Ten Don tempura garnaal recept die je thuis kunt maken

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 4, 2020

Bekijk onze koopgids met alles voor in de Aziatische keuken:

Bekijk de koopgids

De Ten Don die zich letterlijk vertaalt naar “tempura donburi dish”, of tempura bowl, kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan ingrediënten en het heeft ook een lange geschiedenis in Japan!

Geniet van een van deze warme en heerlijke kommetjes eten, bijvoorbeeld vergezeld met een misosoep en een salade of ingelegde gember.

Ten Don is een traditioneel gerecht in Japan dat meestal bestaat uit een rijstkom (donburi) met tempura garnalen en groenten op de vers gekookte rijst.

Ten don garnaal recept

De term “Ten Don” komt van het verkorte Japanse woord tenmura-don, maar de Japanners zijn meer gewend geraakt aan het verkorte woord dan het oorspronkelijke woord dat de keuken beschrijft.

De moeilijkste van alle donburi gerechten

Een ander populair gerecht dat bekend staat als tenju lijkt erg op Ten Don, behalve dat het in een doos in plaats van een rijstkom wordt geplaatst.

Het is een beetje uitdagender om de Ten Don te maken in vergelijking met andere donburi-gerechten zoals de oyakodon, katsudon of de gyudon, omdat het meer ingrediënten vereist.

Ten Don Donburi tempura met garnalen, aubergine en renkon

Dit is een van de gemakkelijkste recepten van Ten Don met knapperige goudbruine tempura-garnalen en aubergine. Heerlijk!
Maak je geen zorgen als je niet alle ingrediënten hebt, want je kunt sommige groenten vervangen door andere als je wilt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Trefwoord Rijst, Tempura, Ten Don
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
Auteur Joost Nusselder
Cost €15

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 75 g tempura bloem
  • 4 hele shiitake paddenstoelen vers
  • ½ gepelde renkon (lotuswortel)
  • 80 g gepelde king of tijger garnalen met de staarten er nog aan
  • ¼ aubergine
  • zonnebloem of plantaardige olie

Voor de saus

  • 6 el mirin
  • 2 el sojasaus
  • 1 el bereide vloeibare dashi
  • 2 el suiker

Instructies

  • Om efficiënt te zijn bij het maken van een donburi-recept zoals de ten don, is het goed om eerst te beginnen met het stomen of koken van de rijst, omdat het het ingrediënt is dat de meeste tijd kost om te koken.
  • Laat de rijst in de rijstkoker koken terwijl je de andere ingrediënten bereidt. Snijd de aubergine en renkon in plakjes van 1 cm dik – dit zorgt ervoor dat ze sneller worden gebakken in de pan, begin dan met het verwijderen van de schaal van de garnalen, maar laat de staart aan hun lichaam bevestigd.
  • Gebruik nu een papieren handdoek om de ingrediënten droog te deppen en leg ze in de koelkast om te worden gekoeld. Gekoelde ingrediënten zijn het geheim van een lekker en knapperig tempura-beslag.
  • Nadat de ingrediënten een goede tijd in de koelkast zijn gekoeld, gebruik je een pan met zware bodem of een frituurpan om de ingrediënten tot een heerlijke knapperigheid te frituren.
  • Pas de temperatuur aan en zorg ervoor dat deze tussen 160 – 180˚ Celsius is voordat je de ingrediënten frituurt, of als je een frituurpan gebruikt, zorgt de regelaar automatisch voor de juiste temperatuur. Door eenvoudig een scheutje beslag in de olie te laten vallen, kun je bepalen of de olie al dan niet klaar is (het tempura-beslag zal sissen wanneer de olie heet genoeg is).
  • Besprenkel de ingrediënten met wat bloem voordat je ze in het tempura-beslag dompelt (zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn) en frituur ze vervolgens een voor een gedurende ongeveer 60 seconden (per kant) tot ze in een gouden kleur veranderen.
  • Plaats niet meer dan 2 ingrediënten tegelijkertijd in de pan of friteuse, omdat hierdoor de temperatuur van de olie tot een minder dan ideaal niveau wordt verlaagd. Als alle tempura-ingrediënten gaar zijn, haal ze dan uit de pan en leg ze op een rooster om de overtollige olie af te voeren en leg ze op een papieren handdoek om ze te drogen.
  • En nu om de saus voor de ten don te bereiden:
  • Giet de mirin in een kleine steelpan en laat de alcohol op hoog vuur oplossen. Ruik aan de stoom die uit de pan komt om te weten of de alcohol verdwenen is. Zodra het weg is, giet dan de sojasaus, dashi en suiker bij de mirin en meng ze, en laat het een paar minuten sudderen.
  • Doe ten slotte de rijst in een donburi-kom; schik de tempura en andere groenten erop en giet de saus erover.

