaadjes en voeg wasabisaus of extra sojasaus toe.

Hier is Kelyrin’s Cooking & Bento met ook een geweldig tofu sushi-recept:

Laten we het nu hebben over de verschillende soorten sushi zonder vis.

Rijst & zeewier

Maar laten we eerst praten over de basiskunst van geweldige sushi-rolls: de rijst!

Het is de essentie van de sushirol en als je het belangrijkste ingrediënt goed hebt, kun je zelfs als beginner succes hebben met het maken van sushi.

De rijst moet witte rijst met een korte korrel zijn en die parelachtige uitstraling moet hebben.

De eenvoudigste manier om sushi te maken is met Nori-vellen, eetbare zeewiervellen die al in dunne vellen zijn uitgerold.

Je kunt ook kelp-variëteiten gebruiken die kombu worden genoemd. Eenmaal gekookt, moet je rijst plakkerig zijn om ervoor te zorgen dat de rol niet uit elkaar valt.

Veelgebruikt sushi ingrediënten die niet vis zijn

Je kunt creatief zijn bij het maken van sushi en allerlei niet-vis ingrediënten mengen.

Als je op zoek bent naar alternatieven voor vis, bekijk dan deze lijst met populaire ingrediënten die je kunt gebruiken om sushi te maken:

Vlees

Voor mensen die niet van vis en zeevruchten houden, kunnen bijna alle soorten vlees worden gebruikt om sushi-rolls te vullen:

Vegetarische en vegan sushi opties

Er zijn eindeloze mogelijkheden voor mensen die ervoor kiezen geen dierlijke producten te eten.

Zodra je ingrediënten begint te combineren, kun je eenvoudig heerlijke sushi-rolls maken die je zeker zullen bevallen!

Meer ingrediënten voor het vullen van sushi-rolls

Als je op zoek bent naar nieuwe ideeën om je broodjes te vullen, probeer dan deze voedingsmiddelen:

Conclusie

Vergeet niet dat sushi lekker is met allerlei andere ingrediënten dan vis en zeevruchten.

Je kunt thuis sushi maken zonder speciaal gereedschap en tegen veel lagere kosten dan uit eten gaan in een restaurant, dus begin met rollen!

Joost Nusselder, de oprichter van japansenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.