Tenkasu vervanging

Wat is een goede Tenkasu vervanging? Bekijk deze opties

Tenkasu, wat zich letterlijk vertaalt naar “overblijfselen van de goden”, zijn kleine stukjes gefrituurd beslag op meelbasis met een knapperige textuur.

Ze zijn een van de hoofdingrediënten voor gerechten als soba, udon, takoyaki en okonomiyaki.

In dit bericht wil ik de beste tenkasu-vervangers bekijken, zoals panko en rijst-krispies, voor als je er geen in je keuken hebt.

Tenkasu vervanging als panko

  • Als je tenkasu toevoegt aan hete soba, heet het tanuki-soba,
  • op een vergelijkbare manier wordt udon omgevormd tot tanuki-udon,

Maar in de regio Kansai worden ze respectievelijk haikara-soba en haikara-udon genoemd.

Het heeft ook een andere naam – agedama, wat letterlijk “vuurbal” betekent.

Als je wilt weten wat er in tenkasu zit, lees dan hier mijn bericht over tenkasu-ingrediënten en een recept.

Wat we behandelen in deze uitgebreide post:

Waarmee kun je tenkasu vervangen?

Zoals al is vastgesteld, is tenkasu een zeer veelzijdig voedselingrediënt waarvan je zelfs kunt genieten zoals het is en zonder enige andere toevoeging.

Ik denk dat ik het niet hoef te zeggen dat het erg moeilijk zou zijn om echt goede vervangers te vinden om het te vervangen, zelfs als het absoluut noodzakelijk is (d.w.z. je kunt geen kant-en-klaar tempura-beslag vinden in de winkel in je omgeving).

Maar maak je geen zorgen, want ik heb een paar ideeën die je kunnen helpen met tenkasu-schaarste en toch kunnen genieten van je favoriete gerechten die krokante tempura-stukjes vereisen.

Panko (Japanse broodkruimels)

Panko is een algemene term voor elk type vlokkig broodkruim dat Japanse chef-koks en thuiskoks gebruiken om smakelijke gerechten te maken, zoals een knapperige coating voor gefrituurde gerechten.

Panko is een uniek soort brood, omdat het niet wordt gebakken door hitte van kolen, gas of magnetron, maar eerder door elektriciteit en hierdoor een brood zonder korst creëert.

De bakker vermaalt het brood vervolgens tot kleine kruimels die voor verschillende voedselproductiedoeleinden kunnen worden gebruikt.

Het heeft een vergelijkbare knapperige en knapperige textuur dan die van de tenkasu, behalve dat het niet de umami-smaak heeft.

Maar dit mag geen handicap zijn, want je kunt er gewoon een dashi-bouillon aan toevoegen als je het combineert met welk gerecht je ook gaat serveren.

Van alle mogelijke vervangingen voor tenkasu is de panko misschien wel de beste keuze.

Rice Krispies

Kellog’s Rice Krispies Cereal zou ook een goede vervanger zijn voor de tenkasu, omdat het ook knapperig is om in te bijten.

Omdat het echter een westers voedselconcept is, wordt het gemaakt met suiker / suikerpasta, wat het meest in de smaak valt bij Noord-Amerikanen, Europeanen, Australiërs en andere landen die de westerse cultuur hebben overgenomen.

Nogmaals, je kunt gewoon een dashi-bouillon kopen en deze mengen met de Rice Krispies om te dienen als vervanging voor tenkasu.

Zorg ervoor dat je genoeg dashi aan de mix toevoegt, zodat je de zoetheid van dit voedselitem overwint.

Opmerking: in zijn rauwe vorm, direct uit de doos, is het misschien niet zo zoet als je zou verwachten, omdat er melk en extra suiker aan moeten worden toegevoegd als het normaal wordt geconsumeerd voor een ontbijt.

Daarom moet de dashi hem de umami-smaak kunnen geven die je wenst.

Okonomiyaki of Takoyaki beslag

Zowel het okonomiyaki- als het takoyaki-beslag bevatten dashi of katsuo (poedervormige bonito), dus ze zouden een goede vervanging zijn voor de tenkasu.

Je moet er gewoon voor zorgen dat het beslag nog steeds in zijn rauwe vorm is en dat de octopus of de andere okonomiyaki-ingrediënten er nog niet aan zijn toegevoegd.

Kook ze op een platte grill of een steelpan en plet ze vervolgens met een vijzel en stamper of met je blote handen om er kleine knapperige stukjes van te maken.

Is het Tenkasu of Agedama?

Het NHK Broadcasting Culture Research Institute voerde in 2003 een onderzoek uit en ontdekte dat 68% van de Japanse bevolking het tenkasu noemde, terwijl slechts 29% het ‘agedama’ noemde.

De reden waarom het gerecht 2 namen heeft gekregen, is omdat tenkasu populairder is in West-Japan, terwijl Ageama een favoriet is onder Oost-Japanse mensen.

Het is gewoon een naamvoorkeur die op verschillende gebieden naar hetzelfde verwijst.

Tenkasu zijn de kleine, gefrituurde overblijfselen van tempurabeslag, die soms knapperige tempura-stukjes worden genoemd.

Tenkasu is een belangrijk ingrediënt geworden in de Japanse keuken op basis van recente marktontwikkelingen en hierdoor is de prijs ook gestegen.

In feite heeft het nu de afgelopen jaren een eigen winkelhoek in Japanse supermarkten en is het geliefd bij veel nostalgische Japanse mensen omdat het hun nostalgie aanspreekt.

Tempura is bijna net zo oud als de Japanse eetcultuur zelf, daarom is het ook geliefd bij het Japanse volk, en wordt tenkasu – ook wel knapperige tempura-stukjes genoemd – vaak beschouwd als een schakel of een brug tussen traditionele en moderne voedseltradities.

Omdat tenkasu is gemaakt van tempura-beslag, is het integraal in ondersteuning van een smaakvol ingrediënt voor verschillende Japanse keukens.

Krokante tempura-stukjes passen goed bij Japanse sake.

Meng eenvoudig gehakte groene uien met sojasaus en maak het als dipsaus voor de tenkasu, terwijl je sake drinkt.

Ik heb ook deze gids over lekkere sake voor bij- en in je gerechten. Ook leuk om te lezen als je nog even tijd hebt.

Je kunt ook tenkasu (knapperige tempura-stukjes) toevoegen bovenop tofu gemengd met wasabimayonaise en natto, dit is een goed bijgerecht bij elke maaltijd die je gaat bereiden.

Download deze 3 héérlijke Japanse recepten

Het is een geweldige aanvulling op verschillende soorten sauzen, salades en worstjes.

Het is zelfs heerlijk op zichzelf zonder enig ander gerecht om mee te mengen, omdat het de umami-smaak heeft en het eten van tenkasu-achtige chips vreemd genoeg bevredigend is.