Je kunt zelf dashi maken met behulp van dit recept of een van de vervangers die ik in dat bericht heb beschreven, of je kunt in de winkel kopen.

De groenten en zelfs de garnalen kunnen worden vervangen door andere ingrediënten als je sommige niet hebt of niet lekker vindt.

Je moet proberen de knapperige Japanse renkon lotuswortel toe te voegen, omdat dit echt bijdraagt ​​aan de authentieke smaak van het gerecht.

Kanapperige japanse ten don renkon recept

Hoe maak je Ten Don?

Japanners eten vaak graag Ten Don-gerechten rond de lunch of genieten ervan als een lichte avondmaaltijd.

Tendon is een eenvoudig Japans rijstgerecht dat is afgeleid van een grote voedselgroep genaamd ‘donburi’, die ingrediënten combineert zoals vers gekookte rijst met vis (meestal garnalen) en groenten die zijn gemarineerd in tempura-beslag en vervolgens gefrituurd in plantaardige olie, en bestrooid met tentsuyu (een speciale tempurasaus die zowel zoet als hartig is).

Terwijl de bereiding van de ingrediënten voor dit gerecht individueel wordt gedaan, worden alle ingrediënten in een enkele kom geserveerd, en meestal begin je met de rijst wanneer je dit gerecht kookt (misschien wil je de kort korrelige witte rijst kiezen want dat past goed bij de andere ingrediënten).

Het maken van de tentsuyu vereist een goed oog, want je moet het zorgvuldig in de gaten houden bij het koken van de dashi, rijstwijn mirin, sojasaus en suiker, en laat het een paar minuten koken en sudderen totdat het dikker wordt.

De laatste en meest gevoelige stap is het voorbereiden van de tempura.

Tempura garnaal Ten Don kom

Eerst moet je de schil van de garnalen of garnalen verwijderen en vervolgens de groenten in dunne plakjes snijden.

Bestrooi de garnalen en de gesneden groenten met bloem, dompel ze vervolgens in tempura beslag (tempura beslag wordt meestal gemaakt van tempura bloem, water en ei).

Als je die speciale, knapperige textuur van de tempura wilt krijgen, zorg er dan voor dat je de tempura-ingrediënten en het beslag in de vriezer legt en bak ze terwijl ze ijskoud zijn.

Begin vervolgens de ingrediënten in plantaardige olie te frituren. Doe het snel en in kleine porties en haal ze uit de koekenpan zodra ze een beetje goudkleurig worden.

Als alle ingrediënten gaar zijn, is het tijd om ze in elkaar te zetten en begin je met het plaatsen van de gekookte of gestoomde rijst in een rijstkom, plaats dan de tempura en de groenten op de rijst en besprenkel de pees met tentsuyu-saus.

Ingrediënten drie-eenheid

Je zou kunnen stellen dat de Ten Don-recepten uit drie dingen bestaan:

De belangrijkste ingrediënten zijn meestal de garnalen (gefrituurd), inktvis of de sillago (sillaginidae).

Wat is Ebi Ten Don?

Een woord dat je vaak hoort is Ebi Tendon.

De Ebi-tendon is garnalen tempura en betekent letterlijk “garnalen tempura kom”. Het is het populairst onder de 3 zeevruchteningrediënten in Ten Don.

De bij ingrediënten van Ten Don worden “kakiage” genoemd en het bestaat uit schelpen, kleine garnalen en een mengsel van gefrituurde groenten.

Ondertussen vormen de lotuswortel, pompoenwortel, aubergine, shishito groene peper en gefrituurde snijbonen de decoratieve ingrediënten van Ten Don.

Tempura wordt over het algemeen gekookt door de ingrediënten in plantaardige olie te frituren na het te bedekken met het tempura-beslag, dat bestaat uit tarwebloem, geklutst ei en water.

De tempura wordt bovenop een kom vers gekookte witte rijst geplaatst en vervolgens gekruid met ten-tsuyu (tempura-saus) die is gemaakt van dashi, sake, mirin, suiker en sojasaus.

Om heerlijke tempura te maken voor het Ten Don-recept, gebruiken koks speciaal gemaakte tempurameel in plaats van tarwemeel.

Als de ingrediënten voor de ten-tsuyu niet beschikbaar zijn, kun je Yamaki of Kikkoman Hontsuyu of Mentsuyu-saus gebruiken als vervanging.

Geschiedenis van Ten Don

De geschiedenis van hoe Ten Don een nationale Japanse keuken werd, is op zijn best gezegd een aardige gok, met veel theorieën over de oorsprong ervan.

Een van de prominente theorieën zegt dat restaurants in Asakusa genaamd Sansada en Hashizen, die zich in Shimbashi bevinden, degenen waren die de Ten Don-receptengekte begonnen in Japan tijdens het laatste deel van de Edo-periode (1603-1868).

Het restaurant in Shinbashi, Hashizen, sloot zijn winkel na het bedienen van de lokale bevolking voor meer dan 400 jaar met goed eten en geweldige service.

Asakusa restaurant is echter nog steeds in bedrijf en heeft nu het wereldrecord als het oudste tempura restaurant in heel Japan.

Een andere theorie stelt dat een restaurant in Kanda genaamd Nakano en een ander in Asakusa genaamd Daikokuya degenen zijn die begonnen met het serveren van Ten Don-gerechten aan hun klanten, maar dat op een veel latere datum tijdens de Meji Era (1868-1912) hebben gedaan.

Net als de 2 vorige restaurants eindigde het lot van het Nakano-restaurant in Kanda zoals de Hashizen-restaurant in Shinbashi en ze sloten ook hun winkel aan het begin van de 21e eeuw, maar nogmaals, het restaurant Daikokuya is veerkrachtig en is nog steeds in bedrijf tot op de dag van vandaag.

Het recept voor hun tempura-saus is nog steeds het recept dat ze vandaag gebruiken en het werd in 1887 gemaakt.

Daarnaast zijn er ook veel theorieën over de oorsprong van Tempura.

Oorsprong van tempura

Je kunt niet over Ten Don praten zonder tempura te noemen, omdat dit de belangrijkste topping is in de meeste Ten Don-recepten.

De heersende theorie is dat het woord ‘tempura’ is afgeleid van het Portugese woord ‘tempero’, wat kruiden of specerijen betekent wanneer het in het Engels wordt vertaald.

Volgens de legenden, zei een Japanse chef-kok die ooit voor een Portugees christelijk zendingsklooster in Japan werkte, om voor hen maaltijden te bereiden, hoorde hij het woord ‘tempero’ uitspreken terwijl hij in de keuken werkte.

De geschiedenis vertelt over gebakken gerechten gemaakt van rijstmeel, die vergelijkbaar waren met tempura, hoewel niemand zeker weet of garnalen of andere zeevruchten zijn gebruikt om het te maken, dat dateert uit de Nara-periode (710-794 AD) en Heian-periode (794- 1185 AD).

De primitieve vorm van tempura die bekend staat als de Nagasaki Tempura, verscheen later tijdens de Edo-periode in de 16e eeuw na Christus.

Overigens is Nagasaki Tempura ook afgeleid van Nanban-ryori, die historisch zijn oorsprong vindt in een groot deel van de Portugese keukens.

De prefectuur Nagasaki heeft een belangrijke betekenis als je het hebt over tempura en de tempura in Nagasaki omdat deze regio sterk is beïnvloed door de Portugezen vanwege het isolationistische buitenlandse beleid van de Japanse regering van de Edo-periode.

Westerse landen mochten aanleggen in de haven van Nagasaki.

In vergelijking met de tempura die we vandaag eten, was de Nagasaki Tempura helderder van smaak, omdat het werd gekookt met kruidenmeel.

Nagasaki Tempura werd voor het eerst geïntroduceerd in de Kansai-regio in West-Japan in de 16e eeuw en in de 17e eeuw werd het bekend als de Kamigata.

Kamigata betekent een regio die verwijst naar de stad Kyoto en Osaka.

De meeste ingrediënten van Kamigata Tempura zijn gefrituurde groenten en chef-koks geven er de voorkeur aan sesamolie of sojaolie te gebruiken in plaats van de gebruikelijke reuzelolie.

Net als Nagasaki Tempura werd het ook gebakken met kruidenmeel.

Aan de andere kant werd de Kamigata Tempura ook geïntroduceerd in de Kanto-regio (inclusief Edo – het hedendaagse Tokyo) in Oost-Japan in de 17e eeuw.

In Nihonbashi begonnen straatkraampjes te openen nabij de rivieroevers en de vismarkt en die maakten gefrituurde vis en garnalen.

Toen het populair werd onder de lokale bevolking, verspreidde het zich vervolgens over het hele land en werd het later in moderne lingo ‘Edomae Tempura’ genoemd, of tempura in Tokio-stijl.

Tijdens het Meiji-tijdperk besloten koks om het kruidenmeel dat oorspronkelijk werd gebruikt om de Nagasaki Tempura te koken af ​​te schaffen om klanten een nieuwe smaak te geven.

De Edomae Tempura werd gegeten met geraspte radijs met een speciaal gemaakte dipsaus die de hele ervaring nog beter maakte.

Het was in het midden van de 18e eeuw dat Edomae Tempura erg leek op onze huidige tempura die erg smaakvol is.

Aan het begin van de 19e eeuw begonnen sommige straatkramen (Hashizen of Sansada) tempura op rijst te plaatsen (maar nog niet in rijstkommen) en tempura-saus te schenken.

Mensen noemden het destijds Ten Don en Ten Don werd geboren.

Sommige Japanse restaurants serveren een topklasse Ten Don-gerecht genaamd “Jo Tendon.”

Dit speciale type pees wordt gekookt met een grotere gefrituurde garnaal, of soms een paling.

Met uitzondering van jo-pees omdat het een klasse apart is, zijn er verschillende tendon-recepten, waaronder

In tegenstelling tot andere Ten Dons, wordt de shio-tendon gekruid met een eenvoudig zout in plaats van de extravagante tempura-sauzen.

Ondertussen is kakiagedon een gerecht met een mengsel van kleine garnalen, groenten en schelp genaamd “kakiage”.

Ten slotte is de tentamadon slechts tempura die in roerei is gedoopt en vervolgens wordt gefrituurd.

Restaurants in Japan die Ten Don aanbieden

Er zijn veel Japanse restaurants die Ten Don serveren.

Onder hen zijn Soba-restaurants (boekweitnoedels), gyudon en restaurantketens Ten Don.

De reden waarom soba-restaurants Ten Don serveren, is dat het dashi gebruikt om zijn sobanoedels te maken en dashi wordt ook gebruikt bij het maken van Ten Don.

Ze beperken echter het aantal garnalen dat ze aan hun Ten Don-gerechten toevoegen, tot een maximum van 2, en de reden daarvoor is omdat de Ten Don slechts een extra gerecht is voor hun hoofdgerecht, dat is de boekweitnoedel of soba.

Misschien is het meest populaire restaurant in Japan bekend als Tenya en heeft het een filiaal in bijna alle Japanse prefecturen.

Als je van plan bent om Japan te bezoeken, neem dan eten op in een Ten Don-restaurant in 1 van je routes, omdat dit een goede manier is om de Japanse cultuur te ervaren en te begrijpen.

Als je om welke reden dan ook Japan niet kunt bezoeken, koop dan gewoon Hontsuyu of Mentsuyu saen geniet er thuis lekker van.

Joost Nusselder, de oprichter van japanesenoodles.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuw eten. Hij kwam in Amsterdam al in aanraking met veel verschillende soorten keukens en werd verliefd op Japans eten. Nu maakt hij sinds 2017 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij recepten en koken.